Real Estate & Construction Forum, la a VIII-a ediţie

M.C.
Miscellanea #Construcţii / 16 aprilie 2019

Real Estate & Construction Forum, la a VIII-a ediţie

Real Estate & Construction Forum, ediţia a VIII-a, a avut loc pe 11 aprilie la Hotel JW Marriott, eveniment la care au participat experţi din domeniu.

Prima sesiune de discuţii s-a concentrat asupra sectorului de birouri, retail şi comercial din industria de real estate, tendinţe de facility management şi aspecte legislative cu impact asupra pieţei.

Estimarea livrării spaţiilor de anul acesta este de 300 mii mp, iar piaţa va fi capabilă să absoarbă 140 - 150 mii mp, se arată într-un comunicat remis, astăzi, Redacţiei noastre.

"Ne uităm la locaţie, nu există o strategie de dezvoltare. Ne uităm la ingredientele de bază - accesibilitate (mijloace de transport în comun, accesul maşinilor), dar şi la accesibilitatea unui mediu de viaţă în conformitate cu cerinţele de pe piaţă', susţine Florin Furdui, Country Manager PORTLAND TRUST.

De aceeaşi părere este şi Dimitris Pergamalis - Head of Construction and Development, GLOBALWORTH, care spune că "locatia este 100% un aspect important pentru alegerea unui nou proiect, dar şi dezvoltarea într-o zonă unde există deja un magnet. Ne interesează să păstrăm o atmosferă - în Global Worth District încercăm să aducem valoare adăugată prin evenimente de artă şi muzică. Primul proiect dezvoltat în Global Worth a fost diferit faţă de ceea ce eram noi obişnuiţi. Un proiect de birouri cu diferite funcţiuni - la parter nu sunt zone comerciale, ci zone de relaxare, trainig, ba chiar şi un auditorium cu o capacitate de 350 persoane. Încă două atriumuri generoase care oferă lumină naturală pe fiecare work station în clădirea de birouri. De exemplu, clădirile custom-made sunt mult mai dificil de gestionat, chiar dacă din prima zi noi ne-am bucurat ca avem un chiriaş - Dacia Renault, pentru care a trebuit să construim şi să amenajăm 8000 mp pentru un centru de proiectare a noilor modele de maşini. Partea de security şi access control e diferită - aspecte care trebuie abordate încă din primele faze ale construcţiei, altfel poate fi problematic.", arată sursa citată.

În ceea ce priveşte zona de retail, Costin Blideanu - Head of Leasing Retail Division, AFI EUROPE ROMANIA afirmă că "strategia noastră e să mergem către zonele unde nu sunt birouri şi să creăm o sub-piaţă, pornind de la dezvoltarea unui mall şi atragerea altor dezvoltatori în zonă. Mergem lângă oameni, lângă comunităţi. Credem în proiecte mixte - mall şi rezidenţial pentru a avea totul lângă tine, într-o rază de 5 minute. Dacă vorbim despre creşterea accelerată a e-commerce-ului, am observat o tendinţă foarte interesantă: focusul nu se mută în online şi nici nu scade în offline, ci creează modele de business de tip omnichannel. Nu credem într-o presiune a online-ului, ci din contră, clienţii noştri vor să îşi dubleze suprafeţele în mall-uri".

Pe de altă parte, la nivel regional, lucrurile stau puţin diferit, însă în acelaşi ritm de ascensiune: "Pentru noi, la Braşov a apărut oportunitatea de a adăuga un mix zonei de dezvoltare pe care pornisem. Ideea de bază a fost să aducem complementaritate şi complexitate mediului pe care îl dezvoltăm. A fost o viziune globală din strategia de a dezvolta proiecte mixte, care să intre în atenţia CEETRUS România - având mai multe componente - shopping, rezidenţial, office, entertainment, funcţiuni civice care aduc plus valoare comunităţii.", a susţinut, Ruxandra Beşe, Director Dezvoltare, CEETRUS România, potrivit sursei menţionate.

Pe partea de servicii de consultanţă în construcţii, Dumitru Minciu - General Manager, NOVART ENGINEERING a vorbit despre rolul consultanţei în procesul de organizare a unei investiţii în construcţii. "Am vrut să creăm o punte de legătură între beneficiar şi constructor, iar prin dezvoltrea unui produs precum Novart Engineering am vrut să ajungem la o abordare agile, am lucrat în sprint-uri. Am văzut ce merge, ce nu merge. Problema a fost efortul enorm de a solicita oferte şi de a le primi într-un format acceptabil. Şi aşa a venit nevoia de standardizare.", a explicat acesta.

Dacă privim la contextul legislativ, adoptarea OUG 114 a adus domeniului imobiliar o facilitate şi un potenţial suplimentar - taxa bancară: "Scopul principal al acestei ordonanţe este acela de repatriere a celor care lucrează în alte ţări. S-a introdus o facilitate fiscală, astfel încât salariaţii să primească salarii nete mai mari plus contribuţii sociale. Vorbim practic, de o creştere de 35% pentru încurajarea repatrierii. Totuşi, după publicarea OUG, am constatat că sunt anumite lucruri care nu funcţionează în practică. De exemplu, pot exista societăţi care se încadrează la creşterea salariului minim, dar nu intră în zona de facilitare. În egală măsură, introducerea taxei bancare pune sistemul financiar în dificultate, deoarece creează un cost suplimentar, ceea ce duce automat la un credit bancar.", a spus Alexandra Smedoiu - Partener servicii fiscale, DELOITTE.

Principalele provocări pe toate sectoarele din real estate par a fi lipsa forţei de muncă, calificarea personalului angajat, creşterea costurilor pentru materialele de construcţie.

A doua sesiune de discuţii a vizat spaţiile industriale şi implicaţiile în cazul tranzacţiilor, finanţărilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ??????? ?????? ?. ????? ?????? ????????? ????? ??????? ?????? ????? ? ???? ??????. ?????????? ????? ?????? ????? ?? ????????, ????? ????, ?????? ????????? ? ??????? ????? ????.. ?????????? ???????? ???? ????? ??????????, ?????, ????? ????? ????????? ??????.

     

    ????? ???????? ????? ? ??????? ???? ??????? ??? ????????? ?????, ??????? ????? ????????? ????? ??????????????? ?. ?????, ??? ???????? ? ???? ?????????, ? ???????? ??? ?? ?????? ???????? ???????????? ????? ? ?? ?????? ??? ?????????? ???? ??????????. ?????? ??????????? ??????????? ??? ???????? ????????. ????? ???????? ?????? ????? ?????????? ?? 3 ?? ???? ????? ? ???????.  

     

    ????? ?????? ? ????? ? ?????: ???????????? ??????????? ? ??????????, ?? ????? ??????? ????????, ?????? ??????????, ?????????? ????? ??????, ????????? ????????? ?? ?????.  

     

    ??? ?????????? ????? ? Yandex ????? ????????????? ????? ?????????? ?????? ? ??????????, ????????????? ?????? ?? ????? 5 ???. ???? ???????? ????? ?????????? ?? ?????? ???????? %. ????? ???????? ?????????? ????? ? ????? ?????. ? ??? ?????? ????? ??????. ???? ??????????????? ???????? ????????? ? ????????????? ??????????????? ??????? ?????????. Yandex ????? ???????? ????? ?????? ????????? ?? ??????? ?????. ????????? ??????????? ?????? ????? ?? ????????? ???????? ?????? ? ????? ??????.  

    ?????? ????????? = ?????? ????? ??? ??????? 

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb