Realitatea virtuală, eficientă pentru depistarea maladiei Alzheimer

Ziarul BURSA #Miscellanea / 27 mai 2019

Realitatea virtuală, eficientă pentru depistarea maladiei Alzheimer

Cercetătorii au descoperit o nouă cale de a depista din timp o maladie îngrozitoare. Un nou program de realitate virtuală dezvoltat de o echipă de cercetători din Marea Britanie a furnizat rezultate mai bune în procedura de detectare a semnalelor incipiente ale maladiei Alzheimer, comparativ cu testele standard folosite în prezent de medicii din lumea întreagă.

Concepută de o echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge, noua tehnologie a reuşit şi să îi identifice pe pacienţii ce prezentau semne incipiente de Alzheimer, separându-i de pacienţii cu alte afecţiuni cognitive, informează Agerpres. Pe lângă faptul că noul program are potenţialul de a revoluţiona testele clinice pentru Alzheimer în faze incipiente, există speranţe ca această inovaţie să contribuie la dezvoltarea unui instrument de monitorizare şi diagnosticare, care să poată fi încorporat în dispozitive electronice de uz zilnic. Peste 520.000 de persoane din Marea Britanie suferă de demenţă cauzată de maladia Alzheimer, iar specialiştii se aşteaptă ca acest număr să crească tot mai mult în perioada următoare, odată cu fenomenul de îmbătrânire a populaţiei. Profesorul Dennis Chan, coordonatorul studiului, a declarat: "Ştim că Alzheimer afec-tea-ză creierul cu mult timp înainte ca simptomele să apară. Am dorit să creăm acest program de mulţi ani, însă abia acum tehnologia de realitate virtuală (VR) a evoluat până la punctul care ne-a permis să realizăm acest studiu pe pacienţi".

Cercetătorii de la Cambridge au colaborat cu colegii lor de la University College London pe baza unei cercetări realizate de unul dintre profesorii instituţiei londoneze, John O'Keefe, laureatul premiului Nobel pentru medicină pe anul 2014 pentru descoperirea "GPS-ului intern" al creierului. O componentă cheie din acel "sistem de navigaţie intern" este o parte a creierului denumită cortex entorinal, care reprezintă una dintre primele regiuni cerebrale afectate de Alzheimer. Folosind o cas-că de realitate virtuală, 45 de pacienţi cu deficienţe cognitive moderate (MCI) au participat la un test de orientare în cadrul căruia au trebuit să se deplaseze într-un mediu simulat. MCI pot fi un indicator incipient pentru Alzheimer, deşi pot fi cauzate şi de anxietate şi de procesul natural de îmbătrânire. În cadrul noului studiu, mostre de lichid cerebrospinal au fost prelevate şi testate pentru markeri biologici ce indică ris-cul de dezvoltare a maladiei Alzheimer. Cercetătorii au descoperit că 12 pacienţi cu acei biomarkeri au obţinut cele mai slabe rezultate la testele realizate. Apoi, comparat cu seria de teste tradiţionale din zilele noastre, programul de realitate virtuală s-a dovedit mai eficient în ceea ce priveşte selectarea pacienţilor cu cele mai mari, res-pectiv cele mai mici riscuri de Alzheimer. Specialiştii spun că noul studiu, care a fost publicat în revista Brain, ar putea fi de ajutor pentru testarea clinică a unor medicamente viitoare, create pentru a încetini sau chiar stopa progresia maladiei Alzheimer.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb