Recuperarea păcii. Şi care e preţul?

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 8 decembrie 2023

Sorin Rosca Stanescu

În ultimii 25 de ani, cu excepţia anului trecut, am riscat să fac prognoze. Să spun ce cred eu despre cele mai importante evenimente care urmau să caracterizeze anul următor. Nu m-am înşelat niciodată. Puteţi verifica. Acum mă încumet să fac o prognoză politică despre situaţia la nivel global, cu mai bine de două săptămâni înainte de încheierea anului. Şi vă iau din nou martori!

Prognoza mea este că ambele conflicte extrem de grave care au inflamat planeta vor fi soluţionate până la mijlocul anului 2024. Practic, înainte de alegerile din Statele Unite şi din Uniunea Europeană. Şi din capul locului afirm că sfârşitul celor două războaie, din Ucraina şi din Fâşia Gaza, va fi consecinţa campaniilor electorale care urmează. Dar cum se va întâmpla acest lucru? Şi cu ce preţ?

Începem de la preţ. Preţul este resetarea întregului echilibru mondial. Preţul este transformarea unei lumi unipolare, dominată de Statele Unite şi de aliaţii ei occidentali, într-o lume bipolară. În care apare un nou centru de putere, care este China. În jurul Chinei se aliniază state refuzate de lumea occidentală sau chiar state demonizate de această lume. Şi fără niciun fel de discuţie, acolo se vor înrola şi statele nealiniate. Acest nou echilibru la nivel mondial şi în pus iminenţa alegerilor din întreg Occidentul vor determina decizii cu caracter istoric, care vor trasa liniile păcii în Ucraina şi Gaza.

Ucraina nu va mai fi subvenţionată şi deja a primit semnalele corespunzătoare. Ca atare, va trebui să încheie pace cu Federaţia Rusă, probabil în urma ejectării lui Volodimir Zelenski. Şi deja se acumulează semnale în acest sens. Volodimir Zelenski va deveni statuie. Cu alte cuvinte, va fi eliminat, pentru a nu fi compromis şi pentru ca Occidentul, care s-a ploconit în faţa lui de atâtea ori, să nu fie la rândul lui compromis. Ucraina nu va intra în NATO şi probabil nici în UE. Acesta va fi preţul, la care nu este deloc exclus să se adauge şi Peninsula Crimeea. În paranteză fie spus, Rusia va beneficia de o victorie amară. Pentru că nu ea, ci China va conduce o jumătate din concertul lumii.

Se va instaura pace şi în Gaza. Forţele armate ale Israelului vor accelera şi vor reuşi în linii mari să anihileze pentru mult timp de acum încolo celulele terorismului Hamas. Gaza va intra fie în administrare internaţională, fie - cred în acest scenariu - în administrarea Autorităţii Palestiniene. Care, pe parcursul anului viitor se va transforma în stat.

Acesta va fi preţul păcii!

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Da. Cred ca judeci corect . Ma asociez.

    Din punct de vedere economic, nu este absolut nicio problema sa avem o lume multipolara. Ca sa-l parafrazez pe presedintele Xi, este suficient loc pe lumea asta pentru crestere economica si pentru prosperiatate pentru toti.

    Marea problema este faptul ca Dictatorii au tendinta naturala sa transforme puterea economica in agresiune militara in anumite momente pe care ei le considera favorabile. 

    Asa s-a intamplat si cu Germania lui Adolf Hitler. Asa s-a intamplat si cu Rusia lui Putin. Si noi toti ne rugam sa nu se intample asa si cu China lui Xi Jinping. 

    ”Momentul favorabil” pentru Putin a fost 2022. In mintea lui bolnava dar viclena, Europa era absolut dependenta de gazele rusesti. A inchis gazele inca din octombrie 2021 ca sa creasca preturile si provoace inflatie si saracie intr-o lume ”decadenta” care isi lingea ranile dupa chinul economic din pandemie. S-a pregatit minutios de razboi si a inconjurat Ucraina cu tancuri si cu 150.000 de soldati. S-a dus in China sa discute cu Xi la Olimpiada si a obtinut statutul incurajator de ”partener fara limite”. Asta in conditiile in care toata lumea se intreba ce urmeaza sa se intample, o sa avem sau nu o sa avem razboi in Ucraina?  

    Anuntarea parteneriatului fara limite a fost o sfidare la adresa Occidentului si o incurajare pentru Putin sa atace. Nu cred ca s-au gandit la un razboi de 3 ani, s-au gandit la un Blitzkrieg de 7 zile din care Axa Raului va iesi mai puternica iar Occidentul va iesi mult slabit. Ei sperau ca Occidentul isi va arata limitele si neputinta punand astfel bazele unei noi Ordini de drept mondiale in care Axa militarista sa aiba initiativa.

    Occidentul nu va lasa Rusia sa castige in Ucraina. Cei care cred altfel se inseala! Nu este o chestiune de hai sa semnam un armistitiu si sa cedam doua provincii catre Putin. Mintile luminate din Occident au inteles foarte clar, este o chestiune de viata si moarte pentru Occident iar dintii sarpelui veninos trebuie scosi acum pentru ca altfel nu va mai exista liniste si pace.  

    1. Lumea unipolara a permis SUA sa conduca cu mana de fier si sa se dedea la crime de nedescris , in statele ce nu se aliniau politicii lor sau nu se lasau jefuite.Puterile occidentale se multumeau sa vocifreze -nemultumite - fara a avea capacitatea de a se inpotrivi..Sper ca lumea bipolara sa nu multplice numarul jefuitorilor , al tortionarilor.

      SUA si aliatii ei au adus o perioada de prosperitate si stabilitate in lume. da, le-a dat peste bot la unii pt ca asta face un lider. au facut si greseli? normal. niciodata nu-i poti multumi pe toti. mai ales pe "vesnicul nemultumit" (da, e o categorie de oameni asta, am lucrat in vanzari:).

      dar i-a costat enorm, au trupe stationate peste tot in lume, au cel mai mare buget militar din lume, de 10 ori mai mare decat china, si asta i-a bagat in semifaliment. 

      acum nu mai pot pastra aceasta pace, si ordine -ceea ce se si vede din ce se intampla in lume.

      Ai perfecta dreptate cu ”datul peste bot” la unii :)

      Si nu cred ca SUA si restul Occidentului au de ales, vor continua sa lupte si sa cheltuiasca bani pentru a pastra Ordinea de drept mondiala.  

      Ordinea de drept nu insemna ca cel puternic are intotdeauna dreptate si ca nu exista probleme grele de rezolvat. Ordinea de drept insemna ca problemele se rezolva prin negocieri civilizate sau lasand timpul sa vindece rani istorice oribile.  

      Asa cum bine spui, pentru Occident urmeaza o peroada grea, statele au deficite uriase. Va fi multa agitatie politica si tot felul de populisti vor incerca sa prosteasca masele nemultumite si sa puna mana pe cascaval. Dar Occidentul nu are de ales si va continua sa sprijine Ucraina.

      Cat despre China, o sa treaca si ea prin multe probleme. Ca sa parafrazez o vorba, daca Occidentul tuseste, China o sa faca gripa cu febra 40 grade. Urmeaza 10 de ani de chin economic in care China va incerca sa rezolve teptat criza imobiliara si criza bancara. China are nevoie de banii Occidentului ”decadent” si are nevoie sa faca afaceri cu Oocidentul, dar banii vor veni tot mai putin. Din punct de vedere politic, China este o mare, mare dezamagire pentru mine, putea sa mearga pe un cu totul alt drum, mult mai civilizat...  

      La o rezerva valutara de peste 3000 mld usd, China are datorii de stat de 8 -11.000 mld usd conform estimarilor FMI. Majoritatea sunt datorii ascunse ale guvernelor locale, care au investit enorm si fara cap in proiecte imobiliare. In mare parte, bani aruncati pe fereastra. Acum a a venit scadenta...

      1. viitorul

      (mesaj trimis de esop în data de 08.12.2023, 12:50) 

      Nici federalizarea UE , nici crearea acestei piete comune la nivel militar , nici distrugerea tuturor echipamentelor militare invechite tehnologic , nici crearea unui NATO 2 in Pacific , nici extinderea UE si cea a NATOului European, nici readucerea Chinei la masa tratativelor carea acum accepta toate cerintele Europene , nici decuplarea in totalitate de Rusia,nici cresterea numarului de militari in NATOul ce apartine Europei , nici dezvoltarea devenita cutuma in PNRR , nici cresterea exponentiala a vinzarilor de armament (deja Franta a inlocuit Rusia ) , nici punerea in evidenta a inutilitatii ,deja devenita vizibila, a unor echipamente militare sovietice ce erau prezentate ca si noutati absolute (vezi cele care eludau legile fizicii )si care acum sunt retrase din circuitul de achizitie a multor natiuni de felul India si Pakistan , nici unitatea devenita si ea obligatorie in intreaga lume Occidentala , nici cresterea procentului din PIB oferit Armatelor Europene ,nu puteau fi facute fara ca Putin sa atace Ucraina .Nici o natiune nu ar fi acceptat .UE este marea beneficiara a tot ceea ce chiar acum se intimpla in lume . 

    ar fi varianta ideala cea din articol. china sa tina in frau ruzzia. din pacate e doar unul din scenarii.

    pericolul rusesc e real si e aproape de noi. 

    au arme nucleare si sunt debili mintali. m-am uitat cat am rezistat l;a televiziunile acelea nationale, e jalnic si isi fac niste filme exat ca hitler. 

    inclusiv treaba cu natiunea superioara ruzzia, inclusiv cu de la lisabona pn in siberia, ruzzia.

    deci culcatul pe o ureche nu e indicat. si dc se face o pace pe moment. 

    1. "pericolul rusesc e real si e aproape de noi"

      NATO mai puternic economic de 10 ori decat Rusia+China, 

      NATO mai puternic militar de 8 ori decat Rusia+China,

      pericolul rusesc e propaganda slaba a industriei de armament 

      nu si dc tinem cont de armele nucleare. altfel da.

      Razboiul nuclear,aproape exclus,

      toata lumea ar pierde,

      razboaiele se fac ptr. CASTIG 

    Haideti sa boscorodim impreuna .Faptele depasesc de fiecare data iluziile .Pe scurt .Toate echipamentele militare foste sovietice si cele NATO ,depasite tehnologic ,sunt distruse in razboi si inlocuite cu capacitati militare de ultima generatie .Donbas ,Lugansk sunt si ele distruse , la ras , ca si Gaza dealtfel .UE si toate natiunile Occidentale se decupleaza de Rusia .Armamentul occidental (SUA .Franta .Germania) de ultima generatie ,incepe sa devina optiunea (alegerea)tuturor natiunilor ce inlocuiesc deja armamentul rusesc .India si Pakistan renunta la contractele cu rusii iar rusii nu isi mai pot respecta contractele acum cind nevoie de echipamente militare depaseste productia si acum cind Germania nu mai ofera rusilor componentele necesare noilor realizari (vorba sa fie )tehnologice rusesti . UE se federalizeaza .PNRR produce dezvoltare .NATOul european creste, ca si numar de membri, adaugind Finlanda si Suedia .Un NATO doi apare in Pacific .Trilaterala Romania ,Ucraina ,Rep.Moldova inlocuieste fostul tratat Visegrad .Imperiul European se reface si isi adauga imediat Ucraina si Rep.Moldova lipind in viitorul imediat toate natiunile non UE din Europa .SUA isi vinde in Europa gazul lichefiat si armamentul performant .UE devine marea cistigatoare a momentului .China accepta toate deciziile UE .SUA a acceptat de mult sa ajute Ucraina totul fiind platit tot de UE .Practic repetam momentul 1989 cind Germania platea reunificarea celor doua state germane .Acum platim noi toti (avem slava domnului de unde )refacerea Imperiului .Vom avea de munca inca 50 de ani spre a reface Ucraina fara Donbas si Lugansk dar cu Crimeea incorporata acum cind rusii inteleg ca nu o pot pastra si nu au ce face cu ea flotila de razboi a Rusiei neputind face fata echipamentelor de atac maritim a Ucrainei .Donbas sl Lugansk vor deveni un pamint al nimanui .Cele doua natiuni nu vor putea locui „ usa in usa” iar Rusia nu are nevoie decit de un spatiu de demarcatie intre ea si Occident .Fortele nucleare ale rusilor cu cele de ultima generatie Occidentale (ucrainiene)se vor regasi fata in fata pe acel aliniament .Atunci se va opri totul .Pina atunci mai este mult echipament de distrus si de inlocuit .Nationalismul este doar o fantosa un refugiu politic al cetatenilor ce inca mai spera la cominism .In alegeri cetateanul se va trezi .Deocamdata un spirit de fronda domina cetatenii din estul Europei dar el este mai mult exprimat ca si raspuns spre a se amuza atunci cind sondajele formuleaza astfel de intrebari .La vot va fi altfel .

    1. Probabil că ar fi mult mai onest din partea partenerilor noștri strategici să ne spună foarte direct: vreți să rămâneți în NATO? Ok, vă costă 3 miliarde de dolari pe an, cotizație de membru. Iar taxa de protecție se va actualiza cu rata inflației din SUA.Ce depășește 3 miliarde se cheamă furt. Tâlhărie. Jaf la drumul mare.

    Dar nu cred ca Israelul va scapa atat de usor. Pentru ca aici nu e vorba decat despre "celulele terorismului Hamas" ci despre tesutul care se prefigureaza în regiune, alcatuit din mult mai multe tipuri de celule decat cele ale Hamasului si anume : Iran + Liban + Hezbolah, Iraq (cu atacul recent la ambasa americana), Yemen (houthis), jihadul islamic, Si poate chiar Qatar + Arabia saudita + Emiratele care se desfac din ce in ce mai mult de americani si se alatura BRICS-ului.

    Ucraina va pierde teritorii. La pacea asta. Dar la urmatoarea ?

    1. n-are ce face. si intrat in nato pt ca sa nu mai fie o "data viitoare"

    Vivat Zeus Zelensky

    ... cred ca investitorii incep sa piarda ... si daca data nu a fost furat de ferenghi intr-un episod ... ar trebui sa inventeze unul ... spunea el, raspunzandu-i lui tipatescu, intr-un caragialism mitico-fantastic ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb