Redeschiderea sălilor de spectacol, între pandemie şi jocuri politice

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Cultură / 19 iunie 2020

Redeschiderea sălilor de spectacol, între pandemie şi jocuri politice

Artiştii şi-au pierdut răbdarea cu autorităţile. Rămaşi "fără obiectul muncii" mulţi actori, cântăreţi, balerini, artişti de circ şi instrumentişti cer autorităţilor să găsească rapid o rezolvare a situaţie şi să lase la o parte orice conflict politic. Cum nici spectacolele în aer liber nu au putut reprezenta o soluţie în această perioadă, cu vreme foarte instabilă redeschiderea sălilor reprezintă singura soluţie pentru reluarea activităţii.

Peste 1000 de oameni de cultură au semnat o scrisoare adresată autorităţilor, dar veştile bune încă se lasă aşteptate. Aceştia cereau ca din această săptămână, aşa cum propusese primarul Gabriela Firea, "să se deschidă sălile de spectacol, astfel încât repetiţiile producţiile teatrale şi/ sau concertele / dezbaterile culturale / conferinţele etc. să se desfăşoare respectând măsurile necesare de distanţare fizică, respectiv să se pună în vânzare un număr limitat de bilete, astfel încât să rămână un rând gol, precum şi un scaun liber între spectatori (exceptând familiile) pentru a putea fi îndeplinite toate condiţiile necesare respectării prevederilor legale. Totodată, se vor asigura toate condiţiile de dezinfecţie şi se vor monta, la intrări, termoscannere pentru spectatori, artişti, personalul tehnic." Pe de altă parte, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a anunţat într-un comunicat că ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii pentru reluarea producţiei de spectacole şi concerte în spaţiu închis va fi semnat săptămâna aceasta. Într-un comunicat în care denunţă "circul PSD împotriva sănătăţii oamenilor din instituţiile de spectacol şi concerte", Gheorghiu a transmis: "În această săptămână, voi semna ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii pentru reluarea producţiei de spectacole şi concerte (repetiţiile) în spaţiu închis, astfel încât, toţi factorii culturali să se poată pregăti pentru revenirea treptată la normal. Avem normele pregătite şi pentru activităţile cu publicul din instituţile de spectacol şi concerte şi pentru sălile cinematografice, însă aşteptăm confirmarea unei evoluţii favorabile din partea specialiştilor din domeniul sănătăţii (şi nu a politrucilor), care să ne permită aprobarea lor". Gheorghiu a subliniat că a pledat permanent pentru reluarea tuturor activităţilor culturale, "însă nu am putut sta indiferent la informaţiile venite din partea Ministerului Sănătăţii".

După ce anunţase reluarea activităţilor culturale începând cu 15 iunie, Gabriela Firea a declarat că ministrul Culturii a certat-o pe ea pentru că doreşte să intre într-o oarecare normalitate în privinţa activităţilor culturale: "Aşa cum am remarcat şi apreciat faptul că ministrul Tineretului şi Sportului s-a zbătut să redeschidă activităţi din domeniul de responsabilitate al domniei sale, de partea cealaltă ministrul Culturii m-a certat pe mine că fac demersuri pentru a intra într-o oarecare normalitate. Nimeni nu a spus că, spre exemplu, la un teatru cu 300 de locuri în sală se vor vinde 300 de bilete. Erau luate măsuri pentru a preîntâmpina posibile contaminări, loc liber în stânga, în drepta, în faţă, în spate, protecţie pentru actori, pentru regizori, pentru absolut toţi cei care participă la aceste evenimente. E o mare dezamăgire că se fac atât de multe eforturi pentru toate tipurile de activităţi, iar cele culturale pur şi simplu au devenit o paria. Am fost şocată de avalanşa de reacţii negative.".

Începând cu 15 mai, muzeele, galeriile de artă şi bibliotecile au putut fi deschise publicului, iar din 1 iunie, producţiile cinematografice şi audiovizuale, evenimentele în aer liber cu până în 500 de participanţi şi de tip "drive in" au putut fi reluate.

Din provincie vin şi veşti bune. Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova anunţă premiera spectacolului "Outfitul şearpelui", un spectacol de Andrea Gavriliu după textele lui Marius Aldea. Conform organizatorilor: "această producţie făcută la Craiova este prima premieră post lockdown realizată de un teatrul de la noi din ţară. Un spectacol creat şi repetat în sală, şi nu via zoom (...) Outfitul şearpelui este un spectacol "poeticoregrafic" bazat pe versurile lui Marius Aldea, versuri care iau pulsul vremurilor noastre, a felurilor prin care individul îşi caută utilitatea în lumea constrânsă de presiunile caracteristice fiecărei vârste. Spectacolul prezintă o cronologie a vieţii unui bărbat capabil să-şi amintească de felul în care gândea în copilărie, o (ne)asumare a condiţiei sale de adult (i)responsabil, o perpetuă căutare a echilibrului inexistent. Toate aceste frământări sunt expuse privitorului într-o manieră plastică, dinamică, autoironică, în care corpul actorilor redă ceea ce cuvintele pot comunica numai până la un punct". Spectacolul va avea primele reprezentaţii în acest sfârşit de săptămână 19 - 21 iunie, ora 19:00 (vineri, sâmbătă şi duminică), fiind difuzat în sistem live streaming pe website-ul teatrului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb