REDUCEREA TVA LA PÂINE LA 9% Ioana Petrescu nu are doar probleme cu finanţele
EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 septembrie 2014
Continuă să contrarieze purtarea ministrului Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, care, după ce a lansat, ieri, un studiu plin de cifre despre reducerea TVA la pâine la 9%, a refuzat să ofere informaţiile esenţiale şi să răspundă presei la întrebări, deşi premierul Victor Ponta, care era de faţă, tocmai promisese ziariştilor că ministrul îi va lămuri deplin.
La finalul conferinţei de ieri, de la Ministerul Agriculturii, în cadrul căreia a fost prezentat studiul, Victor Ponta se pregătea să plece la Guvern, promiţând că o va lăsa pe Ioana Petrescu să ne dea lămuririle privitoare la impactul reducerii TVA în panificaţie.
"Îmi cer iertare, dacă aveţi vreo întrebare pentru mine..., dacă nu, mă duc la Guvern. V-o las pe doamna ministru ca s-o chinuiţi bine de tot", a glumit premierul.
Dar Ponta a fost reţinut de încă o întrebare răzleaţă, răsărită dintre ziarişti, astfel că a asistat, mereu pe picior de plecare, la scena în care Ioana Petrescu a refuzat, în mod repetat, să ofere orice clarificare i-a fost solicitată.
Mai mulţi jurnalişti i-au cerut Ministrului Ioana Petrescu să precizeze proporţia cu care a scăzut evaziunea fiscală (Ioana Petrescu informase că evaziunea s-a redus cu 300 de milioane de lei, fără a menţiona, însă, cât înseamnă procentual această cifră).
Ioana Petrescu nu a răspuns.
Apoi a fost întrebată care este numărul noilor angajaţi din industria de panificaţie.
Din nou, Ioana Petrescu a refuzat să răspundă.
A spus, însă, că studiul va fi postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Apoi a plecat din sală.
Inversarea rolurilor a fost îndeajuns de caraghioasă: Victor Ponta a rămas în urmă, deşi anunţase că ne lasă cu Ioana Petrescu.
Se pare că ministrul finanţelor nu are doar probleme de finanţe, ci şi de racordare la mediul social.
Măsura de reducere a TVA la 9% pentru pâine şi produsele de panificaţie a fost lăudată, ieri, atât de premierul Victor Ponta, cât şi de miniştrii agriculturii şi finanţelor, respectiv Daniel Constantin şi Ioana Petrescu.
Văzută ca un model de succes, această măsură a fost indicată de şeful Guvernului şi pentru alte sectoare alimentare, cum ar fi domeniul legumelor şi fructelor şi cel al cărnii.
Victor Ponta a declarat: "Au fost trei elemente esenţiale fără de care niciun proiect de acest gen nu poate avea succes. În primul rând calculele, dar dacă ne bazăm doar pe calcule nu o să mai scădem niciodată niciun fel de a taxe şi nu o să mai luăm niciodată nicio măsură stimulativă. A fost curajul de a lua această măsură (...) şi a fost parteneriatul cu mediul privat, fără de care nu puteam lua această măsură. (...) Doamna Petrescu spunea «mai mulţi angajaţi fiscalizaţi, producţie mai mare, încasări mai mari la buget». Ce putem să ne dorim altceva mai mult, în urma unei măsuri, decât atât? (...) Acest lucru îmi dă speranţă că şi alte măsuri deja adoptate, cum este reducerea CAS, vor avea după un an de zile acelaşi succes. Sigur, dacă facem doar calculele ca la Cotroceni, nu o să mai aprobăm niciodată nimic".
Potrivit ministrului agriculturii, preţul pâinii a scăzut, în perioada septembrie 2013 - iunie 2014, cu 10,25%.
Impactul bugetar a fost de 281,4 milioane lei, "mult mai mic", în accepţiunea Ioanei Petrescu, decât estimarea de 281,7 milioane lei făcută iniţial, diferenţa fiind de 300.000 de lei: "În ceea ce priveşte implicaţia asupra veniturilor bugetului general consolidat, determinată de reducerea cotei de TVA de la 24% la 9% asupra livrărilor de făină, pâine şi specialităţi de panificaţie, în perioada septembrie 2013 - iunie 2014, aceasta este de - 281,4 milioane lei, în condiţiile aplicării unui grad de colectare de 73,6%.
În programul evaluat iniţial impactul era de 281,7 milioane lei, înregistrându-se o abatere de program în favoarea bugetului general consolidat de + 0,3 milioane de lei".
Ministrul finanţelor a subliniat că evaziunea fiscală s-a redus cu circa 300 de milioane de lei, după reducerea TVA la pâine, la 1 septembrie 2014.
În contextul în care Ioana Petrescu a refuzat să menţioneze cât înseamnă, în procente, diminuarea evaziunii fiscale cu 300 de milioane de lei, Aurel Popescu, preşedintele Rompan, a explicat că, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, evaziunea din sectorul de panificaţie s-a redus de la 70% la 50%, reprezentanţii patronatului susţinând, însă, că, evaziunea fiscală a scăzut cu doar 200 de milioane de lei.
Ministrul finanţelor a arătat că MFP şi Rompan s-au bazat, la efectuarea calculelor, pe ipoteze diferite, dar că cifrele sunt apropiate, cu excepţia estimărilor privind reducerea evaziunii, cele ale ministerului de resort fiind mai mari.
Potrivit Ioanei Petrescu, producţia de pâine a crescut cu aproape 10.000 de tone de la introducerea măsurii, iar cea de făină - cu 20.000 de tone. Pe segmentul pastelor făinoase, a fost consemnată o creştere de 4%, la cozonaci creşterea a fost de 17%, iar la produse zaharoase, cofetării şi patiserii - de circa 4%.
La rândul său, Daniel Constantin a subliniat: "După un an de zile de la reducerea TVA de la 24% la 9% la pâine, vorbim de un mediu de afaceri mult mai sănătos pentru că nu s-au mai înregistrat insolvenţe sau falimente în sectorul de morărit şi panificaţie şi datorită producţiei fiscalizate avem şi o hrană mai sigură pentru populaţie".
În acelaşi timp, producţia fiscalizată a cunoscut o creştere cu 16% la făină şi cu 18% la pâine.
Firmele din sectorul de morărit au înregistrat, anul trecut, un profit brut de 67,5 milioane lei, iar cele din sectorul de fabricare a pâinii şi produselor de patiserie au avut câştiguri de 181,8 milioane lei, totalizând 250 milioane lei, faţă de 169 milioane lei în anul precedent.
Ioana Petrescu a precizat că, pentru prima dată, în semestrul al doilea din 2013, profitul brut realizat în activitatea de fabricare a pâinii şi a produselor de patiserie a fost mai mare decât pierderea netă din sector. Totodată, rata profitabilităţii a devenit pozitivă, fiind de 0,82%, faţă de -3,21% în primul semestru şi -4,79% în semestrul al doilea din 2012.
Potrivit ministrului de resort, exportul de făină a crescut, în intervalul septembrie 2013 - mai 2014, cu aproape 34%, iar cel de produse de brutărie - cu 28,5%.
În aceste condiţii, premierul Ponta le-a cerut miniştrilor finanţelor şi agriculturii să pregătească scăderea TVA şi pentru alte produse agroalimentare, cum ar fi legumele, fructele sau carnea, după reducerea operată la pâine.
Oficialul a ţinut să menţioneze că îi va susţine, anul viitor, în adoptarea acestei măsuri, chiar dacă nu va mai fi "în aceeaşi echipă": "Dacă va fi un nou Guvern, eu nu vreau să mă angajez în numele noului Guvern, vreau doar să spun ceea ce cred că e bine de făcut în continuare, dar responsabilitatea va fi a noului Guvern".
Fermierii vor începe să primească, din16 octombrie, avansurile pentru plăţile pe suprafaţă, urmând ca Ministerul Agriculturii să plătească, până la finalul lunii viitoare, circa 600 milioane euro, potrivit lui Daniel Constantin.
Sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin 1 hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de minim 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.
•
• Ponta nu va elabora bugetul pe 2015
Victor Ponta a subliniat că bugetul de stat pentru 2015 nu va fi elaborat în perioada în care domnia sa va ocupa postul de premier.
"Este anormal să fac eu bugetul pentru altcineva", a explicat primul ministru, menţionând că Ministerul Agriculturii va beneficia de sume suplimentare la a doua rectificare bugetară din acest an, programată pentru sfârşitul lunii septembrie.
Reprezentanţii Guvernului şi cei ai BNR disscută, în această săptămână, la Bruxelles, pe marginea evaluării acordului cu FMI, CE şi Banca Mondială. Dezbaterile au loc în premieră în afara ţării şi fără participarea Preşedinţiei, a partidelor politice sau a sindicatelor, iar pe agendă figurează şi cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, potrivit programului, citat de Mediafax.
"Discuţiile de la Bruxelles cu delegaţia FMI, CE si BM sunt legate de rectificarea de acum, rectificare ce va avea loc până la sfârşitul lunii septembrie. Misiunea oficială a CE, FMI şi Banca Mondială va veni în România la sfârşitul lunii noiembrie, când se va discuta şi despre bugetul pe anul viitor" a spus premierul.
Spre deosebire de misiunile de la Bucureşti, care se întindeau pe o perioadă cuprinsă între zece zile şi două săptămâni, discuţiile de la Bruxelles vor fi foarte concentrate, pe parcursul a patru zile, de marţi până vineri.
Delegaţia FMI va fi condusă de Andrea Schaechter, cea a CE - de Istvan Szekely, iar delegaţia Băncii Mondiale - de Elisabetta Capanelli, directorul de ţară pentru România şi Ungaria.
Misiunea FMI a plecat din România la finele lunii iulie fără a-şi da acordul pe măsurile promovate de Guvern, principala discuţie vizând reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, chiar dacă fusese amânată de la 1 iulie la 1 octombrie.
1. e toantă, atâta tot
(mesaj trimis de Moş Apciză în data de 18.09.2014, 00:31)
Tutulina de Petrasca e pur şi simplu proastă. N-o duce mintea, asta e singura ei problemă reală.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2014, 08:14)
O toanta cu diploma.Din pacate in TOT SISTEMUL PUBLIC sunt PLATITE DOAR DIPLOMELE in locul muncii
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de vasile în data de 18.09.2014, 15:54)
Dar premierul Ponta ??? in ce categorie se inscrie???
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2014, 03:52)
Sunteti rai :)
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2014, 04:02)
Cifrele oficiale ...sunt cifre oficiale ...curat Harvard,Oxford,Princetown si Universitatea Ecologica...de Vest. In rest, dobitocii sunt platitorii de taxe...
4. fără titlu
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 18.09.2014, 07:24)
Doamna ministru n-a vrut sa se lase chinuita si de ziaristi; o chinuie destul primul ministru...
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2014, 08:13)
Proasta de bubuie ministrutza si rea.
6. Eu vreau totul fara TVA
(mesaj trimis de Theraflu în data de 18.09.2014, 09:34)
Cumpar paine 85% de la o singura brutarie care fiscalizeaza. Inainte pretul era 2 lei iar la un an dupa micsorarea tva pretul este tot 2 lei.
Poate producatorii au castigat ceva dar efectul este minim iar problema in economie este evaziunea, spalarea de bani, preturi de dumping, protejarea dotornicilor de catre fisc etc.
Sa mai aducem un absolvent de la Harvard si sa-i cerem parerea !
Ina
7. fără titlu
(mesaj trimis de Finantist în data de 18.09.2014, 09:43)
V-o las pe doamna ministru ca s-o chinuiţi bine de tot", a glumit premierul.
De fapt, nu-i nicio gluma, ambii sunt chinuiti 'bine de tot'.
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de vasile în data de 18.09.2014, 16:04)
Sperantele noastre din nefericire sunt din ce in ce mai precare (din nefericire) . Sa ma "impusc" dar nu credeam ca ma voi intalni cu un astfel de GUVERN cu o totala incompetenta in guvernare. De fapt ce poti astepta dela premier ?? Procuror???,Nu a condus in viata lui un mic "butic" . Ce probleme de strategie sa astepti dela el,cind habar nu are cu ce se "manca" economia . Este pur si simplu ca un "robot" .invata cate ceva dela .....nustiu dela cine si apare la televizor si azi zice una maine alta. Sa ne fereasca D-zeu sa mai apara si la presedentie....Nu le are cu nimic: Nici politica INTERNA nici politica EXTERNA . Observati ca si pe plan extern-Gafeaza_ din cale afara...Scuzati-ma nu mai zic nimic e un dezastru
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2014, 18:34)
Te-am scuzat!
8. Tap ispasitor...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 18.09.2014, 10:04)
Eu cred ca multi din oamenii pe care dl.Ponta ii impinge in functii se compromit. Dl.Sova a dat dovada de cel mai mare tupeu si cea mai mare prostie din toti politicienii. Dar cred ca pt.dansul si pt.cine l-a sustinut acolo, a meritat, cu siguranta. D-na Petrescu se trezeste permanent cu lucruri pe care dl.Ponta i le lasa in brate. D-na Petrescu nu este o politiciana, nu are nimic din comportamentul unui ministru, ci al unui consilier, cel mult. Ideea este ca tupeul d-lui Ponta este deja dus la extrem. Cred ca este asa de plin de el incat nu-si da seama cat de mult influenteaza in negativ pe cei din jur. Eu n-am mai vazut nici un politician care sa se comporte asa conducand institutii inalte administrativo-politice. Ganditi-va ca nici pe vremea lui Ceausescu nu se permitea asa ceva. Nu stiu dar parca tot ce face acum dl.Ponta este pentru a se asigura ca se compromite. Oare cine va apare din palarie la momentul oportun, care sa contrasteze subit cu dl.Ponta, drept candidat la presedintie?
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de mircea în data de 18.09.2014, 16:28)
Situatia cu acest GUVERN condus de premierul Ponta ne situiaza intr-o pozitie deosebit de GRAVA. Observam ca toate tarile din UE,intr-un fel sau altul se ocupa cu multa responsabilitate de situatia lor interna. Inca pe plan mondial situatia nu sa ameliorat atat economic cat si politic. Oricand putem fi expusi unor situatii din ambele parti. Acest guvern pur si simplu nu-l mai intereseaza absolut nimic. Defapt nunumai ca nu-l inereseaza dar cred ca toata populatia aceastei tari ,indiferent in ce pozitie judeca cred ca observa aceasta totala incompetenta a acvestu-i guvern....Totul se conduce HAOTIC ,fara o gandire coerenta.. Va dati seama ce ar insemna sa-l vedem pe Ponta la presedentie si pe Dragnea prim ministru si cu "acarul" Zgonea la Cam.Deputatilor si pe pensionarul Tariceanu la senat. Ne luam si noi"straita-n bat" si plecam din aceasta tara deoarece ne indreptam pur si simplu spre o colonie clara (vorba lui ec.Serbanescu care la un moment dat m-a enervat,dar acum ii dau dreptate.)
9. fără titlu
(mesaj trimis de Efrim în data de 18.09.2014, 10:17)
Intr-o tara civilizata un astfel de comportament i-ar fi adus demisia! Cum adica sa nu raspunda? Este platita de mine, de tine, de toti cetatenii acestei tari si este obligata sa aiba raspunsuri la intrebarile noastre la modul cum este cheltuit banul public si evident cum mai stam cu evaziunea...
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de vasile în data de 18.09.2014, 16:33)
Este pentru prima data cand pur si simplu am ajuns sa-mi fie frica cu astfel de oameni sa traiesti in tara.
9.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de Basist în data de 18.09.2014, 18:37)
Ai dreptate, are obligatia sa-ti raspunda, dar nu si cand o chinuiesti........
9.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2014, 08:24)
ea nu araspuns pentru ca nu voia ci pentru simplul motiv ca este o TOANTA,dar are diploma