Peste 80% dintre alegătorii care au participat, duminică, 26 mai 2019, la referendumul pe justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis au răspuns DA la ambele întrebări, voturile nevalide reprezentând puţin peste 5%, conform rezultatelor provizorii comunicate de Biroul Electoral Central.
La prima întrebare de la referendum - "Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?" - după centralizarea voturilor din 18.653 secţii din ţară, din cele 7.493.362 de voturi exprimate, 80,9% dintre alegători au răspuns DA, 13,8% au răspuns NU, iar 5,3% au reprezentat voturi nevalide.
Cea de a doua întrebare la referendum a fost: "Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?". În acest caz, din cele 7.502.228 voturi centralizate, 81,1% au fost DA, 13,5% au fost NU, iar 5,3 % nu au fost valide.
Pentru DA au fost exprimate peste 6 milioane de voturi, pentru NU puţin peste un milion, iar voturi anulate sunt aproximativ 400.000.
La alegerile prezidenţiale din 2014, preşedintele Klaus Iohannis a fost votat de peste 6,2 milioane de români.
La secţiile din străinătate, după numărarea a 154.000 de voturi, reiese că 92% au votat DA la întrebarile de la referendum, iar 6% NU.
Pentru ca referendumul să fie validat este necesară îndeplinirea a două condiţii: să voteze cel puţin 30% din românii cu drept de vot, iar opţiunile valabil exprimate să reprezinte cel puţin 25% din numărul celor înscrişi pe listele electorale permanente. Condiţia votului a 30% din alegători a fost îndeplinită duminică, la puţin timp după ora 17:00.
În legătură cu rezultatul referendumului, preşedintele Klaus Iohannis a declarat: "Peste 6 milioane de români au spus «DA!» la referendumul pe care l-am convocat pentru viitorul României şi au dat, astfel, o lecţie dură populismului, demagogiei şi discursului anti-european şi anti-justiţie promovat în campanie, şi nu numai, de PSD. A câştigat România europeană, România democratică, România în care justiţia este şi trebuie să rămână independentă, România în care hoţii şi infractorii stau la puşcărie, nu în fruntea statului. Mobilizarea extraordinară a românilor din ţară şi de peste hotare a fost impresionantă. Votul ne arată că democraţia s-a maturizat, că cetăţenii înţeleg ce armă puternică este votul".
Raluca Turcan, prim-vicepreşedintele PNL şi liderul grupului liberal din Camera Deputaţilor a declarat că formaţiunea sa politică va pune imediat în aplicare rezultatele referendumului pentru justiţie. Turcan a precizat: "6 milioane de români au venit la vot şi au spus DA la referendum. (...)Este un vot care ne onorează şi care ne obligă enorm. Acesta este motivul pentru care vom începe să transpunem rezultatul de ieri în lege, în procedură de urgenţă, prin următoarele proiecte:
1. Revizuirea Constituţiei în sensul interzicerii aministiei şi graţierii pentru faptele de corupţie. În acest sens, va fi completat art.73 din Legea fundamentală.
2. Revizuirea Constituţiei pentru interzicerea ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei, prin completarea art. 115 din Legea fundamentală.
3. Extinderea controlului constituţional asupra ordonanţelor de urgenţă, prin modificarea şi completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară, permiţând ICCJ să se adreseze CCR în acest domeniu.
(...) Facem apel la toate partidele de opoziţie să ni se alăture în acest demers!".
Prim-vicepreşedintele PNL a mai menţionat că un alt proiect legislativ care va fi dezbătut în perioada următoare în Parlament, la iniţiativa opoziţiei, va fi cel privind introducerea votului electronic pentru cetăţenii români aflaţi în diasporă.