Cetăţenii cu drept de vot din Bucureşti şi-au exprimat ieri, pe lângă opţiunea pentru funcţia de preşedinte al României, şi pe cele referitoare la întrebările din cadrul referendumul organizat de Primăria Generală Capitalei, referendum ce a depăşit cu mult pragul necesar de minim 30% pentru a fi considerat valabil, în urma numărării urmând a fi stabilit dacă a trecut şi pragul voturilor valabil exprimate pentru validare. Conform datelor centralizate până la ora 18:00, au votat la referendum 604.620 de cetăţeni diun cei aproape 1,8 milioane de cetăţeni cu drept de vot, adică 33,83% din total. Potrivit datelor furnizate în timp real de AEP, la ora 18 votaseră 594.290 de bucureşteni aflaţi în listele permanente, 9.037 pe liste suplimentare, iar 1.293 cu urna mobilă. Situaţia pe sectoare cu privire la prezenţa la vot la referendum arăta astfel la ora 18: Sector 1 - 37,13%; Sector 2 - 35,51%; Sector 3 - 28,94%; Sector 4 - 35,57%; Sector 5 - 32,75%; Sector 6 - 36,23%.
Pe parcursul zilei, participarea bucureştenilor la referendum a fost încurajată de o serie de iniţiative civice şi campanii pe reţelele de socializare. Mesajele promovate au subliniat importanţa exprimării opiniei pentru viitorul oraşului şi implicarea activă în deciziile care afectează viaţa comunităţii. Secţiile de votare au înregistrat un flux constant de cetăţeni, iar organizatorii au remarcat o prezenţă notabilă a tinerilor şi a familiilor. În ciuda aglomeraţiei din anumite locaţii, procesul de vot s-a desfăşurat fără incidente majore. Observatorii independenţi au monitorizat activitatea din secţii pentru a asigura respectarea regulilor şi a transparenţei.
Cu toate acestea, câteva incidente izolate au fost semnalate pe parcursul zilei. În anumite secţii, buletinele de vot s-au epuizat temporar din cauza prezenţei neaşteptat de mari, ceea ce a dus la scurte întreruperi în procesul de votare. Autorităţile au intervenit rapid pentru a suplimenta materialele necesare şi a remedia situaţiile. De asemenea, câteva sesizări privind tentative de influenţare a alegătorilor în proximitatea secţiilor de votare au fost investigate de poliţie.
Cele trei întrebări la care au răspuns cu DA sau NU participanţii la referendum sunt:
1. Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?
3. Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?
Pentru ca referendumul local din Bucureşti să fie validat, este necesară prezenţa a 30% din numărul alegătorilor din Bucureşti, reprezentând aproximativ 540.000 de persoane. Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente, adică aproximativ 450.000 de bucureşteni.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2024, 13:53)
Bravo domnule Nicușor Dan ! Aveți o primă etapă câștigată, sper să depășiți toate obstacolele și să puteți pune în aplicare ideile dvs.