Călin Georgescu - marele câştigător al primului tur al alegerilor prezidenţiale

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 25 noiembrie

Marea surpriză a alegerilor - Călin Georgescu - la sânul lui Putin (Ilustraţie de MAKE)

Marea surpriză a alegerilor - Călin Georgescu - la sânul lui Putin (Ilustraţie de MAKE)

English Version

Călin Georgescu este marele câştigător al primului tur al alegerilor prezidenţiale, atât timp cât el a înregistrat un progres fără precedent a unui candidat relativ obscur care era creditat la 2% la începutul campaniei electorale şi se afla pe primul loc, cu 22,07% după numărarea a 83% din secţiile de votare din ţară, fiind urmat de Marcel Ciolacu, cu 21,96%.

Expertul politic Cristian Pîrvulescu a susţinut aseară la Digi 24 că acest curent suveranist are doar 31%, afirmând că procentele obţinute de Călin Georgescu vin o parte de la Diana Şoşoacă, care a fost împiedicată să candideze, şi o parte de la cei care ar fi vrut să voteze cu Simion dar au fost deranjaţi de tonul moale al acestuia din ultimele două săptămâni de campanie.

Să nu fim greşit înţeleşi: suveranismul nu este un concept rău, suveranitatea statelor membre nu este exclusă de Uniunea Europeană şi nici de NATO, dar modul în care este manifestat de Georgescu, Simion şi Şoşoacă este unul toxic, menit să ne scoată din cele două structuri transnaţionale.

Din fericire pentru reprezentanţii partidelor politice pro-europene din ţara noastră, cei trei suveranişti nu sunt uniţi, ci dezbinaţi, fiecare interpretând în mod propriu conceptul de suveranitate în politica românească. Astfel, în timp ce George Simion mizează pe tradiţii şi revenirea ţării la o parte din graniţele României Mari, dorind unirea cu Republica Moldova, Călin Georgescu promovează independenţa economică şi ecologică, punând accent pe dezvoltarea agrară, iar Diana Iovanovici-Şoşoacă utilizează retorica anti-sistem şi opoziţia vehementă faţă de influenţele externe. O surpriză mare o reprezintă candidatul independent Călin Georgescu, candidatura lui nepărând a fi afectată de decizia Biroului Electoral Central prin care i se impunea retragerea materialelor de campanie de pe reţelele de socializare, deoarece nu conţineau codul mandatarului financiar.

După scrutinul de ieri, singurul candidat care este sigur de intrarea în finala prezidenţială este Marcel Ciolacu, candidatul PSD pentru funcţia de preşedinte al României. Turul II al alegerilor prezidenţiale va avea loc în 8 decembrie şi bătălia se anunţă grea, ţinând cont de faptul că la scrutinul de ieri au participat, conform datelor de la ora 21:30 aflate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, 9.447.812 cetăţeni români cu drept de vot din ţară (52,46%) şi 804.937 cetăţeni români cu drept de vot aflaţi în străinătate.

Aşa că, până la numărarea voturilor, Lasconi, Georgescu şi Simion vor avea emoţii privind intrarea în finala prezidenţială, mai ales că la ora închiderii ediţiei şi a secţiilor de votare, erau consemnate cozi imense în interiorul acestora, votarea urmând a fi prelungită până când persoanele respective urmau să îşi exercite votul, fără depăşirea orei 24. Mai mult, votul privind turul I al prezidenţialelor se încheie în această dimineaţă când se vor închide secţiile de votare înfiinţate pentru românii aflaţi în cele mai îndepărtate colţuri ale SUA.

În urma publicării exit-pollurilor, Marcel Ciolacu a declarat că a fost un vot pozitiv pentru echilibru şi stabilitate, va ţine cont de opinia românilor şi va iniţia un dialog cu fiecare candidat pentru a aduna toate lucrurile bune din programele acestora. Elena Lasconi a afirmat că fiecare vot este pentru ea o responsabilitate şi a atras atenţia că scorul este foarte strâns, cerând atenţie la numărarea voturilor în toate secţiile de votare, inclusiv în Diaspora. Călin Georgescu s-a declarat mulţumit şi aşteaptă rezultatele finale ale numărării voturilor, iar George Simion a spus că AUR revendică intrarea în turul II al alegerilor prezidenţiale, deşi exit-pollurile iniţiale îl arătau abia pe locul al patrulea.

Cert este că românii s-au mobilizat ieri pentru a-şi alege noul preşedinte, în cadrul unui scrutin ce a atras o participare semnificativă, depăşind nivelurile înregistrate la alegerile din 2019, atât pentru turul I, cât şi pentru al II-lea tur al prezidenţialelor trecute. Procesul electoral, desfăşurat în toate judeţele ţării şi în diaspora, a fost marcat de un mix de mobilizare, tensiuni politice şi incidente punctuale. Într-un climat politic polarizat, candidaţii principali au lansat mesaje puternice de mobilizare, fiecare încercând să convingă alegătorii că reprezintă cea mai bună alegere pentru stabilitatea, securitatea şi prosperitatea României.

Candidaţi optimişti pentru intrarea în finala prezidenţială

Ziua scrutinului a consemnat deschiderea secţiilor de votare la ora 7:00 şi un flux constant de votanţi raportat încă din primele ore, chiar dacă până la prânz prezenţa la urne a fost mai redusă decât în urmă cu cinci ani. În schimb, după prânz şi până seara târziu secţiile de votare din ţară, din Capitală şi din Germania, Italia şi Marea Britanie au fost luate cu asalt de alegători care au aşteptat la cozi, între 20 şi 50 de minute pentru a-şi exercita dreptul de vot la primul tur al prezidenţialelor.

Liderii politici, candidaţii şi personalităţile publice au ieşit la urne, însoţindu-şi votul de mesaje adresate alegătorilor.

Marcel Ciolacu, candidat din partea PSD, a afirmat că a votat pentru " o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume, (...) în care românii să aibă un trai decent" şi pentru un preşedinte care "să muncească pentru ţară şi pentru poporul său". Marcel Ciolacu a mai spus că îşi doreşte stabilitate, echitate socială, pace şi un trai decent pentru toţi românii. Candidatul liberal Nicolae Ciucă a declarat că a votat pentru "prosperitate, securitate şi democraţie" şi a precizat că votul său este unul util care "merge către acel candidat care are onestitate, decenţa şi pregătirea necesare" pentru gestionarea funcţiei prezidenţiale. El le-a cerut cetăţenilor să îşi exercite dreptul la vot, deoarece în joc este vorba despre "viitorul copiiilor noştri".

Elena Lasconi, candidata USR pentru funcţia de preşedinte al ţării, a afirmat că a votat pentru ca nimeni să nu mai dorească să emigreze din România. "Am votat cu încrederea că 1116 români nu au murit degeaba în 1989. Am votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toţi, nu doar pentru unii. Simt că azi putem face o schimbare majoră pentru România. Iubesc ţara asta şi continui să lupt pentru ea", a mai spus doamna Lasconi.

George Simion, candidatul AUR, nu a votat ieri, pentru că şi-a exercitat anterior dreptul de vot în Italia, dar a însoţit-o pe soţia sa la secţia de votare din Bucureşti, după care a declarat: "Ca întotdeauna eu mi-am făcut temele şi mă bucur că e o zi frumoasă. Vreau să încurajez românii să meargă la vot, e important. Sunt bucuros că reuşim să le redăm speranţa românilor. Votul la Roma a fost extrem de bine organizat, îi felicit pe cei care au organizat votul în diaspora. Din păcate, s-au constatat nişte fraude şi aş vrea să fie soluţionat, pentru că nu poţi să ai buletine ştampilate dinainte şi oameni care intră câte doi în cabina de vot".

Independentul Mircea Geoană, fost secretar general al NATO, s-a prezentat la vot cu familia, după care a afirmat: "Nu alegem doar un preşedinte, ci alegem o direcţie pentru ţară. Cred că alegerea e destul de clară. Alegem între corupţie şi competenţă şi patriotism. Sper că noaptea a fost un sfetnic bun. E nevoie de participare masivă. (...) Criza economică bate la uşă. Alegeţi cei mai competenţi candidaţi. Data viitoare sper să votăm digital prin blockchain". Fostul secretar general al NATO s-a declarat nemulţumit în cursul zilei căteva posturi tv au prezentat pe surse date din exit-poluri, prezentare care ar fi influenţat cursa pentru intrarea în turul II al alegerilor prezidenţiale.

Întrebat de ce fel de preşedinte are nevoie România, unul dintre candidaţii de ieri, Kelemen Hunor, a răspuns: "De un preşedinte care este de partea oamenilor, care asigură securitatea; aş putea să spun preşedinte protector, care are capacitatea de a asigura securitatea pentru fiecare om, va reda speranţa pentru fiecare familie şi se va ocupa în primul rând de problemele legate de declinul demogafic fiindcă asta este problema cea mai importantă a României".

Măsuri de securitate, incidente electorale şi contravenţii aplicate

În cursul scrutinului au fost semnalate mai multe incidente, de la tentative de fraudă şi nereguli administrative, până la reclamaţii privind influenţarea votului şi mobilizarea masivă a unor segmente de alegători.

Până la ora 18, Ministerul de Interne raportase 208 sesizări legate de incidente electorale, dintre care 107 confirmate, 42 erau în curs de verificare, iar 59 nu s-au confirmat. În legătură cu două dintre sesizări s-a stabilit că nu erau de competenţa Ministerului de Interne, astfel că una a fost trimisă spre soluţionare către Autoritatea Electorală Permanentă, iar a doua către un birou electoral judeţean.

Un incident electoral a fost consemnat în judeţul Ialomiţa, unde poliţiştii au verificat şase secţii de votare, în urma unor sesizări primite referitoare la faptul că preşedinţii acelor secţii ar fi completat deja, cu datele de identificare ale membrilor comisiilor şi formaţiunea politică din care fac parte, procesele verbale care se întocmesc la finalul alegerilor. Tot în Ialomiţa, patru preşedinţi ai secţiilor de votare din comuna Bărbuleşti au ajuns pentru a prelua secţiile cu o întârziere de 25 minute, şi a existat un caz în care un alegător şi-a filmat buletinul de vot în timp ce se afla în cabina de votare.

În judeţul Buzău, Sorin Ioniţă, preşedintele Expert Forum, a acuzat PSD de "mobilizarea oamenilor la vot pentru George Simion". Sorin Ioniţă a precizat pe pagina oficială de Facebook că este în pregătire sesizarea către instituţiile abilitate: "Facem un apel foarte serios către organizaţiile PSD din comunele judeţului Buzău, cu menţiune specială pentru Verneşti, să înceteze cu mobilizarea oamenilor la vot pentru George Simion. Ştim că vă credeţi imuni la lege, cu protecţie de la Ciolacu, dar la fel au fost şi alţi viteji în trecut care au sfârşit prost. Deja pregătim sesizarea".

Poliţiştii din Olt au deschis un dosar penal după ce o femeie din Slatina s-a prezentat la o secţie de votare cu două acte de identitate, a primit două buletine de vot, pe care le-a ştampilat şi le-a introdus în urnă. Oamenii legii din Satu Mare au întocmit un dosar penal pentru nerespectarea regimului urnei de vot, în cazul unei vicepreşedinte a unei secţii de votare, care s-a deplasat în localitate cu urna mobilă fără să fie însoţită de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne. În judeţul Iaşi a fost întocmit dosar penal pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale, după ce poliţiştii au fost sesizaţi, prin apel la 112, de către o persoană, cu privire la faptul că soţiei sale, care are domiciliul în municipiul Iaşi, i-a fost refuzată exercitarea dreptului la vot pe lista suplimentară la o secţie dintr-o altă localitate.

În urma incidentelor electorale de ieri, MAI a arătat că poliţiştii au aplicat până aseară peste 80 de sancţiuni contravenţionale, inclusiv 24 de amenzi în valoare totală de 38.900 lei.

Mai mult, în baza sesizărilor primite referitoare la faptul că anumite posturi tv, printre care şi România TV, au prezentat de-a lungul zilei de ieri, mai multe rezultate de la exit-pollurile aflate în desfăşurare, Biroul Electoral Central a transmis că "în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării", adică înainte de ora 21:00.

În comunicatul de presă emis de BEC se mai arată: "Precizăm că, potrivit prevederilor art. 55 lit. y) şi art. 56 alin. (1) şi alin. (2) lit. f) şi g) din aceeaşi lege, nerespectarea dispoziţiilor invocate anterior constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei, iar constatarea contravenţiei este de competenţa Consiliul Naţional al Audiovizualului, în cazul în care aceasta este comisă de radiodifuzori, respectiv de competenţa Autorităţii Electorale Permanente, în cazul în care este comisă de altcineva decât de radiodifuzori".

Probleme au mai fost cu privire la listele suplimentare, existând în ţară numeroase localităţi în care prezenţa la vot a depăşit cu mult 100%: în judeţul Sălaj, la o secţie de votare din localitatea Miluani, prezenţa la urne a fost de 328%, iar la o secţie din localitatea Ugruţiu de 257,17%; în judeţul Olt, în localitatea Moţoeşti prezenţa la vot a depăşit 157,14%; în staţiunea sibiană Păltiniş s-a înregistrat o prezenţă de peste 200% la urne, dar aici totul se explică prin prezenţa turiştilor care au venit să se bucure de zăpada căzută la finalul săptămânii trecute în zonele de munte.

Opinia Cititorului ( 8 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. va dati seama ca aceste alegeri au fost furate masiv, nu ?

    Georgescu pe primul loc?  

    pe bune? de la 3-4 % ?  

    Romania e deturnata masiv catre Moscova. 

    Ban.Cher.Vali 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Banchere, du si ia o votca !

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Poate chiar mai multe, ca de-aia delireaza asa... Sau poate e doar reporter BURSA sub acoperire.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      dincolo de orice misto posibil trebuie sa fii retardat sa nu vezi cum se fura alegeri pompand cu serviciile un candidat de la 3-4 la suta la 22 la suta!

      Si de ce PSD brusc se gandeste acum sa il numeasca pe Georgescu prim-ministru ?!?!?? Pe un putinist ca Georgescu ??? 

      Alegerea lui Trump in SUA impinge Romania in sfera de influenta a Rusiei ?????? 

      Ce cauta gunoiul asta mic de Georgescu in fruntea Romaniei ???? 

      Ban.Cher.Vali 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      E un contra-vot, Vali..

      Eu mi-am sfătuit toate rudele si toti prietenii sa voteze cu un terț, daca nu au o optiune clară.

      Si, parcă m-a auzit toată țara ! 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Hai bre ne lăsați cu abureli d'astea.Nu sunteți în stare să vă asumați înfrângerea și rămâneți tot să faceți educație?

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Georgescu era propus de către AUR ca prim ministru. Oricum Moscova are un pion la București. Pe lângă Simion si Șoșoaca. Nu degeaba au scos-o din campania electorala. Au rămas ceilalți pioni ai Moscovei. Defilam cu Georgescu și Putin încă 5 ani.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Ghinion, coane Fănică ...

      Georgescu a canibalizat din voturile lui Simion dar atras ca un magnet sute de mii de nehotărâti sau revoltați.

      Sa spunem ca, din astia, vreo 300.000 au stat pe Tik-Tok, dar restul pana la 1,8 milioane ?? 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb