Alegerile prezidenţiale în diaspora: mobilizare masivă abia în ultima zi a scrutinului

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 25 noiembrie 2024

Alegerile prezidenţiale în diaspora: mobilizare masivă abia în ultima zi a scrutinului

English Version

Deşi Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au organizat un proces de votare extins pe trei zile pentru diaspora, participarea românilor din străinătate la urne la primul tur al alegerilor prezidenţiale a lăsat de dorit comparativ cu mobilizarea din anii 2014 şi 2019. Conform datelor centralizate până duminică la ora 15:00, prezenţa diasporei la scrutinul de ieri era semnificativ mai scăzută decât la precedentul scrutin prezidenţial, deşi cetăţenii români din alte state au avut la dispoziţie trei zile pentru exprimarea opţiunii: vineri, sâmbătă şi duminică.

Cu toate acestea, în partea a doua a zilei, românii din străinătate au ieşit masiv la vot, astfel că la ora 18 numărul celor care au votat se ridica la 705.100, mai mare decât numărul total de votanţi din Diaspora - 675.000 - în primul tur al prezidenţialelor din 2019. În orice caz, deşi vorbim despre un număr substanţial de votanţi, acesta este departe de potenţialul celor peste 4 milioane de cetăţeni români aflaţi în afara graniţelor ţării. Sistemul de vot pe trei zile, cu program prelungit până la miezul nopţii pentru cei aflaţi la cozi, pare să nu fi fost suficient pentru a stimula participarea. Spre deosebire de scrutinele anterioare, când cozile interminabile de la secţiile de votare au fost un subiect intens dezbătut, în 2024 nu s-au raportat probleme majore de organizare. Dimpotrivă, condiţiile de vot au fost mai bune ca niciodată. Autorităţile române au înfiinţat peste 950 de secţii de votare în diaspora, multe dintre acestea fiind amplasate în zone cu densitate mare a comunităţilor româneşti, precum Italia, Spania, Germania şi Marea Britanie.

Mobilizarea scăzută în primele două zile şi jumătate ridică întrebări cu privire la implicarea civică a românilor din diaspora. Dacă în 2019 s-a vorbit despre "diaspora ca factor decisiv" în alegerea preşedintelui, situaţia din 2024 părea să arate o schimbare de paradigmă, schimbare care nu s-a concretizat. Probabil că la baza absenteismului iniţial a stat şi dezamăgirea faţă de oferta electorală actuală.

Analiştii politici prezenţi ieri la dezbaterile de la Digi 24 şi B1 TV au afirmat însă că numărul românilor din diaspora care se vor prezenta la urne va fi mult mai mare în turul II al prezidenţialelor, în 8 decembrie, deoarece atunci vor avea clar o opţiune sau alta, şi nu 13 ca ieri. În orice caz, mobilizarea la vot a diasporei pe ultima parte a scrutinului de ieri nu ar trebui trecut cu vederea. Mai ales într-un context în care votul Diasporei a fost crucial în ciclurile electorale recente, prezenţa redusă la urne în primele două zile şi jumătatetransmite un semnal alarmant despre alienarea cetăţenilor români faţă de politicile naţionale. Dacă statul român doreşte să menţină diaspora implicată, trebuie să răspundă mai eficient nevoilor şi preocupărilor lor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce se intimpla acum e foarte grav ca submineaza increderea in democratie : degeaba e mare politie mare sa nu se fotografieze votul sau sa nu se discute politica la sectie etc vax ! Acum cand in mod clar acest Georgescu scos din alambicurile agenturilor secrete straine complotand cu ex agenti SIE ,e dat ca si castigator ,e limpede pentru toti cat de mare e frauda electoral si ca aceasta se face exact pe controlul numararii si inregistrarii rezultatelor si nu la votul cu buletinul

    Din 5 milioane de persoane în diaspora au votat doar 700 000, sub 20%?

    Și jumătate din aceștia sunt cei care pierd vremea pe tik tot? 

    Păcat România, păcat Diaspora….

    Ne plângem de hoții din partide și din guvern și votăm cu un domn care e susținut de toate clanurile din București? De copilul unora care au spoit statul român? 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb