Aproximativ 80% din milioanele de participanţi la votul simbolic (controversat) desfăşurat duminică s-au pronunţat pentru independenţa Cataloniei de Spania.
Rezultatele anunţate ieri arată că opt din zece rezidenţi ai regiunii au votat "da" pentru ca regiunea Catalonia să devină stat, respectiv să fie independentă.
Joana Ortega, vicepreşedinte al Executivului spaniol, a anunţat că cel puţin două milioane de persoane au participat la consultarea de duminică.
Aproximativ 5,4 milioane de catalani puteau, în mod teoretic, să participe la această consultare, deschisă inclusiv tinerilor cu vârsta de peste 16 ani şi străinilor rezidenţi în Catalonia.
Preşedintele catalan, Artur Mas, a apreciat că votul consultativ privind independenţa Cataloniei a fost "un succes total". În opinia lui Mas, Catalonia a demonstrat, în cadrul votului consultativ, că "vrea să se guverneze singură", denunţând "miopia" şi "indiferenţa" Guvernului spaniol. În plus, Mas i-a solicitat premierului spaniol Mariano Rajoy să negocieze un "referendum definitiv", însă oficialul de la Madrid a afirmat că nu poate discuta decât în limitele Constituţiei şi ale legii.
Sentimentul legat de independenţa regiunii nu este împărtăşit de Madrid, unde e privit cu scepticism, iar ministrul Justiţiei, Rafael Catala, l-a catalogat "o farsă", fără valabilitate democratică. Mai mult, Rafael Catala consideră votul simbolic privind independenţa Cataloniei ca fiind "un act de propagandă, steril şi inutil".
Prin organizarea scrutinului, Artur Mas a încălcat două decizii ale Tribunalului Constituţional, care a suspendat votul la solicitarea autorităţilor de la Madrid. Guvernul spaniol apreciază că toţi spaniolii au dreptul să se pronunţe asupra viitorului Cataloniei.
Catalonia realizează circa 20% din economia Spaniei.