Problema refugiaţilor, care a creat mari bătăi de cap Europei, este departe de a fi rezolvată. Dincolo de dis-cuţiile legate de posibile intenţii criminale ale unor refugiaţi, de altfel în unele cazuri bănuielile s-au şi confirmat, drama prin care trec milioane de oameni este evidentă. Tot mai multe familii cu copii sunt obligate să-şi părăsească locuinţele din diverse cauze, de la conflicte militare până la dezastre naturale.
Conform unui raport UNICEF, 28 de milioane de copii au fost alungaţi din casele lor de conflicte şi violenţe în întreaga lume. Potrivit documentului, citat de Agerpres, nu mai puţin de 10 milioane de copii sunt refugiaţi, iar ceilalţi 18 milioane sunt dislocaţi în ţările lor. Emigrarea forţată de violenţa bandelor înarmate şi de sărăcie, mai adaugă alte 22 de milioane de copii la această socoteală tragică, astfel că în acest moment pe glob sunt 50 de milioane de copii care au fost nevoiţi să-şi părăsească propriile cămine. Pe acest fond, UNICEF recomandă tuturor ţărilor să se ocupe în primul rând de refugiaţii şi emigranţii minori, care sunt cei mai vulnerabili la violenţă şi exploatare. Copiii reprezintă aproximativ jumătate din totalul refugiaţilor din lume, iar 45% din copiii refugiaţi aflaţi în grija ONU provin din Siria şi Afganistan.
În această primăvară, Centrul de Monitorizare a Strămutărilor Interne (IDMC) de la Geneva şi Consiliul Norvegian pentru Refugiaţi au prezentat un raport potrivit căruia, în 2015, din cauza catastrofelor naturale au fost forţate să-şi părăseas-că propriile case 19.200.000 de persoane, cele mai multe fiind din India, China şi Nepal. O altă cauză a migraţiilor masive o constituie conflictele armate. În total, conflictele şi dezastrele naturale au dus la strămutarea internă (oameni care îşi părăsesc localităţile dar rămân în interiorul propriei ţări) a 27.800.000 de noi persoane în anul precedent. Numărul persoanelor strămutate din cauza conflictelor militare, începând cu 2010, a ajuns în acest moment la 40.800.000 de oameni. Siria, Yemen, Irak, Afganistan, Republica Centrafricană, Columbia, Republica Democratică Congo, Nigeria, Sudanul de Sud şi Ucraina sunt ţările care au cele mai multe persoane strămutate intern din cauza conflictelor. Aceste date confirmă o tendinţă accentuată de migrare a populaţiei, nu doar intern, din cauza dezastrelor naturale şi a conflictelor militare, mulţi oameni decizând să-şi părăsească definitiv ţările de baştină. Procesul este lent şi poate avea efecte dramatice. După cum se poate observa, niciunul dintre conflictele militare majore care au afectat diverse regiuni ale lumii în 2015 nu a fost stins şi chiar există pericolul extinderii zonelor de conflict.