Regatul Unit urmează să acorde până la 10.500 de vize provizorii de muncă - pe o perioadă de trei luni -, din cauza unei penurii a forţei de muncă atât în rândul şoferilor de TIR, cât şi în sectoare-cheie ale economiei britanice precum creşterea păsărilor, un viraj neaşteptat în domeniul imigraţiei, după Brexit, al Guverului lui Boris Johnson, informează news.ro.
Staţii de alimentare cu carburant au fost luate cu asalt în ultimele zile - în pofida unor îndemnuri ale Guvermului de a nu intra în panică -, din cauza epuizării unor stocuri, care afectează de asemenea raioane cu produse agroalimentare.
Pentru moment, Guvernul Johnson nu a dat curs unor îndemnuri de a desfăşura militari care să ajute în distribuirea carburantului.
Decizia Londrei de a redeschide robinetul imigraţiei profesioniştilor este contrară liniei apărate de către premierul Boris Johnson, al cărui Executiv insistă ca regatul să nu mai depindă de forţa de muncă străină.
Guvernul Johnson a încercat, timp de luni de zile, să evite să ajungă în această stuaţie, în pofida multor avertismente ale sectoarelor economice şi unei lipse de şoferi de TIR - estimată la 100.000.
În afară de aceste vize de muncă, alte măsuri excepţionale urmează să permită asigurarea aprovizionării înaintea Crăciunului, a anunţat ministrul britanic al Transporturilor Grant Shapps.
Examinatori de la Ministrul britanic al Apărări urmează să fie mobilizaţi pentru emite permise TIR-urilor în săptămânile următoare.
Ministerul britanic al Educaţiei şi agenţiile sale partenere urmează să deblocheze fornduri în valoare de milioane de lire sterline în vederea formării a 4.000 de şoferi de camionşi înfiinţarea unor tabere de formare, cu scopul de a accelera ritmul.
Shapps i-a îndemnat pe angajatori să acţioneze în vederea "unei continuări a îmbunătăţirii ondiţiilor de muncă şi salariilor, cu scopul de a reţine noi şoferi".
Guvernul - supus unor presuni - urmează să recheme la muncă deţinătorii unor permise de condus TIR-uri.
Un milion de scrisori urmează să fie trimise, prin care li se cere celor care nu conduc să se întoarcă la muncă.
Cu toate acestea, preşedinta Camerei britanice a Comerţului, Ruby McGregor-Smith, estmează că numărul vizelor de muncă este "insuficient" şi că "nu ajunge să rezolve o problemă de o asemenea amploare".
"Acest anunţ înseamnă să vrei să stingi un foc de tabără cu un pahar cu apă", a crticiat ea.
Boris Johnson se confruntă cu presiuni tot mai mari.
Criza covid-19 şi consecinţele Brexitului au accentuat penuriile - dublate de o scumpire a energiei.
Fabrici, restaurante şi supermarketuri sunt afectate de lipsa şoferilor de TIR de săptămâni şi luni de zile.
Grupul Iceland de produse congelate şi compania de vânzare en detail Tesco au avertizat cu prvire la penurii, oadară cu apropierea Crăciunuli.
Lanţul de restauaţie fast-food McDonald's a rămas, luna trecută, fără milk-shake şi băuturi.
Concurentul său KFC a fost nevoit să retragă articole din meniu, iar lanţul Nando's a închis în mod provizoriu aproximativ 12 restaurante, din cauza unei lipse de carne de pui.