Regele Charles şi soţia sa, Camilla, se află într-o vizită în Franţa

V.S.
Internaţional / 15 septembrie 2023

Regele Charles şi soţia sa, Camilla, se află într-o vizită în Franţa

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi soţia sa, Brigitte, vor coborî miercuri bulevardul Champs-Elysees împreună cu regele Charles al III-lea şi regina Camilla şi vor da în onoarea acestora din urmă un dineu de stat în prestigioasa Galerie a Oglinzilor a Palatului de la Versailles, a anunţat joi Palatul Elysee, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Puţin înainte de ora 15:00, cuplul regal va participa la Arcul de Triumf la o ceremonie de aprindere a flăcării şi de depunere a unei coroane de flori la mormântul Soldatului Necunoscut.

După ceremonie, regele şi preşedintele vor coborî pe Champs-Elysees într-un vehicul inscripţionat cu "Republica Franceză", în timp ce regina şi prima doamnă vor fi într-un altul.

Cei doi lideri vor merge apoi la Palatul Elysee pentru o întrevedere în tete-a-tete, la care vor discuta despre biodiversitate, schimbări climatice, summitul asupra inteligenţei artificiale (care se va desfăşura în noiembrie în Regatul Unit), precum şi despre situaţia din Ucraina şi regiunea Sahel.

Cele două cupluri vor ajunge în cursul serii la Palatul de la Versailles pentru un dineu de stat în amintirea Reginei Elisabeta a II-a, care a vizitat şi ea de mai multe ori acest palat. Regina şi prinţul Philip au luat masa în Galeria Oglinzilor, la invitaţia preşedintelui francez Rene Coty, în timpul primei lor vizite de stat în Franţa, în anul 1957. Suverana britanică a venit din nou la Versailles în anul 1972, când a descris palatul drept "un amestec încântător de ceea ce este, deopotrivă, asemănător şi diferit în cele două ţări ale noastre".

Foarte frecventat pe vremea generalului De Gaulle pentru marile vizite de stat, Palatul de la Versailles a devenit mai discret în timpul ultimilor preşedinţi care i-au precedat lui Emmanuel Macron.

Acesta din urmă a făcut din nou din palat o carte de vizită diplomatică de prim-plan, primindu-i acolo pe preşedintele rus Vladimir Putin în mai 2017 şi pe prinţul moştenitor al Japoniei în anul 2018. Macron a găzduit la Versailles şi un summit european în martie 2022.

Charles al III-lea este "sensibil la ideea că poate merge pe paşii mamei sale", a notat în prezentarea programului vizitei Palatul Elysee, care vede în alegerea Palatului de la Versailles o ocazie de "a face Franţa să strălucească" prin intermediul unuia dintre locurile sale cele mai cunoscute în lume.

Galeria Oglinzilor, o piesă emblematică a castelului, este o încăpere grandioasă în stil baroc, destinată la originea ei să ilustreze puterea monarhului absolut Ludovic al XIV-lea şi să fascineze vizitatorii. Cu o lungime de 73 de metri, galeria este ornată cu 357 de oglinzi.

Între 150 şi 180 de invitaţi vor fi prezenţi la dineu. O atmosferă muzicală le va fi oferită de violonistul suedez Daniel Lozakovich.

Joi, Emmanuel Macron şi Charles al III-lea vor vizita şantierul de restaurare a catedralei Notre-Dame şi vor închide o dezbatere despre schimbări climatice şi biodiversitate la Muzeul de Istorie a Naturii, în prezenţa unor actori economici.

La rândul lor, Camilla şi Brigitte vor lansa premiul literar franco-britanic la Biblioteca Naţională. Acest premiu va fi decernat în premieră anul viitor. Ele vor merge de asemenea la Saint-Denis, la nord de Paris, precum şi la 19M, un centru de meserii de artă fondat de casa Chanel în arondismentul 19 al capitalei franceze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb