• Înnebuniţi, contribuabilii acuză Guvernul că ar fi adoptat normele de aplicare a Codului fiscal joi, le-a publicat vineri, iar termenul limită pentru depunerea declaraţiilor l-a stabilit pentru duminică!
• Administraţiile Financiare au decis să accepte declaraţii şi luni
• "Guvernul ne ţine în tensiune ca să nu gîndim", acuză micii întreprinzători
Cozi imense, ieri, la Administraţiile Financiare, la o temperatură de minus zece grade. Micii întreprinzători s-au aşezat la coadă ieri, încă de la primele ore ale dimineţii ca să-şi plătească dările către stat. "Stăm de două ore pentru a ne depune declaraţiile pentru TVA şi alte taxe", se aude o voce din mulţime. "Şi o să mai stăm vreo două, la altă coadă, pentru a depune declaraţiile pe propria răspundere", răspunde imediat o altă persoană. Nu este de ajuns că trebuie să stai mai mult de o oră afară la o coadă de zeci de persoane, fiindcă după aceea trebuie să te întorci frumos (şi tot afară, în frig) la capătul alteia ca să ajungi la un alt ghişeu să depui declaraţia pe propria răspundere cum că firma ta nu are o cifră mai mare de 100.000 de euro. Altfel nu mai poţi fi impozitat ca avînd o microîntreprindere! Tot acest haos a fost creat chiar de Guvern, care, după ce a întîrziat cu normele de aplicare a Codului Fiscal, a încercat să recupereze timpul pierdut pe banii, nervii şi sănătatea micilor întreprinzători.
Executivul a aprobat normele, joia trecută, le-a publicat vineri, iar oamenilor le-a dat termen pînă duminică (!) ca să îşi depună declaraţiile. Altfel, de luni trebuiau să plătească penalităţi de întîrziere! "Este o bătaie de joc, după ce că stăm cîteva ore în frig, ei nu pot să preia de la acelaşi ghişeu toate declaraţiile, trebuie să mai stăm o groază de timp pentru a depune alte documente", ne spune Maria Stancu, care deţine o mică întreprindere. "Domnule ziarist, vă rog să vorbiţi cu ăştia să facă ceva, să pună mai multă lume să preia declaraţiile, că nu mai putem. Ăştia vor să ne termine!", vine şi rugămintea altora, care auziseră discuţia noastră şi care băteau pasul pe loc, zgribuliţi.
Sesizată de noi, şefa Administraţiei Finanţelor Publice din Sectorul 6, Eleonora Pană are o explicaţie de-a dreptul şocantă: "Aşa sînt românii, aşteaptă ultima zi ca să-şi plătească taxele. Anul acesta, potrivit Codului fiscal, am preluat taxele şi contribuţiile la fondurile de şomaj, de sănătate şi de pensii". O întrebăm de ce stă lumea la două cozi, cînd se puteau prelua toate documentele de la un singur ghişeu.
"Nu este adevărat domnule, se lucrează de la un ghişeu", vine răspunsul. După care îşi pierde din siguranţa de fier: "Staţi totuşi să dau un telefon" (!). La celălat capăt, vocea îi confirmă că în Administraţie sînt de fapt două cozi. Şefa ordonă imediat să se preia toate actele de la acelaşi ghişeu. Apoi se scuză: "Problema este că declaraţiile trebuie să se depună la Registratură, acolo unde există un singur calculator". Revine, totuşi, ca să îşi scuze şi subordonaţii: "Dar este şi vina oamenilor că vin în ultima zi, fiindcă sînt de patru ori mai mulţi cetăţeni la coadă, decît de obicei". A urmat, apoi, o întreagă pledoarie despre posibilităţile pe care le au contribuabilii ca să îşi trimită declaraţiile prin poştă sau prin Internet.
De bună credinţă, ne-am întors la coadă ca să întrebăm, din nou, de ce au lăsat pe ultima zi să depună actele. "Păi normele au apărut vineri în Monitorul Oficial, iar noi am aflat de la radio şi din presă că azi e ultima zi de depunere", ne explică contabila, Elena Colţoiu. "Ne ţin intenţionat în tensiune, ca să nu gîndim, pentru că dacă gîndim - e pericol", îşi varsă năduful Mihai Ioniţă, referindu-se la îmbulzeala din încăpere. Îi întreb de ce nu vin în altă zi. "Pentru că se lasă cu amendă, cu bani pentru campanie, căci vin alegerile", zice un alt afacerist, Sorin Popescu. "Dacă nu ne amendează şi ei pe noi, de unde îşi mai fac rost de bani pentru afişe, pentru bannere", continuă acesta: "Aşa înţelege Guvernul să-i sprijine pe întreprinzători, punîndu-i pe drumuri", conchide supărat domnul Popescu.
Singurul cîştigător din această afacere pare să fie patronul unui butic de peste drum, căci oamenii se duc pe rînd să îşi mai cumpere cîte o cafea caldă, în pahar de plastic.