Deputaţii au adoptat o nouă legislaţie care prevede dreptul pacienţilor de a beneficia de asistenţă medicală într-un alt stat membru. Aceasta clarifică regulile privind rambursarea cheltuielilor, precum şi situaţiile pentru care este necesară o autorizare preliminară, informează un comunicat de presă remis redacţiei.
Înainte de votul de azi Francoise Grossette (PPE, FR), raportoarea pentru acest subiect, a declarat: "Pacienţii nu vor mai trebui să se descurce singuri atunci când solicită asistenţă medicală transfrontalieră şi rambursarea costurilor aferente. Această directivă va clarifica în sfârşit drepturile pacienţilor deoarece până acum acestea au fost foarte vagi."
Noile reguli prevăd că cetăţenii europeni pot beneficia de rambursarea costurilor legate de asistenţa medicală transfrontalieră, dacă tipul de tratament sau costurile acestuia se regăsesc printre prestaţiile prevăzute de legislaţie la care are dreptul persoana asigurată în statul membru de afiliere. Autorităţile pot solicita ca pacienţii să obţină o autorizare prealabilă pentru
tratamentele care necesită un sejur peste noapte la spital sau asistenţă specializată. La insistenţa deputaţilor, orice refuz al acestei autorizări prealabile va trebui să fie justificat pe baza unei liste de criterii şi condiţii specifice, care include şi menţionarea riscurilor pentru pacient sau publicul larg.