O radiografie completă internă şi internaţională a momentului; Prognoze pentru noiembrie

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 noiembrie

O radiografie completă internă şi internaţională a momentului; Prognoze pentru noiembrie

Averile celor mai bogaţi oameni din lume au crescut după victoria lui Donald Trump

Victoria lui Donald Trump în alegerile din SUA a adus un câştig masiv pentru cei mai bogaţi oameni din lume, care şi-au sporit averea cu 64 de miliarde de dolari într-o singură zi, potrivit unei analize Bloomberg. În frunte se află Elon Musk, aliat al lui Trump, care a câştigat 26,5 miliarde de dolari după ce acţiunile Tesla au crescut cu 14,8%, ajungând la o avere totală de 290,3 miliarde dolari. Alte creşteri semnificative le-au avut Jeff Bezos, fondatorul Amazon, şi Larry Ellison, care a creat Oracle. Beneficiile sunt atribuite creşterii bursiere şi aşteptărilor ca Donald Trump să reducă taxele şi birocraţia. Brian Armstrong, CEO Coinbase, a obţinut o creştere de 30%, iar fondatorul Binance, Changpeng Zhao, a adăugat 12,1 miliarde la avere. Dintre primii zece miliardari ai lumii, doar averea lui Mark Zuckerberg, fondatorul Platformei Meta, şi cea a lui Bernard Arnault, CEO LVMH, nu au crescut.

Noi maxime istorice ale indicilor americani, raportarea rezultatelor financiare aferente trimestrului al treilea, o nouă reducere a dobânzii de referinţă a Băncii Centrale Europene (BCE), noi recorduri atinse pe aur şi argint, volatilitate crescută pe bitocin şi petrol sunt elementele ce au caracterizat pieţele în luna octombrie. Noiembrie stă sub semnul alegerilor prezidenţiale, dar şi al şedinţelor de politică monetară ale Fed şi BCE, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Bursele internaţionale

O radiografie completă internă şi internaţională a momentului; Prognoze pentru noiembrie

SUA: Indicii americani au încheiat luna octombrie mixt (S&P500 -0,02%, Nasdaq Composite +1,03%, Dow Jones -0,93%), după atingerea unor noi maxime istorice, în aşteptarea alegerilor prezidenţiale de la începutul lunii noiembrie, rezultatele financiare aferente trimestrului al treilea raportate de companii fiind în atenţia investitorilor în această lună. Până la finalul lunii octombrie, 70% dintre companiile din componenţa indicelui S&P500 au raportat rezultatele financiare aferente trimestrului al treilea. Dintre acestea, 75% au raportat un profit per acţiune peste estimări (în medie cu +4,6%), iar în ceea ce priveşte veniturile, 60% dintre companii au reuşit să raporteze venituri peste previziunile analiştilor (în medie cu +1,1%).

Băncile au deschis sezonul de raportări, majoritatea dintre acestea anunţând atât venituri, cât şi un profit net peste estimările analiştilor, ceea ce s-a reflectat şi în evoluţia cotaţiilor. În ceea ce priveşte grupul Magnificent 7, şase din cele şapte companii au raportat rezultatele financiare aferente trimestrului al treilea. Toate companiile au înregistrat rezultate peste estimările analiştilor, cu excepţia Apple, care a raportat un profit per acţiune în scădere cu 39% vs estimări şi Tesla, ale cărei venituri au fost cu 1,12% sub aşteptări.

Începând din luna noiembrie, acţiunile Nvidia vor intra în componenţa indicelui Dow Jones, înlocuindu-le pe cele ale Intel Corp. De la începutul acestui an, preţul acţiunilor Intel a scăzut cu peste 50%, în timp ce NVDA s-a apreciat cu peste 170%.

Din perspectiva performanţelor înregistrate de cele 11 sectoare din componenţa indicelui S&P 500, cea mai mare apreciere lunară este afişată de sectorul financiar: +3,24%, urmat de sectorul de tehnologia informaţiei, cu +1,73%. La polul opus, cea mai mare scădere s-a înregistrat în sectorul de sănătate: -4,14%. De la începutul acestui an, cel mai mare randament l-a adus sectorul de servicii de comunicaţii: +31,31%, peste cel înregistrat de indicele bursier S&P500 (+20,97%).

Datele economice arată că economia SUA este încă solidă. PIB-ul a crescut cu o rată anualizată de 2,8% în al treilea trimestru, după o apreciere de 3% în cel de-al doilea. Cheltuielile de consum, care cuprind cea mai mare pondere a activităţii economice, au crescut cu 3,7%, cel mai mult de la începutul anului 2023. Accelerarea a fost determinată de creşteri generale ale cheltuielilor. Indicele preţurilor pentru cheltuielile de consum personal, excluzând componentele volatile alimentare şi energetice, a fost de 2,2%, în scădere faţă de ritmul de 2,8% din trimestrul al doilea. Cu toate acestea, consumatorii americani se simt mai încrezători. Indicele de încredere a consumatorilor a crescut în octombrie la 108,7, cel mai înalt nivel din august 2023, depăşind prognoza consensuală de 99,4.

O radiografie completă internă şi internaţională a momentului; Prognoze pentru noiembrie

Europa: În zona euro, Banca Centrală Europeană (BCE) a redus din nou dobânda de politică monetară în şedinţa din 17 octombrie, cu 25 de puncte de bază, pe fondul reducerii inflaţiei la 1,7% în septembrie 2024, sub ţinta BCE. Pentru luna octombrie, nivelul inflaţiei a revenit în jurul a 2%, conform estimării BCE, reprezentanţii băncii subliniind că anticipează o creştere a inflaţiei globale în ultimele luni ale anului, parţial ca urmare a efectului unei scăderi temporare a preţurilor energiei înregistrată în urmă cu un an. Germania, cea mai mare economie din regiune, a sfidat presiunile recesiunii, PIB-ul crescând cu 0,2% în trimestrul al treilea, faţă de cel anterior, în timp ce inflaţia a ajuns la 2,4%, de la 1,8% în septembrie.

Indicele german DAX a atins un nou maxim istoric, de 19.667 puncte, însă a încheiat luna cu o scădere de 1,21%. Şi indicele STOXX 600 marchează a doua lună de scăderi consecutive, -3,35%, în timp ce FTSE100 şi CAC40 pierd 1,62%, şi respectiv 3,74%.

Asia: Bursa de acţiuni din China a încheiat luna octombrie cu o scădere de 3,64% pentru indicele Hang Seng, după ce în septembrie a înregistrat una dintre cele mai bune luni din ultimii 15 ani, (Hang Seng +19,45%), datorită pachetului de stimuli acordat de guvern, menit să susţină pieţele de capital, să stabilizeze criza din sectorul imobiliar şi să stimuleze consumul intern. De la începutul acestui an, indicele chinez afişează o apreciere de 21%.

În ceea ce priveşte Bursa din Tokyo, indicele Nikkei 225 a înregistrat o creştere de 3,2% în octombrie, de la începutul anului aprecierea fiind de 17%. În ultima şedinţa de politică monetară, Banca Japoniei a menţinut nivelul dobânzii la 0,25%, însă în cadrul conferinţei de presă guvernatorul a menţionat că riscurile legate de economia SUA se reduc, şi am putea asista la o nouă creştere a ratei dobânzii.

O radiografie completă internă şi internaţională a momentului; Prognoze pentru noiembrie

O radiografie completă internă şi internaţională a momentului; Prognoze pentru noiembrie

Pieţele internaţionale de mărfuri

Aur - noi recorduri

Aurul a înregistrat noi recorduri în cursul lunii octombrie, cu o creştere de 3,7%. Metalul preţios a reuşit să facă un nou all time high în data de 30 octombrie, când a atins un nivel de 2.789,9 dolari/uncie. Printre principalii factori care au susţinut creşterile de preţ au fost tensiunile geopolitice accentuate, care au determinat investitorii să migreze către acest activ de refugiu. Şi incertitudinea politică din SUA a jucat un rol important în tendinţele preţurilor din piaţă.

O radiografie completă internă şi internaţională a momentului; Prognoze pentru noiembrie

Revenirea lui Trump la preşedenţia SUA poate duce la implementarea unor politici fiscale expansioniste şi tarife vamale mai mari, respectiv la creşterea aşteptărilor privind o tendinţă ascendentă a inflaţiei pe termen lung. Astfel, rezultatul alegerilor din SUA va influenţa semnificativ stabilirea unui nou trend al aurului.

O radiografie completă internă şi internaţională a momentului; Prognoze pentru noiembrie

Odată cu scumpirea aurului, argintul intră din nou în trend. O spun şi datele despre cererea de argint, care este aşteptată de către analişti să atingă în 2024 al doilea cel mai ridicat nivel instoric. De la începutul anului şi până în rezent, argintul a crescut cu 38%, fiind peste evoluţia aurului, de +33%. Argintul, care este mai accesibil la cost faţă de aur, beneficiază de o cerere în creştere din partea industriei de EV (vehicule electrice), dar şi a segmentului de panouri fotovoltaice.

O radiografie completă internă şi internaţională a momentului; Prognoze pentru noiembrie

Petrolul - calmul de dinaintea furtunii

Luna octombrie a fost una volatilă pentru piaţa petrolului, preţul unui baril a variat între 81,8 şi 70,6 dolari, evoluţia fiind influenţată în mare parte de evenimente geopolitice, care au provocat temeri puternice în piaţă. Prima săptămâna a lunii octombrie a adus creşteri de peste 8%, în condiţiile în care Israelul se pregătea de un răspuns la atacul cu rachete al Iranului, extistând o probabilitate ca acesta să vizeze ţinte nucleare sau petroliere. Temerile nu s-au adeverit, ceea ce a dus la o scădere treptată a preţurilor până la un nivel de aproape 71 de dolari/baril.

Printre principalii factori care au contribuit la scăderea preţurilor ţiţeiului Brent, în a doua jumătate a lunii octombrie, au fost creşterea economică slabă a Chinei din trimestrul al treilea, detensionarea temporară a atacurilor dintre Israel şi Iran, dar şi producţia record de ţiţei din SUA. Un alt element important au fost anunţurile OPEC+, care au dat de înţeles că din luna decembrie au în plan să crească producţie de petrol.

Bitcoin - una dintre cele mai profitabile investiţii

O radiografie completă internă şi internaţională a momentului; Prognoze pentru noiembrie

Preţul Bitcoin a reuşit, după o perioadă de şapte luni, să iasă din canalul lateral în care a evoluat. Cu o dinamică de +11%, Bitcoin a fost una dintre cele mai profitabile investiţii pe parcursul lunii octombrie. Apropierea alegerilor prezidenţiale din SUA, coroborată cu o sezonalitate pozitivă, au dus la străpungerea pragului de 70.000 de dolari pentru prima dată din luna iunie. Pe data de 29 octombrie, preţul a marcat un maxim al ultimelor şapte luni, apropiindu-se de recordul setat pe data de 14 martie. Inflow-urile de capital către ETF-urile care urmăresc Bitcoin au continuat să crească pe parcursul lunii, traderii considerând că victoria lui Donald Trump ar putea duce la un nou trend ascendent pentru liderul din cripto.

Bitcoin a oferit cele mai mari randamente ajustate la risc dintre principalele companii de tehnologie din SUA în luna octombrie, cu un raport Sharpe de 4,35, depăşind Nvidia, Google şi Amazon. Rezultatele contestă viziunea tradiţională conform căreia Bitcoin este un activ pur speculativ. Raportul Sharpe reflectă cât de bine recompensează un activ investitorii pentru asumarea riscului. O cifră mai mare sugerează un randament superior în raport cu volatilitatea, permiţându-le investitorilor să compare în mod direct diferite tipuri de active.

Şapte din zece companii din Big Tech, printre care Apple, Tesla, Meta, Microsoft şi AMD au înregistrat randamente negative ajustate la risc în luna analizată. Doar Bitcoin, Nvidia, şi Alphabet au ieşit din acest trend general, sugerând o posibilă schimbare a percepţiei generale din piaţă cu privire la zona cripto.

Din punct de vedere al analizei tehnice, depăşirea canalului lateral şi re-testul care a avut loc în primele zile din luna noiembrie sugerează începutul unui nou trend ascendent. Cu o sezonalitate puternică, preţul Bitcoin ar putea marca depăşirea maximului record chiar în luna curentă. Pentru stabilirea unui preţ ţintă pentru următoarele trei luni de zile, adâncimea canalului poate oferi un indiciu important. Astfel, dacă acest nou trend se concretizează, am putea asista până la începutul anului viitor la depăşirea pragului de 100.000 de dolari pentru un Bitcoin, ceea ce ar duce la o apreciere semnificativă şi a companiilor cu expunere directă precum Coinbase, Marathon Digital, Microstrategy, Riot sau Core Scientific.

Bursa de Valori Bucureşti - lipsa lichidităţii

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat scăderi şi în octombrie, principalii indici BET şi BETAeRO încheind luna cu o scădere de aproximativ 1%. De la începutul acestui an, performanţa celor doi indici a fost de +11% pentru BET şi -3,4% pentru BETAeRO.

O radiografie completă internă şi internaţională a momentului; Prognoze pentru noiembrie

În ultimele luni, rulajul de pe BVB a rămas adesea sub media zilnică de anul acesta, cu sesiuni în care cea mai tranzacţionată acţiune abia a depăşit pragul de un milion de euro. Această activitate scăzută indică o stare de expectativă în rândul investitorilor. În prezent, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor din 2024 este de 65 milioane de lei, în scădere cu 34% faţă de media zilnică de anul trecut. Incertitudinile legate de evoluţia economică, politica fiscală pentru anul viitor, precum şi alegerile din România şi de pe plan internăţional, par să menţină investitorii în stand-by.

O radiografie completă internă şi internaţională a momentului; Prognoze pentru noiembrie

Octombrie a marcat şi începutul sezonului de raportări pentru trimestrulal treilea la BVB, printre primele companii care au raportat fiind OMV Petrom şi Teraplast, ambele cu rezultate mixte. În cazul OMV Petrom, rezultatele au fost influenţate de factori externi nefavorabili, însă compania a reuşit să menţină o profitabilitate mai mare comparativ cu anul trecut, datorită unor taxe mai mici în acest an. În sectorul de producţie, Teraplast a înregistrat o creştere a veniturilor din vânzări, însă rezultatul net a rămas în zona pierderilor, iar compania şi-a redus previziunile pentru 2024, pe fondul unor cheltuieli semnificative cauzate de noi achiziţii.

De asemenea, Purcari a publicat strategia de dublare a rezultatelor financiare până în 2027, iar Sphera Franchise Group a anunţat achiziţionarea drepturilor de franciză pentru Cioccolatitaliani, notează TradeVille.

Indicele BET-AeRO continuă să adâncească pierderea din acest an, fiind singurul indice de pe BVB cu o performanţă negativă de la începutul anului. În cadrul acestui indice, cele mai bune performanţe au fost înregistrate de companiile Chromosome Dynamics (+8,3%) şi DN Agrar (+5,7%), ambele raportând creşteri ale rezultatelor financiare în primul semestru. În contrast, cele mai mari scăderi au fost raportate de Holde Agri Invest (-16%) şi Softbinator (-14%).

La nivelul randamentelor lunare ale companiilor din BET, cele mai mari creşteri au fost obţinute de Transelectrica (+8,9%), Transgaz (+3,7%) şi Sphera (+2,3%). Spre deosebire de luna trecută, când doar patru companii au înregistrat un randament pozitiv, în octombrie şapte din cele 20 de companii au raportat creştere. Cele mai mari scăderi lunare au fost înregistrate de ONE United Properties (-11%), Fondul Proprietatea (-9,3%) şi Teraplast (-8,2%).

Luna octombrie a adus două noi emisiuni de obligaţiuni pe BVB, ATPR28 şi SKI29, emise de ArtPrint şi Ski Surianu. Alte evenimente importante au inclus schimbarea administratorului de fond pentru Fondul Proprietatea şi emisiunea de obligaţiuni corporative Romgaz, care a reuşit să atragă aproximativ 5,9 miliarde de euro.

La nivel macroeconomic, în cadrul şedinţei de politică monetară din octombrie, Banca Naţională a României (BNR) a menţinut rata dobânzii de referinţă la 6,5% pe an. Decelerarea inflaţiei în România, de la 5,1% în august la 4,6% în septembrie, reprezintă un semnal pozitiv pentru tendinţa de scădere a presiunilor asupra preţurilor. Totuşi, BNR a subliniat necesitatea de a rămâne prudentă din cauza riscurilor, atât interne, cât şi externe, cu privire la direcţia de politică monetară, chiar dacă în vest acest trend a început deja.

Perspective

Ce mişcă pieţele în noiembrie?

Pe plan local, luna noiembrie aduce continuarea sezonului de raportări financiare la BVB, cu zilele de 14 şi 15 noiembrie ca puncte de interes major, când majoritatea companiilor listate îşi vor prezenta rezultatele.

O radiografie completă internă şi internaţională a momentului; Prognoze pentru noiembrie

Macroeconomie

Astăzi va avea loc şedinţa de politică monetară a Băncii Naţionale a României (BNR). Inflaţia în România a avut o traiectorie descendentă în ultimele luni, rata anuală scăzând la 4,6% în septembrie 2024, faţă de 5,1% în august, ca urmare a evoluţiilor favorabile ale preţurilor energiei şi a încetinirii creşterii preţurilor alimentelor. În acest context, BNR a menţinut rata dobânzii de politică monetară la 6,5%, subliniind necesitatea prudenţei pe fondul riscurilor interne şi externe.

O radiografie completă internă şi internaţională a momentului; Prognoze pentru noiembrie

BNR prognozează o inflaţie anuală de 4% la finalul lui 2024, de 3,4% la finele lui 2025 şi de 3,2% până în iunie 2026. Totuşi, riscurile rămân, iar Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României pentru 2024 la 1,9%, invocând îngrijorări legate de politicile fiscale şi condiţiile economice externe. În plus, guvernul României plănuieşte să majoreze salariul minim brut lunar cu 9,5% începând din ianuarie 2025, ceea ce ar putea influenţa dinamică inflaţiei.

În concluzie, deşi se estimează că inflaţia va continua să scadă, provocările fiscale şi deciziile de politică vor juca un rol crucial în conturarea perspectivei economice a ţării.

Alegerile prezidenţiale de la noi

Alegerile prezidenţiale din România sunt programate pentru 24 noiembrie 2024 (primul tur) şi 8 decembrie 2024 (al doilea tur). Perioadele electorale generează incertitudine în rândul investitorilor şi consumatorilor, influenţând negativ încrederea economică şi deciziile de investiţii, lucru observat şi în volumele scăzute de pe bursă. Angajamentele candidaţilor privind reforme în sectoare precum fiscalitatea, piaţa muncii sau infrastructură au influenţat perspectivele economice pe termen mediu şi lung. Conform unui sondaj realizat de INSCOP Research în perioada 11-18 octombrie 2024, intenţia de vot pentru turul I este următoarea: Marcel Ciolacu (PSD) - 28%, George Simion (AUR) - 21%, Mircea Geoană (Independent) -14%, Elena Lasconi (USR) -12%, Nicolae Ciucă (PNL) - 9%.

Din discursurile acestora:

O radiografie completă internă şi internaţională a momentului; Prognoze pentru noiembrie

- Marcel Ciolacu (PSD): A subliniat necesitatea reindustrializarii României, modernizării armatei şi combaterii declinului demografic.

O radiografie completă internă şi internaţională a momentului; Prognoze pentru noiembrie

- George Simion (AUR): A promovat un discurs naţionalist, axat pe patriotism şi transparenţă. A susţinut reducerea influenţei străine în economia românească şi a pledat pentru politici care să favorizeze producţia internă.

O radiografie completă internă şi internaţională a momentului; Prognoze pentru noiembrie

- Mircea Geoană (Independent): A accentuat importanţa integrării euro-atlantice şi a continuării parteneriatelor strategice. A pledat pentru modernizarea infrastructurii şi atragerea de investiţii străine directe.

Casă Albă ia prim-planul

Luna noiembrie va fi caracterizată de rezultatul alegerilor prezidenţiale care au avut loc marţi, 5 noiembrie, în SUA. Victoria lui Donald Trump este aşteptată să genereze creşterea inflaţiei din cauza tarifelor pe care republicanul intenţionează să le aplice.

O radiografie completă internă şi internaţională a momentului; Prognoze pentru noiembrie

O inflaţie ridicată ar menţine Rezerva Federală (Fed) pe o poziţie "hawkish" cel puţin în primul an de mandat, punând presiune asupra consumatorilor.

Companiile cu capitalizare mică şi băncile ar putea beneficia din plin de victoria lui Trump în această lună. Dintre acestea, ETF-urile pe small caps (DE.ZPRR) şi JPMorgan sunt în pole-position pentru a le oferi investitorilor cele mai bune randamente. Pentru evoluţia dolarului american, acesta este prognozat să se aprecieze în prima fază, după care să aibă o traiectorie dependentă de evoluţia creşterii economice raportate la inflaţie.

Luna noiembrie aduce şi o nouă decizie din partea Rezervei Federale cu privire la dobânda de referinţă. Piaţa se aştepta, în proporţie covârşitoare (98%), la o scădere cu 0,25 puncte procentuale, până în intervalul 4,5-4,75% în şedinţa de ieri, luând în considerare o nouă reducere cu 0,25 puncte procentuale în luna decembrie, acordând o probabilitate de 81,7%. Astfel, până la finalul anului, dobânda de referinţă din SUA s-ar putea situa în intervalul 4,25%-4,5%. Cu toate acestea, decizia Fed ar putea fi influenţată în mod direct de cele mai recente date cu privire la forţa de muncă din SUA (care a adăugat cele mai puţine noi posturi din ultimii ani).

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: platforma TradeVille, ig.com, Nasdaq calendar, presa locală.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Buna analiza!

    pt noiembrie, cine stie, dar putin mai departe, 2025-26.

    economia europeana e pe topogan. nu un topogan abrupt dar oricum. china , la fel. Tarifele lui Trump vor pune cruce. 

    Hai sa vorbim de US. Deficite 7-8%, crestere economica cca 3 %, e sustenabil? nuuu. In plus, cresterea economica, nu se simte in bunastarea decat a unei part a populatiei(40%? mai putin?). Restul merg in jos, de unde si victoria de land slide a republicanilor(sa vina ceilalti). Economia in forma de K. IN care unii merg in sus , bogatii, akltii in jos, saracii. 

    Deja Musk a spus " trebuie sa suportam short term pain(taieri cheltuieli bugetare) si apoi vom incpe sa reconstruim treptat. Somajul da a scazut in ultimele 3 luni, dar vine perioada moarta ianuarie-februarie, defaultele la credit carduri tot cresc. nu avem recesiune, di acelasi motiv pt care Romania nu are recesiune, deficitele pompate in economie. Cu rezultatul, inflatie, dobanzi de 3% din PIB /an. si "soft landing", crestere PIB tot mai mica cu toate deficitele de aprope 8%.

    cine crede povestea cu economia e great din cauza ca bursa merge in sus, isi arunca singur praf in ochi. daca era economia great nu castigau republicanii asa de decisiv. povestea cu bidenomics functioneaza n-o mai crede nimeni. sa vedem la vot la noi povestea cu ciolanomix functioneaza cati o mai cred. 

    1. Cifrele de pe hirtie doi bani nu fac .Pretul petrolului ce stabileste pretul tuturor lucrurilor este masiv in scadere . Afectate sunt tarile mari producatoare .Cresterile aferete unor firme sau entitati super bogate nu se datoreaza lui Trump ele fiind parte a unui proces sau a unei configurari economice prognozate in ani .Sondajele din text sunt evident eronat prezentate .

      Pretul petrolului. una din promisiunile electorale. 1 mld de dolari a primit Trump de la petrolisti in campanie. Drill baby drill. ca asta vrea "poporul". Ce dc asta inseamna fracking , otravire pamant si apa freatica pe 1000 de ani. Doar nu se face fracking in cartiere de bogatasi. Se face tot la rednecks , ce culmea au votat Trump.

      Noua nu ne trebuie eoliene de-alea ce se opresc cand nu bate vantul, dc creste nivelul marii ce?, avem mai multe proprietati cu iesire la mare. poate, dc esti bogat. ca saracul, cand i-a luat uraganul casa, i-a luat totul. bogatasii ca trump, cand se va incalzi planeta, vor avea bunkere, si mancare la discretie, nu ghandaci, tot saracul va fomi. si dc lucrurile se strica prea rau pe Terra, bye, Bezos face deja oras in spatiul cosmic, si Musk pe Marte. trump si gasca de ultrabogati ne saluta cu degetul mijlociu si au plecat. 

      Hai sa vorbim de obsesia cu copiii. De ce cat mai mult copii? La 8 mld de oameni pe planeta? Avortul interzis, si taxe pt cei ce nu vor copii. Pai copilul, te tine in rotita, fara copil poate n-ai chef sa mai tragi ca boul sa iei nu stiu ce Iphone sau nu stiu ce masina , nu stiu ce excursie. Poti sa-i spui copilului ca nu-l duci la MAC? sau nu-i iei masina la 18 ani, sau nu mergem la mare anul asta? Nu poti. Deci faci PIB, faci sport in rotita capitalista a lui trump si gasca republicana. Copiii tai la fel vor fi prinsi in rotite pentru copiii lor. Din cand in cand , unul din noi mai ajunge capitalist, ca-n hunger games, sa ai o speranta pt ce trai.

      Trump , Musk & CO se reprezinta doar pe ei, ultrabogatii. Asta va deveni evident pt toti curand. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb