Relaţii tensionate cu Rusia, înaintea şedinţei CSAT

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 27 aprilie 2021

Autorităţile de la Bucureşti l-au expulzat ieri pe adjunctul ataşatului militar al Federaţiei Ruse

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se întruneşte, astăzi, în condiţii speciale, după ce, ieri, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că autorităţile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a lui Alexey Grishaev, adjunct al ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, "având în vedere că activităţile şi acţiunile sale contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961".

Alexey Grishaev era la post în România din septembrie 2018, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. Prin expulzarea de ieri, ţara noastră se alătură Poloniei, Cehiei, Slovaciei şi Bulgariei care au luat săptămâna trecută aceeaşi decizie cu privire la mai mulţi diplomaţi ai Federaţiei Ruse.

Decizia de expulzare a diplomatului rus este un preambul a discuţiilor care vor avea loc astăzi în CSAT privind starea de securitate în regiunea Mării Negre şi implicaţiile sale pentru ţara noastră, în contextul noilor tensiuni de la graniţa estică, dintre Federaţia Rusă şi Ucraina.

În ziua în care a convocat CSAT pentru astăzi, joia trecută, preşedintele Klaus Iohannis a spus, referitor la situaţia tensionată dintre Ucraina şu Federaţia Rusă: "Situaţia este îngrijorătoare (...) Să nu îşi imagineze cineva că stăm şi aşteptăm informaţii de la alţii. Nu, noi dăm informaţii altora".

Vineri, pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la Bucureşti, ambasadorul Valery Kuzmin a afirmat: "Nu există niciun motiv pentru care România să se îngrijoreze de situaţia din estul Ucrainei, desigur, cu excepţia cazului în care, din propria voinţă sau a aliaţilor săi strategici, ea ar fi implicată într-un fel de aventură militară concepută de «capetele fierbinţi» din sediul NATO".

În replică, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a spus că orice ameninţare la adresa României este o ameninţare la adresa NATO.

"Am citit în trecere o reacţie pe care Ambasada Rusiei a postat-o în aceste zile pe Facebook şi am văzut acolo un fel de avertisment mai mult sau mai puţin voalat la adresa României, de a nu merge în siajul unor aventurişti militari din conducerea NATO. Cert este că este regretabil faptul că nu se ştie încă în cadrul diplomaţiei ruse că, după 17 ani de la momentul aderării României la NATO, România este NATO", a declarat ministrul Bogdan Aurescu, în urmă cu două zile, potrivit Agerpres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb