Remus Dănilă, BVB: "Optimismul legat de upgrade-ul MSCI nu este la fel de ridicat ca acum trei luni"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 martie

Remus Dănilă, BVB: "Optimismul legat de upgrade-ul MSCI nu este la fel de ridicat ca acum trei luni"

English Version

"Suntem puţin sub nivelul dorit de MSCI, din punctul de vedere al lichidităţii"

Lichiditatea pieţei noastre de capital este în continuare sub criteriile cerute de MSCI pentru promovarea în categoria pieţelor emergente, a afirmat miercuri seară Remus Dănilă, Head of IR & Business Development în cadrul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cu ocazia unei conferinţe.

Reprezentantul BVB a spus: "Nivelul nostru de optimism în legătură cu upgrade-ul MSCI nu este la fel de ridicat ca acum trei luni. Vedem pe statisticile noastre că, din punctul de vedere al lichidităţii, în continuare suntem puţin sub nivelul dorit de MSCI. Există şi o problemă de tehnicalităţi. Sunt patru companii care se încadrează ca dimensiune (n.r. în criteriile agenţiei de rating), dar mediana volumelor zilnice nu este cea dorită, iar asta ţine puţin de structura pieţei. Sunt zile cu volume foarte, foarte bune dar şi zile în care volumele sunt nesatisfăcătore şi mediana nu este unde ne-am dori. Deci legat de upgrade-ul MSCI mesajul este moderat. Suntem încrezători dar nu este deloc o certitudine că vom avea ştiri bune în iunie".

Pentru promovarea din eşalonul pieţelor de frontieră în cel al pieţelor emergente MSCI, BVB trebuie să îndeplinească o serie de criterii legate de accesibilitatea la piaţă, care conform declaraţiilor conducătorilor bursei sunt îndeplinite, şi un criteriu legat de dimensiune şi lichiditate - minimum trei companii cu o capitalizare de cel puţin 2,066 miliarde dolari, care să aibă un free-float de cel puţin 1,033 miliarde de dolari şi o lichiditate anualizată de cel puţin 15% (din capitalizarea free-float-ului).

Potrvit unei analize realizată de Egle Fredriksson, Portfolio Manager în cadrul East Capital Asset Management, în iulie anul trecut, Hidroelectrica, OMV Petrom, Banca Transilvania şi Romgaz erau principalele companii care îndeplineau criteriile legate de dimensiune, dar niciuna dintre cele trei companii eligibile atunci (OMV Petrom, Banca Transilvania şi Romgaz) nu îndeplinea criteriul de lichiditate.

În prezent, piaţa noastră este categoria pieţelor de frontieră.

MSCI evaluează anual pieţele în vederea unor posibile reclasificări, concluziile fiecărei evaluări, inclusiv pieţele monitorizate pentru o posibilă reclasificare în ciclul următor, fiind anunţate în luna iunie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Intotdeauna m-am intrebat, daca vrea sa iasa un fond de investitii sau de pensii de pe piata romaneasca si nu anunta Banca Transilvania in prealabil ca isi cumpara 3 milioane din propriile actiuni, cui vinde acest fond de investitii?

    1. SIF-urilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb