RENUNŢĂ LA EY Swedbank îşi schimbă auditorul pentru investigarea acuzaţiilor de spălare de bani

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 februarie 2019

Swedbank îşi schimbă auditorul pentru investigarea acuzaţiilor de spălare de bani

Swedbank a angajat un auditor extern care să investigheze informaţiile apărute în presă cu privire la implicarea sa într-un scandal de spălare de bani, anunţă Reuters, adăugând că banca suedeză înlocuieşte în acest caz recent numita firmă de audit EY.

Decizia vine după ce, săptămâna trecută, postul naţional de televiziune din Suedia a informat că Swedbank, unul dintre cei mai mari creditori din ţările baltice, este implicat într-un scandal regional de spălare de bani, în care este inclusă şi Danske Bank. Pos­tul tv a prezentat o serie de documente în care se arată că cel puţin 40 miliarde de coroane suedeze (4,30 miliarde de dolari) au fost transferate între conturile din ţările baltice ale Swedbank şi Danske, în perioada 2007 - 2015.

Subsidiara estoniană a Danske este implicată într-un scandal de spălare de bani, valoarea totală a fluxurilor financiare care au trecut prin Estonia fiind evaluată la aproximativ 200 de miliarde de euro. În prezent, Danske este investigată în Danemarca, Estonia, Marea Britanie şi SUA pentru spălare de bani prin intermediul sucursalei sale estoniene.

În urma publicării ştirii de către postul tv din Suedia, banca a angajat EY să analizeze materialele prezentate şi să realizeze o investigaţie externă.

Ieri, banca suedeză a anunţat: "Ca să ne asigurăm că ancheta externă îndeplineşte cerinţele necesare, am decis să înlocuim EY cu Forensic Risk Alliance (FRA)".

FRA, societate cu sediul în Marea Britanie, este specializată în audituri necesare anchetelor derulate de autorităţile de reglementare, cazuri de spălare de bani şi de finanţare a terorismului.

Gabriel Franke Rodau, purtător de cuvânt al Swedbank, a declarat: "Am observat unele critici în mass-media şi din moment ce considerăm că este foarte important ca rezultatul investigaţiei externe să nu fie pus la îndoială, am ales să înlocuim investigatorul".

Swedbank şi FRA vor transmite rezultatele investigaţiei externe către CEO-ul şi boardul băncii până în 28 martie, când este programată adunarea generală anuală a acţionarilor.

Autorităţile de reglementare financiară din Suedia şi Estonia au lansat o investigaţie comună în urma informaţiilor publicate de televiziunea suedeză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb