Tribunalul Bucureşti a admis, ieri, planul de reorganizare a Hidroelectrica, ne-a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al producătorului de electricitate.
Domnia sa ne-a explicat: "Planul de reorganizare este un pact de neagresiune între Hidroelectrica şi creditori. Creditorii au acceptat un grafic de plată eşalonată a datoriilor, iar Hidroelectrica trebuie să continue restructurarea, eficientizarea şi reorganizarea. Planul trebuie respectat de ambele părţi după ieşirea societăţii din insolvenţă. Băncile nu vor cere plata anticipată a creditelor dacă Hidroelectrica îşi urmează reorganizarea, conform planului. Hidroelectrica a respectat cu sfinţenie graficul de plată a împrumuturilor bancare şi are suficiente fonduri să-şi achite datoriile eşalonate".
Conform tabelului definitiv al creanţelor, Hidroelectrica datorează 3,59 miliarde lei. Alte 760 milioane lei sunt înscrise sub condiţie. Sumele datorate vor fi achitate eşalonat, în funcţie de înţelegerile cu creditorii.
Până pe 26 iunie, Hidroelectrica va achita creditorilor suma de 300 de milioane de lei, iar până la finalul anului va plăti încă aproximativ 246 milioane de lei. În 2014, creditorii Hidroelectrica vor primi circa 371 milioane lei, iar în primul semestru din 2015 - 167 milioane lei.
Creanţele admise în tabelul definitiv şi datorate băncilor sunt în sumă totală de 2,5 miliarde lei (admise şi sub condiţie). Cei mai mari creditori ai Hidroelectrica sunt Unicredit, ING, BRD şi BCR. Unicredit Bank Austria are de recuperat circa 449 milioane lei. La 31 mai, soldul creditului era de aproximativ 97 milioane de euro.
ING figurează, în tabelul definitiv al creanţelor Hidroelectrica SA, cu 397 milioane lei, iar soldul creditelor la finele lunii trecute însuma aproape 70 milioane de euro. BRD are de recuperat 433 milioane lei. Soldul acestui împrumut la data de 31 mai 2013 era de 24,3 milioane euro.
Hidroelectrica datorează BCR suma de 280 milioane lei, conform tabelului definitiv al creanţelor. Soldul creditelor contractate de la această bancă era, la finele lunii trecute, de 52 milioane euro.
Remus Borza ne-a spus că, pe 25 iunie, va fi finalizată comasarea celor 13 sucursale în şapte, iar pe 28 iunie se va încheia fuziunea Hidroservurilor într-o singură societate.
Sindicatul Hidrosind a atacat în instanţă deciziile de desfiinţare a şase sucursale ale Hidroelectrica şi fuziunea fililalelor Hidroserv, dar Remus Borza afirmă că acţiunea nu impiedică derularea planului de restructurare.
Acţionarii Hidroelectrica au decis, pe 29 mai, restructurarea societăţii în şapte sucursale, procesul urmând să genereze, printre altele, reducerea cu circa 300 a numărului de posturi şi o economie anuală la fondul de salarii estimată la aproximativ 6 milioane euro. Astfel, sucursalele Oradea, Sibiu, Slatina, Târgu Jiu, Buzău, Caransebeş au fost transformate în uzine şi integrate în sucursalele Cluj, Sebeş, Râmnicu Vâlcea, Porţile de Fier, Curtea de Argeş şi Haţeg. A şaptea sucursală este Bistriţa, care a preluat de la SH Buzău centralele Călimăneşti şi Movileni.
Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica SA, afirmă că printre avantajele noii structuri organizatorice se numără o mai bună coordonare operativă a capacităţilor de producţie, un raport mai echilibrat între valorile puterilor instalate şi energiilor aferente sucursalelor şi un cost un cost specific de producţie (lei/MWh) mai echilibrat între sucursale.
Începând cu 20 iunie 2012, numărul de personal al societăţii a scăzut de la 5.239 la 4.866 la data de 30 aprilie 2013. În această perioadă, personalul a părăsit organizaţia pe cale naturală (pensionări limită de vârstă, pensionări anticipate şi anticipat parţiale, de invaliditate), dar şi în urma a două valuri de concedieri care au avut loc în ianuarie 2013 (151 salariaţi) şi mai 2013 (304 salariaţi). Euro Insol susţine că numărul total de personal al Hidroelectrica a scăzut cu 16% de la intrarea în insolvenţă a companiei, în luna iunie a anului trecut, reducerea cea mai importantă înregistrându-se pe palierul TESA.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2013, 10:53)
io minciuna cei mai multi au plecat din rindul muncitorilor daca vreti sa stiti la sh sebes sotia liderului de sindicat angajata de vreo 2 ani si nu stiu pe ce post a fost angajata ,a fost mutata de la tesa la casa vanelor che gilceag unde nu a vazuto nimeni inca si nu va merge nici in vizitaial iar alta care are o vechime de peste 25 de ani in firma afost data afara
2. fără titlu
(mesaj trimis de crina în data de 24.06.2013, 19:45)
Hmm....hoti,hoti,hoti de la premier,presedinte pana la asa numitul administrator.vreti sa scoateti hidroelectrica din insolventa???dati in angajati care n au nici o vina,dar ramaneti voi sa va indepliniti nevoile financiare PERsonale....pacat.va bateti joc de romanii care nu au ce sa manance in timp ce voi furati si faceti parte n parte cu conducerea tarii ca sa inchida ochii.rusinee...
3. fără titlu
(mesaj trimis de crina în data de 24.06.2013, 19:45)
Hmm....hoti,hoti,hoti de la premier,presedinte pana la asa numitul administrator.vreti sa scoateti hidroelectrica din insolventa???dati in angajati care n au nici o vina,dar ramaneti voi sa va indepliniti nevoile financiare PERsonale....pacat.va bateti joc de romanii care nu au ce sa manance in timp ce voi furati si faceti parte n parte cu conducerea tarii ca sa inchida ochii.rusinee...