REPLICA LUI SOBOLEWSKI LA CRITICILE UNUI CITITOR "BURSA": "Ţintim o reducere a «deal»-urilor la 20-25% din valoarea totală"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iunie 2014

Bursa de Valori Bucureşti are în vedere măsuri pentru reducerea ponderii tranzacţiilor "deal", a spus Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, ieri, ca reacţie la remarcile unui cititor al ziarului "BURSA", potrivit cărora creşterea pieţei bursiere ar fi o iluzie optică.

Cititorul "BURSA" a semnalat, într-un articol publicat pe 5 iunie, că nu este corect ca lichiditatea BVB să includă şi schimburile realizate înafara pieţei, întrucât ponderea acestora a urcat considerabil în ultimii ani.

Ludwik Sobolewski a mulţumit pentru critica referitoare la structura tranzacţiilor şi a spus că a dorit să vadă dacă există probleme în raportările BVB, ajungând la concluzia că afişările sunt corecte.

"Am observat că există, într-adevăr, o pondere considerabilă a «deal»-urilor în volumul total şi valoarea totală a tranzacţiilor", a spus domnia sa, adăugând: "Nivelul de «deal»-uri este mare, dar nu este ceva neobişnuit. Orice piaţă organizată are acest tip de tranzacţii înafara pieţei, care răspund nevoilor participanţilor".

Sobolewski a precizat că, în primele cinci luni ale acestui an, din cele 632 de "deal"-uri realizate, în valoare de 2,02 miliarde lei, 549 (86,87%, ca număr, şi 57,41%, ca valoare) s-au realizat într-un coridor de preţ de +/-1% faţă de preţul de piaţă, în timp ce 591 (93,51%, ca număr, şi 67,86%, ca valoare), într-un coridor de preţ de +/-2% faţă de piaţă.

În opinia directorului BVB, aceste date arată că "deal"-urile sunt relevante pentru lichiditatea BVB.

"Investitorii nu folosesc intervalul acceptat de preţ de +/- 15% pentru că recunosc valoarea determinată de piaţă a preţului", a spus CEO-ul BVB.

Acesta a mai adăugat: "Impresia mea este că acest nivel al pieţei «deal» este consecinţa lichidităţii mici a pieţei în România.

Vom implementa măsuri ca să schimbăm această structură. Ţintim o reducere a «deal»-urilor la 20-25% din valoarea totală a tranzacţiilor. Ar fi un progres şi ne va aduce mai aproape de statutul de piaţă emergentă".

Cu alte cuvinte, CEO-ul BVB, deşi spune că este corect ca "deal"-urile să fie luate în considerare în calculul lichidităţii, recunoaşte că ponderea acestora este, totuşi, prea mare.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Nimic mai fals .

    O sleahta de mafioti l-au pus pe Dl Sobolewski la carma BVB pentru as putea face ei manevrele . In 2014 s-au facut dealuri de zeci-sute de milioane de euro la preturi si cu 10-15 % peste pretul de inchidere in unele cazuri .Preturi la care cei din regular nici nu au visat .Iar la cateva zile distanta pretul respectivului emitent a inceput un declin de pana la 25 % ! Un foarte graitor exemplu in acest sens este tranzactia de la SIF 4 la pret mediu de 1,05 iar ulterior acest emitent a scazut in doar cateva saptamani la 0,70 .Si nu este decat una dintre multele asemenea situatii .Pretul a fost urcat , tinut sus doar pana la realizarea dealului dupa care brusc piata si-a dat seama ca este prea scumpa actiunea ?  

    Sa fim seriosi si realisti  

    In ultimele zile dealurile reprezinta aproximativ 70 % din rulajul total pe actiunile de pe bvb . Acest aspect spune cam totul . 

    Cum zicea un prieten : " Nu stiu de ce au prelungit programul in loc sa INCHIDA piata Regular si bvb sa fie deschisa doar 1-2 zile pe saptamana pentru ca Baietii Destepti sa schimbe pachete de actiuni pe Deal ! "  

    Si bine zicea pentru ca in acest moment se pare ca pe sifuri -de exemplu - este o actiune concertata de preluare de catre un grup Mafiot condus de Balteanu si apropiatii acestuia cu largul concurs al ASF in special Ursache  

    BVB din pacate in acest ritm va indeparta toti micii investitori in loc sa se puna umarul la creearea a zeci- sute de mii de conturi de catre populatie !  

    Ceea ce se intampla acum va duce mai repede la disparitia bursei de la Bucuresti decat la transformarea ei in piata emergenta ! De cand si-au propus acest obiectiv preturile pe multi emitenti importanti de pe bvb scad continuu si sigur . Probabil ca vor sa le duca cat mai aproape de zero unde sigur va fi cine sa le cumpere de la micii investitori !

    P.S. As fi curios de reactia atat a Dlui Sobolewski cat mai ales a celor de la ASF la cele de mai sus . Pe dl Sobolewski il respect pentru intentii si mai ales pentru ca stiu ca el este pus in fruntea BVB doar pentru imagine . Nu el este de vina pentru situatia deplorabila in care a ajuns bvb cel putin din punctul de vedere al micilor investitori . 

    1. Sunt de acord cu dvs si cu semnalele de alarma pe care le trageti, dar solutia este lupta (si profitul) de pe seama acestui tip de arnjamente. Vindeti cand ei "tin pretul sus" pentru deal-urile lor (trebuie sa cumpere, ca altfel scade pretul) si cumparati cand pretul este "tinut jos" din aceleasi motive. In felul acesta, dvs. faceti profit... pe seama lor. Ca sa nu mai spun ca se mareste lichiditatea pe REGS...

    daca statistica BVB arata ca DEAlurile se fac intrun canal de +/-2%, de ce sa nu devina regula generala?

    Nu am mai avea cazul excrocului inca "nepenal" de Bilteanu cu SIf4.

    Si ca supliment... daca numarul de actiuni de pe DEAL este de cel putin 10 ori mai mare decit ordinele de vanzare de pe REG pina la acel pret, cumparatorul sa fie obligat sa cumpere si actiunile de pe REG 

    1. Da bune idei dar din pacate regulile nu se respecta in jungla

      Doar 67,86%, ca valoare se fac in canalul +-2%. Restul sunt tranzactii suspecte. Iar dealul SIF 4 la pret mediu de 1,05 este edificator.

      Ai uitat de megaescrocheria de sorginte bilteneasco-libanezade la sif1, din septembrie 2013, cand a vandut Alin Tatu la un pret cu 28% peste cel al pietei.

    Sa nu uitam ca acum cateva saptamani s-a facut deal cu SIF2 la 1.37 iar pe regular nu a depasit 1.28. Ce rost mai are piata regular? Sa o defiinteze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb