Reprezentanţii CCIFER şi AHK recomandă o creştere progresivă a salariului minim

Adina Lateş
Macroeconomie / 22 decembrie 2015

În contextul consultărilor organizate de Ministerul Economiei, Camera de Comerţ şi Industrie în România (CCIFER) şi Camera de Comerţ Romano-Germană (AHK) şi-au exprimat îngrijorarea privind consecinţele pe care creşterea salariului minim le-ar avea asupra competitivităţii economiei româneşti în absenţa unor studii aprofundate de impact, informează un comunicat remis redacţiei.

"În opinia investitorilor francezi şi germani, evoluţia salariului minim trebuie corelată cu creşterea productivităţii pe de o parte şi cu cea a pieţei muncii pe de altă parte. O mărire bruscă a salariului minim ar determina, în contextul negocierilor colective, o creştere în cascadă a masei salariale în ansamblu. De asemenea, aceasta ar pune sub semnul întrebării întregul sistem de recompensare a performanţei forţei de muncă aflată în tranşa de salarizare imediat superioară. Nu în ultimul rând, ar putea conduce la pierderea a numeroase locuri de muncă în IMM-uri, care vor fi în incapacitatea de a o absorbi în timp real", se arată în comunicat.

Conform sursei citate, printre sectoarele cele mai afectate se află industria, agricultura şi retailul, pentru care costul forţei de muncă are o pondere semnificativă în costul global.

Recomandarea mediului de afaceri este de a asigura o ajustare progresivă a salariului minim la economia reală. O creştere a salariilor într-un ritm mai accelerat ar trebui susţinută prin implementarea unor măsuri care să conducă la creşterea productivităţii muncii, calificarea profesională, îmbunătăţirea infrastructurii, reducerea birocraţiei, nu prin acte administrative necorelate cu realitatea economică.

"CCIFER şi AHK reprezintă împreună peste 30% din PIB-ul României şi peste 350 000 de locuri de muncă. În 2015, cele două camere de comerţ şi industrie au atras atenţia în mod repetat asupra importanţei de a avea o legislaţie a muncii flexibilă, care să pemită angajatorilor o activitate sustenabilă şi previzibilă şi care să menţină competitivitatea economiei româneşti. Printre măsurile propuse de cele două camere de comerţ se numără efortul care trebuie făcut pentru ameliorarea sistemului de formare tehnică pentru a produce o forţă de muncă calificată şi adaptată la cerinţele pieţei", mai precizează sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb