REPUBLICA CEHĂ:  Eşecul discuţiilor asupra unei coaliţii

D.I.
Internaţional / 9 aprilie 2018

Eşecul discuţiilor asupra unei coaliţii

Discuţiile asupra unui nou guvern ceh au eşuat vineri, după refuzul social-democraţilor CSSD de a intra într-o coaliţie cu mişcarea ANO a miliardarului populist Andrej Babis, urmărit penal pentru o presupusă fraudă, informează AFP.

"Preşedinţia CSSD a decis în unanimitate să pună capăt negocierilor privind o posibilă coaliţie cu mişcarea ANO", a declarat presei vicepreşedintele partidului, Jiri Zimola.

El a reiterat refuzul Partidului Social-Democrat Ceh de a participa la un guvern în care ar figura Babis, prim-ministrul demisionar, inculpat pentru o presupusă fraudă în legătură cu subvenţii europene într-un caz datând din 2007-2008. Babis respinge aceste acuzaţii.

La rândul său, mişcarea lui Babis acuză CSSD că a părăsit masa de negocieri după ce a cerut fără succes postul de ministru de interne.

Mişcarea ANO ("Da") a lui Babis deţine 78 din cele 200 de locuri în camera inferioară a legislativului, în timp ce CSSD are doar 15.

Pentru a dispune de o majoritate, ambele partide ar avea încă nevoie de sprijinul partidului comunist KSCM, care ar participa astfel la formarea unui guvern pentru prima dată de la căderea regimului pro-sovietic în 1989.

Numit prim-ministru în decembrie, Babis a format un cabinet minoritar incluzând experţi fără etichetă, care nu a reuşit să primească votul de încredere din partea parlamentului în ianuarie. El a demisionat oficial, dar rămâne în exerciţiu până la numirea unui nou guvern.

Reales în ianuarie pentru al doilea mandat de cinci ani, preşedintele Milos Zeman, care îl sprijină pe Babis, i-a cerut acestuia să formeze un nou cabinet şi i-a promis că-l va numi prim-ministru pentru a doua oară.

Constituţia cehă prevede până la trei încercări de formare a unui guvern, primele două fiind conduse de preşedinte şi a treia de şeful camerei inferioare, post deţinut în prezent de un membru al ANO.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb