REPUBLICA CELOR 322 Tăriceanu, Geoană & comp. mizează pe absenteism la Referendum

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 25 aprilie 2007

Tăriceanu, Geoană & comp. mizează pe absenteism la Referendum

Coaliţia antiprezidenţială şi-a creat o şansă pentru hăr­ţuirea pre­şe­din­telui suspendat Traian Băsescu, dacă nu s-ar prezenta peste jumătate din electorat, la Referendum, şi dacă, din această pricină, Curtea Constituţională l-ar invalida: Parlamentul a adoptat ieri o hotărâre care îi dă dreptul să decidă asupra soartei lui Băsescu, într-o astfel de situaţie - să îi permită să se întoarcă la Cotroceni (variantă complet neverosimilă), sau să se organizeze un nou Referendum, peste alte treizeci zile.

Intenţia coaliţiei antiprezidenţiale este transparentă ca sticla - Băsescu să fie hărţuit fără sfârşit, iar Văcăroiu să stea la Cotroceni pe termen nedefinit.

Condiţia ca mai mult de jumătate din electorat să se prezinte la urne este greu de îndeplinit, dacă nu, chiar, imposibil.

Mai întâi, pentru că electoratul cuprinde şi pe acei cetăţeni care optează pentru PSD, PNL, PRM şi PC, cetăţeni care vor înţelege că, pentru hărţuirea lui Băsescu, este mult mai important să nu participe deloc la Referendum, decât să voteze pentru demiterea lui.

Adică, decât să-i voteze demiterea (care are şanse extrem de reduse de succes din cauza popularităţii mari a preşedintelui), este mult mai bine să nu voteze de loc, pentru că astfel creşte probabilitatea ca Referendumul să nu întrunească peste jumătate din electorat.

Practic, hotărârea de ieri a Parlamentului nu este nimic altceva decât un îndemn ferm pentru electoratul ostil lui Băsescu, să nu se prezinte la Referendum.

În al doilea rând, este de aşteptat să se repete tradiţia prin care participarea la Referendum-uri să fie mult mai scăzută decât la alegeri.

La Referendumul pentru modificarea Constituţiei din 19 octombrie 2003, PSD s-a lăudat că ar fi participat 54% din electorat, dar, chiar şi astăzi, gurile rele susţin că, de fapt, s-a prezentat doar 15-20% din electorat.

În sfârşit, există o problemă reală cu privire la cifra totală a cetăţenilor cu drept de vot: în 2002, Institutul Naţional de Statistică a anunţat că, în conformitate cu recensământul său, electoratul se cifrează la 17,4 milioane de cetăţeni.

Dar, în 2004, Ministerul de Interne a informat că electoratul cuprinde 18,5 milioane de cetăţeni.

De unde a apărut un milion în plus, în doi ani?! Cât de iubăreţi să fi fost noi, ca să producem un milion de inşi maturi, în numai doi ani?! Ce aproximaţie de numărare tolerează cele două instituţii?!

Este ca în bancul în care Ion spune că a numărat şapte cai, dar pe ceilalţi trei nu-i poate număra, pentru că aleargă de colo-colo.

Se pare, însă, că această din urmă cifră va fi luată în calcul pentru a socoti jumătatea care să valideze Referendumul: nouă milioane de cetăţeni - jumătatea mai mare.

Se vede, din toate astea, că majoritatea Parlamentară ("majoritatea celor 322" - aceea care l-a suspendat pe preşedinte, în pofida avizului Curţii Constituţionale) nu precupeţeşte nimic pentru a-l îndepărta pe Băsescu de Cotroceni.

Pe deasupra, ca să creeze absenteism la Referendum, "cei 322" (de fapt, ieri au fost 237) au respins orice argument în favoarea organizării Referendumului într-o zi de duminică, stabilind să aibă loc sâmbătă, 19 mai.

Sâmbăta nu-i ca duminica; unii parlamentari au arătat că există credinţe religioase ale căror dogme interzic sau fac imposibilă participarea la Referendum a credincioşilor, într-o zi de sâmbătă.

Dar, nu au contat argumentele, ci majoritatea parlamentară.

Să notăm că anti-Băseştii şi-au băgat amendamentul de hărţuire printr-o Hotărâre a Parlamentului, act care nu poate fi atacat la Curtea Constituţională.

După această desfăşurare de forţe, devine extrem de probabil că Băsescu a avut dreptate să nu mai demisioneze, pentru că, după cum se vede, "cei 322" sunt dispuşi la orice ca să-l hărţuiască. În această lumină, este verosimil zvonul că antiprezidenţialii ar fi intenţionat să schimbe legile ca să nu-i mai permită să participe la alegerile anticipate.

Radu Berceanu a exclamat, ieri, că majoritatea parlamentară ar fi dispusă să schimbe şi legea gravitaţiei, numai ca să-i interzică lui Băsescu să revină la Cotroceni.

Impresia este corectă.

Impresia este că ne aflăm în Republica celor 322.

Impresia este că Parlamentul a instaurat autocraţia celor 322.

Care asmute populaţia la sentimente antiparlamentare.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Corecta observatia autorului ! Practic,Parlamenrul a obstructionat referendumul,indemnind la absenteism,adica a alterat un proces democratic ! Acesta este un motiv valid pentru dizolvarea Parlamentului !

    1. as dori sa incep chiar cu performanta unica a presedintelui basescu de a aduna partidele politice de la stanga la dreapta spectrului politic impotriva sa ceea ce spune multe despre rolul total opus celui normal si constitutional pe care l-a jucat presedintele prin actiunile iresponsabile din ultimii doi ani. alta observatie este ca atat timp cat disputa politica este centrată pe oameni si nu pe regulamente si legi ori pe proceduri si institutii suntem departe de a intra in randur natiunilor pe care le admiram ptr respectul de care se bucura cetatenii si prosperitate. in articol totul este gresit ptr ca infieram 322 de oameni care repreyinta o institutie ptr a salva unul singur... suna cumva a dictatura? oare cum poate d-nul basescu sa "discute" cu "poporul" ? adica cu 22 milioane de oameni? nu vi se pare ca este o lozinca lipsita de continut? asta este discursul dicatorilor si acunde o dorinta extraordinara de a avea putere pe care oricum a folosit-o dupa bunul plac si iresponsabil. sa imi scrie si mie aici cineva marile realizari ale presedintelui basescu pentru care "poporul ar trebui sa ii fie recunoscator"altele decat nesfarsitele scandaluri ale carui initiator a fost. hai d-nule make te astept sa umpli pagina. dar ceva concret nu lozinci, ceva palpabil.

      as dori sa incep chiar cu performanta unica a presedintelui basescu de a aduna partidele politice de la stanga la dreapta spectrului politic impotriva sa ceea ce spune multe despre rolul total opus celui normal si constitutional pe care l-a jucat presedintele prin actiunile iresponsabile din ultimii doi ani. alta observatie este ca atat timp cat disputa politica este centrată pe oameni si nu pe regulamente si legi ori pe proceduri si institutii suntem departe de a intra in randur natiunilor pe care le admiram ptr respectul de care se bucura cetatenii si prosperitate. in articol totul este gresit ptr ca infieram 322 de oameni care repreyinta o institutie ptr a salva unul singur... suna cumva a dictatura? oare cum poate d-nul basescu sa "discute" cu "poporul" ? adica cu 22 milioane de oameni? nu vi se pare ca este o lozinca lipsita de continut? asta este discursul dicatorilor si acunde o dorinta extraordinara de a avea putere pe care oricum a folosit-o dupa bunul plac si iresponsabil. sa imi scrie si mie aici cineva marile realizari ale presedintelui basescu pentru care "poporul ar trebui sa ii fie recunoscator"altele decat nesfarsitele scandaluri ale carui initiator a fost. hai d-nule make te astept sa umpli pagina. dar ceva concret nu lozinci, ceva palpabil.

    Nu-mi place modul in care a inteles presedintele Basescu sa lucreze cu celelalte institutii ale statului,faptul ca dorea neaparat sa-si impuna punctul de vedere in orice domeniu,atoatestiutor(nu va aduce aminte de Ceausescu ?)ERA DICTATOR !Dar nu-mi place nici modul de lucru al Parlamentului:adopti,modifici legi in timpul jocului(unei legislaturi),in functie de interesele de moment.Ce credibilitate poti acorda unor asemenea politicieni ?Asta e democratia ?Impunerea cu orice pret a unei opinii ?ASTA-I TOT DICTATURA ! Am impresia ca ne-am intors cu 20 de ani in urma,pe vremea sedintelor CPEX (un singur glas,o singura vointa,stransi uniti in jurul tov.Ceausescu).Halal sa ne fie !

    1. sunt de acord cu dvs. referitor la schimbarea regulilor jocului insa nu stiu daca v-ati gandit la varianta cu participarea a minim 50% din electoratul de pe liste, care era si mai nedreapta din simplul motiv ca ar fi decis soarta tarii nu cei care ar fi mers la vot, adica cetatenii activi si care doresc sa se implice, ci restul celor care din diferite motive gen dezinteres sau ptr ca sunt plecati la munca in strainatate sa decida soarta tarii. mie mi s-ar fi parut extrem de gresit chiar iresponsabil sa se intample asa.

    in ultima saptamana mi-a fost dat sa aud discursuri ale lui basescu si ale sustinatorilor lui din PD cu accente extremiste si pline de lozinci care seamana foarte bine cu binecunoscutele discursuri dictatorial comuniste si ale anilor 20-30 propice instaurarii dictaturilor. sunt socat ca mai poate exista asa ceva in romania de asta si mai ales ca prea multa lume se lasa atrasa in acest joc plin de ura datorita pierderii fotoliului de prim tortionar al tarii. se pare ca d-nul basescu a acaparat poporul ( din care umil fac parte si eu si alti prieteni, care avem opinii anti basescu adica antidictatoriale ) probabil in locul formulei "marea adunare nationala" invocata cu aceeasi obstinatie de fostul niolae ceausescu. statul nostru are mijloace democratice de dezbatere si luare a deciziilor si nu "poporul" pe care il invoca d-nul basescu care doreste scoaterea in afara legii a parlamentului din cate inteleg. dupa formula toti ceilalti sunt nebuni sau ticalosi numai eu sunt normal si bine intentionat. sper ca orice roman cu un pic de cultura politica isi da seama in ce nenorocire doreste sa arunce tara basescu. sper in intelepciunea cetatenilor romani care pot discerne intre furia si ura oarba si adevaratele institutii democratice.

    de mult timp citind articolele d-vs constat ca sunteti un infocat sustinator al presedintelui suspendat basescu. este trist ca un ziar de analiza economica si bursiera permite aparitia unor asemenea articole de partizanat politic care in lipsa de respect a peste jumatate din cititori mistifica realitatea renuntand la echilibru si bun simt. dar poate ca sunteti sustinut cu bani din alte surse, probabil politice, daca va permiteti luxul sa jigniti cititorii regulat cu opiniile dvs impotriva logicii si bunului simt d-le make.

    1. nu sunt un fan al d-ui Basescu dar nu pot sa stau cu mainile in san cand vad jignirile care le aduce Parlamentul poporului prin hotararila ABERANTE PE CARE LE IA dIin acest motiv am sa votez pro Basescu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb