Restructurarea datoriei Greciei va afecta economia zonei euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 aprilie 2011

Restructurarea datoriei Greciei va afecta economia zonei euro

O restructurare a datoriei Greciei va avea efecte negative asupra economiei elene şi a zonei euro, a declarat Athanasios Orphanides, membru în Comitetul executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), informează Reuters şi Dow Jones Newswires, potrivit Agerpres.

"Restructurarea datoriei Greciei ar avea efecte negative şi pentru economia elenă şi pentru cea a zonei euro", a afirmat, într-o conferinţă de presă, Orphanides, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Ciprului.

"Suntem, de asemenea, un stat membru al zonei euro, deci aceasta ar fi o evoluţie negativă pentru noi", a adăugat oficialul BCE. Acesta a apreciat că o nouă majorare a ratei dobânzii în zona euro ar putea fi îndreptăţită, dacă perspectivele privind inflaţia vor continua să se deterioreze în acest an.

"Dacă imaginea pe care o avem despre inflaţie în zona euro se va deteriora faţă de ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni, atunci cu siguranţă vor fi necesare mai multe ajustări, deoarece obiectivul nostru de bază îl reprezintă stabilitatea preţurilor în zona euro, ca întreg", a mai spus Athanasios Orphanides.

Şi Lorenzo Bini Smaghi, membru al Comitetului executiv al BCE, a afirmat recent: "Conform analizelor noastre, o restructurare a datoriei va avea ca rezultat prăbuşirea sistemului bancar elen".

Bini Smaghi subliniază: "Economia Greciei va fi în genunchi, cu efecte devas-tatoare asupra coeziunii sociale şi menţinerea democraţiei în acea ţară. În ultimă instanţă este la latitudinea Greciei să decidă modul în care acţionează, ţinând cont că ar putea suferi cele mai grave consecinţe, dar alte ţări trebuie să evite să o împingă spre catastrofă".

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România - "National Bank of Greece" (NBG), acţionar majoritar la "Banca Românească"; "EFG Eurobank", care controlează "Bancpost"; "Alpha Bank", "Piraeus Bank" şi "ATE Bank".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca vor face restructurarea, e mai bine cit mai repede, asa am inteles, deja in Grecia nu se mai platesc biletele de tren, de autobuz, nu stiu cum va fi cu impozitele pers fizice. au trecut la forme de protest pasiv, dar care vor afecta veniturile.

    BNR va mai elibera din RMO in valuta, ca sa le usureze posibilele transferuri ale filialelor spre BM? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb