Puterea tot mai mare pe care au căpătat-o reţelele de socializare la nivel global a început să provoace îngrijorarea autorităţilor de prim rang. "Cazul Trump" şi blocarea conturilor lui este doar un ultim exemplu de cum lucrurile pot scăpa de sub control atunci când deţinătorii platformelor au un interes sau consideră ei că trebuie să intervină pentru menţinerea unui "preupus" echilibru. Şeful ONU, Antonio Guterres, s-a declarat "deosebit de îngrijorat" de puterea companiilor de social media şi s-a pronunţat pentru crearea unor mecanisme de reglementare a deciziilor precum interzicerea fostului preşedinte al Statelor Unite Donald Trump pe Twitter. Potrivit directorului executiv al Twitter, Jack Dorsey, interzicerea lui Trump de a posta mesaje după violenţele de la Capitoliul din Washington din 6 ianuarie a fost "decizia corectă", dar a adăugat că creează un precedent periculos. Întrebat săptămâna trecută despre această măsură, secretarul general al ONU a sugerat că: "Ar trebui să existe un cadru de reglementare cu reguli care să permită ca acest lucru să se facă în conformitate cu legea. Nu cred că putem trăi într-o lume unde prea multă putere este acordată unui număr redus de companii şi trebuie să spun că sunt deosebit de îngrijorat de puterea pe care o au deja".
Guterres şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la vânzarea de date către agenţi de publicitate, dar şi la utilizarea lor "pentru a ne schimba comportamentul" şi de asemenea riscurile pe care le implică, "din punct de vedere politic, pentru controlul cetăţenilor din ţări". Facebook l-a interzis de asemenea pe Trump. Reţeaua a lăsat decizia finală în această privinţă în seama unui consiliu de supraveghere independent (Oversight Board n.r.) creat anul trecut. Acest organism independent a primit 150.000 de contestaţii de când a început să accepte cazuri în octombrie şi a decis asupra primelor cazuri, declarând că Facebook a greşit atunci când a eliminat patru din cinci fragmente de conţinut examinate de consiliu.
Până să reacţioneze autorităţile au făcut-o utilizatorii, care în ultimele săptămâni au migrat masiv de pe o platformă de mesagerie şi de pe o reţea de socializare, deranjaţi de atitudinea acestora.