Cabinetul de securitate al Israelului a autorizat duminică guvernul premierului Benjamin Netanyahu să decidă cu privire la "modul şi calendarul" unui răspuns la un atac cu rachetă în Înălţimile Golan, soldat cu moartea a 12 adolescenţi şi copii şi pe care Israelul şi Statele Unite l-au atribuit grupului armat libanez Hezbollah, relatează Reuters.
Hezbollah a negat responsabilitatea pentru atacul de sâmbătă de la Majdal Shams, cel mai sângeros din Israel sau din teritoriul anexat Israelului de la atacul grupării militante palestiniene Hamas din 7 octombrie, care a declanşat războiul din Gaza. Acest conflict s-a extins pe mai multe fronturi şi riscă să se transforme într-un conflict regional mai larg.
Israelul a promis că va riposta în Liban, iar avioanele israeliene au lovit ţinte din sudul Libanului în cursul zilei de duminică.
Dar existau aşteptări ca un răspuns mai puternic să urmeze reuniunii cabinetului de securitate convocat de Netanyahu la Tel Aviv.
După încheierea reuniunii, biroul lui Netanyahu a declarat că acest cabinet "i-a autorizat pe prim-ministru şi pe ministrul apărării să decidă cu privire la modul şi calendarul răspunsului".
Duminică, Casa Albă a acuzat Hezbollah pentru atacul de la Majdal Shams. "Acest atac a fost efectuat de Hezbollah-ul libanez. A fost racheta lor şi a fost lansată dintr-o zonă pe care o controlează", se arată într-un comunicat.
Vicepreşedintele american Kamala Harris, candidatul democrat la preşedinţie, a declarat prin intermediul consilierului său pentru securitate naţională că "sprijinul său pentru securitatea Israelului este ferm".
Statele Unite au declarat că Washingtonul a discutat cu omologii israelieni şi libanezi după atacul "oribil" de sâmbătă şi că lucrează la o soluţie diplomatică.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Washingtonul nu doreşte o escaladare suplimentară a conflictului, care a cunoscut schimburi de focuri zilnice între armata israeliană şi Hezbollah de-a lungul frontierei.
Marea Britanie şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la o nouă escaladare, în timp ce Egiptul a declarat că atacul s-ar putea transforma "într-un război regional cuprinzător".
La locul tragediei, mii de oameni s-au adunat pentru funeralii în satul druz Majdal Shams din Înălţimile Golan, teritoriu capturat de Israel de la Siria în războiul din Orientul Mijlociu din 1967 şi anexat printr-o mişcare nerecunoscută de majoritatea ţărilor.
Membrii religiei druze, care se înrudeşte cu islamul, creştinismul şi iudaismul, reprezintă mai mult de jumătate din populaţia de 40 000 de locuitori ai Înălţimilor Golan. Mulţimi mari de oameni în doliu, mulţi dintre ei purtând pălării tradiţionale druze înalte, albe şi roşii, au înconjurat sicriele în timp ce acestea erau purtate prin sat.
"O tragedie grea, o zi întunecată a venit la Majdal Shams", a declarat Dolan Abu Saleh, şeful consiliului local din Majdal Shams, în comentarii difuzate la televiziunea israeliană.
Hezbollah a anunţat iniţial că a lansat rachete asupra unor situri militare israeliene din Înălţimile Golan, dar a declarat că nu are "absolut nimic" de-a face cu atacul asupra Majdal Shams.
Cu toate acestea, Israelul a declarat că racheta a fost una de fabricaţie iraniană, lansată dintr-o zonă aflată la nord de satul Chebaa din sudul Libanului, atribuind vina în totalitate Hezbollahului susţinut de Iran.
"Racheta care ne-a ucis băieţii şi fetele era o rachetă iraniană, iar Hezbollah este singura organizaţie teroristă care le are în arsenalul său", a declarat ministrul israelian de externe.
Două surse de securitate au declarat pentru Reuters că Hezbollah se află în stare de alertă maximă şi a eliberat unele locuri cheie atât în sudul Libanului, cât şi în estul Văii Bekaa, în cazul unui atac israelian.
Hezbollah este cea mai puternică dintr-o reţea de grupări susţinute de Iran în Orientul Mijlociu şi a deschis un al doilea front împotriva Israelului la scurt timp după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.
Comunităţile druze trăiesc de ambele părţi ale liniei dintre sudul Libanului şi nordul Israelului, precum şi în Înălţimile Golan şi Siria. În timp ce unii servesc în armata israeliană şi se identifică cu Israelul, mulţi se simt marginalizaţi în Israel şi unii resping şi cetăţenia israeliană.