Reuters: China şi Rusia încep exerciţii navale cu muniţie reală în Marea Chinei de Sud

A.F.
Internaţional / 17 iulie

Reuters: China şi Rusia încep exerciţii navale cu muniţie reală în Marea Chinei de Sud

China şi Rusia au început exerciţii navale cu trageri reale în Marea Chinei de Sud, cele două ţări consolidându-şi legăturile militare şi comerciale în ultimii ani, în urma sancţiunilor americane împotriva ambelor, transmite Reuters.

Ambele ţări vor desfăşura cel puţin trei nave fiecare pentru exerciţiile de trei zile. Exerciţiile urmează finalizării unei patrule navale comune separate în Pacificul de Nord, au declarat mass-media de stat.

Exerciţiul presupune trageri cu muniţie reală, recunoaştere şi avertizare timpurie, căutare şi salvare şi apărare aeriană, potrivit Flotei PLA din Marea Sudului.

Wang Guangzheng de la Teatrul de Sud al Marinei PLA a declarat pentru radiodifuzorul de stat chinez CCTV că: "patrula comună China-Rusia a promovat aprofundarea şi cooperarea practică între cele două în multiple direcţii şi domenii".

"Şi a îmbunătăţit în mod eficient capacitatea celor două părţi de a răspunde împreună ameninţărilor la adresa securităţii maritime", a adăugat sursa citată.

Navele participante au plecat luni dintr-un port naval din Zhanjiang, în provincia Guangdong din sudul Chinei.

Presa de stat nu a specificat în ce parte a căii navigabile contestate vor avea loc exerciţiile. China pretinde că deţine controlul asupra aproape întregii Mări a Chinei de Sud, inclusiv asupra bancului disputat Second Thomas Shoal, unde Filipine păstrează o navă de război ruginită pe care a eşuat-o în mod deliberat în 1999 pentru a-şi consolida pretenţiile maritime şi care a fost în centrul unei confruntări recente între cele două ţări.

Tensiunile în creştere au determinat oficialii americani să reamintească Beijingului că obligaţiile Tratatului de apărare reciprocă cu Filipine sunt de fier.

China şi Rusia au declarat un parteneriat "fără limite" în 2022, când preşedintele Vladimir Putin a vizitat Beijingul cu doar câteva zile înainte de a trimite mii de trupe în Ucraina. China încă nu a condamnat invazia şi şi-a intensificat exporturile către Rusia, ajutând Moscova să-şi menţină economia de război pe linia de plutire.

Parteneriatul "fără limite" a făcut ca schimburile comerciale bilaterale să atingă un nivel record de 240,1 miliarde de dolari în 2023, în creştere cu 26,3% faţă de anul precedent, potrivit datelor vamale chineze.

Între timp, comerţul dintre China şi SUA a scăzut cu 11,6% anul trecut, la 664,5 miliarde de dolari, arată datele vamale chineze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb