Reuters: CPI emite mandate de arestare împotriva fostului ministru rus Şoigu şi generalului Gherasimov

F.D.
Internaţional / 25 iunie 2024

Reuters: CPI emite mandate de arestare împotriva fostului ministru rus Şoigu şi generalului Gherasimov

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis marţi mandate de arestare împotriva fostului ministru rus al apărării Serghei Şoigu şi împotriva şefului Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, pentru presupuse crime comise de armata rusă împotriva civililor în timpul invaziei în Ucraina, relatează Reuters.

Într-un comunicat de presă, CPI afirmă că judecătorii săi au găsit "motive rezonabile pentru a considera că cei doi suspecţi poartă responsabilitatea pentru loviturile cu rachete efectuate de forţele armate ruse împotriva infrastructurii electrice ucrainene cel puţin începând din 10 octombrie 2022 până cel puţin pe 9 martie 2023".

De asemenea, Şoigu şi Gherasimov sunt acuzaţi de CPI pentru "îndreptarea atacurilor asupra obiectivelor civile şi provocarea de victime şi pagube colaterale excesive în rândul civililor şi obiectivelor civile", precum şi de crime împotriva umanităţii prin "acte inumane", aşa cum sunt definite în Statutul de la Roma.

În iarna 2022-2023, Rusia a bombardat cu regularitate sistemul energetic ucrainean, dar ulterior şi-a schimbat strategia şi s-a axat mai mult pe atacuri asupra ţintelor cu importanţă militară.

Însă de la sfârşitul lunii martie anul acesta, Rusia a reluat atacurile masive asupra infrastructurii energetice ucrainene, motivându-le ca o acţiune de represalii după ce, odată cu alegerile prezidenţiale defăşurate la jumătatea martie, în Rusia au fost lansate incursiuni ale unor combatanţi ruşi pro-ucraineni pe teritoriul rus la frontiera ucraineană în provinciile Kursk şi Belgorod, în timp ce armata ucraineană şi-a intensificat atacurile cu drone, rachete şi artilerie în aceste provincii.

De atunci, Rusia a efectuat opt bombardamente cu drone şi rachete asupra sistemului energetic ucrainean, cel mai recent având loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, acesta din urmă fiind, potrivit Moscovei, o acţiune represalii în urma atacurilor ucrainene asupra rafinăriilor ruseşti.

Ucraina a efectuat de la începutul anului zeci atacuri cu drone asupra Rusiei, ca tactică de război asimetric în timp ce pe frontul terestru trupele ucrainene pierd teren în faţa acţiunilor ofensive desfăşurate de armata rusă pe diferite sectoare ale frontului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat anterior că, în urma bombardamentelor succesive cu rachete şi drone, circa jumătate din capacitatea energetică a Ucrainei a fost distrusă. Un studiu efectuat de Universitatea de Economie din Kiev evaluează la 56,2 miliarde de dolari pagubele provocate infrastructurii energetice ucrainene.

CPI a emis în 2023 un mandat de arestare şi împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru rolul său în deportarea unor copii din Ucraina.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Ma întreb ce procurori o avea CPI de emite mandate de arestare, nu are importanță pentru cine, având ca motivație, printre altele, "pagube colaterale excesive"

    Penibil. Cine stabilește limita când aceste pagube colaterale (uciderea unor civili) sunt "rezonabile" și când prea multe? 

    Asta pe lângă faptul că sintagma asta "pagube colaterale" au folosit-o americanii când cu atacul asupra Irakului, declanșat în baza unor minciuni recunoscute ulterior de ei și de englezi. 

    Cât cinism, câtă prostie!

    1. Treaba mea e să-mi fac curaj. Dacă tot spun prostii, pot încerca să fiu cât mai gogoman, ca orice putlerist.

    Interesanta alegere facuta de CPI (si de papusarii ei, americanii).

    Ii acuza pe generalii rusi de distrugerea infrastructurii energetice doar in perioada oct 2022 - mar 2023. Dar nu si mai recent. O sa si vedem de ce nu. 

     

    In acea perioada, rusii au atacat transformatoarele, punctele de transformare, nu centralele propriu-zise. 

    "October 3, 2023 - Ukraine will either manufactureo rpurchase 100 new high-voltage transformers as the country prepares for a repeat of last winter's Russian attacks on energy infrastructure, according to a report by The Economist" 

     

    Scopul evident al atacurilor asupra infrastructurii de uz dual, civil/militar, era de a incapacita efortul de razboi, apararea antiaeriana, centrele de control si comunicatii. Totul dupa manualul de razboi american. 

     

    Acum ucrainienii au transformatoare, ca le-au cumparat. Dar nu mai au centrale, pentru ca de la inceputul anului le-au bombardat rusii pe cele mai multe. De data asta chiar definitiv, in blocurile generatoare. Kaput, terminat. 

     

    Cand ucrainienii atacau rafinariile de petrol ale rusilor, vreo 15 la numar, americanii s-au panicat si le-au spus sa inceteze imediat. Ucrainienii au refuzat. Iar ce-a urmat a fost un dezastru pentru sistemul energetic ucrainian. Dar CPI nu pentru asta a emis mandatul. Pentru ca stie ca au fost represalii. 

     

    „March 22, 2024 – The United States has urged Ukraine to halt strikes on Russian energy infrastructure, warning that drone strikes risk provoking retaliation and driving up global oil prices, the Financial Times reported on Friday” 

     

    Si la ce manual de razboi ma refeream mai sus? Rand Corporation scria asta despre atacurile asupra infrastructurii de uz dual, in raportul MR-1351, capitolul 6. Si este important de notat, acest grup face optiunile de politica militara pe care le pune in aplicare administratia americana. Potrivit acestora, atacul asupra infrastructurii energetice are scopul de a slabi regimul. Si se referea la atacurile din 1999 ale NATO asupra Serbiei care au inclus nimicirea sistemului energetic, dar si a unor instalatii de apa potabila sau epurarea apelor uzate, lasand orase intregi fara apa, nici potabila, nici de uz menajer , deci si fara toaleta. 

     

    "DAMAGE TO “DUAL-USE” INFRASTRUCTURE 

    GENERATED GROWING PRESSURE" 

    The vast majority of these targets were of the “dual use” variety in that they served a civilian as well as a military function, and as previously mentioned, part of the rationale for attacking these targets was to cause the civilian population to bring pressure on the Belgrade government to terminate the conflict. Together, these six types of infrastructure targets accounted for about 55 percent of the 420o rso fixed targets that were struck during the course of the air campaign"

    1. Rusii zic, la tv urile oficiale, sa nu-i bombardam prea tare pe ucrainieni, pt ca dup-aia o sa ne mutam acolo.

    Daca nu e importanta decizia si curtea si alte alea de ce sufera asa in chinuri unii comentaci rusnaci?!

    1. Ne lovește în orgoliu, noi chiar credeam că Putler va defila prin Lisabona. :

      Putlerica, am trimis doi asistenți vânjosi spre tine cu vesta antiglont și seringi de unică folosință. Să nu opui rezistență:))

      Eu mi-am luat pastilele imediat după script, oricum nu se cunoaște că delirez. Cel puțin eu nu-mi dau seama.

    CPI nu e recunoscuta nici de USA,

    asa ca = zero barat  

    1. Sancțiunile nu ne vor afecta! : Zice și Lavrov că viața-i nedrept. :

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb