Slovacia a declarat vineri că a oferit o soluţie tehnică Ucrainei pentru a restabili livrările de petrol rusesc către rafinăriile slovace şi maghiare, după ce avertizase că o întrerupere parţială ar putea duce la penurii de combustibil chiar din luna septembrie, relatează Reuters.
Slovacia şi Ungaria au fost afectate de oprirea fluxurilor de petrol pe care le primeau la grupul rus Lukoil prin conducta Drujba, care traversează Ucraina, după ce Kievul a impus sancţiuni companiei, ceea ce a pus presiune pe rafinăriile ungare şi slovace care sunt deţinute de grupul ungar MOL.
Disputa a arătat modul în care unele ţări din UE încă depind de energia rusească, la mai bine de doi ani de la decizia blocului european de a opri importurile de petrol ca urmare a invaziei Moscovei în Ucraina, potrivit Reuters.
Guvernele de la Bratislava şi Budapesta, care se opun sancţiunilor împotriva Moscovei şi trimiterii de ajutor militar Kievului, au criticat Ucraina pentru oprirea livrărilor de la Lukoil şi solicită medierea UE în această dispută.
Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a declarat vineri că decizia Ucrainei este un şantaj în răspuns la poziţiile Ungariei şi Slovaciei privind războiul Rusiei în Ucraina.
Biroul guvernamental al Slovaciei a declarat că premierul Robert Fico a vorbit vineri cu omologul său ucrainean Denîs Şmîhal. "(Fico) a propus partenerilor ucraineni o soluţie tehnică la care ar trebui să participe mai multe state, inclusiv Slovacia", a declarat biroul, fără a oferi mai multe detalii.
Biroul a declarat că sursele alternative de aprovizionare sunt mai scumpe şi ar putea să nu fie adecvate din punct de vedere tehnologic pentru rafinăria Slovnaft din Slovacia.
Negocierile intense vor avea loc la cel mai înalt nivel în următoarele ore şi zile, a adăugat acesta.
Livrările de petrol de la alţi furnizori ruşi nu au fost întrerupte. În disputa pe tema Lukoil, cele două ţări doresc ca Bruxelles-ul să invoce acordul de asociere cu Ucraina, în baza căruia, spun ele, Kievul nu poate bloca tranzitul de petrol.
Slovacia, care spune că este ostatica Ucrainei şi a UE în această dispută, a cerut joi Comisiei să nu întârzie medierea.
Oficialii maghiari au îndemnat, de asemenea, la acţiune, vineri.
"Dacă situaţia nu este rezolvată, va exista o penurie de combustibil, trebuie găsită o soluţie până în septembrie", a declarat Gulyas la o conferinţă de presă. "Ucraina şantajează cele două ţări care susţin pacea şi încetarea focului", a acuzat el.
Consilierul prezidenţial ucrainean Mikhailo Podoliak a respins acuzaţiile Budapestei, afirmând că decizia Ucrainei de a suspenda tranzitul de petrol rusesc către Ungaria şi Slovacia nu are nimic de-a face cu şantajul.
Gulyas a spus că Budapesta, la rândul ei, caută soluţii. "Una este ca ucrainenii să recunoască că nu pot face acest lucru cu două ţări UE", a spus el. "Alta este ca Comisia Europeană să ne ajute, iar a treia este să găsim o lacună juridică care să permită transferul petrolului de către cineva care nu este afectat de sancţiuni."
Tamas Pletser, analist în domeniul petrolului şi gazelor la Erste Group Bank din Budapesta, a declarat că nu sunt probabile penurii mari de combustibil după vară, dar a spus că pentru MOL, livrările Lukoil nu sunt "de neînlocuit, dar totuşi dureros de pierdut".
UE a impus sancţiuni asupra petrolului rusesc în 2022, deşi Slovacia, Ungaria şi Republica Cehă au obţinut scutiri din cauza dependenţei lor de acesta. Rafinăriile cehe, deţinute de compania poloneză Orlen, nu au Lukoil ca furnizor, deci nu au fost afectate direct de dispută, mai scrie Reuters.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2024, 11:56)
Actiunea de sabotaj/terorism energetic al Ucrainei,
este mult mai ilegal decat a facut Rusia vreodata,
si pe astia vrem in UE,
jenant de tot
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2024, 13:05)
La Budapeșt e greu
Să fim cu rușii în
UE și moraliști
Perverși
Ucraina ne-a
Lovit
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2024, 12:07)
“a pus presiune pe rafinăriile ungare şi slovace care sunt deţinute de grupul ungar MOL”…deci rafinariile slovace sunt detinute de hungaristan prin Mol, asa au fost santajati Slovacii sa participe alaturi honvezi. Probabil ca Figo s-a razgandit si honvezii cu mujicii l-au “atentionat” cu un glonte:-)…Figo nu e american sa-i treaca glontul doar “pe langa ureche”:-)
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2024, 12:34)
Piticul actor nu are nici un drept legal sa opreasca aceasta livrare. Este doar o noua atitudine de lipsa de respect in ciuda unor norme UE, arata ca daca vrea el nu conteaza orice altceva, deoarece EL are voie orice
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2024, 13:06)
Orban și Fico au crezut diverse.
4. fără titlu
(mesaj trimis de ferencz în data de 27.07.2024, 14:06)
40% din importul de energie electrica a Ucrainei vine dinspre Ungaria.
Pretul mare pe care plateste consumatorul roman, se datoreaza Ucrainei. Candva un exportator de energie , Ucraina a devenit un importator major. Aceasta schimbare a perturbat grav toata piata din zona.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2024, 16:27)
Cauza e Rusia.