REUTERS: "Eşecul în încercarea de acaparare a puterii îl pune pe Ponta în încurcătură"

ADELINA DABU
Politică / 28 septembrie 2012

La patru luni de la preluarea puterii şi o încercare eşuată de a-l demite pe preşedinte, primul ministru Victor Ponta este criticat atât acasă, cât şi în străinătate, iar victoria coaliţiei pe care o conduce, la alegerile din decembrie, este departe de a fi asigurată, sunt de părere Sam Cage şi Luiza Ilie, într-un articol publicat joi de Reuters.

Potrivit autorilor, Ponta părea "să le aibă pe toate" în luna mai, când a devenit cel mai tânăr prim-ministru din Uniunea Europeană (UE): alianţa cu PNL se bucura de o majoritate parlamentară solidă, iar sondajele de opinie o plasau la 60%.

"Acum, persoana care ar fi trebuit să reprezinte o schimbare de gardă pentru succesorii săi de partid, urmaşii comuniştilor fostului dictator Nicolae Ceauşescu, îşi vede statutul ameninţat.

În loc să se ocupe de rezolvarea multiplelor probleme cu care se confruntă a doua cea mai săracă ţară din UE, Victor Ponta a avut până acum un mandat dominat de încercarea partidului său de a-l demite pe preşedintele Traian Băsescu. Încercarea a generat un conflict cu sistemul judiciar, precum şi preocupare la Bruxelles şi nesiguranţă în rândul investitorilor cu privire la înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional", potrivit Reuters.

Sam Cage şi Luiza Ilie apreciază că, la cinci ani de la aderarea la UE, România a făcut puţine progrese în procesul de reformare a economiei de stat sau în combaterea corupţiei, iar probleme precum asigurarea apei curente pentru toţi locuitorii rămânând încă nerezolvate. Potrivit domniilor lor, mulţi români se simt marginalizaţi în cadrul UE, în timp ce Bruxellesul conutinuă monitorizarea pentru respectarea statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei şi rămânerea în afara spaţiului Schengen.

"Sperăm că, în urma alegerilor din decembrie, turbulenţele politice se vor încheia, iar autorităţile se vor concentra mai mult pe îmbunătăţirea situaţiei economice", a declarat pentru Reuters Grzegorz Konieczny, cel care conduce Fondul Proprietatea.

În viziunea jurnaliştilor care au scris articolul, austeritatea şi favoritismele se numără printre principalele probleme ale sistemului: "Ponta, un fost procuror şi şofer amator de raliu, care a împlinit 40 de ani săptămâna trecută, a fost numit în funcţie după ce a primit votul de încredere în Parlament, răsturnând precedentul guvern de centru-dreapta, după doar trei luni de mandat.

Uniunea Social-Liberală din care face parte, o alianţă fragilă de social-democraţi şi liberali, şi-a datorat ascensiunea nemulţumirilor cu privire la programele de austeritate şi favoritismele puse pe seama precedentului guvern, aliat cu Băsescu.

Noul guvern a emis mai mult de 40 ordonanţe de urgenţă, în primele două luni, permiţându-şi să evite Parlamentul şi să limiteze competenţele Curţii Constituţionale.

Ponta l-a acuzat Băsescu, un fost căpitan de navă petrolieră, că a blocat politicile guvernamentale şi a închis ochii la corupţie. USL a folosit majoritatea parlamentară pentru a suspenda preşedintele de centru-dreapta şi a iniţiat un referendum în luna iulie pentru demiterea acestuia.

Dintre cei care au votat, 88% au sprijinit punerea sub acuzare a lui Băsescu, dar la vot s-au prezentat numai 46% dintre cei cu acest drept. Curtea Constituţională, care a decis că cel puţin jumătate din electorat ar trebui să voteze, a decis ca preşedintele să îşi reia funcţia.

Cum tensiunile între guvern şi sistemul judiciar s-au amplificat, Consiliul Europei de la Strasbourg a făcut publică solicitarea de protecţie faţă de presiunea politică făcută de Curtea Constituţională. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi-a exprimat, de asemenea, faţă de Ponta, îngrijorarea profundă cu privire la acuzaţiile de presiune asupra judecătorilor.

Cu Băsescu înapoi în funcţie, Ponta a încercat să descrie incidentele ca simple repercursiuni ale unor dispute interne".

Sam Cage şi Luiza Ilie apreciază că Ponta şi-a pierdut credibilitatea în faţa partenerilor internaţionali şi citează declaraţiile unui diplomat european care susţine că refacerea acesteia nu va fi nici rapidă, nici uşoară. Îndoielile s-au răspândit şi în rândul investitorilor, aceştia nefiind convinşi că ţara noastră va mai respecta programul de reforme agreat cu Fondul Monetar Internaţional, afectând şi cursul de schimb valutar.

"În timp ce Guvernul şi-a respectat, în mare măsură, obiectivele principale ale acordului de ajutor pentru perioada 2011-2013, diminuând deficitul bugetar, România nu a reuşit să acceseze o bună parte a fondurilor europene, să privatizeze şi nici să reformeze companiile de stat falimentare sau sistemul învechit de producţie a energiei.

Disputa prezidenţială mai prezintă o altă problemă. La scurt timp după venirea la putere, Ponta a fost acuzat că a plagiat te de doctorat în drept.

Cu 19 membri parlamentari din alianţa lui Ponta şi mai mulţi din opoziţie urmăriţi penal, ambele părţi doresc să-şi ţină oamenii departe de închisoare. În tot acest timp UE monitorizează numirea unui nou procuror general şi a unui şef al direcţiei anticorupţie. Toate aceste turbulenţe subminează puţina încredere pe care românii o mai au în clasa politică", mai notează articolul Reuters.

Scăderea USL în sondaje, dar şi diferendele din interiorul alianţei, cauzate mai ales de gafele lui Crin Antonescu, sunt principalele cauze ale încordării.

Cum Traian Băsescu, cunoscut pentru încercările de a rupe alianţe, rămâne în funcţie şi tot domnia sa va numi premierul noului guvern după alegerile parlamentare, singura soluţie a partidelor din USL este să rămână împreună, "fie că le convine, fie că nu le convine", a recunoscut un parlamentar USL.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Fratioare, mult au mai scris cei doi autori absolut impartiali si corecti. Am interogat gugal imigiz ca sa vad si eu cum arata madmoazela in care galgaie jurnalismul de tip turcescu si tapalaga. Sigur e o greseala, deaorece mult laudatul goagal mi-a aratat fatza dezordonata a Demisului. Pai asa ceva? Atat de mult se confunda Luiza Ilie cu Atarnatu'/Suspendatu', incat nici Google nu mai face diferenta intre ei?

    Mie frica sa-l caut pe Coroiu, aka Cristoiu. Nu de alta, dar fac alergie daca vad motani.

    Doamna Adelina,

    am scris deunazi sau cu putin timp in urma o fraza in care spuneam in principiu faptul ca un invingator poate fi cunoscut prin afirmatiile sale care ii redau linistea interioara. Exemplul cel mai bun este colegul dumneavoastra, caci sef m-am temut a-i spune deoarece cu siguranta nu-i place sa i se spuna asa. Cel mult in cazul in care trebuie sa va reprezinte firma in eventuale relatii contencioase cu lumea exterioara biotopului think tank-ului BURSA. Revenind la articolul dumneavoastra comentariul firmei Reuters este extrem de tardiv, aceste fineturi au fost deja fumate as putea spune de ziarul dumneavoastra chiar prin atitudinea strategica de punere a problemei. Prietenul nostru Goethe spunea ca nimic nu poate sa ne dezvaluie mai bine caracterul decat ceea ce gasim ca este demn de facut glume. La intoarcerea din vizita in Austria domnia sa primul ministru declara pe aeroport referitor la o intrebare a unui jurnalist ca "va raspunde in fata marii adunarii nationale". Pentru cineva care a trait acele momente si nu le-a intalnit doar in carti sau in filme poate intelege ce inseamna a stii sa ai simtul raspunderii si al echilibrului interior. Intotdeuna incercati in activitatea dumneavoastra jurnalistica sa gasiti aceste puncte si sa le marcati. Atunci nu va mai fi deloc o stire importanta faptul ca REUTERS, BLOOMBERG a spus ceva. Deja astazi am observat cum pentru ROMANIA TV BURSA a facut jocurilor. Un weekend placut si salutari doamnei ANCUTA :-)  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb