Exporturile de petrol ale Venezuelei au crescut la cel mai mare nivel din ultimii patru ani, apropiindu-se de 950.000 de barili pe zi în octombrie, impulsionate de creşterea producţiei de ţiţei şi de vânzări mai mari către India şi Statele Unite, potrivit datelor şi documentelor de expediere de la firma de stat PDVSA, transmite Reuters.
Creşterea s-a produs în ciuda unui incendiu mare la un terminal de stocare luna trecută, a sancţiunilor mai stricte din SUA, din iunie, şi a arestării fostului ministru al Petrolului al Venezuelei, Pedro Tellechea, şi a foştilor directori PDVSA, din cauza acuzaţiilor de corupţie.
O creştere a producţiei de ţiţei, în principal datorită stabilizării operaţiunilor de procesare din cea mai mare regiune petrolieră a Venezuelei, Centura Orinoco, a permis refacerea stocurilor de ţiţei greu, arată documentele PDVSA.
În total, PDVSA şi companiile sale mixte au exportat în medie 947.387 bpd de ţiţei şi combustibil, cu 21% mai mult faţă de luna precedentă şi cea mai mare cifră lunară de la începutul anului 2020, potrivit datelor, pe baza mişcărilor tancurilor petroliere.
Ţara sud-americană, care a rămas sub sancţiunile SUA din 2019, a exportat şi 314.500 de tone de produse secundare petroliere şi petrochimice, puţin mai mult decât cele 267.000 de tone din septembrie.
Expedierile de ţiţei ale Chevron către Statele Unite ai atins un vârf de 280.000 bpd, cel mai mare de când producătorul american a reluat exporturile de petrol greu din Venezuela, la începutul anului trecut.
Producătorul spaniol Repsol a exportat şi mărfuri de petrol venezuelean în SUA şi Spania, luna trecută.
PDVSA a crescut exporturile către India, care era o piaţă de top înainte de sancţiuni, trimiţând trei transporturi, sau aproximativ 141.000 bpd, luna trecută, arată datele.
Livrările de ţiţei în SUA, Europa şi India sunt autorizate în baza licenţelor americane către unii parteneri şi clienţi ai PDVSA, inclusiv Chevron, Repsol, Eni, Maurel & Prom şi Reliance Industries.
Cu toate acestea, China a rămas principala destinaţie a exporturilor de petrol ale Venezuelei în octombrie, cu 385.300 bpd expediate către cel mai mare importator de petrol din lume, direct şi indirect.
Exporturile către China au fost mai mari în septembrie, când au fost în medie de aproximativ 451.500 bpd.
Exporturile Venezuelei către aliatul politic Cuba, care se luptă să depăşească o criză energetică acută, au crescut uşor, la 28.000 bpd, de la 22.000 bpd în septembrie.
Venezuela a înregistrat, de asemenea, o creştere a importurilor de combustibil la 81.000 bpd, de la 67.000 bpd luna precedentă, potrivit datelor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2024, 09:59)
“Exporturile Venezuelei către aliatul politic Cuba, care se luptă să depăşească o criză energetică acută, au crescut uşor, la 28.000 bpd, de la 22.000 bpd în septembrie”..,ati vazut cum stau lucrurile cu astia din “BRICS + Sudul global”? …”frate, frate, dar branza e pe bani”:-)…nema dolari, nema petrol:-)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2024, 11:16)
Nu prea se intelege ce vrei sa spui! Nici Venezuela si nici Cuba nu fac parte din BRICS. Daca vrei sa spui ca Venezuela exporta "doar" 28.000 bpd, atunci ar trebui sa tii cont ca Romania produce mai putin de 60.000 bpd, la o populatie aproape dubla si cu conditii economice si climatice absolut diferite.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2024, 11:52)
Coane, Venezuela are cele mai mari rezerve de petrol din lume! Rafinaria Paraguana poate procesa 955.000 bpd, dar nu mai lucreaza demult la capacitate. E mai bine sa exportzi produse rafinate decat cude oil, dar pt Venezuela e dificil.