Companiile europene care cheltuiesc sume mari pe inteligenţa artificială generativă trebuie să înceapă să demonstreze randamente din investiţiile lor masive până anul viitor, altfel riscă să piardă răbdarea investitorilor care au plătit preţuri exorbitante pentru a se alătura boom-ului pieţei, potrivit Reuters.
Conform sursei citate, acţiunile companiilor expuse la inteligenţă artificială au fost trase în jos în ultimele săptămâni, odată cu scăderile generalizate de pe pieţele bursiere, pe fondul îngrijorărilor privind recesiunea. Acest lucru a amplificat presiunea asupra sectorului încă din luna ianuarie, când lansarea modelului chinezesc de AI, DeepSeek, cu preţ redus, a declanşat un val de vânzări în industria tehnologică.
Deşi mulţi investitori sunt optimişti în privinţa potenţialului inteligenţei artificiale generative (Gen-AI) de a stimula productivitatea şi profiturile, unii devin mai selectivi. Începe să apară o preferinţă clară pentru acţiunile companiilor care adoptă tehnologia AI - cum ar fi grupul de informaţii RELX şi firma de software SAP - faţă de acţiunile celor care furnizează cipuri şi alt hardware industriei.
Însă aceştia avertizează că şi companiile care adoptă AI trebuie să înceapă să demonstreze randamente concrete ale investiţiilor făcute în această tehnologie, altfel investitorii şi-ar putea pierde interesul şi faţă de ele.
Producătorul de cipuri Nvidia a devenit aproape sinonim cu boom-ul inteligenţei artificiale. Deşi acţiunile companiei au fost puternic afectate de lansarea modelului AI DeepSeek, care necesită mai puţine dintre cipurile mai scumpe produse de Nvidia, valoarea acţiunilor acesteia a crescut totuşi cu 29% faţă de anul trecut, relatează Reuters.
Conform sursei citate, în Europa, există mai puţine acţiuni expuse la inteligenţa artificială decât pe Wall Street, dar tendinţa este clară.
Printre producătorii de hardware, companiile de echipamente pentru cipuri ASM International şi BE Semiconductor au scăzut cu 25%, respectiv 20%, după valul de vânzări declanşat pe 24 ianuarie de lansarea modelului AI DeepSeek, dar şi pe fondul temerilor privind o recesiune în SUA. Grupul francez Schneider Electric, furnizor de echipamente electrice pentru centre de date, a scăzut cu 14%.
Între timp, în rândul companiilor care adoptă AI, grupul de date LSEG a scăzut cu 5,5%, în timp ce RELX a pierdut doar 1,6%. Grupul german de software SAP este în scădere cu 2,9% şi a depăşit luni Novo Nordisk, devenind cea mai valoroasă companie din Europa.