Reuters: Jumătate din plăţile făcute de Rusia pentru mărfuri din China au avut loc prin intermediari

T.B.
Internaţional / 29 aprilie

Reuters: Jumătate din plăţile făcute de Rusia pentru mărfuri din China au avut loc prin intermediari

Eforturile firmelor ruse de a efectua plăţi pentru mărfuri în China, în contextul temerilor de sancţiuni secundare ale băncilor locale, au generat o piaţă înfloritoare pentru intermediari, până la jumătate din tranzacţii fiind acum gestionate de aceştia, au declarat patru surse pentru Reuters.

Trezoreria SUA a avertizat că ar putea aplica sancţiuni celor care facilitează tranzacţiile cu Rusia, solicitând băncilor străine să sporească conformitatea, potrivit sursei.

Descurajate de această ameninţare, băncile chineze îşi limitează tranzacţiile cu companiile ruseşti, care, la rândul lor, se grăbesc să deschidă conturi la singurul creditor rus cu o sucursală chineză, provocând un blocaj la VTB Shanghai, informează sursa.

Sursele, inclusiv consultanţi comerciali, bancheri şi importatori şi exportatori, care au solicitat cu toţii anonimatul pentru a împărtăşi informaţii sensibile, au spus că întârzierile îndelungate ale tranzacţiilor şi ale livrărilor au făcut ca firmele să apeleze la intermediari, în ciuda taxelor ridicate şi a riscurilor de confiscare a transporturilor în ţări terţe, transmite agenţia de presă menţionată.

"Sunt o mulţime de oameni de afaceri (ruşi) care doar merg din bancă în bancă, deschizând conturi curente", a spus una dintre surse. Dacă plata nu are loc, trec la următoarea", potrivit Reuters.

O altă sursă a spus că multe firme au trecut la utilizarea agenţilor de plată şi la crearea lanţurilor de companii temporare, permiţând procesarea plăţilor mult mai rapid, conform sursei citate.

Intermediarii sunt persoane juridice din Hong Kong, Kîrgîzstan, Kazahstan, Emiratele Arabe Unite şi alte jurisdicţii considerate "prietenoase" cu Rusia, au spus sursele, folosind termenul Moscovei pentru ţările care nu au impus sancţiuni pentru conflictul din Ucraina, precizează sursa menţionată.

Doi consultanţi ruşi care lucrează cu intermediari au spus că aproximativ jumătate dintre aceste companii ruseşti le folosesc serviciile, în timp ce întreprinderile ruseşti mai mari - multe sub sancţiuni occidentale - au stabilit deja scheme cu intermediari în urmă cu un an, relatează Reuters.

Un consultant a spus că doar o cincime dintre entităţile ruseşti au acces deplin la conturile bancare din China, în timp ce 30% au acces limitat, potrivit aceleiaşi surse.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sa traiasca liberul schimb comercial,

    baza capitalismului 

    1. De frica sanctiunilor americane, platile sunt intarziate si 4-6 luni se plang exportatorii chinezi. Bancile chineze refuza sa mai deschida conturi pe relatia cu Rusia. Din cauza riscului reputational, tot mai multi producatori chinezi refuza sa mai vanda in Rusia.

      Asa cum bine scrie si Reuters, se pune la punct acum un sistem ”suveica” tot mai complicat de intermediari si banci mici pentru a se ascunde sursa reala a banilor.  

    Au descoprit mujicii "roata"...barter-ul, schimbul in natura:-)...Sa vina "Putler" sa ne tina o disertatie despre digitalizare si bancarizare:-)

    Plina Rusia de hartie igienica: Yuani si Ruble.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6275
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2861
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.7692

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb