Reuters: Opt bănci comerciale din Irak au interdicţie de a se implica în tranzacţii cu dolari

A.F.
Bănci-Asigurări / 5 februarie

Reuters: Opt bănci comerciale din Irak au interdicţie de a se implica în tranzacţii cu dolari

Opt bănci comerciale locale din Irak au interdicţie de a se implica în tranzacţii în dolari americani, autorităţile luând măsuri pentru a reduce frauda, spălarea banilor şi alte utilizări ilegale ale monedei americane, la câteva zile după vizita unui oficial de top al Trezoreriei SUA, transmite Reuters.

Băncilor li se interzice accesul la licitaţia zilnică de dolari a băncii centrale irakiene, o sursă principală de valută în ţara dependentă de importuri, care a devenit punctul central al represiunii de către SUA împotriva contrabandei de valută către Iranul vecin.

Un aliat rar atât al Statelor Unite, cât şi al Iranului, cu rezerve de peste 100 de miliarde de dolari deţinute în SUA, Irakul se bazează în mare măsură pe bunăvoinţa Washingtonului pentru a se asigura că accesul său la venituri din petrol şi finanţare nu este blocat.

Un document al băncii centrale verificat de un oficial al băncii enumeră băncile interzise.

Acestea sunt: Investment Bank of Iraq; Union Bank of Iraq; Kurdistan International Islamic Bank for Investment and Development; Al Huda Bank; Al Janoob Islamic Bank for Investment and Finance; Arabia Islamic Bank and Hammurabi Commercial Bank.

Şeful asociaţiei băncilor private din Irak, care reprezintă băncile implicate, şi Ashur şi Hammurabi nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei a declarat: "Lăudăm paşii întreprinşi de banca centrală a Irakului pentru a proteja sistemul financiar irakian de abuzuri, ceea ce a condus ca băncile legitime irakiene să obţină conectivitate internaţională prin relaţii bancare corespondente".

În iulie 2023, Irakul a interzis unor 14 bănci să efectueze tranzacţii în dolari, ca parte a unei represiuni mai ample împotriva contrabandei de dolari în Iran prin intermediul sistemului bancar irakian.

Decizia a venit după o solicitare din partea Washingtonului, potrivit oficialilor irakieni şi americani.

Băncilor cărora li se interzice tranzacţiile în dolari li se permite să continue să opereze şi să se angajeze în tranzacţii în alte valute, spune banca centrală.

Cel mai înalt oficial al Departamentului de Trezorerie al SUA, Brian Nelson, s-a întâlnit săptămâna trecută cu oficiali irakieni de rang înalt, la Bagdad, discutând cum să protejeze sistemele financiare irakiene şi internaţionale de actorii criminali, corupţi şi terorişti.

Trezoreria a anunţat acţiuni împotriva Băncii Al-Huda în timpul vizitei, spunând că este implicată în deturnarea de miliarde de dolari SUA către grupuri susţinute de Iran.

Un înalt oficial al Trezoreriei a declarat pentru Reuters că Washingtonul se aşteaptă ca Irakul să facă mai mult pentru a ajuta la contracararea grupărilor armate susţinute de Iran care operează din Irak, după uciderea a trei soldaţi americani, care a fost pusă pe seama facţiunilor irakiene de orientare dură.

Actualul guvern irakian a ajuns la putere cu sprijinul unor partide puternice, susţinute de Iran, şi al grupurilor armate cu interese în economia extrem de informală a Irakului, inclusiv sectorul financiar văzut de mult ca un punct fierbinte de spălare a banilor.

Totuşi, oficialii occidentali au lăudat cooperarea cu prim-ministrul irakian Mohammed Shia al-Sudani pentru realizarea reformelor economice şi financiare menite să limiteze capacitatea Iranului şi a aliaţilor săi de a accesa dolari americani şi pentru a aduce economia irakiană în conformitate cu standardele internaţionale.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Mare problema va fi ptr. USA,

    scaderea continua a dolarului US, in afacerile din lume,

    este efectul indirect al sanctiunilor economice cu tenta politica 

    1. Bla, bla...

      Vor trece toti la ruble si rupii?

      Asta e visul tau? 

      nu este advr... scaderea dolarului tine de alti factori....

      De ciclurile de creditare mai puternice sau mai slabe a diferitelor regiuni / monede pe glob... 

      Cat vrei de Tare sa mai tii dolarul bre...?!  

      Deja e bula imobiliara in usa pana la dumnezeu... oamenii cad in saracie in capitalismul ala de jungla... din vina cui?! Crezi ca din vina Americanilor?! Nu din vina rusilor, europenilor, chinezilor ce fug ca "tampitii" tot in dolari... cauzand in piata interna usa ca bancile sa tureze creditarea pentru crearea contrapartidei cererii de dolari externi/ interni in existenta. 

      Traducere: tocmai investitorii internationali cauzeaza intarirea sau slabirea dolarului.... atunci cand ei gasesc potenta de profitabilitate in diverse speculative..... 

      PS: stai fara grija rusia e pe excedent... daca o da in deficit sa vezi ce repede atrage speculatori la miere.... 

      ca doar gov rus de unde o sa dea expansiune cu deficit in crash... nu e prost sa dea din banii lui...da periodic din banii si asumarea de risc a altora...a altor investitori dispusi sa riste crediteze... cu chinul aferent de dupa in piata prin plata trai si greutati populatie totala... in bule periodice de taxari si sau rents... 

      s c c r e t 

    de grupul de parlamentari / politicieni in varf cu afaceristul ala.... ca nu ii tin minte numele... de a delapidat peste 3 miliarde de dolari in cash din trezoreria Irakului.... nu vorbim?!

    s c c r e t 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb