Reuters: Rachetele israeliene au lovit în Iran

A.F.
Internaţional / 19 aprilie

Reuters: Rachetele israeliene au lovit în Iran

ACTUALIZRE - Generalul Ahmad Haqtalab şeful IRGC: Dacă regimul sionist decide să acţioneze împotriva facilităţilor şi centrelor noastre nucleare, cu siguranţă va întâmpina reacţia noastră

Haqtalab a emis avertismentul ferm după ce oficialii israelieni au făcut sugestii despre un posibil atac asupra siturilor nucleare ale Iranului în urma Operaţiunii Adevărata Promisiune a Iranului ca răspuns la Israel, care a asasinat şapte consilieri militari iranieni în consulatul Iranului din Damasc pe 1 aprilie, conform tehrantimes.com.

Atacul asupra sediilor diplomatice este considerat atac asupra teritoriului unei ţări în baza Cartei 51 a Naţiunilor Unite.

"Dacă regimul sionist fals decide să folosească ameninţarea de a ataca centrele nucleare ale ţării noastre ca instrument pentru a exercita presiuni asupra Iranului, este posibil şi concepibil să revizuim doctrina şi politicile nucleare ale Republicii Islamice a Iranului şi să ne abatem de la consideraţiile anterior declarate", a declarat oficialul IRGC( Corpului de Protecţie şi Securitate Nucleară), a raportat Press TV.

Generalul Haqtalab a adăugat: "Centrele nucleare ale inamicului sionist au fost identificate şi informaţiile necesare despre toate ţintele sunt la îndemâna noastră, iar pentru a răspunde la acţiunile lor posibile, mâinile sunt pe tragaci, aşa cum se spune, pentru a trage cu rachete puternice pentru a distruge ţintele identificate".

"Datorită ... facilităţilor şi echipamentelor noastre extrem de avansate, precum şi datorită dispersiei facilităţilor şi complexelor nucleare ale ţării noastre pe întinsa pământului al Iranului, suntem pregătiţi să facem faţă oricărei ameninţări din partea regimului sionist", a spus el.

Ofiţerul militar superior a spus că ameninţările Israelului nu sunt noi şi "regimul sionist fals, în plus faţă de ameninţări, s-a implicat în acte de sabotaj şi terorism" împotriva industriei nucleare a Iranului înainte.

"Deşi, în conformitate cu protocoalele şi standardele internaţionale şi cu regulile şi reglementările Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, toate ţările au fost împiedicate să atace facilităţile nucleare, Republica Islamică Iran a fost întotdeauna pregătită să facă faţă acestor ameninţări încă de la început", a remarcat el.

Generalul a continuat să asigure cetăţenii iranieni că facilităţile nucleare ale ţării sunt în siguranţă completă.

---

Actualizare - Baza aeriană iraniană ar fi atacată într-un atac "limitat" de represalii israeliene

Iran minimizează aparenta răzbunare, iar Israel tace în semn că ambele părţi încearcă să se retragă de la marginea războiului, în urma presiunii internaţionale pentru reţinere, conform The Times of Israel.

S-au auzit explozii în apropierea oraşului iranian Isfahan vineri dimineaţă, când Israelul ar fi lansat o lovitură de represalii foarte anticipată pentru un atac iranian asupra Israelului cu câteva zile mai devreme, sfidând presiunile internaţionale de a se retrage, conform sursei.

Nu a existat nicio confirmare oficială a unei greve din partea autorităţilor israeliene; Mass-media de stat din Iran a raportat doar că apărarea antiaeriană a fost activată, minimizând afirmaţiile privind un atac asupra unui sit militar din oraş, la aproximativ 315 kilometri (196 mile) sud de Teheran şi descriind incidentul ca de obicei, transmite sursa citată.

Dar oficiali nenumiţi israelieni şi americani au declarat presei americane că Israelul a efectuat o grevă. Iar New York Times a spus că trei surse iraniene au confirmat că o bază aeriană militară din Isfahan a fost lovită. Amploarea prejudiciului nu era clară, adaugă sursa.

Natura aparent limitată a atacului, efectuată mai degrabă cu drone decât cu rachete sau lovituri aeriene, şi lipsa recunoaşterii oficiale vor oferi probabil regimului din Iran negarea strategică necesară pentru a scăpa de ameninţările sale belicoase de a ataca Israelul a doua oară. oferind un indiciu timpuriu că atât Israelul, cât şi Iranul ar putea încerca să se retragă din pragul războiului, informează agenţia de presă menţionată.

Atacul era aşteptat pe scară largă, Israelul oferind indicii pe parcursul săptămânii că nu va lăsa un baraj iranian fără precedent de peste 300 de rachete balistice, rachete de croazieră şi drone să treacă duminică dimineaţa fără un răspuns, ceea ce duce la temeri de apariţia unei spirale. atacurile făcând loc unui război total, conform The Times of Israel.

Cu toate acestea, au existat şi indicii că Forţele de Apărare Israelului şi-au moderat planurile de atac ca răspuns la presiunile internaţionale pentru reţinere. Ministrul Securităţii Naţionale, Itamar Ben Gvir, un fermier care a susţinut o acţiune militară largă împotriva Iranului, a comentat despre X cu un simplu "şchiop", notează sursa.

Televiziunea de stat iraniană a spus că la scurt timp după miezul nopţii "trei drone au fost observate pe cerul deasupra Isfahanului. Sistemul de apărare aeriană a devenit activ şi a distrus aceste drone pe cer", precizează sursa citată.

---

Actualizare : Mehrnnews - Site-ul nuclear "Dimona" nu a fost printre ţintele răspunsului Iranului

Media locală iraniană a raportat joi că ştirea din ziarul israelian Maariv despre reactorul "Dimona" ca fiind una dintre ţintele Iranului în loviturile sale de represalii este falsă şi face parte din războiul psihologic dus de "Israel", citând surse informate, conform mehrnews.com.

Miercuri, Ori Vialkov, un cercetător specializat în războaiele "Israelului", a declarat pentru Maariv că analiza imaginilor de satelit de calitate scăzută a relevat că cel puţin unul dintre clădirile din Reactorul Nuclear "Dimona" a fost lovit şi până la două lovituri în apropierea acestuia ca rezultat al atacului iranian.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a dezvăluit joi că peste 10 ţări au încercat, folosindu-şi capacităţile tehnologice, să împiedice Operaţiunea Adevărata Promisiune, dar au eşuat.

Statele Unite, împreună cu toate capacităţile sale, precum şi Franţa, alte ţări europene şi unele state regionale, au participat la interceptarea rachetelor şi dronelor iraniene lansate către ţintele israeliene din Palestina ocupată, a subliniat Raisi în timpul unui discurs în oraşul Shahrud, estul Teheranului.

--

Rachete israeliene au lovit o locaţie din Iran, a relatat ABC News, citând un oficial american, în timp ce presa de stat din Iran a anunţat o explozie în centrul ţării, la câteva zile după ce Iranul a lansat un atac cu drone, de represalii, asupra Israelului, scrie Reuters.

Agenţia de ştiri iraniană Fars a afirmat că o explozie a fost auzită la un aeroport din oraşul Isfahan, situat în centrul ţării, dar cauza acesteia nu era cunoscută deocamdată. Iranul a suspendat zborurile în zona oraşelor Isfahan, Shiraz şi Teheran, a raportat presa de stat.

Mai multe centre nucleare iraniene se află în provincia Isfahan, inclusiv Natanz, centrul principal al programului de îmbogăţire a uraniului din Iran.

Aeroportul Internaţional "Imam Khomeini" din Teheran a fost închis pentru toate zborurile până la ora 7.00 GMT, potrivit unei notificări către aviatori postate într-o bază de date a Administraţiei Aviatice Federale din SUA.

Unele zboruri ale Emirates şi Flydubai care survolau Iranul vineri dimineaţă au făcut viraje strânse pentru a ieşi din acest spaţiu aerian, potrivit traseelor de zbor de pe site-ul de monitorizare Flightradar 24.

Israel a afirmat că va riposta la atacul din weekend al Iranului, care a implicat sute de drone şi rachete, ca răzbunare pentru o presupusă lovitură a Israelului asupra complexului ambasadei sale din Siria. Majoritatea dronelor şi rachetelor iraniene au fost doborâte înainte de a ajunge pe teritoriul Israelului.

Analiştii şi observatorii au arătat îngrijorare faţă de riscul ca războiul Israel-Gaza să se extindă în restul regiunii.

Iranul a afirmat, joi, la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite că Israelul "trebuie obligat să orice comportament militar pripit împotriva intereselor noastre", în timp ce secretarul general al ONU a avertizat că Orientul Mijlociu se află "într-un moment de pericol maxim".

Preţurile petrolului au crescut în urma relatărilor privind atacul israelian.

Asaltul israelian în Gaza a început după ce gruparea islamistă palestiniană Hamas a atacat Israelul, în 7 octombrie, omorând 1.200 de persoane, potrivit bilanţului israelian. Ofensiva militară a Israelului a provocat moartea a peste 33.000 de palestinieni în Gaza, potrivit ministerului local al Sănătăţii.

Grupări sprijinite de Iran şi-au declarat sprijinul pentru palestinieni, lansând atacuri din Liban, Yemen şi Irak.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Am inteles,

    trimitem toate super armele+banii a 32 de tari NATO,

    in Uraina,Izrael si maine in Taiwan 

    1. Nu reiese asta din articol, dar pana la urma, de ce nu? Ei au nevoie, decat sa rugineasca mai bine le da peste bot la ceva dictatori nebuni, nu?

      Mai e și invers, țări nato că Germania vor achiziționa sisteme de apărare și Israel

      Tot de frica nebunilor!

      De frica cui ???

      NATO e mai puternic economic decat China+Rusia de 10 ori, 

      NATO e mai puternic militar decat China+Rusia de 8 ori,

      ne inarmam pentru ce ??? 

    Abureală, teatru făcut să justifice cheltuielile imense ale guvernelor. Doar să rămână aceeași conducători să poată lua taxe de peste 50% din ce câștigă fiecare cetățean. Adică nu va revoltați pe noi că alții sunt mai răi. Așa justifica și Iranul și Rusia și Germania și Ucraina și Romania

    si uite asa dispare de pe prima pagina a ziarelor genocidul facut de israel in gaza.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb