Partidul Popular European (PPE) a ridicat obiecţii în materie de securitate în urma unei decizii a Ungariei de a relaxa restricţiile pentru vizele acordate cetăţenilor ruşi şi belaruşi, temându-se că aceasta ar putea alimenta spionajul în UE, potrivit unei scrisori văzute marţi de Reuters.
Manfred Weber, preşedintele PPE, i-a scris şefului Consiliului European, Charles Michel, pentru a-i spune că noile reguli din Ungaria ar putea "crea lacune grave pentru activităţile de spionaj, reprezentând un risc grav pentru securitatea naţională".
"Această politică ar putea, de asemenea, să faciliteze deplasarea ruşilor în spaţiul Schengen, ocolind restricţiile impuse de legislaţia UE", atrage atenţia Weber în scrisoarea sa, conform sursei citate.
Guvernul de la Budapesta nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail de Reuters. Nici biroul lui Michel nu a comentat scrisoarea, care evidenţiază tensiunile dintre instituţiile UE şi Ungaria, ţara care deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului UE şi care încearcă să menţină relaţii cordiale cu Rusia în ciuda războiului din Ucraina.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că va lua legătura cu Ungaria cu privire la noile reguli şi că Budapesta este obligată să verifice dacă acestea respectă reglementările Schengen.
Luna aceasta, Ungaria a extins programul său de imigraţie "card naţional" pentru a include, printre alţii, ruşii şi bieloruşii. Titularul unui astfel de card are dreptul să lucreze în Ungaria fără autorizaţie de securitate şi îşi poate aduce familia în ţară. Acesta este valabil doi ani, dar poate fi prelungit. Oficial, titularul cardului nu este un lucrător invitat şi, prin urmare, nu apare nici în statistici şi nici în diferitele cote naţionale.
Decizia Ungariei privind vizele a venit la un an după ce Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a trei înalţi funcţionari - doi ruşi şi un maghiar - ai Băncii Internaţionale de Investiţii (IIB), o bancă din Budapesta controlată de Rusia. Angajaţii băncii s-au bucurat de imunitate diplomatică deplină şi au putut călători liber în UE. Sub presiunea Statelor Unite, Ungaria s-a retras din IIB, dar şi-a exprimat frustrarea că a fost nevoită să facă acest lucru.
Luna aceasta, prim-ministrul ungar Viktor Orban, care a preluat preşedinţia semestrială a UE la 1 iulie, şi-a înfuriat partenerii europeni vizitând Moscova pentru a discuta cu preşedintele rus Vladimir Putin despre un potenţial acord de pace în Ucraina.
Orban a criticat vehement ajutorul militar occidental pentru Ucraina şi a blocat decizii în UE favorabile Ucrainei, mai transmite Reuters.
1. Cistigatorul
(mesaj trimis de esop în data de 30.07.2024, 18:23)
Totul se va rasfringe asupra cetatenilor maghiari si a cetatenilor maghiari cu dubla cetatenie .Acesti cetateni nu vor fi priviti favorabil in tarile UE atita timp cit Orban ne produce tuturor disconfort politic si social .Orban separa cit de mult poate Ungaria de UE si NATO intelegind ca rolul de „primadona”jucat cindva de Ungaria in Occident s-a incheiat .Singura lui speranta ,ce deja s-a prabusit ,este cistigarea alegerilor in SUA de catre Trump .Daca in Ungaria societatea civila si cei interesati de viitorul Ungariei nu iau masuri imediate Ungaria devine din fost prieten unul pe care nu te mai poti baza asa cum vedem si in acest caz extrem de nociv pentru Europa .Romania este prima natiune care va trebui sa ia masuri imediate .Polonia deja s-a exprimat .Din nefericire avem si in tara un partid care deja ii ofera lui Orban o platforma politica .Influenta lui Dragnea pare a nu se fi incheiat .Daca si SUA reconsidera masura ce permite cetatenilor cu pasaport maghiar sa intre in tara Ungaria dar mai ales cetatenii ei vor suferi .In Romania sunt multe familii mixte romino-maghiare a caror copiii au dubla cetatenie ce pot vor renunta la cea maghiara .A fi cetatean maghiar ce il sprijina pe Orban nu mai este o oportunitate .Ea devine fara sa vrem o posibila povara .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.07.2024, 18:56)
Ungaria se va uni in scurt timp cu Ruzzia...
Si poate va iesi si din U.E.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.07.2024, 19:05)
spionilor nu le trebuie vize
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.07.2024, 00:25)
Ai dreptate,fratele meu,
dar politicienii "minunati" recita din scenarii,
scrise de altii,din pacate
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.07.2024, 17:47)
BRAVO UNGARIA !