REVISTA PRESEI 01.03.2013

Willy Homner
Revista Presei / 1 martie 2013

ADEVARUL

Claudiu Săftoiu, şantaj eşuat la adresa Consiliului de Administraţie al TVR

Consiliul de Administraţie al TVR a respins, ieri, în bloc, o nouă tentativă a şefului televiziunii publice, Claudiu Săftoiu, de a valida contractul cu firma germană de distribuţie Prorom. Membrii CA susţin că Săftoiu a încercat să-i şantajeze. În referatul prezentat Consiliului el a arătat că, în cazul în care contractul va fi aprobat, acesta va fi renegociat, şeful TVR recunoscând, practic, că suma de 3,7 milioane de euro, pentru achiziţionarea a 170 de filme şi seriale de la Prorom, este umflată artificial. Potrivit surselor, Claudiu Săftoiu s-a arătat extrem de nervos şi a încercat să facă presiuni. Şefului TVR i s-a atras atenţia că faptele sale sunt de natură penală, mai ales că, la data de 1 octombrie 2012, când a fost semant contractual cu nemţii de la Prorom, Claudiu Săftoiu nu mai era preşedintele televiziunii publice, în urma unei sentinţe a Curţii Constituţionale.

Tarom, victimă colaterală în războiul USL-Băsescu

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, aflat în conflict deschis cu preşedintele Traian Băsescu, vrea să vândă aeronava prezidenţială, motivând că astfel ar salva Taromul de la prăbuşirea financiară. "Trebuie să se scoată la vânzare aeronava prezidenţială, pentru că aceasta provoacă pierderi la buget de şapte milioane de euro pe an", a declarat ministrul Relu Fenechiu, la finalul unei emisiuni difuzate miercuri seară de Realitatea TV. De-a lungul acelei emisiuni, Fenechiu explicase cum a evoluat conflictul său cu preşedintele ţării. "Băsescu mi-a făcut dosar penal", l-a acuzat ministrul pe preşedinte, precizând că nu se va da bătut. Anunţul cu potenţiala vânzare a aeronavei prezidenţiale a venit la finalul emisiunii, ca o continuare a argumentaţiei sale anti-Băsescu.

Prof. Astărăstoae: "Câţi medici ar trebui, domnule prim-ministru, să îşi dea demisia, astfel încât să fiţi impresionat?"

Colegiul Medicilor din România a trimis o scrisoare deschisă primului ministru Victor Ponta, în care îşi arată nemulţumirile legate de salarizarea actuală a rezidenţilor şi de faptul că "la alte categorii pot creşte veniturile". Aceştia primesc, în medie, o leafă lunară de 200 de euro. "Ne bucuram şi vă felicităm că aţi găsit la bugetul Sănătăţii un miliard de euro pentru a plăti arieratele către firmele de medicamente, însă nu înţelegem de ce nu pot fi găsite doar 40 milioane de euro pentru a fi crescute veniturile rezidenţilor. Totusi, am descoperit cu uimire că la alte categorii pot creşte veniturile", spune profesorul Vasile Astărăstoae, şeful CMR, adăugând că în ultimii cinci ani peste 14.000 de medici au ales să demisioneze din sistemul românesc, văduvindu-l. Pierderile pentru statul român au fost masive. Numai în pregătirea lor profesională s-au investit peste 3,5 miliarde de euro.

Pe mâna cui vrea să dea Primăria Capitalei contractul pentru linia II a staţiei de epurare de la Glina

La Primăria Capitalei se fac, zilele acestea, jocurile pentru atribuirea contractului pentru construcţia celei de-a doua linii a staţiei de epurare a apelor uzate de la Glina. Potrivit surselor din primărie, favoriţi sunt grecii de la Aktor, companie de construcţii care a făcut şi prima linie a staţiei, în asociere cu o altă firmă elenă, Athena. Primăria Capitalei a lansat, la 19 ianuarie, un anunţ de participare la licitaţia pentru construirea liniei II a Staţiei de epurare Glina. Proiectul are ca obiective principale extinderea staţiei la un debit de 12 metri cubi/secundă epurare completă, dar şi construirea unui incinerator pentru arderea nămolului rezultat în urma procesului tehnologic (aproximativ 400 t/zi). Miza acestui contract este foarte importantă. Pentru realizarea proiectului, municipalitatea este dispusă să plătească aproape 190 de milioane de euro cu TVA.

Energia, ultimul scurtcircuit în relaţia PSD-PNL

Premierul Victor Ponta şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-au contrat pe tema concedierilor din energie, lungind lista neînţelegerilor dintre social-democraţi şi liberali. Neînţelegerile dintre PSD şi PNL se adâncesc, în ciuda asigurărilor date de Victor Ponta şi Crin Antonescu legate de buna funcţionare a USL.Ultimul episod s-a consumat ieri, după ce ministrul liberal al Economiei, Varujan Vosganian, a anunţat că Guvernul va opera concedieri în companiile de stat din sectorul energetic. Premierul Victor Ponta a dezminţit informaţia, afirmând că Guvernul nu are un asemenea proiect pe ordinea de zi. Ulterior, Varujan Vosganian a retras ordonanţa de pe site-ul Ministerului Economiei.

CURIERUL NATIONAL

Anul şi strategia energetică

Statul va relua reorganizarea sectorului de producţie de energie electrică, a şaptea oară în ultimul deceniu. Guvernul va scădea sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă, al cărui cuantum regăsit în facturile plătite de consumatori este de 600 mil. euro în 2013. Oamenii de afaceri italieni care au investit în energia regenerabilă spun că există o mare confuzie privind facilităţile acordate pentru realizarea investiţiilor.

Hidroelectrica, divizată în companii care vor utiliza un mix de resurse

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat ieri în cadrul unei conferinţe că statul va relua proiectul de reorganizare a sectorului de producţie de energie electrică, vizând crearea de companii puternice la nivel regional, care să utilizeze un mix de resurse. "Categoric, da. Suntem singura ţară din UE cu companii energetice care funcţionează pe o singură sursă", a spus Niţă, citat de Mediafax. El a adăugat că trebuie creat un mix care să permită tuturor companiilor să pornească de pe poziţii de egalitate, "indiferent de costuri şi cine ne critică" şi că acest proces va implica şi divizarea Hidroelectrica, în mai multe companii puternice care să fie active şi pe piaţa bursieră. În acest sens, Niţă a exemplificat cazul Marii Britanii, unde există şase companii care au un mix de resurse, predominant fiind cărbunele.

Doi senatori PNL spun că Guvernul Ponta lucrează dictatorial

Senatorii PNL Bihor Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea spun că Guvernul Ponta face aceeaşi greşeală pe care au făcut-o guvernele PDL, respectiv lucrează "dictatorial" şi nu furnizează parlamentarilor USL informaţii despre proiectele majore pe care intenţionează să le adopte, informează Mediafax. Senatorii PNL Bihor Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea au declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că l-au interpelat pe vicepremierul Liviu Dragnea în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cerându-i să meargă la Oradea şi să explice "ce e cu regionalizarea!".

Giganţii chinezi ai petrolului asaltează resursele de ţiţei şi gaze de pe întregul mapamond

Pe fondul creşterii necesarului de hidrocarburi - atât pe plan intern, cât şi la nivel mondial - companiile chineze investesc sume uriaşe pentru a-şi asigura suficiente cantităţi de gaze, petrol şi energii alternative care să le limiteze dependenţa energetică de resursele altora. La începutul acestei săptămâni, grupul petrolier chinez Cnooc a cumpărat grupul canadian Nexen, contra a 15,1 miliarde de dolari, informa cotidianul "Le Monde". Din aceeaşi sursă s-a aflat că, în urmă cu o zi, grupul american Chesapeake, specializat în exploatarea gazelor naturale, înglodat în datorii, a decis cedarea către grupul chinez Sinopec, contra a 1,02 miliarde de dolari, a jumătate din interesele sale în bazinul Mississipi Lime (statul Oklahoma), unde se află importante rezerve de gaze şi petrol de şist.

Ce se va întâmpla cu profitul din 2012 de la SIF1?

Administratorii SIF Banat Crişana (SIF1) au propus acţionarilor trei variante privind profitul de anul trecut, respectiv păstrarea acestuia pentru surse proprii de finanţare şi alocarea unui procent de 22% sau de 65% din câştigul obţinut, ca dividende. Astfel, acţionarii vor trebui să aleagă, în AGA din 23 aprilie, repartizarea unui dividend brut de 0,04 lei, de 0,12 lei sau păstrarea întregului profit pentru investiţii. Calculat la nivelul net al acestora şi raportat la preţul din piaţă consemnat la închiderea şedinţei de tranzacţionare de ieri de la BVB, randamentul dividendelor ar urma să fie de 2,5% sau, respectiv 7,5%. Profitul net al SIF a avansat cu 60% anul trecut şi a ajuns la 100,5 milioane lei, datorită creşterii veniturilor din vânzarea de titluri din portofoliu.

Maşinile viitorului, scoase la imprimantă

Viitorul industriei auto devine din ce în ce mai SF şi din ce în ce mai incert pentru cei care lucrează la subansamble. Compania tocmai a prezentat cum pot fi folosite imprimantele 3D pentru construcţia de maşini. Urbee 2 este un concept produs de compania Kor Ecologic şi care are şanse destul de mari să devină realitate, notează portalul go4it.ro. Majoritatea panourilor din care va fi construită caroseria vor fi realizate cu ajutorul unei imprimante 3D, urmărindu-se o rezistenţă la impact similară cu cea oferită de maşinile de curse.

EVENIMENTUL ZILEI

ANALIZĂ. Războiul gazelor de şist: "Spiritul civic" de la Bârlad şi rolul Moscovei

"Evenimentul zilei" vă prezintă metodele prin care Rusia încearcă să submineze explorarea şi exploatarea gazelor de şist, care ar reduce dependenţa energetică a Uniunii Europene. Peste 8.000 de persoane din mai multe judeţe ale ţării, între care preoţi, dar şi oameni politici, au protestat, miercuri după-amiază, la Bârlad, faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist în România, mitingul de protest încheindu- se cu un marş pe străzile municipiului", a relatat, în urmă cu două zile, Mediafax. Tot acum două zile, "Vocea Rusiei", postul de radio guvernamental rusesc în limba română, lansa un avertisment voalat către România: "Sofia a fost prima rândunică a primăverii europene, rămâne de văzut când vor înflori ghioceii de la Bucureşti."

Crin Antonescu: "S-a generat impresia că unul dintre servicii a început să joace aproape la vedere"

Şeful Partidului Naţional Liberal a afirmat, la Realitatea TV, că în mediul politic există impresia că cel puţin unul dintre serviciile secrete a început "să joace major, aproape la vedere". Declaraţia vine în contextul în care, la începutul lunii februarie, senatorul Sorin Roşca Stănescu, un apropiat al liderului PNL, a declanşat un adevărat război mediatic după ce l-a acuzat pe deputatul PSD Sebastian Ghiţă că şi-a obţinut contractele cu statul cu ajutorul SRI-ului. Crin Antonescu a explicat că declaraţiile lui Sorin Roşca Stănescu vin de la un om "care are independenţa sa, nu l-am pus eu, poate declara orice" şi că, procedural, directorul SRI a procedat corect ducându-se la comisie unde a explicat că nu este adevărat.

MAREA BĂTĂLIE. Grecii negociează ÎN SECRET un nou joc pentru Loteria Română. Compania de care au profitat 10 ani!

Conducerea INTRALOT se pare că ştie deja cine va fi noul şef al Loteriei Naţionale, deoarece şi-a trimis doi reprezentanţi ca să vorbească cu oamenii lui Nicolae Cristea despre implementarea unui nou joc de noroc în cadrul companiei. Sursele EVZ susţin că, zilele trecute, a avut loc o întâlnire secretă între câţiva oameni de bază ai Loteriei Naţionale (şefi de marketing, vânzări, IT şi liderul sindical Ion Carapit, care au fost numiţi toţi de către fostul manager Nicolae Cristea) şi doi trimişi speciali ai grupului de firme greceşti INTRALOT, Leonidas Koutroukis şi Manolis. Scopul discuţiilor a fost implementarea, în următoarea perioadă - de către Loteria Naţională în parteneriat cu INTRALOT - a unui joc de noroc de tip KENO, care să aibă trageri din cinci în cinci minute şi un preţ modic pentru bilet.

Eroare în Legea bugetului! Am putea rata ţinta de deficit!

O greşeală impardonabilă strecurată în Legea bugetului de stat creşte deficitul bugetar al României cu cel puţin 800 de milioane de euro. Eroarea s-a produs prin includerea în Legea bugetului de stat (art. 53) a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) şi a Fondului de Contragarantare. Avertismentul asupra consecinţelor apare într-un document oficial remis Ministerului Finanţelor, Consiliului Concurenţei, Agenţiei Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP). Includerea Fondului în legea bugetului de stat presupune faptul că statul român nu se mai mulţumeşte să rămână acţionar unic al fondului, care-şi impune voinţa în Adunarea Generală a Acţionarilor, ca orice investitor privat, ci îşi arogă calitatea de putere publică, care ia într-un minister decizii care se iau numai în AGA. În acest caz, toate garanţiile acordate de Fond până în prezent vor fi considerate ca fiind ajutor de stat ceea ce va duce la creşterea deficitului bugetar.

PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA. DRACII DIN TELEVIZOR. Exorcizarea ratată ajunge la Curtea Supremă. ÎPS Calinic: "Preoţii au făcut mici greşeli"

Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului vrea ca procesul în care un avocat acuză un "malpraxis bisericesc" să nu se judece la Piteşti. Motivarea: este un subiect de presă care creează deliciul publicului. Procesul în care avocatul piteştean Mădălin Ciculescu a dat în judecată cinci feţe bisericeşti, pentru cu nu i-au scos dracii din casă, ia o nouă turnură. Înalt Prea Sfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, cere Curţii Supreme ca acest proces să nu se mai judece la Curtea de Apel Piteşti. "Există pericolul de tulburare a ordinii publice, iar imparţialitatea judecătorilor ar putea fi ştirbită, datorită calităţii părţilor", susţine Calinic.

Ţeapa cu "maşini de cusut", ascuţită iar

Indivizi care se dau drept colecţionari nemţi de maşini de cusut le cer potenţialilor vânzători să dea bani pentru eliberarea unor certificate de autentificare fictive. Escrocii care acţionează prin metoda "cumpăr maşini de cusut germane" au găsit o nouă modalitate de a face bani pe seama credulilor. Nada este întinsă prin intermediul anunţurilor de mică publicitate din ziare. Potrivit unui astfel de anunţ, colecţionari nemţi spun că au de gând să cumpere maşini de cusut originale, pentru care oferă sume de bani consistente.

JURNALUL NATIONAL

Cum încearcă Cristi Danileţ şi Alina Ghica să scape de revocarea din CSM

Într-o postare pe Facebook, judecătorul Adrian Toni Neacşu, membru CSM, avertizează că se derulează o campanie mediatică orchestrată de magistraţii Alina Ghica şi Cristi Danileţ, al cărei scop ultim este nerespectarea legii, în speţă a deciziei CSM prin care cei doi au fost revocaţi. "În presă dar şi în online se derulează o întreagă campanie, probabil numai parţial premeditată, de pregătire a acţiunilor de nerespectare a Hotărârilor Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-au analizat cele 115 hotărâri ale adunărilor generale ale instanţelor judecătoreşti şi s-a dispus revocarea a doi membri CSM, judecători.

Klaus Iohannis: Băsescu nu a fost niciodată obiectiv, independent sau deasupra intereselor de partid. Tot timpul a fost părtinitor

Prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis, primarul Sibiului, a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, că preşedintele Traian Băsescu este un "preşedinte părtinitor", care "niciodată nu a fost obiectiv, independent şi deasupra intereselor partinice". "A plecat vreodată din politică? A fost vreodată acel preşedinte obiectiv, independent şi deasupra intereselor partinice? Niciodată. Tot timpul a fost părtinitor. Tot timpul a ţinut partea PDL, ba chiar a ţinut un fel de guvern marionetă, a jucat rolul opoziţiei când a venit USL la putere. A fost tot timpul în politică şi acolo va rămâne", a declarat Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

Antonescu: Iohannis va asigura interimatul la şefia PNL dacă în 2014 ajung la Cotroceni

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că primarul Sibiului, prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis, va putea asigura, în 2014, după alegerile prezidenţiale, o garanţie că în partid nu va izbucni "prematur un mic război de succesiune", edilul urmând să asigure interimatul la şefia PNL, informează mediafax.ro.

Deşi nu a ieşit din insolvenţă, ministrul Constantin Niţă se gândeşte să divizeze Hidroelectrica

Statul va relua proiectul de reorganizare a sectorului de producţie de energie electrică, vizând crearea de companii puternice la nivel regional, care să utilizeze un mix de resurse, proces care va implica inclusiv divizarea Hidroelectrica, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, la un forum de specialitate. "Categoric da. Suntem singura ţară din UE cu companii energetice care funcţionează pe o singură sursă", a spus Niţă, răspunzând unei întrebări pe această temă. El a adăugat că trebuie creat un mix care să permită tutror companiilor să pornească de pe poziţii de egalitate, "indiferent de costuri şi cine ne critică".

Ce mai mare inflaţie din UE pe luna ianuarie a fost în România (Eurostat)

Rată anuală a inflaţiei a scăzut în luna ianuarie 2013 comparativ cu luna decembrie 2012, atât în Uniunea Europeană, cât şi în zona euro, însă România a înregistrat a cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE (5,3%), conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistică (Eurostat). În Uniunea Europeană, rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna ianaurie până la 2,1% de la 2,3% în luna decembrie, în timp ce în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut până la 2% în ianuarie de la 2,2% în luna decembrie. Banca Centrală Europeană (BCE) vrea să menţină creşterea preţurilor imediat sub nivelul de două procente. Ţările cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei au fost România (5,3%), Estonia (3,7%) şi Olanda (3,2%). La polul opus se situează Grecia (0%), Portugalia (0,4%) şi Letonia (0,6%).

NATIONAL

Cererea depusa la tribunal de catre sotia lui Dinu Patriciu, O MARE FACATURA!

"National" prezinta amanunte incredibile despre manevra ingenioasa la care a apelat Dinu Patriciu pentru a scapa definitiv de toate dosarele penale si de datoriile uriase pe care le are la banci. "National" a aflat ca, de fapt, cererea de ieri, de la Judecatoria Sectorului 1, in care Dana ar fi cerut tutela si sa administreze averea familiei pe motiv ca Dinu Patriciu nu ar avea discernamant, este, de fapt, o mare facatura, menita sa-l scoata basma curata pe magnatul aflat cu un pas in puscarie. Potrivit informatiilor noastre, Dana Patriciu a cerut, de fapt, ca mama miliardarului, Monica Patriciu (83 de ani), sa fie imputernicita pentru administrarea intregii averi. In aceasta situatie, singurul care are de castigat este Dinu Patriciu, pentru ca va fi considerat iresponsabil pentru toate faptele comise in perioada 2011-2012 si scapa de puscarie in dosarul Rompetrol, in care procurorii au cerut pedeapsa maxima, adica 20 de ani de inchisoare.

Documente bomba: Radoi de la Metrorex scoate oamenii in strada ca sa-si apere afacerile

"National" a intrat in posesia unor documente-bomba, care demonstreaza ca liderul de sindicat de la Metrorex urmeaza sa foloseasca oamenii de la metrou pe post de carne de tun, pentru a-si proteja afacerile de zeci de milioane de euro. Liderul Unitatii Sindicatul Liber Metrou (USLM), fostul senator PSD Ion Radoi, a declarat razboi Guvernului si societatii Metrorex, dupa ce a aflat ca aceasta va fi scoasa din subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si va intra sub tutela Primariei Municipiului Bucuresti.

BCR, pregatita sa crediteze statul pentru tronsonul Comarnic-Brasov

Grupul BCR a consemnat in 2012, in premiera, o pierdere neta de 1,2 miliarde de lei. Seful Erste, Andreas Treichl, se arata interesat de finantarea constructiei de autostrazi in Romania. Andreas Treichl, s-a declarat foarte multumit de faptul ca Guvernul Romaniei vrea sa reia constructia autostrazii Comarnic-Brasov. El s-a intalnit recent cu premierul Victor Ponta si cu presedintele Traian Basescu, iar entuziasmul bancherului rezida din faptul ca statul roman are nevoie de bani pentru infrastructura. Iar BCR abia asteapta sa-i ofere credite.

PUTEREA

Campaniile PUTEREA: Instituţiile de credit preferă "războiul" cu clienţi

Băncile reprezintă, la momentul actual, principalul impediment în procesul de mediere, a declarat preşedintele Uniunii Mediatorilor Bancari (UMB), Tudor Tatu. Potrivit acestuia, chiar dacă instituţiile financiare declară public că susţin medierea ca metodă de soluţionare a conflictelor, în realitate, acestea preferă să vândă direct creanţele recuperatorilor. O altă problemă o reprezintă lipsa de informare a populaţiei cu privire la ce este, în fapt, medierea bancară, dovadă făcând faptul că, din 15 februarie, s-au înregistrat doar patru solicitări la nivel naţional.

Preşedinţia respinge acuzaţiile lui Fenechiu: E vorba despre un răspuns la o petiţie a unui cetăţean

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, respinge acuzaţiile ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, potrivit cărora Traian Băsescu ar fi cerut, în februarie 2007, procurorului general de la acea vreme anchetarea sa în urma unei plângeri formulate de o terţă persoană, menţionând că Administraţia Prezidenţială nu a făcut decât să răspundă unei petiţii transmise de un cetăţean al ţării.

Britanicii sunt mai infractori decât românii

Statisticile Poliţiei Metropolitane indică o infracţionalitate în rândul locuitorilor britanici de 9,16%, fiind mai mare decât procentul de 7,9% aferent românilor din Regatul Unit, afirmă Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga. "Infracţionalitatea trebuie abordată ca un fenomen, dar nu legată de etnie sau naţionalitate", afirmă Jinga în dreptul la replică, la un articol din "Daily Express", publicat pe site-ul Ambasadei României la Londra. El arată că datele Poliţiei Metropolitane trebuie interpretate corect.

Relu Fenechiu: FMI a impus privatizarea CFR Marfă. Evaluarea companiei va fi finalizată la sfârşitul lunii martie

Valoarea de piaţă a CFR Marfă va fi stabilită în cadrul procesului de evaluare care se va finaliza la sfârşitul lunii martie, a declarat, miercuri seară, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, la Realitatea TV. "La ora actuală există un grup de companii ce va face evaluarea societăţii, care va fi gata în jur de sfârşitul lui martie şi care va stabili care este valoarea de piaţă. Va fi stabilită de o companie puternică, care de asta se ocupă", a precizat Fenechiu. Acesta a arătat, din nou, că este unul dintre susţinătorii ideii ca România să aibă o companie de stat de transport marfă în condiţiile în care toate statele puternice din Europa au o asemenea societate de stat. Fenechiu a precizat, însă, că trebuie să facă această privatizare, în condiţiile în care vânzarea companiei a fost impusă de Fondul Monetar Internaţional, care nu mai are încredere că România ar mai putea revigora o companie de stat.

ROMANIA LIBERA

EXCLUSIV RL. Interviu cu Laszlo Borbely, vicepreşedinte al UDMR: Avem nevoie de o Ungarie puternică

Fost ministru al UDMR în mai multe guverne, Laszlo Borbely consideră că tensiunile generate de arborarea steagului secuiesc sunt întreţinute artificial de politicieni, dar admite că, deşi PRM nu a mai reuşit să joace un rol decisive în politica ultimilor ani, ştafeta naţionalismului a fost preluată de unele partide aflate în arcul guvernamental. "Unii din PNL şi din PC au considerat în campanie, că o campanie mai naţionalistă le-ar aduce mai multe voturi în Transilvania", susţine Borbely în interviul acordat României libere. Vicepreşedintele UDMR lansează însă un avertisment şi în direcţia guvernului ungar: "am demonstrat că UDMR a rămas reprezentantul maghiarilor, iar guvernul de la Budapesta trebuie să ştie acest lucru".

Vatican. Ultima zi de pontificat a lui Benedict al XVI-lea. De la tronul şi tiara papală la rasa şi chilia de călugăr

Zi istorică la Vatican, unde Papa Benedict al XVI-lea, după opt ani de pontificat, a părăsit de bunăvoie Sfântul Scaun. În ajun, el şi-a luat adio de la credincioşii catolici în cadrul ultimei audienţe publice în Piaţa San Pietro. Joi seară, la ora 20, a părăsit oficial Vaticanul, scaunul Sfântului Petru devenind vacant. Joi, 28 februarie, rămâne o zi istorică pentru Vatican - pentru prima oară după secole, un Papă, concret Benedict al XVI-lea, părăseşte în viaţă şi din propria sa voinţă tronul Sf. Petru. Papa a lăsat succesorului său o Biserică Catolică cu "apele agitate", în­tr-o lume în plină mutaţie, marcată de secularizare şi de profunde schimbări sociale. În cadrul unei întâlniri inedite în istoria Bisericii, ieri la amiază Papa Benedict al XVI-lea şi-a luat adio de la cei circa 100 de cardinali deja prezenţi la Roma pentru a-l alege pe succesorul său, în termen de 15 zile.

SCENARIU ŞOCANT: Hugo Chavez nu ar mai fi în viaţă de pe 30 decembrie

Fostul ambasador al statului Panama pe lângă Organizaţia Statelor Americane, Guillermo Cochez, susţine că preşedintele venezuelean Hugo Chavez a decedat încă de acum două luni, mai exact în data de 30 decembrie, şi nu a exclus ca în Venezuela să fie anunţate zilele viitoare noi alegeri prezidenţiale, relatează joi RT, citând canalul de televiziune columbian NTN24, potrivit Realitatea.net. Într-un interviu acordat miercuri NTN24, Cochez a declarat că dispune de informaţii confidenţiale potrivit cărora încă în urmă cu două luni Chavez a intrat în moarte cerebrală, iar zilele trecute acesta ar fi fost şi deconectat de la aparatele de respiraţie artificială.

ZIARUL FINANCIAR

Mesaj clar de la Guvern: Nu putem distruge industria doar de dragul energiei verzi. Investitorii în regenerabile să înţeleagă, nu vor câştiga foarte mult, ci mult

Cel mai fierbinte subiect al celei de-a doua zile a ZF Power Summit '13 a fost sprijinul pentru energia regenerabilă, în contextul în care autorităţile discută în prezent reducerea schemei de subvenţionare. Declaraţiile ministrului delegat pentru energie Constantin Niţă, în deschiderea conferinţei, nu au fost de natură să alunge grijile investitorilor, care "tremură" în aşteptarea deciziei Guvernului cu privire la numărul de certificate verzi pe care le vor primi. "Vom modifica legea privind acordarea de certificate verzi. Ştiu că nu este un subiect plăcut, mai ales pentru investitori, dar trebuie să fiu foarte clar: nu putem distruge industria românească doar de dragul industriei regenerabile, trebuie să găsim un echilibru. Cei care au investit în energia regenerabilă trebuie să ne înţeleagă: suntem prinşi ca într-o menghină", a spus ministrul delegat pentru energie Constantin Niţă

Au înviat: companiile controlate de salariaţi, mai profitabile

Cele mai mari companii de pe bursă controlate de vechile asociaţii ale salariaţilor (PAS) sau de manageri au înregistrat anul trecut creşteri semnificative ale profiturilor, iar acţiunile lor au intrat în atenţia investitorilor având printre cele mai mari creşteri. Privatizate la mijlocul anilor '90 prin metoda MEBO, companii precum Compa Sibiu (CMP), Electromagnetica Bucureşti (ELMA), Artego Târgu-Jiu (ARTE) şi chiar Aerostar Bacău (ARS) au reuşit să se menţină pe piaţă, să identifice oportunităţi noi de creştere şi au devenit mai profitabile, iar în următorii ani ar putea fi preluate de investitori strategici. Pentru fiecare exemplu de reuşită sunt însă zeci de exemple de companii privatizate către salariaţi care au ajuns în faliment.

Alro, primele pierderi de la privatizare

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), deţinut de grupul Vimetco cu acţionari ruşi, a raportat anul trecut o pierdere neaşteptată, de 170 mil. lei (38,4 mil. euro), faţă de un profit de 218 mil. lei (49,2 mil. euro) obţinut în 2011. Datele sunt preliminare şi neauditate, conform standardelor internaţionale de contabilitate. Acestea sunt primele pierderi înregistrate de combinat de la privatizarea din 2002 şi vin ca urmare a renegocierii contractului cu principalul furnizor de energie Hidroelectrica. "Factori externi neprevăzuţi, precum cei legaţi de furnizarea de energie şi de taxarea acesteia, au influenţat costurile totale, având un impact semnificativ asupra rezultatelor", spune Marian Năstase, preşe­dintele Alro Slatina.

O bancă din Germania reuşeşte să funcţioneze cu un singur angajat

Peter Breiter, în vârstă de 41 de ani, este un bancher neobişnuit. El este singurul angajat al băncii cooperatiste Raiffeisen Gammesfeld din Germania, una dintre cele mai mici zece instituţii de credit din ţară. Banca, situată în satul Gammesfeld, este singura din ţară care funcţionează un singur angajat, scrie Reuters. Raiffeisen Gammesfeld şi-a orientat afacerea doar către operaţiunile bancare tradiţionale, fără carduri de credit, acţiuni, fonduri de investiţii sau servicii de internet banking. Profitul anual este stabil, aproximativ 40.000 de euro, iar cel mai mare împrumut pe care l-a acordat a fost de 650.000 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb