REVISTA PRESEI - 01.04.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 aprilie 2010

ADEVĂRUL

Teo , în ring cu Piedone

Teo Trandafir şi-a depus ieri candidatura din partea PDL pentru alegerile din Colegiul 19 pentru Camera Deputaţilor. Fosta prezentatoare a fost aleasă în baza unui sondaj intern, în care finalişti au fost ea şi Octavian Bellu. Acesta a refuzat însă oferta PDL.

Candidatura ţinută secretă de liderii PDL a devenit oficială abia ieri-dimineaţă, la ora 10.50, cu doar zece minute înainte de ora anunţată pentru depunerea dosarului candidatului-surpriză.

Şpăgara de la pensii, foarte apreciată de şefi

Floarea Mariana Ianson, preşedinta comisiei de pensionare pe caz de boală, avea calificativul "excepţional" pe fişa postului. Doctoriţa a fost trimisă în judecată, la începutul săptămânii, pentru luare de mită. Floarea Ianson a fost denunţată de şapte pensionari care susţin că şpaga era minimum 100 de euro.  În calitate de şefă a Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Cluj, doctoriţa Floarea Mariana Ianson (52 de ani) a luat de la mai mulţi bătrâni sume de bani pentru a le elibera actele de pensionare pe caz de boală.

Rusii, in saptamana patimilor

Rusia, aflată încă sub şocul atentatelor de la metroul din Moscova, de luni, a fost lovită din nou, ieri, în Daghestan, republica autonomă din componenţa Federaţiei Ruse, situată în Caucazul de Nord. În urma atentatelor care au vizat comisariatul de poliţie din oraşul daghestanez Kizliar, 12 persoane au murit, dintre care nouă poliţişti, iar alte 23 au fost rănite.

CURENTUL

Dinu Patriciu se leapădă de Roşca Stănescu

Mogulul de la "Adevărul" îl face praf pe finul şi tovarăşul său, în Săptămâna Mare

"Frate, frate da" brånza-i pe bani!", acesta se pare că este sloganul războiului fără precedent declanşat între mogulii care au subjugat presa românească, cu tot cu locotenenţi. Mai mult decåt cearta pe caşcaval şi influenţa dintre mogulii foşti-aliaţi Dinu şi Sorin, intervine povestirea "Celălalt Sorin". Este vorba despre nimeni altul decåt Sorin Roşca Stănescu, jurnalistul-mogulaş, cel care a târât meseria de jurnalist în noroaiele şantajului şi a traficului de influenţă.

Lili Mincă, căpuşa Loteriei, sare să muşte din Trandafir

Candidatura lui Teo Trandafir isterizează arcul PC-PSD-PNL. Liliana Mincă, fostă Ghervasuc, a sărit ieri la gâtul lui Teo Trandafir, candidat-surpriză al PD-L pentru locul de deputat în Colegiului 19 din Sectorul 4. După ce a declarat cu ipocrizie, pentru Mediafax şi Agerpres, că o apreciează pe Teo Trandafir pentru că este o femeie dragă tuturor, "femeie pe care eu n-o s-o atac pentru că n-am atacat femeile din politică nici măcar din partidul de guvernare", după numai cinci minute a ieşit pe televiziunile de partid - Realitatea TV şi Antena 3 - atacând-o în stil de mahalagioacă de cartier.

Legea lustraţiei stârneşte ironia lui Ponta şi furia lui Iliescu

La 20 de ani de la căderea regimului comunist şi la 4 ani de la condamnarea oficială a crimelor acestuia, deblocarea proiectului legii lustraţiei din Parlament nu este pe placul social-democraţilor. În acest sens, preşedintele PSD, Victor Ponta, a ieşit la atac, ironizând demersul preşedintei Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi al liderului Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, precizând că ea ar fi trebuit să-i întrebe pe Traian Băsescu, Emil Boc şi Silvian Ionescu dacă sunt de acord cu adoptarea legii lustraţiei.

CURIERUL NAŢIONAL

BNR către bănci: Nu înăspriţi condiţiile de creditare

Popa: Este datoria BNR să atragă atenţia băncilor asupra exagerării în întărirea standardelor, care poate complica situaţia. Viceguvernatorul a explicat că măsura a fost benefică în perioada crizei, însă ulterior poate avea efecte negative. ""Trebuie reluată creditarea în special către sectorul privat, cu accent pe împrumuturile în lei"".

Antreprenorii autostrăzilor vor fi luaţi la puricat de autorităţi

Transportatorii cer Gărzii Financiare şi ANRM să verifice concordanţa dintre materialele de construcţii folosite şi cele declarate. Augustin Hagiu: În încercarea de a reduce costurile, firmele folosesc produse de calitate îndoielnică şi în cantităţi mai mici.

Marile magazine vând ouăle la preţ dublu, faţă de producători

Controalele celor de la Protecţia Consumatorilor s-au soldat cu amenzi de sute de mii de euro, dar asta nu pare să oprească sfidarea marilor magazine. Hipermarketurile comercializează ouăle cu un preţ mediu de 0,66 lei per bucată, în timp ce crescătorii autorizaţi le vând cu 0,27-0,32 lei. După ce că ne vând o sumedenie de mărfuri alterate, marile magazine ni le şi vând la preţ dublu faţă de producători. Hipermarketurile şi supermarketurile comercializează ouăle cu un preţ mediu de 0,66 lei per bucată, cu peste 0,3 lei/bucată mai mult, comparativ cu preţul oferit de producători.

EVENIMENTUL ZILEI

Agricultura, motor de creştere fără combustibil

Anul trecut am reuşit să lucrăm mai mult teren agricol, dar producţia a fost mai mică decât în 2008. Agricultorii spun că, fără sprijin de la stat şi vreme bună în 2010, recolta va fi sub aşteptări.Lăudată de economişti, dar şi de guvernanţi, agricultura care pare să aibă cel mai mare potenţial de creştere economică este de fapt la pământ.

Epidemie de rujeolă în oraşe bulgăreşti de la graniţa cu România

Mai multe focare de rujeolă (pojar) au fost confirmate pe teritoriul Bulgariei, foarte multe la graniţa cu România. Autorităţile europene avertizează că, de la începutul acestui an, numărul cazurilor a crescut îngrijorător, la peste 9.300, dintre care 7.000 raportate în anul 2010, inclusiv 15 decese. Cele mai multe îmbolnăviri au fost raportate în comunităţile de romi nomazi care circulă în Bulgaria.

Salariile dascălilor, la judecata Curţii Constituţionale

Avocatul Poporului, Ioan Muraru, susţine că guvernul nu poate suspenda, prin ordonanţă, plata unor drepturi băneşti câştigate în instanţă de profesori. Soarta drepturilor salariale obţinute de bugetari prin hotărâri judecătoreşti şi suspendate de la plată de guvernul Boc va fi decisă de Curtea Constituţională. Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a sesizat Curtea în legătură cu neconstituţionalitatea ordonanţei de urgenţă prin care plata banilor câştigaţi în instanţă este blocată în 2010, urmând ca sumele să fie primite eşalonat în perioada 2011-2013.

FINANCIARUL

Minerii din Oltenia sunt concediati, iar sefii lor au salarii medii de 14.000 de lei

In timp ce premierul Emil Boc face apologia salariului maxim la stat de 4.800 de lei, şefii de la Complexul Energetic Turceni si cei de la Societatea Naţionala a Lignitului Oltenia au salarii lunare de mii de euro şi o stare materială înfloritoare. În schimb, minerii sunt trimişi în şomaj pentru reducerea costurilor, prin bunavoinţa Ministerului Economiei, condus de Adriean Videanu

Pacienţii spitalelor de stat migrează către mediul privat

O naştere la privat în Timişoara costă 1.500 de euro. După 30 de ani în care Ministerul Sănătăţii nu a făcut nicio investiţie de tip greenfield într-un spital, Iaşiul a fost pe cale de a beneficia de o astfel de lucrare, dar criza a năruit proiectul viitorului Spital de Urgenţe. La Constanţa, Spitalul Judeţean a fost modernizat, dar nu sunt bani pentru activitatea curentă. Singura zonă în care lucrurile se dezvoltă normal este cea a spitalelor particulare, dar acolo tarifele sunt destul de mari.

IMM-urile cer injumatatirea impozitului pe cladiri si terenuri

Măsurile luate de guvern provoacă mai mult rău decât criză. Greul pentru mediul privat nu a trecut, iar specialiştii nu mai sunt siguri că firmele care vor reuşi să treacă peste iarnă vor supravieţui crizei. Acesta este semnalul de alarmă tras de reprezentanţii Patronatului IMM-urilor şi ai Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, care susţin că anul în curs ar putea aduce un nou val de falimente în rândul întreprinderilor mici şi mijlocii din cauza birocraţiei excesive promovate de statul român.

Sindicalişti şefi de la Realitatea TV, la DNA pentru evaziune de 6,2 mil. lei

ANAF denunţă şi metodele prin care Realitatea Media SA a eludat Bugetul de stat

Liviu Luca, Iacob Baciu, Dumitru Costin, Achille Duţu, Ion Eftimie, Marius Petcu, admi­nistratori la Realitatea Media SA, trust care deţine Realitatea TV, au pro­dus, în 2008, o evaziune fiscală de 6,2 milioane de lei noi, potrivit ANAF, care a depus plân­gere penală la DNA împotriva acestora.

GÂNDUL

Teo :"N-o sa-i ridic osanale lui Băsescu"

Decizia de a o propune pe Trandafir a fost luată în cerc foarte restrâns, în urmă cu o lună, liderii PD-L mirându-se ei înşişi de performanţa de a-şi ţine gura atât timp. Informaţia a circulat însă doar la nivelul a maximum cinci oameni. Grijulii să nu se afle de candidatul-bombă, pedeliştii au aruncat deliberat pe piaţă numele celor trei miniştri - Teodor Baconschi, Daniel Funeriu şi Gabriel Sandu -, organizaţia Sectorului 4 fiind pusă sa facă de ochii lumi o hârtie oficială şi să o trimită la partid.

3.000 de poliţişti şi 660 de radare, pe drumuri, de Paşte. Află unde sunt radarele, gropile şi punctele cu trafic aglomerat. Plus: deviza Poliţiei - "Ciocniţi ouă, nu maşini"

400 dintre aparatele poliţiştilor vor fi radare invizibile. DN1 şi DN2 vor "primi" fiecare câte o sută de radare. Şoferii nu primesc veşti bune de Paşte. În mai toată ţara va ploua, iar pe şosele vor ieşi 3.000 de poliţişti echipaţi cu 660 de radare. Peste 400 din acestea sunt faimoasele radare invizibile. Numai DN1 şi DN2 vor avea parte, fiecare, de câte 100 de radare. Traficul va fi mai dificil în zilele de vineri, sâmbătă şi luni, iar cea mai mare aglomeraţie se va înregistra pe Valea Prahovei.

BNR a dat 800 de milioane euro în martie ca să nu se aprecieze leul

Banca centrală cumpără din ce în ce mai multă valută pentru a opri scăderea cursului sub 4 lei/euro. Acum un an vindea valută ca să nu se ajungă la 5 lei/euro.

În perioada Paştelui, datorită banilor trimişi în ţară de românii plecaţi la muncă peste graniţă, leul s-a apreciat vizibil în ultimii ani. 2010 este însă o excepţie. BNR a anunţat miercuri un curs oficial de 4,0958 lei/euro, cel mai mare din ultimele 14 şedinţe de tranzacţionare, respectiv din ultimele trei săptămâni.

JURNALUL NAŢIONAL

Puscaria primarilor

Penitenciarul Colibaşi a devenit "reşedinţa" primarilor din inima Olteniei. Închişi pentru fapte de corupţie, edilii se întâlnesc ocazional, se încurajează şi împart acelaşi spaţiu. Cu violatori, ucigaşi şi tâlhari. Jurnalul Naţional a surprins viaţa foştilor aleşi locali dincolo de gratii. Deţinuţii nu se pot plânge însă. Anul trecut, statul român cheltuia lunar pentru un deţinut mult mai mult decât salariul mediu brut pe economie...

Ultima dorinţă a lui Mile

Ne dorim să avem, să putem, să facem. Prea rar ne dorim să fim. Ne-a adus aminte de asta un jurnalist care nu mai este. Mile Cărpenişan. Printre ultimele semne lăsate de el pe pământ a fost o dorinţă. O provocare. Mile ştia că îngerul bun există pe umărul fiecăruia dintre noi. Şi dincolo de moarte, prin cuvintele celor care şi-au redescoperit bunătatea, Mile scrie astăzi cel mai adevărat reportaj despre viaţă. Citeşte-l şi dă-l mai departe!

Mielul de Pasti nu face parte din rânduiala bisericească

De-a lungul timpului, venirea Paştilor este legată şi de tăierea şi pregătirea mielului. Este corect să numim miel pascal animalul ciopârţit pentru a fi pus pe masa de sărbătoare? Are vreo legătură răstignirea lui Iisus Hristos cu măcelul mieilor din ziua de azi? Face parte din rânduiala bisericească sau este doar un obicei preluat de la alte popoare?

ROMÂNIA LIBERĂ

Aromânul care a împăcat bisericile

Una dintre personalităţile cele mai importante ale istoriei are rădăcini româneşti.

Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Athenagoras, de origine aromână, a ridicat anatema pusă pe Biserica Catolică la Marea Schismă din 1054. Una dintre personalităţile cele mai importante ale istoriei are rădăcini româneşti. Este vorba despre Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Athenagoras - de origine aromână -, cel care a restabilit bunele relaţii dintre Bisericile Ortodoxă şi Catolică.

PDL prezinta :Teo show electoral

Democrat-liberalii au rezolvat criza de cadre din partid importând din show-biz. Teo Trandafir, membru PDL de nici 48 de ore, va lupta pentru onoarea partidului în alegerile parţiale din 25 aprilie. După Honorius Prigoană, preşedintele PDL, premierul Emil Boc, a pregătit o surpriză electoratului bucureştean, pe care altădată partidul îl avea la degetul mic. Fosta realizatoare TV Teo Trandafir se va bate cu Liliana Mincă Ghervasiuc (PC), susţinută de toate forţele opoziţiei, pentru fotoliul de deputat eliberat de Daniela Popa. Despre candidatura vedetei au ştiut numai Emil Boc şi un grup restrâns de lideri din PDL.

Oprescu, finanţat ilegal

Cinci firme şi un fost deputat PDSR au donat fostului candidat la preşedinţie Sorin Oprescu sume mai mari decât cele permise de lege. În astfel de situaţii, Autoritatea Electorală Permanentă trebuie să recupereze diferenţa de bani şi să o verse la bugetul de stat. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a primit la sfârşitul anului trecut donaţii pentru campania sa electorală în valoare totală de aproape 5,4 milioane lei, potrivit Monitorului Oficial publicat alaltăieri.

ZIARUL FINANCIAR

Cât va cere statul pentru prelungirea licenţelor Orange şi Vodafone

Licenţele de telefonie mobilă GSM ale Orange şi Vodafone, pe care cele două companii le-au câştigat în anul 1996, plătind fiecare câte 75 mil. dolari, vor expira în decembrie 2011, iar statul şi operatorii trebuie să ajungă la un acord în ceea ce priveşte termenii reînnoirii.Deşi nevoia de finanţare a statului va creşte, doar ratele la împrumutul luat de la Fondul Monetar Internaţional urmând să ajungă la 12 mld. euro în intervalul 2012-2014, Guvernul trebuie să ia în calcul faptul că Dialog (Orange) şi Mobifon (Connex) nu vor mai plăti o sumă similară după expirarea licenţei, avertizează operatorii.

Manda nu a primit licenţă de la BNR pentru bancă

Compania de microfinanţare Patria Credit (fosta Capa Finance), controlată de fondurile de investiţii Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) şi Balkan Accession Fund (BAF), nu a obţinut de la BNR licenţa bancară solicitată în urmă cu un an de zile, însă compania nu renunţă la planurile de înfiinţare a unei bănci.

Războiul TVA

Senatul a aprobat ieri o iniţiativă legislativă potrivit căreia plata TVA către bugetul de stat se va face la încasarea contravalorii facturii, nu la emitere, ca în prezent - la doar o săptămână după ce o iniţiativă apropiată trecuse de aceeaşi cameră legislativă.

BNR către bancheri: Vă complicaţi problemele dacă nu daţi drumul la credite

Este de datoria băncii centrale să atragă atenţia că întărirea standardelor dincolo de un punct poate complica situaţia, ducând la o scădere nejustificată a intermedierii financiare, care nu va fi benefică pe termen mediu", a spus ieri Popa la un seminar organizat de BNR. El a admis totuşi că reacţia băncilor a fost justificată, deşi a avut un efect prociclic, accentuând căderea finanţărilor după o perioadă de creşteri susţinute.

Topul creşterilor pe Bursă în primul trimestru:companiile mici au luat prim-planul

În primele trei luni ale acestui an, creşterile pe BVB au fost susţinute în principal de acţiunile mai puţin lichide, tendinţa observată şi la nivelul indicilor din piaţă. Dacă pe indicile BET, al celor mai lichide zece titluri din piaţă, aprecierea în primele trei luni ale acestui an este de 28%, creşterea indicelui compozit BET-C, care are în componenţă toate titlurile de pe BVB, a urcat cu peste 30% faţă de sfârşitul anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb