• ADEVĂRUL
• Wikileaks: Note ale Departamentului de Stat despre România privind asistenţa şi acordurile militare
Potrivit unor documente publicate de Wikileaks, ambasada SUA la Bucureşti a trimis, în decembrie şi noiembrie 2009, mai multe comunicări referitoare la economie, comerţ exterior şi politica internă iar Departamentul de Stat are mai multe note despre România şi subiecte precum vânzări de arme şi acorduri militare. Ambasada SUA la Bucureşti a transmis la 30 decembrie 2009 o notă referitoare la chestiuni economice, comerţ exterior şi industrie, rezultă din documentele publicate de Wikileaks, potrivit Mediafax
• Vine iarna. Cod galben de ninsori şi polei pentru 19 judeţe
Meteorologii au emis o avertizare de cod galben de ninsoare, vânt şi polei pentru 19 judeţe din Moldova şi zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali, în intervalul 1 decembrie, ora 02, - 2 decembrie, ora 08. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie va ninge, local chiar abundent, şi se va depune un strat consistent de zăpadă. În restul teritoriului precipitaţiile vor fi mixte. Cantităţile de apă vor fi mai însemnate în vestul şi nord-vestul ţării, unde vor depăşi local 25-30 l/mp. Totodată, vor fi condiţii de producere a poleiului, iar vântul va avea intensificări locale, îndeosebi la munte, în sud şi sud-est.
• Victor Ponta: "Doamna Udrea are cinci miliarde de euro ca să câştige campania în PDL"
Victor Ponta, preşedintele PSD, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă de la Satu Mare, că pe fiecare român îl costă 250 de euro alegerea "doamnei Udrea" la şefia PDL, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului având patru miliarde de euro pentru a câştiga campania. Liderul PSD a explicat că MDRT are patru miliarde de euro pentru modernizarea drumurilor comunale, banii urmând să ajungă la "clientela" PDL din judeţele Arad, Bistriţa-Năsăud şi Suceava, prin licitaţii organizate la Bucureşti, informează Agerpres. "Acele drumuri comunale trebuie să fie în Arad la Falcă, în Bistriţa la Oltean, în Suceava la Flutur. Un kilometru de drum comunal va costa cât zece kilometri de autostradă în Germania şi veţi constata că în campanie domnii aceştia vor avea bani de cheltuit", a afirmat Ponta.
• China ar putea accepta unificarea celor două Corei
Potrivit unor telegrame publicate ieri de WikiLeaks, oficiali chinezi şi-au exprimat frustrarea faţă de Coreea de Nord, o ţară aliată. Dezvăluirile vin într-un moment în care tensiunile din regiune sunt mari, după ce Coreea de Nord a bombardat, săptămâna trecută, o insulă sud-coreeană. Una dintre telegrame redă o discuţie la un prânz oficial, din februarie 2010, dintre fostul viceministru de Externe sud-coreean, Chun Yung-woo, şi ambasadorul SUA la Seul, Kathleen Stephens. Ministrul ar fi spus că tânăra generaţie de lideri chinezi nu pune prea mare valoare pe rolul de aliat al Coreei de Nord.
• Loganul, "simbolul ironic al crizei din Europa"
"Loganul a devenit unul dintre cele mai ironice simboluri ale crizei", arată cotidianul britanic "Financial Times". În timp ce giganţii auto din Europa de Vest încă se mai luptă cu efectele recesiunii, producătorii mai mici din Est au reuşit să iasă din criză într-o formă remarcabilă datorită accesibilităţii. Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Constructorilor de Automobile, companiile auto din Europa de Est au produs, în 2009, cu 7,7% mai puţine vehicule comparativ cu 2008, însă cifra rămâne scăzută faţă de contracţia de 19,5% resimţită în vestul Europei.
• Dacia Duster, ultimul loc la competiţia "Maşina anului 2011"
Dacia Duster s-a clasat pe ultimul loc, poziţia a şaptea, în finala competiţiei Car of The Year 2011, defăşurată luni la Paris, câştigată de modelul Leaf cu propulsie electică produs de constructorul japonez Nissan. Primele trei locuri ale competiţiei au fost ocupate de Nissan Leaf, care a obţinut 257 de puncte, Alfa Romeo Giulietta - 248 puncte şi Opel/Vauxhall Meriva - 244 puncte. Următoarele poziţii au revenit modelelor Ford C-Max/Grand C-Max (224 puncte), Citroën C3/DS3 (175 puncte), Volvo S60/V60 (145 puncte) şi Dacia Duster (132 puncte).Pentru a desemna câştigătorul, fiecare membru al juriului a alocat un total de 25 de puncte pentru cel puţin cinci din cele şapte nominalizări, însă nu mai mult de 10 puncte pentru alegerea preferată.
• Dunăre-Bucureşti, un proiect de 800 milioane de euro
Investiţia, o prioritate a Strategiei Dunării, ar putea fi gestionată de un consiliu al primarilor de comune de pe traseul canalului. Primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu, aşteaptă o lege specială a Capitalei pentru a relua proiectul canalului, care va fi construit în parteneriat public-privat. Dunărea este Coridorul VII European, iar Bucureştiul poate şi trebuie să devină port la acest fluviu, a arătat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu ieri, la Forumul Internaţional de Infrastructură. Evenimentul a fost organizat de Forum Invest şi susţinut de ziarul "Adevărul" şi revistele "Forbes România" şi "Foreign Policy" - publicaţii ale Adevărul Holding.
• CURENTUL
• "Curentul" în Sala Unirii de la Alba Iulia
Cu prilejul Zilei Naţionale a României, sărbătorită pe 1 Decembrie de către toţi românii din ţară, dar şi din afara ei, reporterii ziarului "Curentul" au mers la Alba Iulia pentru a regăsi exemplare rare ale acestui ziar din anii 1940. Precizăm că ziarul "Curentul" apare încă din ianuarie 1926 sub semnătura ziaristului şi geopoliticianului român Pamfil Şeicaru, cel care şi-a mobilizat toate resursele sale creatoare pentru a face din acest cotidian o tribună a românismului.
• SOV, disperat să-şi amâne dosarul de favorizare a infractorului
Sorin Ovidiu Vîntu se străduie din răsputeri, folosindu-se de avocaţii săi, ca dosarul în care este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa să nu fie judecat prea curând, el obţinând ieri o nouă amânare a cauzei, însă numai pentru o săptămână. La termenul de ieri, avocaţii omului de afaceri au încercat în primă instanţă să recuze judecătorul, cerere care a fost dezbătută foarte repede de magistraţii Tribunalului Bucureşti. Aceştia au decis că nu există motive pentru care magistratul să fie recuzat, astfel că s-a trecut la încercarea de a judeca dosarul. La începutul şedinţei, judecătorul a discutat condiţiile în care presa poate participa la judecarea dosarului, magistratul fiind de acord ca mass-media să consemneze audio şi video, dar avocaţii lui Vîntu nu au acceptat.
• Chirieac îi "ciripeşte" lui Şereş că Patriciu şi DIP sunt în spatele dosarului său de la Parchet
Stenograme cenzurate de Realitatea TV şi Antena 3
Stenogramele cenzurate cu grijă de televiziunile mogulilor scot la iveală încrengătura de interese dintre oameni politici, oameni de afaceri şi nu în cele din urmă pseudojurnalişti a căror moralitate lasă mult de dorit. Discuţiile purtate de Bogdan Chirieac, redactor-şef la vremea aceea la crucişătorul deontologiei mass-mediei româneşti, şi ministrul conservator Codruţ Şereş, acuzat într-un dosar de trădare de ţară, demonstrează că subalternul lui Cristian Tudor Popescu vinde orice şi pe oricine, de la informaţii la colegii din redacţie. Astfel, în aceste stenograme, Chirieac îi ciripeşte lui Şereş la telefon că în spatele dosarului său de la Parchet s-ar afla Dinu Patriciu, iar cel care plătea pentru campania de presă îndreptată împotriva ministrului conservator era predecesorul său în această funcţie, Dan Ioan Popescu.
• Telegrame ale Ambasadei SUA la Bucureşti, in 2010, despre arme, Iran, Afganistan
Ambasada SUA la Bucureşti a transmis în ianuarie şi februarie 2010 cel puţin 10 comunicări la Washington pe teme dintre cele mai variate, de la afaceri guvernamentale interne, la probleme economice, relaţii externe, NATO, Iran, Afganistan, Pakistan, serviciile de informaţii şi controlul armamentelor. Potrivit documentelor Wikileaks, al căror conţinut nu a fost publicat integral deocamdată, Ambasada SUA la Bucureşti a transmis în 25 şi 26 februarie 2010 mai multe comunicări.
• Crin, deranjat de "imaturitatea politică" a lui Ponta. Alianţa PSD-PNL, o formulă de vacanţă?
Posibila alianţă dintre PSD şi PNL mult vehiculată de unii lideri ai acestor formaţiuni devine o chestiune iluzorie ca urmare a neînţelegerilor dintre Crin şi Ponta care au strategii diferite în războiul pe care îl poartă zi de zi cu puterea iar anulările reciproce dintre cei doi fac opoziţia să fie fragilă şi nesemnificativă. Practic dincolo de orgoliile liderilor PSD şi PNL diferentele ideologice par să fie o căciulă mult prea mare pentru o alianţă moartă înainte de a se naşte. În acest sens, Crin Antonescu a declarat ieri, că acuzaţiile lui Victor Ponta, potrivit cărora liberalii au pactizat cu PDL retrăgându-şi semnăturile de pe legea pensiilor, denotă "imaturitate".În opinia sa, ţinta preşedintelui PSD nu este nici actuala putere, nici PNL, ci Mircea Geoană.
• CURIERUL NAŢIONAL
• De ce în 2010 se iau mai puţini bani europeni decât în 2009?
Absorbţia fondurilor europene va fi în 2010 sub nivelul de anul trecut, singura zonă în care performanţele vor depăşi 2009 fiind agricultura, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. "La nouă luni suntem la mai puţin de 70% faţă de 2009. Diferenţa este extrem de mare, nu văd cum s-ar putea accelera. Şansele de a avea absorbţia în 2010 sub 2009 sunt extrem de mari. Agricultura şi silvicultura sunt singura zonă care va depăşi absorbţia de anul trecut (...) la pescuit absorbţia este în continuare zero sume, spun asta pentru a auzi şi toţi pescarii din banca centrală (...) la structurale şi coeziune, mai puţin de jumătate la nouă luni decât în 2009, sunt datele de la Finanţe (...) fonduri de coeziune, mai puţin de o treime", a spus Isărescu la seminarul "Accesarea fondurilor europene-soluţii de accelerare a atragerii lor în economia României".
• Botiş a prezentat o variantă de indemnizaţie de maternitate:maximum 1.500 lei pe 2 ani
Liderul grupului deputaţilor PDL, Mircea Toader, a spus, că, dacă propunerea PDL privind pachetul de asistenţă pentru mame nu întruneşte şi aprobarea UDMR, se va găsi o soluţie în cadrul coaliţiei de guvernare, de comun acord şi acceptată. Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a discutat, ieri, cu parlamentarii PDL despre propunerea sa privind reducerea duratei concediului de maternitate la un an, conform Mediafax. Întâlnirea a avut loc după ce liderii UDMR, dar şi parlamentari ai PDL au contestat propunerea făcută de Botiş privind reducerea de la 2 ani la 1 an duratei concediului de maternitate. Liderul grupului deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, că, dacă propunerea PDL privind pachetul de asistenţă pentru mame nu întruneşte şi aprobarea UDMR, se va găsi o soluţie în cadrul coaliţiei de guvernare, de comun acord şi acceptată.
• Euro a luat-o la vale
Moneda unică europeană a devenit tot mai fragilă, de la începutul acestui an, evoluţia ei faţă de bancnota verde fiind foarte volatilă, odată cu perspectiva intrării în incapacitate de plată a tot mai multe state care fac parte din euro-zonă. Dacă în ianuarie paritatea euro/dolar se afla la 1,45, la jumătatea anului ea atingea un minim de 1,18 dolari. În ultimele două - trei luni, se părea că euro îşi va regăsi puterea, după ce marile bănci centrale au "certat" speculatorii, în frunte cu George Soros, pentru atacul pe care îl declaşaseră la debutul crizei din Grecia, paritatea revenind peste pragul de 1,40 dolari.
• Medicii pot găsi joburi în străinătate de 10 ori mai bine plătite decât in România
Cadrele medicale pot descoperi diverse oferte de locuri de muncă la sfârşitul acestei săptămâni. Medicii cu experienţă sau tineri şi asistenţi sunt aşteptaţi pe data de 4-5 decembrie la cea de a V-a ediţie din România a Târgului Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice, cel mai mare eveniment de recrutare din domeniul medical şi farmaceutic din Europa, primul de acest gen din Europa Centrală şi de Est şi primul care a fost realizat în România. Motivaţia medicilor de a pleca din ţară este influenţată de reducerile salariale suferite în ultima perioadă de către personalul medical, lipsa dotărilor şi a condiţiilor optime de muncă din unităţile sanitare, subfinanţarea sistemului sanitar şi dorinţa de a începe o carieră medicală cu posibilităţi salariale de aproximativ 10 ori mai mari. De aceea, foarte mulţi medici sunt interesaţi de oferte din străinătate.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Proiectul "Singur acasă", în chinurile facerii
Guvernul are trei scenarii pentru concediul de creştere a copilului: reducerea perioadei la un an sau tăierea indemnizaţiei până la 1.000-1.500 de lei. "Soluţia Botiş" de înjumătăţire a concediului de creştere a copilului de la doi ani la un an a stârnit ieri nemulţumire atât în rândul UDMR, cât şi în interiorul PDL. După revolta din coaliţie, ministrul muncii, Ioan Botiş, a venit în faţa deputaţilor PDL cu trei variante de lucru, susţinând-o însă mai departe tot pe cea a concediului redus. Mai mult, le-a explicat PDL-iştilor că soluţia la care se va ajunge săptămâna viitoare va intra în vigoare imediat după adoptare şi le va afecta şi pe mamele aflate în prezent în concediu.
• Romii care nu vor să fie "ţigani" cer mediere internaţională
Reprezentanţii a şase organizaţii neguvernamentale au marşăluit ieri în Capitală în semn de protest faţă de proiectul de lege propus de deputatul PDL Silviu Prigoană de schimbare a denumirii romilor în "ţigani". Protestatarii au declarat că vor cere medierea acestei dispute de către Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Deşi anunţaseră o prezenţă consistentă (peste 200 de persoane), în faţa Guvernului s-au adunat circa o sută de reprezentanţi ai minorităţii cu denumire disputată. Au fost prezenţi membri de la Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială (CEDS), Romani CRISS, Alianţa Civică a Romilor din România - ACRR, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN), Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială (ADIS) şi Asociaţia Culturală Amphitheatrrom. Acestora li s-au adăugat şi câţiva cetăţeni români.
• Băsescu, 1 Decembrie în Kazahstan
De ziua naţională a României şeful statului se va afla în Kazahstan unde va participa la summitul OSCE. Şeful statului se va afla pe 1 şi 2 decembrie în Kazahstan unde participă la summitul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Astăzi, înainte de a ajunge în Kazahstan, Traian Băsescu a făcut o vizită neanunţată în Afganistan la trupele româneşti dislocate în zonă. Ieri seară, preşedintele a oferit cu ocazia zilei naţionale a României o recepţie la care au partcipat reprezentanţi ai instituţiilor statului precum şi reprezentanţi ai ambasadelor. Pe 1 decembrie 2009, Traian Băsescu, aflat în campania elctorală a turului 2 pentru alegerile prezidenţiale, a participat la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucreşti. Ulterior, şeful statului a participat la manifestările organizate în sectorul 2 de primarul Neculai Onţanu.
• FINANCIARUL
• Cum arată România de ziua ei
Eroii au fost uitaţi, mare parte a populaţiei trăieşte la limita subzistenţei, iar statul nu are prea multe lucruri cu care să se laude, nici după 21 de ani de la Revoluţie. Economia românească a rămas în recesiune, singura din UE, cu excepţia Greciei. Doar trei investiţii de interes naţional au fost demarate din 1990 încoace: un stadion şi două autostrăzi. Decembrie. O zi aproape ca oricare alta, marcata doar printr-o defilare a Armatei cu tehnică de luptă depăşită şi pomeni ale autorităţilor locale, pentru o populaţie tot mai debusolată. O zi naţională fără mari repere morale, fără motive de laudă, fără entuziasm, fără vlagă, fără ţinută, fără mândrie. O zi a unei ţări aflate tot timpul în tranziţie, în crize, în experimente.
• Măsurile cu care se laudă guvernul, efect zero pentru economia reală
Discursul politic pare să fie mai important decât realităţile arătate de statistici. Programul "Prima casă", un proiect parţial eşuat. În "Strategia fiscal-bugetară pe perioada 2011-2013", Cabinetul Boc susţine că încă din anul 2009 a pus în aplicare "cu promptitudine" măsuri anticriză care "au contribuit la normalizarea condiţiilor financiare". "Printre aceste măsuri menite să stabilizeze economia şi să reia procesul de creştere economică pot fi enumerate: programul "Prima casă", programul "Primul siloz", programul "Bani pentru angajaţi mai mulţi, mai competenţi, mai sănătoşi", se mai precizează în acelaşi document. Numai că, în realitate, niciunul dintre cele trei programe amintite nu are legătură cu creşterea economică.
• Mugur Isărescu: Fondurile UE, inaccesibile din cauza indolenţei şi a incompetenţei
În 2010, gradul de absorbţie va fi sub cel din 2009. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat ieri că actualul climat din economie, generat de neîncredere, inclusiv cea dintre bănci, poate fi schimbat dacă România îmbunătăţeste şi gradul de absorbţie a fondurilor europene. Din păcate, însă, rezultatul pentru 2010 este dramatic. Situaţia după nouă luni relevă că vor fi obţinuţi în acest an mai puţini bani europeni decât anul trecut. Absorbţia fondurilor europene este singurul instrument anticiclic pe care îl are România la dispoziţie pentru a ieşi din recesiune, a afirmat ieri guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
• Publicitatea radio: 21-24 de milioane de euro net, în scădere cu 10% comparativ cu 2009
Discounturile şi diminuarea bugetelor de reclame au redus încasările radiourilor şi în acest an. RadioZU, cel mai ascultat post din Bucureşti, cu peste 233.000 de ascultători în medie pe zi, atrage din publicitate aproximativ 4 milioane de euro anul acesta. Estimările privind piaţa de publicitate radio variază pentru anul în curs între 21 şi 24 de milioane de euro. Pentru 2011 Cristina Sindila, Media Buying Director Media Direction, crede că investiţiile din publicitate se vor încadra în marjele -2% şi +2% faţă de 2010.
• Guvernul ia în calcul desfiinţarea aviaţiei de luptă, din 2013
Într-o analiză a conducerii Ministerului Apărării, se admite că din 2013 Aviaţia Militară Română ar putea să dispară. În documentul menţionat, în capitolul priorităţile ministerului se arată că Executivul ia în calcul şi o soluţie alternativă pe termen scurt pentru asigurarea suveranităţii asupra spaţiului aerian naţional. Aşadar, din lipsă de resurse, MApN a luat decizia de a găsi soluţii alternative în vederea achiziţionării avioanelor de luptă pentru protecţia spaţiului aerian şi după 2013, când flota de MiG 21 LanceR iese din serviciu.
• Guvernul recunoaşte că am putea rămâne fără Aviaţie Militara din 2013
Aşa că peste trei ani ne putem trezi că serviciul de Poliţie Aeriană va fi efectuat în spatiul aerian naţional de către aviaţia bulgară care negociază să-şi schimbe flota de avioane de vânătoare. O altă soluţie ar fi ca acest serviciu să fie asigurat de membrii NATO aşa cum se întâmplă în statele baltice, unde au fost prezente şi avioanele de vânătoare româneşti. De precizat că analiza Ministerului Apărării a stat la baza elaborării strategiei fiscal bugetare pe perioada 2011-2013.
• 23.000 de locuri de muncă vacante, în trimestrul 3, la 645.453 de şomeri
Numărul locurilor de muncă vacante este în scădere, în trimestrul 3 înregistrându-se 23.000 de oferte, mai puţine cu 900 faţă de T2 şi cu 11.600 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Numai în octombrie, 28.000 de persoane au ieşit din evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), însă nu pentru că s-ar fi angajat. În luna septembrie, numărul total al şomerilor a fost de 670.247, iar în octombrie a scăzut la 645.453. La un calcul simplu, scăzând numărul celor ieşiţi din evidenţele şomerilor neînregistraţi, menţionat de ANOFM, şi adăugându-i pe cei care şi-au pierdut locul de muncă luna trecută şi au intrat în evidenţe ca indemnizaţi, rezultă că toate ieşirile din evidenţele ANOFM au fost din categoria şomerilor neindemnizaţi.
• Zona de Nord a Capitalei primeşte un nou mall de 150 de milioane de euro
În cartierul bucureştean Pajura au demarat lucrările de demolare a construcţiilor fostei fabrici de textile Dacia, amplasată pe bulevardul Bucureştii Noi, pe locul căreia asocierea CD Capital Partners&Benevo Capital Corporation va dezvolta un centru comercial a cărei primă fază va valora 150 mil. de euro. Dezvoltatorul a anunţat ieri primirea PUZ care-i permite să înceapă lucrările pentru construirea Victoria City Center. Prima etapă va cuprinde un centru comercial şi de divertisment de 60.000 mp GLA (suprafaţă utilă), care va fi dezvoltat pe un teren de 5 hectare aflat pe bulevardul Bucureştii Noi.
• Soluţia Templeton pentru atragerea românilor la Bursă: discount la IPO-urile companiilor de stat
Administratorul FP a făcut peste 150 de vizite la societăţi pentru găsirea de noi oportunităţi. Oficialii Franklin Templeton, grupul care administrează Fondul Proprietatea (FP), spun că este greu de crezut că piaţa românească de capital ar putea atrage câteva sute de milioane de euro pentru o ofertă publică iniţială (IPO) de amploare, având în vedere mărimea redusă a segmentului de investitori locali. Soluţia oferită de managerii Franklin Templeton pentru atragerea românilor la Bursă este ca statul să ofere acestora acţiuni cu discount în cadrul IPO-urilor pe la companiile pe care le mai are în portofoliu.
• Un fond imobiliar străin intenţionează să vină la Bursa de Valori Bucureşti
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) intenţionează să-şi diversifice gama de emitenţi prin introducerea la tranzacţionare a fondurilor de investiţii imobiliare (Real Estate Investment Trusts - REIT), după ce Consiliul Bursei a hotărât să înceapă demersurile necesare pentru introducerea acestor instrumente financiare la tranzacţionare pe piaţa reglementată. "BVB urmăreşte în mod continuu să îşi diversifice categoriile de emitenţi existente, iar oportunitatea apariţiei acestora în spectrul pieţei bursiere este efectul activităţii desfăşurate de mai multe fonduri de investiţii în România care investesc şi în proprietăţi imobiliare sau exclusiv în proprietăţi imobiliare", precizează reprezentanţii BVB. Valentin Ionescu, directorul general al BVB, a declarat că "Bursa poartă deja discuţii cu un fond străin de investiţii cu plasamente imobiliare inclusiv pe piaţa românească, care ar intenţiona să se listeze la BVB."
• GÂNDUL
• Traian Băsescu a sărbătorit, în avans, Ziua Naţională. Unde merg politicienii
Şeful statului a ales ca în acest an să sărbătorească Ziua Naţională a României nu pe 1 Decembrie, ci pe 30 noiembrie şi nu la parada militară de la Arcul de Triumf, ci în vizită la militarii români în Afganistan. Astăzi, Traian Băsescu se va afla în Kazahstan, unde participă la Summitul OSCE. Politicienii români nu vor rata ocazia de a fi prezenţi de 1 Decembrie la parade militare, depuneri de coroane sau întâlniri cu electoratul. Ei au de transmis şi urări românilor cu ocazia Zilei Naţionale. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că întâmpină ziua de 1 Decembrie cu foarte multă speranţă şi încredere; Preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, Mihail Hărdău (PDL), arborează, în fiecare 1 Decembrie, la scara blocului în care locuieşte, împreună cu un vecin maghiar, drapelele României şi al Uniunii Europene; Mai mulţi lideri PSD, între care preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, se vor afla la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucureşti.
• Gitenstein: Băsescu nu este îngrijorat de scandalul WikiLeaks
"Cablurile" divulgate de WikiLeaks nu vor afecta relaţiile dintre România şi SUA, crede ambasadorul, deşi cel mai intens flux al mesajelor de la Bucureşti la Washington s-a petrecut în preajma alegerilor prezidenţiale din 2009 Impactul devastator asupra diplomaţiei americane - pe care se presupunea că îl va avea dezvăluirea a 251.000 de mesaje diplomatice ("cabluri") de către site-ul WikiLeaks.org - întârzie să apară. Câtă vreme nici Londra, Parisul sau Moscova nu au criticat Washingtonul, cu atât mai probabil era să se întâmple acest lucru la Bucureşti, unde preşedintele român "nu este îngrijorat". Aceasta este opinia ambasadorului american în România, Mark Gitenstein, care l-a însoţit pe Traian Băsescu, marţi, într-o vizită în Afganistan.
• JURNALUL NAŢIONAL
• Unirea străbate ca un fir roşu istoria strămoşilor
Încă din comuna primitivă, dar mai ales în societatea sclavagistă sunt informaţii că strămoşii noştri controlau, fiind incluse în limitele stă-pânirii lor, teritorii până la sud de Dunăre, în Panonia, Carpaţii nor-dici, Ucraina, Nipru şi Marea Neagră. Fărâmiţarea feudală a dus la împărţirea haotică a teritoriului moştenit de la daci, care cu greu se mai arondează, formând în evul Mediu Moldova, Ţara Românească şi Transilvania, care separate nu-şi mai puteau apăra graniţele nici până la Tisa şi la Nistru. Nici până azi nu au putut fi adunate în graniţele naţionale Bu-covina de Nord, Basarabia şi Transnistria, Cadrilaterul, sudul Ba-na-tului, teritoriul până la Tisa, Apşele din Carpaţii nordici, teritorii locuite în majoritate de români.
• Profesorii plângeau, iar elevii strigau "Trăiască România Mare!"
Nepoţii unui contemporan al Marii Uniri, Nicolae Pârăian, din Craiova, născut în 1903, ne-au trimis la redacţie un fragment dintr-o mărturie mai veche a unchiului lor privind ziua de 1 Decembrie 1918. "Liceul de Cultură generală, azi < Nicolae Bălcescu > - municipiul Craiova. Eram de 15 ani, împlinisem în august 1918. La ora 8:00-8:50 intrasem în clasa a IV-a A şi lecţiile începuseră normal. Toţi profesorii şi personalul administrativ şi de serviciu, în plină activitate şcolară.
• WikiLeaks se joacă de-a "încurcă-i drace!"
Reacţiile în lumea-ntreagă nu se lasă aşteptate, majoritatea condamnând decizia publicării informaţiilor, în timp ce în multe capitale se încearcă o creionare a consecinţelor posibile ale dezvăluirilor, scrie AFP. O reacţie extrem de dură, pe care o parte a presei o pune pe seama dezvăluirilor WikiLeaks, a venit ieri de la Moscova, de unde preşedintele Dmitri Medvedev a ameninţat cu o cursă a înarmării dacă nu se va ajunge la un acord, cu NATO, de creare a unui sistem antirachetă comun. Pe de altă parte, şeful serviciilor secrete externe ruse a declarat că documentele WikiLeaks reprezintă "materie primă bogată" de studiat.
• ZIARUL FINANCIAR
• Apar semne de dezmorţire a economiei. Întrebarea este cât de solide sunt
Prima tranzacţie de 100 mil. euro din martie 2008 încoace, revenirea vânzărilor de camioane sau menţinerea exporturilor pe plus de 26% sunt semnale că economia poate reintra pe creştere în 2011
Imobiliarele, creditarea companiilor şi chiar bursa, prin anunţul viitoarelor listări, dau primele semnale că economia românească încearcă să se ridice de la pământ după doi ani de recesiune, susţinută în primul rând de exporturi, pe fondul revenirii economiilor din zona euro. O tranzacţie imobiliară de peste 100 de milioane de euro nu s-a mai semnat în România din martie 2008. La sfârşitul săptămânii trecute, un grup de investitori sud-africani şi britanicul Robert Neale au bătut în Bucureşti palma pentru a cumpăra proiectul Floreasca Business Park din nordul Capitalei, o afacere de peste 100 de milioane de euro făcută la doar trei săptămâni după ce Auchan şi doi investitori belgieni au plătit peste 30 de milioane de euro pentru 12 ha de teren la Electroputere Craiova.
• Copos, despre marea greşeală a vieţii lui: Dacă nu vindeam acţiunile la MobiFon, acum eram în Maldive şi nu făceam pâine, motoare şi hotelărie
Omul de afaceri George Copos, 57 de ani, care controlează un grup cu afaceri de 75 mil. euro, susţine că nu a avut o strategie de dezvoltare "anume", însă când a intrat în afacerea cu cofetării sau cea de distribuţie produse Samsung simţea că este nevoie de produse pentru care se "făceau cozi" în faţa magazinelor lui. Copos deţine şapte hoteluri în ţară, mai multe magazine cu produse de panificaţie, o fabrică de motoare, grupate în jurul Ana Holding cu afaceri în stagnare la 75 de milioane de euro în primele zece luni din acest an. "În 1990 (după ce s-a desfiinţat postul pe care îl ocupa pe turism în cadrul Uniunii Asociaţiilor Studenţeşti din România - n. red.), am avut două alternative: să rămân funcţionar la stat sau să îmi iau soarta în propriile mâini, ceea ce am şi făcut", a declarat George Copos, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la deschiderea primei cofetării în Bucureşti.
• Isărescu: Noi am redus dobânda, dar băncile, ioc
Guvernatorul Mugur Isărescu crede că băncile centrale se vor implica tot mai mult în economia reală, pentru a asigura stabilitatea financiară, dar şi cadrul de transmisie a mecanismelor de politică monetară, unde a dat ca exemplu majorarea dobânzilor la bănci în contrast cu evoluţia ratei BNR. "S-a spus foarte bine că nu e treaba unei bănci centrale să intre chiar atât de adânc în economia reală. De ce o facem noi şi de ce o vom face chiar mai apăsat în perioada următoare, inclusiv prin sucursale?
• De la 1 ianuarie 2011 dispar cărţile de muncă. Angajaţii vor fi "gestionaţi" electronic
Începând cu 1 ianuarie anul viitor, cărţile de muncă tradiţionale vor dispărea şi vor fi înlocuite cu baze de date la care angajatorii vor avea acces folosind un user şi o parolă. Măsura este prevăzută în actualul Cod al muncii şi nu este prima dată când se încearcă implementarea ei, ultimul termen-limită care prevedea dispariţia cărţilor de muncă fiind începutul anului 2009. "Există două etape prevăzute de lege pentru această măsură: prima este cea de preluare a datelor din cărţile de muncă, iar cea de-a doua este cea de scanare a cărţilor de muncă, pentru ca acestea să poată fi returnate angajaţilor. Cert este că de la 1 ianuarie 2011 vor dispărea cărţile de muncă în formatul clasic", susţine Eugen Tifin, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Muncii.
• Ce au promis şi ce au făcut politicienii pentru Bursă
Toţi liderii politici care s-au succedat la putere de-a lungul ultimilor ani, indiferent de apartenenţa politică, s-au declarat susţinători ai pieţei de capital, promiţând listarea companiilor de stat. Dacă toate proiectele anunţate din 2004 încoace ar fi fost duse la bun sfârşit, Bursa ar fi avut în prezent o capitalizare cu cel puţin 6,5 miliarde de euro mai mare (faţă de nivelul actual de 14 mld. euro), iar valoarea tranzacţiilor zilnice s-ar fi măsurat în zeci de milioane de euro (faţă de 3 mil. euro, cât a fost media în ultimele luni). BCR, Romtelecom, Romgaz, Aeroportul Henri Coandă, Electrica Muntenia Nord şi Electrica Muntenia Sud sunt cele mai importante dintre companiile pe care politicienii le-au promis Bursei de-a lungul timpului. Cele şase companii valorează în prezent 6,6 mld. euro, conform anuarului "Top 100 cele mai valoroase companii din România", realizat de ZF în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners.
• Administratorul FP spune că va susţine preţul acţiunilor pe Bursă. Cine are de câştigat?
Recentele declaraţii ale oficialilor Franklin Templeton privind răscumpărarea de acţiuni scot la lumină cât de ridicată este miza din spatele preţului la care se va tranzacţiona Fondul Proprietatea la BVB. Cine va avea de câştigat dacă această opţiune va fi activată: foştii proprietari, fondurile de investiţii, speculatorii sau statul român? Răscumpărarea de acţiuni imediat după listare ar putea fi un cadou făcut speculatorilor, care au cumpărat acţiuni în ultimii doi ani la preţuri mult sub valoarea nominală, deşi Franklin Templeton susţine că se gândeşte în primul rând la cei care au primit acţiuni ca despăgubire pentru proprietăţile confiscate de regimul comunist şi la stat, care va trebui să reia procesul de despăgubire anul viitor având ca reper preţul mediu al acţiunilor pe Bursă. Un preţ mai mare al acţiunilor ar uşura efortul de despăgubire al statului.
• Cea mai mare problemă a României e ineficienţa companiilor de stat
Dimensiunea sectorului public şi ineficienţa companiilor controlate de stat sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă România în opinia oficialilor Franklin Templeton, care s-au opus public înfiinţării celor două mari companii energetice şi donaţiilor către bugetul de stat. Compania britanică Franklin Templeton a preluat în urmă cu două luni administrarea Fondului Proprietatea unde statul român con-trolează peste 40% din capital. Fondul deţine participaţii la cele mai important companii energetice din economie (Petrom, Transgaz, Romagz şi Nuclearelectrica) şi împarte acţionariatul cu statul român. Templeton încasează de la Fondul Proprietatea, care este controlat încă de statul român, circa 15 mil. euro anual pentru administrarea activelor.
• România a luat de la UE sub 2% din fondurile totale alocate. Mai are de luat 98% în următorii trei ani
România a cheltuit pentru proiecte în derulare 239 de milioane de euro din fonduri structurale europene, din totalul de 19,6 mld. euro alocaţi în exerciţiul financiar 2007-2013 - adică sub 2% din fonduri. Cifra a fost publicată ieri de cotidianul financiar Financial Times, care susţine că a intrat în posesia unor rapoarte interne ale Comisiei Europene, rapoarte care arată că doar 10% din totalul fondurilor alocate de UE ţărilor membre pentru exerciţiul financiar 2007-2013 au fost efectiv rambursate. Chiar dacă cresc an de an, sumele alocate către beneficiarii de fonduri europene rămân infime, iar acest lucru reprezintă o povară pentru România întrucât, dacă ea nu reuşeşte să atragă banii, nu-i primeşte, dar este obligată să-şi plătească contribuţia la UE. Cifrele avansate de FT sunt diferite de datele publicate, lunar, de administraţia de la Bucureşti în privinţa fondurilor europene, unde se arată că plăţile către beneficiari au fost până în octombrie 2010 de 1,4 mld. euro.