• ADEVARUL
• Prinde viaţă coşmarul lui Dan Voiculescu
Procesul în care este judecat Dan Voiculescu pare că se mişcă într-un ritm mult mai alert, după ce un complet nou a preluat dosarul. Cei doi tineri magistraţi au respins pe bandă rulantă toate cererile de amânare ale apărării. Următorul termen, pe 7 iulie, ar putea fi ultimul. La începutul şedinţei de judecată, avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut un nou termen, pentru ca cei doi judecători să poată depune la dosar hotărârea Consiliului de conducere al Curţii de Apel Bucureşti prin care ei au fost repartizaţi în acest complet. Surpriză, însă: cererile lor au fost respinse. Au urmat apoi o cerere de recuzare, respinsă, dar şi o avalanşă de alte cereri de amânare, toate respinse, rând pe rând, de către completul condus de judecătoarea Camelia Bogdan. Una dintre cereri, formulată la un termen anterior, se referea la trimiterea dosarului la un judecător de cameră preliminară pentru a se analiza dacă instanţa a fost sesizată în mod legal, iar probele din dosar sunt corect administrate. Cererea avea o importanţă mare în economia procesului, pentru că avocaţii urmăreau o eventuală retrimitere a dosarului la Parchet pentru refacerea urmăririi penale. Cererea a fost însă respinsă.
• Cine râvneşte la locul lui Ponta în PSD
Lupta pentru şefia PSD se anunţă foarte dură, întrucât printre doritori sunt nume grele, precum vicepremierul Liviu Dragnea, Dan Şova şi primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie. Ioan Rus s-ar afla şi el în cărţi. Indiferent dacă PSD câştigă sau nu cursa prezidenţială, social-democraţii vor trebui să-şi aleagă un nou preşedinte după alegerile din 16 noiembrie. Miza este mare, întrucât cel care va câştiga va avea în mâinile sale atât frâiele partidului, cât şi puterea economică, din calitatea de viitor şef al Guvernului. În prezent, lupta în partid se duce între Liviu Dragnea şi Dan Şova. Deşi între cei doi există un conflict, ambii încearcă, de fiecare dată când presa le oferă ocazia, să lase impresia că în partid este linişte şi că întreaga energie este canalizată către câştigarea alegerilor. Fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, care va reveni în funcţia de purtător de cuvânt al partidului, susţine că nici nu s-a gândit să candideze, şi, la fel ca Dragnea, acuză presă că fabrică ipoteze.
• Marile investiţii din energie, blocate de subvenţiile care distorsionează piaţa
Subvenţiile prea mari în domeniul energiei regenerabile au distorsionat puternic piaţa, iar acum România se găseşte în situaţia în care niciun fel de proiect să nu mai poată fi finanţat în domeniul generării de electricitate, indiferent de sursa folosită. "Avem o piaţă cu distorsiuni, iar investiţiile în sectorul energetic sunt doar pe termen lung. Acum a venit vremea implementării. Un proiect în domeniul nuclear durează foarte mult, sunt necesare cheltuieli iniţiale foarte mari, dar are costuri de operare foarte mici", a declarat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, la forumul "România 2035: Securitate şi Politici Energetice, organizat de "Adevărul" în parteneriat cu Centrul Român de Politici Europene. Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă costă 6,4 miliarde de euro, iar cele două unităţi sunt necesare pentru menţinerea securităţii energetice a României. Dar subvenţiile foarte mari acordate energiei din surse regenerabile, în cuantum total de 10 miliarde de euro, au dus la o avalanşă de proiecte în sectoarele eolian şi fotovoltaic.
• Criza din Bulgaria, mâna ruşilor? Cearta pe South Stream a pus în pericol întregul sistem bancar bulgar
La două săptămâni după ce FMI cataloga sectorul bancar bulgar "stabil şi solvabil", Guvernul de la Sofia şi Comisia Europeană au fost nevoite să aloce de urgenţă aproape trei miliarde de euro pentru a evita extinderea unei crize de lichidităţi în întregul sistem. De fapt, criza a fost iscată de disputa dintre doi oligarhi apropiaţi Rusiei, care se ceartă pe contractele publice pentru construirea tronsonului South Stream în Bulgaria. Dacă lucrările la gazoductul South Stream intră în linie dreaptă să zicem, de mâine, proiectul va fi finalizat la sfârşitul lui 2016. Din acel moment, ucrainenii pierd singura armă cu care se apărau de ruşi - prin reţeaua lor de conducte, Gazprom livrează peste jumătate din gazele vândute Europei. Ruşii bifează însă o victorie şi mai importantă până atunci: treptat, tot mai multe capitale comunitare au arătat că, între principiile UE şi relaţia cu Mosova, o vor alege întotdeauna pe aceasta din urmă.
• Ponta va avea consultant american pentru campania prezidenţială
În staff-ul de campanie al lui Victor Ponta pentru alegerile prezidenţiale se va regăsi şi un consultant american, au declarat, pentru "Agerpress", surse politice. Potrivit surselor citate, premierul îl cunoaşte pe viitorul său consultant de doi ani, iar acesta a fost deja de două ori în România. Sursele politice au adăugat că acesta a condus mai multe campanii electorale mari, dar acum va lucra pentru prima dată şi pentru un politician din România. Din staff-ul de campanie al lui Victor Ponta vor mai face parte Bogdan Teodorescu şi Dan Sultănescu. Dan Şova va redeveni purtătorul de cuvânt al PSD, iar vicepremierul Liviu Dragnea va fi şeful de campanie al candidatului Victor Ponta. Social-democraţii s-au reunit, luni, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN), la Orăştie, într-o fostă bază militară. Premierul Victor Ponta a declarat la finalul a cinci ore de discuţii cu liderii PSD că, dacă va avea sprijinul colegilor, la 1 august îşi va anunţa candidatura la Preşedinţie.
• O nouă ţară pe harta lumii: Kurdistanul plănuieşte un referendum de independenţă
Preşedintele regiunii autonome Kurdistan din Irak a declarat ieri că doreşte să organizeze un referendum cu privire la independenţa regiunii şi formarea unui nou stat, acesta susţinând că Irakul este "deja partiţionat" de diferitele facţiuni ce se luptă pentru putere în ultimele luni. În timp ce minoritatea kurdă ar juca un rol important în soluţionarea crizei ce a cuprins Irakul în ultima jumătate de an, cauzată în cea mai mare parte de fundamentaliştii islamici SIIL, acesta a ţinut să sublinieze că "independenţa kurzilor este dreptul lor". Între timp, la Bagdad, prima sesiune a noului parlament a fost amânată după ce deputaţii nu s-au putut decide cu privire la cine va fi prezida peste sesiunile de dezbatere. În ultimele luni, luptătorii kurzi au ocupat regiuni care anterior se aflau sub controlul armatei irakiene, inclusiv zone bogate în petrol din regiunea Kirkuk. Un sprijin neaşteptat a venit duminică din partea prim-ministrului Israelului, Benjamin Netanyahu, care a mărturisit că doreşte să vadă un Kurdistan independent, parte din strategia Israelului de a forma alianţe regionale cu forţele moderate din zonă.
• Primele 30 de ţări care contribuie cel mai mult la binele umanităţii
Indexul Celor Mai Bune Ţări ierarhizează 125 de state din lumea întreagă în funcţie de contribuţia fiecăruia la bunăstarea celorlalte ţări, excelând la şapte domenii globale: ştiinţă şi tehnologie, cultură, securitate şi pace internaţională, ordine mondială, planetă şi climat, prosperitate şi egalitate, sănătate şi prosperitate. Topul ţărilor care fac cel mai mult bine din lume a fost creat prin combinarea a 35 de rapoarte realizate de ONU, WHO şi UNESCO pe o perioadă de aproape trei ani, notează publicaţia "The Economist", citată de "Business Insider" pe pagina sa online. Irlanda contribuie cel mai mult la binele general al umanităţii, potrivit topului recent publicat. Datorită mărimii economiei sale şi a scorului obţinut la toate cele şapte domenii de notare, Irlanda depăşeşte toate celelalte 124 de ţări luate în considerare. O majoritate covârşitoare din primele 30 de ţări cele mai bune sunt ţări europene, ceea ce transformă continentul european în cea mai importantă regiune care oferă cel mai mult bine lumii întregi, potrivit scorului general. Mai mult, nouă din primele zece ţări sunt europene.
• BANCHERUL
• Mugur Isarescu: Noii membri in conducerea BNR nu au cum sa influenteze politica bancii nationale
Recentele numiri in Consiliul de Administratie al BNR a reprezentantilor PSD, respectiv Liviu Voinea, Daniel Daianu si Gheorghe Gherghina, care-i vor inlocui din octombrie pe Cristian Popa, Nicolae Danila si Napoleon Pop, nu vor influenta poltica bancii nationale, care este dictata de mandatul ei si de lege, indiferent de apartenenta politica a persoanelor din conducerea sa, spune guvenatorul BNR, Mugur Isarescu. "In ultimul timp s-a pus problema independentei BNR odata cu numirea noilor mebri in Consiliul de Adminstratie. Cum vedeti aceasta situatie si cum s-ar putea schimba politica bancii nationale?", a fost intrebarea pusa ieri de Bancherul.ro in cadrul briefingului de presa al guvernatorului BNR ocazionata de prezentarea deciziilor de politica monetara.
• Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din BNR, despre criza bancara din Bulgaria: Nu au fost suficient de transparenti
Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din BNR, apreciaza ca unul dintre motivele pentru care Bulgaria se confrunta zilele acestea cu o criza bancara, provocata de atacul deponentilor asupra a doua mari banci cu capital local, este faptul ca nu a existat suficienta transparenta cu privire la situatia bancilor, astfel incat populatia sa aiba incredere in ele. "Din cate am vazut in presa, pentru ca nu am apucat sa discut cu omologul meu din Bulgaria nici inainte, nici dupa izbucnirea crizei bancare din aceasta tara, cred ca principala problema a fost insuficienta transparenta, a informatiilor cu privire la situatia respectivelor banci, astfel incat oamenii sa aiba incredere in soliditatea acestora", a spus Cinteza, pentru Bancherul.ro.
• CURIERUL NATIONAL
• Băncile nu prea vor să ştie de agricultură
Sectorul agricol reprezintă un loc important în economie, aportul anual în PIB înclinând balanţa în ceea ce priveşte veniturile la buget. Se spune că agricultura va fi noul boom al economiei, existând un potenţial extraordinar în acest domeniu, cu toate acestea băncile încă sunt reticente în a credita fermierii, principala cauză fiind aceea că agricultorii nu sunt solvabili. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), Dragoş Frumosu, spune că băncile nu prea sprijină sectorul agricol, arătând că în ceea ce priveşte condiţiile de acordare a creditelor, dobânzile şi garanţiile solicitate nu vin în sprijinul fermierilor. Singura soluţie ar fi ca producătorii agricoli să-şi facă o bancă agricolă a lor. Un fermier a declarat pentru Curierul Naţional că nu poate merge la bancă în vederea obţinerii unui credit atâta timp cât dobânzile sunt foarte mari, iar garanţiile peste nivelul de suportabilitate. Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu: Reticenţa bancară vine din ciclul lung de producţie, dependenţa mult prea mare de factorul natură, volatilitatea pieţelor şi a preţului produselor agricole şi lipsa garanţiilor pe care fermierul le poate oferi
• Sarkozy, audiat pentru posibile fapte de trafic de influenţă
Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost arestat preventiv ieri dimineaţă, într-un dosar privind presupuse fapte de trafic de influenţă, acesta urmând să fie audiat timp de maximum 24 de ore pentru a se stabili dacă a încercat să determine un magistrat francez să-l informeze când şi dacă se va deschide pe numele său un dosar de corupţie, în schimbul acestui serviciu, fostul preşedinte promiţându-i că-i va găsi un loc de muncă la Monaco. Potrivit presei internaţionale, această măsură este una fără precedent împotriva unui fost şef al statului francez. Anchetatori de la Brigada Anticorupţie din cadrul Poliţiei Judiciare îl vor putea audia pe Sarkozy timp de până la 24 de ore, un mandat care poate fi prelungit cu alte 24 de ore.
• BNP Paribas îşi recunoaşte vina şi primeşte penalităţi record de 9 miliarde dolari
BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa, a admis că a încălcat sancţiuni impuse de SUA altor ţări şi a acceptat să plătească penalităţi record de 8,97 miliarde de dolari într-un caz care a ajuns la cele mai înalte niveluri ale diplomaţiei franceze şi americane, notează Bloomberg. Banca a recunoscut într-un acord amiabil cu anchetatorii SUA că a procesat în perioada 2004-2012 tranzacţii interzise în valoare de aproape 9 miliarde de dolari, implicând Sudan, Iran şi Cuba, a anunţat Departamentul Justiţiei din SUA. În detaliu, valoarea amenzii este de 8,83 de miliarde de dolari, iar împreună cu cheltuielile de judecată (143 de milioane de dolari) ridică totalul de plată la 8,9 miliarde de dolari, potrivit sursei amintite. Este vorba despre cea mai mare amendă impusă vreodată de Statele Unite unei bănci străine, mai scrie AFP.
• Cât ne-a costat salvarea băncilor?
Răspunsul scurt la întrebarea din titlu: enorm. Ce înseamnă "enorm"? Înseamnă că timp de trei-patru ani de zile, toată populaţia României a plătit în medie cu 4% mai mult pentru fiecare produs cumpărat, resursele fiind redirecţionate indirect către sectorul financiar. Fără acest efort comparabil cu cel depus pentru construirea piramidelor, băncile având aproape un sfert credite neperformante sau chiar până la o treime, s-ar fi prăbuşit. Inflaţia a fost birul nevăzut pus de stat şi de sistemul bancar pentru salvarea instituţiilor financiare care au plusat la bula creditului şi au piramidat la caritasul imobiliar. Zeci de miliarde de lei şi-au dat singure băncile, într-o suveică angrenată cu un stat hoţ, pentru a rămâne în picioare, iar consumatorii de rând (în teoria capitalismului, regii economiei de piaţă) au suportat din plin povara acestui mecanism de spoliere la scară naţională. Cu alte cuvinte, salvarea băncilor ne-a costat din cale-afară de mult!
• ASF bagă gunoiul sub preş pe piaţa asigurărilor
Într-o piaţă în prag de colaps, în care cel puţin trei mari companii din asigurări se chinuiesc să se redreseze financiar astfel încât să devină solvabile, politica Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) este greu de înţeles, având în vedere că prin aceeaşi voce - a preşedintelui Mişu Negriţoiu - piaţa este deopotrivă criticată şi protejată. La numai zece zile de când îi certa dur pe asigurători, chiar de ziua lor, criticând faptul că unul dintre asigurătorii români, sancţionat într-una dintre ţările membre UE, a cerut ASF corespondenţa cu reprezentanţii acelui stat, dovedind lipsă de respect faţă de autoritate, Negriţoiu neagă că ar fi afirmat aşa ceva, adăugând însă că nu vrea să furnizeze "elemente suplimentare"... Adică nu vrea să spună nimic în plus faţă de ceea ce a declarat, nu vrea să adauge, nici să completeze...
• FMI propune o soluţie-şoc la criza datoriilor: exproprierea fondurilor de pensii
Când atenţia opiniei publice este captată de Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia, statele falite şi organizaţiile suprastatale pregătesc un jaf la scară planetară, avertizează consultantul financiar Martin Armstrong. În două postări pe portalul său ArmstrongEconomics, acesta afirmă că guvernele se pregătesc de confiscări masive ale capitalurilor private. Cea mai nouă găselniţă este o propunere a Fondului Monetar Internaţional - plasată deocamdată într-o lucrare ştiinţifică redactată de profesorii americani Carmen Reinhart şi Kenneth Rogoff - pentru prelungirea unilaterală a maturităţilor datoriilor publice. Această măsură este încă şi mai drastică decât propunerea recentă a Rezervei Federale Americane de a se pune o taxă de ieşire la vânzarea obligaţiunilor guvernamentale, spune Armstrong, care o numeşte pe Christine Lagarde, directorul FMI, "cea mai periculoasă femeie din lume".
• EVENIMENTUL ZILEI
• Adina Vălean şi Corina Creţu, vicepreşedinţi la Parlamentul European
Europarlamentarii Adina Vălean (PNL) şi Corina Cretu (PSD) sunt, de astăzi, vicepreşedinţi ai Parlamentului European, transmite România TV. Vălean a fost propunerea PPE, iar Creţu a grupului socialiştilor europeni. România ocupă astfel două dintre cele 14 poziţii de vicepreşedinte din Parlamentul European. Soţia lui Crin Antonescu a obţinut 394 de voturi, fiind aleasă din primul tur, în timp ce europarlamentarul PSD a primit 342 de voturi. În primul tur au votat 729 de europarlamentari, 717 voturi fiind valabil exprimate. După primul tur, şase dintre candidaţi au obţinut majoritatea necesară, de cel puţin 359 de voturi, şi au fost aleşi în funcţii de vicepreşedinţi, printre aceştia fiind Adina Vălean. Eurodeputaţii PSD au anunţat, înaintea votului, că nu o vor vota pe Vălean.
• Rusia INTERZICE importul de bovine şi carne de vită din România, pe motiv de boala vacii nebune
Autoritatea sanitar-veterinară rusă a dispus interzicerea importurilor de bovine, carne de vită şi produse derivate din România, din cauza "encefalopatiei spongiforme bovine", cunoscută şi sub denumirea de "boala vacii nebune". Preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu a declarat că există o suspiciune de "caz atipic" depistat la o singură carcasă. România a primit recent din partea Organizaţiei Internaionale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaşte statutul de ţară cu risc neglijabil pentru "boala vacii nebune", iar pe site-ul destinat alertelor europene în domeniul siguranţei alimentare nu figurează o alertă referitoare la România. "Suntem în anchetă de aproximativ o lună şi jumătate legat de acest caz, însă nu putem vorbi de o evoluţie a acestei boli pe teritoriul României. Dacă la finalul anchetei, ce presupune şi teste în laboratorul de specialitate din Marea Britanie, se confirmă că este vorba despre un caz atipic, acesta nu se ia în considerare şi nu se poate vorbi despre un pericol cu privire la siguranţa alimentară a populaţiei", a spus Mănăstireanu.
• Fuziunea PNL-PDL devine deocamdată alianţă
PNL şi PDL vor avea până la sfârşitul lunii iulie un candidat unic la Preşedinţie, indiferent de faza în care se vor afla la acel moment procedurile de fuziune, a declarat preşedintele PNL, Klaus Iohannis, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu Vasile Blaga. Din declaraţiile celor doi se pare însă că partidele se vor prezenta la alegerile prezidenţiale sub formă de alianţă electorală. "Cele două partide vor merge într-o alianţă electorală. La momentul potrivit vă vom spune şi numele alianţei şi forma sub care vom candida, repet, cu un singur candidat la Preşedinţie", a declarat Blaga. Acesta a explicat că negocierile privind fuziunea continuă, dar că birocraţia pe care o implică înregistrarea în instanţă este cea care împinge realizarea fuziunii după prezidenţiale.
• JURNALUL NATIONAL
• România, raiul parfumurilor false. Explozia de parfumuri contrafăcute pune în pericol sănătatea!
Milioane de parfumuri contrafăcute sunt folosite de europeni fără ca aceştia să ştie la ce riscuri se expun. Reţele de crimă organizată inundă piaţa europeană cu parfumuri false pe ruta China - Turcia - România, îşi burduşesc conturile cu sume impresionante, ameninţând în schimb sănătatea clienţilor. Aceste reţele câştigă zeci de milioane de euro din afacerea cu parfumuri, dar pedepsele la care se expun sunt mult mici decât dacă ar face trafic de droguri sau s-ar ocupa de prostituţie. Lipsa de reacţie a reprezentanţilor firmelor care produc parfumuri de lux implică vânzarea legală pe piaţa europeană a contrafacerilor, chiar dacă transporturile de parfumuri false sunt reţinute de vameşi sau poliţişti de frontieră.
• Sarkozy, cu Gaddafi. Băsescu, cu Bercea
Sarkozy a fost arestat în această dimineaţă de procurorii anticorupţie. Fostul preşedinte se alătură altor trei magistraţi şi avocaţi reţinuti în dosarul de trafic de influenţă. Grupul se organizase pentru a-l proteja pe fostul preşedinte francez de investigaţia extrem de periculoasă care viza finanţarea campaniei lui electorale din 2007 de către dictatorul libian Muammar Gaddafi. Sarkozy a scăpat de mărturia directă a lui Gaddafi, punându-se în fruntea cruciadei pentru democratizarea Libiei care a avut ca deznodământ uciderea dictatorului. Ancheta însă şi-a urmat cursul la Paris şi fără cel mai incomod martor. La Bucureşti, clanul Băsescu a obţinut finanţări substanţiale din partea comunităţilor de romi. Băsescu a mers la Costeşti în 2009 să fie alături de liderii ţiganilor, prilej de a se cunoaşte direct cu Bercea Mondial. A început un lanţ al iubirii în care clanul Bercea cotiza şi Baseştii încasau.
• Ericsson preia 730 de angajaţi Romtelecom şi Cosmote
Romtelecom şi Cosmote au semnat un contract cu Ericsson România privind transferul a 730 de angajaţi către centrul gigantului telecom suedez. Ca urmare a acestei decizii, unităţile Întreţinere Reţea Pasivă, respectiv Monitorizare şi Operare Reţea Fixă şi Mobilă vor fi transferate la centrul Ericsson Global Services, aflat în Bucureşti. În baza unui contract cu o durată de 7 ani, Ericsson va prelua responsabilitatea pentru operarea şi întreţinerea reţelelor cu şi fără fir, transmisie, domenii core şi IP, precum şi operarea reţelelor pentru sistemele de suport operaţiuni ale Romtelecom şi Cosmote România. Centrele Globale de Servicii ale Ericsson - situate în China, India, Mexic şi România - găzduiesc centre de operare reţea globale care, în colaborare cu centrele locale şi regionale, oferă servicii de suport integrat pentru reţele ce deservesc 1 miliard de abonaţi. De asemenea, Centrele GS oferă consultanţă, IT, integrarea sistemelor, implementarea reţelei şi suport pentru clienţi.
• Iulie aduce schimbări importante în plan fiscal
Eliminarea şi comasarea celor 92 de taxe şi tarife fiscale şi scutirea de impozit a profitului reinvestit se aplică de ieri. Luna iulie vine cu schimbări importante şi în plan fiscal, nu numai cu ieftiniri la factura de curent sau la cea de telefonie mobilă. Astfel, de marţi au intrat în vigoare mai multe acte normative prin care sunt eliminate sau comasate 92 de taxe şi tarife nefiscale. Astfel, oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale vor acorda gratuit următoarele serviciile de asistenţă: îndrumarea prealabilă privind formalităţile legale pentru constituirea şi modificarea actelor constitutive ale firmelor; îndrumarea pentru completarea corectă a cererii de înregistrare, a formularelor tipizate specifice activităţii registrului comerţului, a cererii de autorizare; tehnoredactarea cererii de înregistrare; redactarea declaraţiei pe propria răspundere a fondatorilor, administratorilor, împuterniciţilor sucursalelor şi a cenzorilor că îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege.
• NATIONAL
• Misterioasa "Grupare Bragadiru" ataca scena politica
Ne-am obisnuit ca aproape intreaga clasa politica romaneasca sa fie atat de vocala, incat cu greu am putea crede ca o noua formatiune care vrea sa acapareze o buna parte din electorat face tot posibilul sa ramana in umbra. Si, totusi, minunea s-a petrecut, iar dupa cum sustin sursele noastre, o grupare transpartinica cu o puternica forta financiara si, de asemenea, obisnuita cu regulile oculte ale operatiunilor "fulger" din spatele scenei s-ar afla in spatele recent preconizatei coagulari a unei bune parti a dreptei romanesti. Parca peste noapte, fostii adversari de moarte de la PNL si PDL au "pupat piata independentei" si s-au transformat in aliati fideli, arogandu-si pe loc reprezentarea dreptei politice romanesti.
• Romania, pandita de falimente bancare
Criza sistemului bancar din Bulgaria a afectat grav doua banci, dar nici ceilalti bancheri nu se simt prea bine, iar analistii financiari avertizeaza ca astfel de falimente pot avea loc oricand in Ungaria, Serbia si chiar Romania, pe fondul cresterii volumului creditelor neperformante. Guvernul bulgar a primit permisiunea de la Bruxelles de a nationaliza CBB si de a aloca 1,7 miliarde de euro pentru calmarea pietei bancare. Dar problemele nu se opresc aici, deoarece numeroase banci sau sucursale prezente in Bulgaria activeaza in tari cum sunt Serbia, Croatia, Ungaria si chiar Romania. Exista deja scenarii pesimiste, in care sistemele bancare din aceste tari pot fi "contaminate" de criza din Bulgaria.
• PUTEREA
• Iohannis, "mână de Fier", decizii în lanţ după preluarea şefiei PNL: Antonescu şi oamenii săi, înlăturaţi!
Noua conducere a liberalilor s-a întrunit marţi pentru a pune la cale noua strategie pentru desemnarea prezidenţiabilului, după ce Crin Antonescu a reintrat în cursa pentru Cotroceni. Cu un raport de forţe schimbat, Crin Antonescu fiind trecut în eşalonul doi, Ioahnnis şi-a ales oamenii de încredere, de bază fiind Teodor Atanasiu. Totodată, Marian Petrache a fost ales secretar general al PNL, iar liberalii au decis, potrivit unor lideri din conducere care au declarat pentru PUTEREA, că sondajele se vor face cu Avangarde şi INSCOP. În plus, s-a stabilit ca liberalii să nu mai voteze împotriva ridicării imunităţii parlamentarilor. Apoi, Iohannis i-a transmis primarului arestat de la Bacău, Romeo Stavarache, să se autosuspende din PNL.
• Privatizarea Oltchim, întârziată de lipsa de pregătire a investitorilor
Statul nu pare că va reuşi să vândă combinatul chimic Oltchim prea curând, iar autorităţile dau vina pe investitori. Administratorul special al Oltchim, Bogdan Stănescu, spune că amânarea privatizării combinatului a fost cauzată de lipsa de pregătire a investitorilor pentru cazul Oltchim. În prezent, Oltchim funcţionează la 25% capacitate şi cu un număr de 2.300 de salariaţi, fiind în insolvenţă din ianuarie 2013. Combinatul este propus pentru privatizare în luna decembrie. De altfel, conducerea companiei de stat a avut marţi o întâlnire cu sindicatele, pentru a se prezenta situaţia economică a combinatului şi perspectivele de dezvoltare pentru următoarele 6 luni.
• ROMANIA LIBERA
• Procesul-maraton "Voiculescu-ICA" a intrat pe ultima sută de metri
Noii judecători din dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare dau semne că vor să tranşeze rapid acest proces. Magistraţii au respins ieri toate cererile de tergiversare făcute de apărătorii lui Voiculescu şi ai celorlalţi inculpaţi, au extins sechestrul asigurător pe bunurile fondatorului PC şi au stabilit un nou termen peste mai puţin de o săptămână. Judecătorii în dosarul ICA au anunţat un nou termen pe 7 iulie. În acest dosar, procurorii cer 12 ani de închisoare pentru Dan Voiculescu. Termenul de marţi al procesului de la Curtea de Apel în care Dan Voiculescu este acuzat că a prejudiciat statul român cu 60 de milioane de dolari a fost cel dintâi judecat de un nou complet de judecată, format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea.
• Ponta a modificat Legea Educaţiei cu sfidarea Constituţiei
Posibilitatea ca persoane private să înfiinţeze universităţi şi trecerea celor care nu au luat bacalaureatul în sarcina facultăţilor sunt doar două dintre modificările esenţiale aduse Legii educaţiei naţionale, prin OUG. Fără nici o dezbatere şi fără a oferi prea multe explicaţii publice pe marginea modificărilor aduse, Guvernul Ponta a schimbat într-atât Legea educaţiei naţionale din 2011 încât se poate vorbi, practic, de o nouă lege. Ordonanţa de urgenţă, nr. 49/2014, a fost adoptată, la pachet cu multe altele, în şedinţa de guvern de joia trecută. De acum înainte, o persoană fizică sau un grup de persoane fizice vor putea înfiinţa o instituţie de învăţământ superior particular şi confesional, având în continuare calitatea de fondatori. Or, fondatorul are o mulţime de drepturi, inclusiv în ceea ce priveşte desfiinţarea sau dizolvarea universităţii şi patrimoniului acumulat pe parcursul desfăşurării activităţii. Persoanele fizice fondatoare îşi vor putea însuşi patrimoniul dobândit din taxele studenţilor şi pentru care nu au plătit impozite şi TVA, deoarece universităţile private sunt instituţii nonprofit.
• Întreaga cale ferată va transporta în 2030 cam cât o linie mai răsărită din Europa de Vest
N-au reparat nici calea ferată, iar cu banii "economisiţi" astfel nu au construit nici autostrăzile promise. Situaţia a ajuns la scadenţă. Călătoria cu trenul durează dublu faţă de acum zece ani. Calea ferată din România riscă să ajungă doar o reţea de fier vechi, bună de dus la topitorie, dacă vor continua actualele evoluţii defavorabile acesteia, arată date referitoare la vitezele de circulaţie ale trenurilor, mai mici de la an la an, dar şi indicatori privind satisfacţia pasagerilor daţi publicităţii recent de către Comisia Europeană. Trenurile au ajuns să circule de două ori mai încet decât acum 10 ani. O călătorie cu trenul durează mai mult decât înainte de cel de-al doilea război mondial. Dacă în 1939 timpul de parcurs pentru Bucureşti-Buzău era de 1 oră şi 28 de minute, acum aceeaşi rută este parcursă într-un timp mediu de 1 oră şi 51 de minute.
• ZIARUL FINANCIAR
• Asigurătorii au pierdut active de 600 mil. lei. Creşterea anunţată a pieţei a devenit scădere
Companiile de asigurări administrau la finalul anului trecut active de 18,4 miliarde de lei (echivalentul a 4,1 mld. euro), în scădere cu echivalentul a 600 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dinamica fiind influenţată de reducerea cu 50% a activelor companiei Astra, liderul pieţei la finalul anului trecut, şi a numărului de jucători din piaţă (de la 39 la 37), potrivit raportului anual al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). ASF a revizuit şi datele privind valoarea pieţei de asigurări în 2013, aceasta fiind de 8,1 miliarde de lei (1,8 mld. euro). Astfel, piaţa a înregistrat un minus de 1,6% anul trecut, faţă de o creştere de o jumătate de procent, cât indicau datele publicate iniţial de autoritatea de supraveghere. Spre comparaţie, în 2008, când criza financiară globală îşi făcea resimţite efectele pe piaţa locală, afacerile raportate de asigurători erau cu 10% mai mari decât în 2013. Totodată, comparativ cu 2008, activele companiilor de asigurări au urcat cu aproape o cincime, de la 15 miliarde de lei.
• Bursa s-a trezit din amorţeală şi a adus investitorilor câştiguri de până la 23% în ultima lună
Interesul pentru acţiuni româneşti a dus principalul indice al bursei locale, BET, cu 8% peste nivelul de la începutul anului. Bursa de la Bucureşti a fost asaltată de investitori în ultimele săptămâni, piaţa înregistrând constant rulaje peste medie, iar interesul pentru acţiuni româneşti a dus principalul indice al bursei, BET, cu 8% peste nivelul de la începutul anului, evoluţie pusă pe seama optimismului generat de închiderea cu succes a ofertei Electrica, care a atras un nivel record de bani de la investitori, 443 mil. euro. Electrica a pus România pe harta unor investitori străini de calibru, fiind listată şi pe bursa din Londra, lucru care a atras atenţia marilor fonduri de investiţii asupra bursei locale. Titlurile celei mai mari companii locale de pe bursă, Petrom, au urcat cu aproape 10% în ultima lună, iar preţul acţiunilor Transelectrica s-a majorat cu circa 23% în acelaşi interval. De la începutul anului acţiunile Transelectrica marchează un avans de 42,5%. Acţionarii societăţii au mai încasat dividende de la companie în acest an care le-au mai adus un câştig brut de 14%.
• Isărescu: Nu vrem să ne jucăm cu dobânda. Mi se pare periculoasă descurajarea economisirii prin reducerea dobânzilor la depozite
BNR a decis să menţină dobânda de politică monetară la 3,5%, în condiţiile în care apreciază că nu este încă certă consolidarea pe termen mediu a traiectoriei de scădere a inflaţiei, dar şi pentru a nu descuraja procesul de economisire, guvernatorul Mugur Isărescu făcând trimitere la graba unor bancheri de a reduce dobânzile la depozite. Banca centrală mizează pe stimularea creditării prin continuarea programului de ajustare a rezervelor minime obligatorii şi pe managementul lichidităţii şi vorbeşte despre o "conduită prudentă" a politicii monetare şi o "dozare judicioasă" a instrumentelor sale în concordanţă cu evoluţiile interne şi ale mediului internaţional. "Dobânda la 3,5% a fost bine poziţionată. Suntem într-un proces de considerare, ca să nu zic reconsiderare. Să vedem în ce măsură traiectoria este una de durată. Nu vrem să ne jucăm cu rata de politică monetară în sus şi în jos. Când luăm o hotărâre vrem să fim siguri că nivelul la care ne vom situa oferă probabilitate minimă de revenire", a declarat ieri Isărescu la briefing-ul de presă de după şedinţa de politică monetară.