REVISTA PRESEI 02.07.2016

Willy Homner
Revista Presei / 2 iulie 2016

ADEVARUL

Ce schimbări aduce 1 iulie 2016 în buzunarele românilor

Începând cu data de 1 iulie intră în aplicare o serie de normative care vor genera plusuri în bugetele populaţiei. Energia electrică şi gazele naturale se ieftinesc cu câteva procente, indemnizaţiile minime pentru mame cresc cu peste 400 de lei, dispărând plafonul maxim şi concediul pentru creşterea copiilor se va acorda urmând proceduri simplificate. Românii vor plăti cu 2% mai puţin la electricitate, factura scade cu 3% la gaze, liberalizarea pieţei se amână, indemnizaţia pentru creşterea copilului se majorează de la 600 la 1.063 de lei.

Klemm: SUA au fost dezamăgite de rezultatul votului din Marea Britanie; nu credem că e adecvat să se ia măsuri punitive

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm a declarat, vineri, la TVR, că Statele Unite au fost dezamăgite de rezultatul votului privind Brexit-ul, însă trebuie să respectată hotărârea poporului britanic, el adăugând că nu crede că este necesar sau adecvat să se ia măsuri punitive pentru plecarea Marii Britanii din UE. "SUA au fost dezamăgite de rezultatul votului de joia trecută, dar aşa cum a spus însuşi preşedintele Obama, trebuie să respectăm hotărârea poporului britanic. Provocarea actuală este ca Marea Britanie, Uniunea Europeană şi alţi parteneri ai Marii Britanii să stabilească un curs de urmat şi sperăm că acest lucru se va face într-un mod productiv, organizat", a spus ambasadorul SUA la Bucureşti. Hans Klemm a mai arătat că SUA nu cred

Europa tuturor neliniştilor: câte state vor vrea EXIT?

Există această perspectivă, absolut deloc teoretică. Cât de mult şi cât de rapid va deveni realitate, asta vom vedea în lunile viitoare, poate mai ales în 2017, când acesta va fi un subiect major de dezbatere în campanii electorale majore, în Franţa spre exemplu. Dar este absolut cert că neliniştile sunt importante, odată cu creşterea nemulţumirilor populaţiei din multe state membre UE la adresa propriilor clase politice, scăderii treptate a nivelului de viaţă, răsfrângând totul pe un eşec al construcţiei europene, osificată şi birocratizată de structurile de la Bruxelles. Cu efectul imediat al unei negări, în bloc, a valorii proiectului european, odată cu tendinţa de a asculta din ce în ce mai tare vocile naţionaliştilor extremişti care, acum, găsesc momentul propice pentru a relansa agenda lor politică pe care figurează, la loc de cinste, promisiunea ieşirii imediate din UE şi NATO.

În cât timp i se va retrage titlul de doctor fostului premier Ponta. Acesta riscă să rămână şi fără calitatea de avocat

Fostul premier Victor Ponta are 10 zile la dispoziţie pentru a contesta decizia CNATDCU prin care se propune retragerea titlului de doctor obţinut de acesta. În cazul contestaţiei, Consiliul general al CNATDCU are termen alte 10 zile, de la momentul înregistrării contestaţiei, pentru a propune menţinerea sau retragerea titlului de doctor. Victor Ponta pierde mai mult decât titlul de doctor, dacă Ministrul Educaţiei emite ordinul de retragere a acestuia. Ponta poate pierde calitatea de avocat, dar şi dreptul de a preda. Ponta a intrat în Baroul Bucureşti fără examen, doar pe baza titlului de doctor, arată hotnews.ro, or, în acest context, retragerea titlului de doctor presupune şi retragerea calităţii de avocat. Specialiştii contactaţi de "Adevărul" susţin că din acest moment organele judiciare trebuie să preia cazul, întrucât fostul premier s-a folosit de o diplomă falsă pentru a accede la anumite posturi.

Liviu Dragnea: Nu exclud varianta ca eu să ajung premier

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus, într-o intervenţie la Antena 3, că PSD nu va veni cu o variantă de premier încă din campania electorală pentru alegerile parlamentare, dar nu a exclus posibilitatea ca el însuşi să fie propunerea partidului pentru funcţia de prim-ministru, în cazul în care social-democraţii vor reuşi să formeze o majoritate în toamnă. Liderul PSD crede că preşedintele Klaus Iohannis nu va putea refuza propunerea PSD pentru funcţia de prim-ministru, în condiţiile în care social-demnocraţii, împreună cu ALDE, vor reuşi să formeze o majoritate parlamentară.

Gabriel Oprea a demisionat din UNPR şi se retrage din viaţa politică

Gabriel Oprea a demisionat din UNPR, partidul pe care l-a fondat şi pe care l-a condus timp de şase ani. De asemenea, Oprea a anunţat, pe Facebook, că se va retrage cu totul din viaţa politică la sfârşitul anului, când îi expiră mandatul de senator.

Moscova îşi va repoziţiona trupele dacă Finlanda aderă la NATO, ameninţă Putin

Moscova îşi va repoziţiona trupele dacă Finlanda aderă la NATO, a ameninţat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, relatează The Associated Press. Putin a făcut această ameninţare într-o conferinţă de presă, la finalul întâlnirii cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto la reşedinţa de vară a şefului statului finlandez din Naantali. Aceasta este prima vizită pe care Putin o efectuează într-o ţară din Uniunea Europeană după Brexit. Interesul faţă de o eventuală aderare la NATO este în creştere atât în Finlanda, cât şi în Suedia vecină, după ce Rusia a anexat Peninusla ucraineană Crimeea şi în urma unor acuzaţii potrivit cărora Moscova îi susţine militar - cu armament şi oameni - pe separatiştii ruşi în estul Ucrainei, ceea ce ruşii dezmint. Miniştrii finlandez şi suedez de Externe au participat, în mai, la o reuniune a omologilor lor din NATO, un indiciu cu privire la o consolidare a relaţiilor.

După Brexit, furtuna politică. Boris Johnson, "trădat" de un aliat vechi

Scena politică din Marea Britanie a fost zguduită de votul în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană dat de cetăţeni pe 23 iunie. Joi, evenimentele s-au succedat rapid în cadrul Partidului Conservator, care are misiunea ingrată de a desemna un nou prim-ministru. Liderul campaniei pro-Brexit şi marele favorit Boris Johnson a ieşit din cursă, iar presa britanică relatează că la baza deciziei ar sta o "trădare" al unui aliat de lungă durată. Aproape la fel de surprinzător ca rezultatul votului de pe 23 iunie a fost anunţul de joi dimineaţă: când susţinătorii săi se aşteptau ca el să-şi lanseze campania pentru şefia partidului şi implicit fotoliul de prim-ministru, Johnson a anunţat că nu va candida. În schimb, prietenul şi aliatul politic al lui Johnson şi un alt susţinător al conservator al Brexitului, Secretarul de Stat pentru Justiţie Michael Gove, şi-a anunţat tot joi dimineaţă intenţia de candida pentru şefia partidului.

UE a prelungit cu şase luni sancţiunile economice impuse Rusiei

Uniunea Europeană a decis vineri să extindă cu şase luni, până la 31 ianuarie 2017, sancţiunile economice impuse Rusiei din cauza crizei din Ucraina. Decizia este una aşteptată, după ce liderii europeni au cerut realizarea unor paşi importanţi pentru obţinerea păcii în estul Ucrainei, transmite Reuters. UE şi SUA au impus sancţiuni, în iulie 2014, împotriva Rusiei, care au viziat, în special, domeniul apărării, cel energetic şi financiar, după ce liderii ruşi au susţinut insurgenţa pro-rusă din estul Ucrainei. Ca răspuns, Moscova a impus o interdicţie asupra importurilor de alimente din statele europene. Ministerul rus de Externe a denunţat vineri drept "absurdă" şi "mioapă" decizia Bruxellesului de a prelungi cu şase luni sancţiunile economice impuse din cauza crizei din Ucraina, relatează AFP.

EVENIMENTUL ZILEI

Tarom a anunţat DEFECŢIUNE TEHNICĂ pentru că nu a avut aeronavă să opereze cursa Bucureşti - Timişoara şi retur

Un număr de 153 de pasageri au fost blocaţi ore în şir în Aeroportul Internaţional "Traian Vuia" din Timişoara în aşteptarea cursei Tarom care ar fi trebuit să-i ducă la Bucureşti. Practic, aeronava RO 607 care trebuia să decoleze la ora 17,15 de pe Aeroportul Otopeni cu destinaţia Timişoara, de unde urma să revină la Bucureşti, sub numele Ro 608, preluând şi pasagerii din Oradea, nu s-a ridicat de la sol. "Tarom a anunţat o defecţiune tehnică", spune directorul Aeroportului Internaţional "Traian Vuia" din Timişoara. Realitatea e însă diferită de comunicarea oficială lapidară a reprezentanţilor Tarom, arată sursele EVZ. De fapt, compania nu a avut aeronavă cu care să opereze cursa, Bucureşti - Timişoara de la ora 18,25 şi implicit pe cea de 19,55 pe relaţia Timişoara - Bucureşti, aşteptând ca la Otopeni să ajungă, de la Viena, un Airbus 310, care a decolat vineri seara spre Timişoara la ora 23,10.

Dragnea îi debarcă pe liderii PSD Cluj, care de prea mult timp fac joc de gleznă pentru Emil Boc

Demiterea lui Remus Lăpuşan a venit ca urmare a faptului că acesta, în calitatea lui de preşedinte al PSD Cluj, nu a fost capabil să ridice partidul la un scor electoral acceptabil şi să îl transforme într-un veritabil adversar al lui Emil Boc. De fapt, la ultimele alegeri locale, PSD Cluj, condus de Remus Lăpuşan s-a lansat într-un joc foarte riscant de a susţine un candidat independent, iar la final, rezultatul a fost de-a dreptul dramatic. Pe municipiul Cluj Napoca, PSD Cluj a realizat un scos electoral de 14 la sută, cu zece procente mai mic decât cel din 2012, în timp ce candidatul independent Octavian Buzoianu a a fost votat de doar opt la sută dintre clujeni, cu mult mai puţin decât scorul PSD pe oraş. În tot acest timp, Emil Boc a zdrobit PSD cu un scor electoral de 70 la sută, fapt ce l-a enervat la culme pe liderul PSD, Liviu Dragnea.

Scenariu: Valeriu Steriu la şefia spionajului extern

Preşedintele UNPR, Valeriu Steriu, ar putea ajunge directorul Serviciului de Informaţii Externe, scenariul fiind lansat de PSD-PMP. Contactat de EVZ, Valeriu Steriu a declarat că nu a negociat preluarea SIE: "Subiectul şefiei SIE este prea serios pentru a fi discutat public în aceşti termeni. Nu cred că funcţia de şef al SIE se negociază politic. Eu, personal, nu am negociat niciodată pentru ea". Liderul UNPR a adăugat că nici el, şi nici partidul pe care îl conduce, nu pot accepta "destabilizarea SIE". "Schimbul pentru ca UNPR- ul să treacă prin fuziune în PNL este ca Iohannis să îl numească pe Valeriu Steriu director la SIE, în locul lui Mihai Răzvan Ungureanu", a declarat fostul deputat Gelu Vişan, în prezent membru PMP, la dcnews. ro. Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a întărit ieri scenariul spunând că a auzit de la mai mulţi UNPR-işti despre această presupusă negociere.

Decizie importantă pentru DATORNICII ÎN FRANCI: cursul a fost ÎNGHEŢAT la 2,1 lei

Tribunalul Bucureşti a stabilit, într-un dosar cu Banca Românească, îngheţarea cursului la care se va face plata creditului luat în franci elveţieni la valoarea de 2,1 lei/franc. De asemenea, debitorul va putea plăti ratele în lei, ceea ce reprezintă o premieră. Decizia instanţei este definitivă. Potrivit datelor publicate ieri de Tribunalul Bucureşti, instanţa a constatat "caracterul abuziv al clauzelor stipulate în contractul de credit nr. XXXX/19.12.2007 la art. 8.1 şi art.9.1. Declară nulitatea absolută a clauzelor menţionate anterior. Dispune stabilizarea (îngheţarea) cursului de schimb valutar CHF/LEU, pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului sus menţionat, la valoarea de la momentul semnării contractului, respectiv la valoarea 2,1342 lei/CHF, curs ce urmează să fie stabilit pe toată perioada derulării contractului. Dispune denominarea, în moneda naţională, a plăţilor". Decizia, pronunţată pe 24 iunie 2016, este definitivă şi executorie.

TELEVIZIUNE GRATIS pentru toţi românii de la 1 iulie

Seenow, primul serviciu online de live TV si Video on Demand din România, va oferi începând cu 1 Iulie doar conţinut gratuit utilizatorilor săi, serviciul renunţând cu totul la a mai oferi conţinut contra cost. Din oferta de conţinut vor face parte mai mult de 30 de canale tv live şi emisiunile înregistrate ale acestora într-o selecţie făcută de specialiştii Seenow. Monetizarea serviciului se va face prin livrarea de clipuri pubicitare într-o manieră care să nu sâcâie utilizatorii. Seenow îşi propune în acest fel să fie şi mai aproape de baza mare de utilizatori români pe care a câştigat-o în anii de la lansarea din decembrie 2011, atât din ţara cât şi din străinătate, şi să le ofere acces neingrădit la o selecţie de programe de ştiri, muzică, emisiuni generaliste şi canale radio.

JURNALUL NATIONAL

Gorghiu: Demisia lui Oprea - înţeleaptă; politica de alianţe a PNL - decisă luni

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat vineri că decizia lui Gabriel Oprea de a se retrage din UNPR este ''înţeleaptă'' şi a afirmat că politica de alianţe a liberalilor va fi decisă săptămâna viitoare. ''Referitor la demisia lui Gabriel Oprea cred că nu sunt foarte multe lucruri de comentat şi cred că nici nu am motive să comentez. Singurul lucru pe care pot să-l spun - este o decizie zic eu înţeleaptă această demisie şi e bine că se întâmplă acest lucru. Altfel, cred că sunt probleme mult mai importante care trebuie discutate în acest moment de liderii partidelor politice şi printre aceste întâmplări nefericite cred că se încadrează inclusiv declaraţia unor lideri din statele europene care, din păcate, nu fac decât să încurajeze disoluţia proiectului european şi o posibilă ieşire din NATO. Şi fac referire exactă la declaraţia preşedintelui Cehiei, Milos Zeman'', a declarat pentru AGERPRES Alina Gorghiu.

O alta tara europeana cere referendum pentru ieşirea din UE

''Nu sunt de acord cu cei care susţin părăsirea Uniunii Europene, dar voi face totul pentru ca ei să aibă un referendum şi să se poată exprima. Acelaşi lucru este valabil şi pentru o ieşire din NATO'', a spus şeful statului ceh, Milos Zeman, într-o întâlnire cu cetăţenii în oraşul Velke Mezirici, situat în estul Cehiei. El s-a pronunţat pentru organizarea de către Cehia a unui referendum privitor la apartenenţa ţării la Uniunea Europeană şi NATO, după ce britanicii au decis pe 23 iunie ca ţara lor să părăsească UE, relatează vineri Reuters. Zeman, care a mărturisit că ar susţine rămânerea Republicii Cehe în ambele organizaţii, nu are printre atribuţii convocarea unui referendum, care presupune aprobarea parlamentului. Totuşi, el este un lider politic influent într-o ţară unde mulţi alegători sunt sceptici în legătură cu Uniunea Europeană.

Exporturile României cresc, dar rămân firave

Exporturile României au ajuns în 2015 la un record istoric absolut, dar economia noastră rămâne una de consum, iar autorităţile trebuie să se implice mai mult în promovarea produselor autohtone pe pieţele globale, în timp ce antreprenorii locali au nevoie de o mai bună organizare pentru a putea să facă şi comerţ exterior. Aceasta este una din concluziile Forumului "Exporturile- motor de creştere pentru România", organizat de Intact Media Group. "România nu este o ţară care exportă puţin, ci o ţară care are puţini exportatori", a declarat Costin Borc, vicepremier şi ministru al Economiei, care a arătat că există doar 50 de firme româneşti cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro, capabile să performeze pe pieţele externe.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb