• ADEVARUL
• Guvernul grec, pe marginea colapsului
Guvernul grec s-a întrunit aseară într-o şedinţă de urgenţă în urma crizei generate de anunţul de marţi al premierului George Papandreu privind organizarea unui referendum pentru a-i consulta pe greci în privinţa acceptării pachetului de ajutor propus de liderii zonei euro. Mai mulţi membri de rang înalt ai Partidului Socialist condus de premierul Papandreu au cerut demisia premierului. Potrivit cotidianului britanic "The Guardian", există zvonuri că ideea organizării referendumului ar fi fost deja abandonată. Dacă este adevărat, acest lucru va fi o uşurare pentru Europa şi va ajuta la revenirea burselor. Abandonarea referendumului l-ar pune însă pe Papandreu într-o poziţie dificilă.
• Ministrul grec de Finanţe habar n-avea de referendumul cerut de premierul Papandreu
Premierul elen, Giorgios Papandreu, nu şi-a informat miniştrii că a decis organizarea unui referendum privind asistenţa europeană pentru salvarea Greciei. Ministrul de Finanţe, Evangelos Venizelos, cel puţin, habar n-avea marţi dimineaţă de intenţia premierului de a organiza un vot popular. "Ministrul Venizelos a vorbit cu omologul german, Wolfgang Schäuble, cu Josef Ackermann, şeful Institututului de Finanţe Internaţionale (IIF), cu Olli Rehn, comisarul european pentru Afaceri Monetaredar şi cu şeful misiunii FMI pentru Grecia, Poul Thomsen, pentru a salva cea de-a şasea tranşă de împrumut şi cel de-al doilea pachet de asistenţă financiară", a declarat sursa guvernamentală, pentru Reuters.
• Poate fi România liderul "zonei noneuro"?
O propunere făcută de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, de înfiinţare a unui "grup noneuro", ar putea pune Bucureştiul să aleagă între "Statele Unite ale Europei" şi "axa cu Londra". O ştire care ar fi meritat o carieră mai bună pe frontul dezbaterilor noastre publice a venit luni din partea Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Organizaţia a propus ca România să iniţieze constituirea "grupului noneuro", în cadrul Uniunii Europene. Oamenii de afaceri văd în crearea acestui grup o modalitate prin care ţările din afara zonei euro ar putea să-şi apere mai bine interesele la marea masă a negocierilor de la Bruxelles. Un loc despre care se spune că este dominat din ce în ce mai puternic de interesele "celor 17" din zona euro.
• Londra, pe post de "sponsor"?
Ideea constituirii grupului "noneuro" nu este vânturată doar la Bucureşti. De fapt, ea a fost lansată la începutul lunii octombrie de lordul David Owen, fost ministru de Externe al Marii Britanii, în ziarul "Financial Times". Apoi, o declaraţie făcută publică vineri, 28 octombrie, de premierul David Cameron a lăsat să se observe intenţia Marii Britanii de a se constitui într-un stat-pivot al zonei noneuro. "Comisia Europeană trebuie să fie gardianul celor 27, este foarte important să aibă grijă de instituţiile tuturor celor 27", afirma premierul britanic .
• Zile negre pentru companiile europene
Problemele financiare cu care se confruntă guvernele europene forţează marile companii să-şi restructureze operaţiunile şi să concedieze zeci de mii de angajaţi. Efectele crizei datoriilor de stat din Uniunea Europeană şi măsurile dure de austeritate impuse de guverne în încercarea disperată de a-şi diminua deficitele bugetare uriaşe şi-au pus amprenta asupra mediului european de afaceri. Companiile autohtone şi cele străine care au operaţiuni aici sunt nevoite să-şi regândească strategia de business din cauza scăderii vânzărilor şi mai ales a prognozelor care anunţă deteriorarea economiei europene şi în 2012. Cele mai lovite au fost, de departe, marile grupuri bancare. Acestea au anunţat în ultima perioadă disponibilizarea a mii de angajaţi. Grupul britanic HSBC va renunţa la 30.000 de angajaţi în următorii doi ani, iar Barclays taie 3.000 de locuri de muncă. Credit Suisse a anunţat şi ea că renunţă la 3.500 de posturi.
• Rezerva valutară a BNR s-a redus cu 1,4 miliarde de euro. Cât s-a dus pe apărarea cursului?
Rezerva valutară a Băncii Naţionale a României a scăzut de la de la 37,642 miliarde euro în septembrie la 36,290 miliarde la finele lunii octombrie. Adrian Vasilescu nu comentează privitor la intervenţia BNR în piaţa valutară, dar economiştii spuns că stabilitatea leului ar putea fi, măcar în parte, rezultatul vânzărilor de valută pentru apărarea cursului euro-leu. Rezervele valutare ale BNR au scăzut în luna octombrie cu circa 1,4 miliarde de euro, ca urmare a ieşirilor de capital şi a deprecierii euro în raport cu dolarul, lira sterlină şi yen-ul japonez, potrivit comunicatului dat de BNR.
• Daniel Hannan: "UE este acum statul otoman, cu o birocraţie centralizată, cu taxe ridicate"
Daniel Hannan unul dintre copiii teribili ai politicii britanice şi unul dintre cei mai vocali critici ai Uniunii Europene, a vorbit într-un interviu pentru inliniedreapta.net despre carenţele democratice ale UE, despre repetarea unor greşeli care vor duce la adâncirea actualei crize şi despre posibilitatea unui Tea Party în Europa. Tragedia generaţiei noastre este că, în acelaşi mod în care indienii, chinezii şi celelalte mari civilizaţii din lume învaţă beneficiile descentralizării şi iniţiativei locale, UE se duce în direcţia opusă. Noi suntem acum statul mongol, otoman, cu o birocraţie centralizată, cu taxe ridicate, cu uniformitate. Proporţia Europei occidentale din PIB-ul mondial a scăzut de la 36% în 1974, la 25% acum şi va fi de doar 15% în 2020. Asta se întîmplă cînd centralizezi puterea.
• USL scade în sondaje, dar rămâne la 50 %
Alianţa Opoziţiei este cotată la 52% în octombrie în condiţiile în care, înainte de formarea Uniunii Social Liberale, cele două partide componente, PSD şi PNL, aveau împreună 58%. Potrivit aceleiaşi cercetări efectuate de IMAS pentru ziarul "Adevărul", USL se află cu mult în faţa PDL, partid cotat cu 17,6% din opţiunile celor care s-ar prezenta la vot. Chiar dacă a pierdut câteva procente de la începutul anului, alianţa Opoziţiei are alte câştiguri, crede preşedintele Pro-Democraţia, Cristian Pârvulescu. "Putem vorbi de un succes al Opoziţiei. Liderii Opoziţiei au contribuit la apariţia alternativei, cu toate greutăţile pe care le-a cunoscut USL. Pentru ei era important să se menţină peste bara psihologică de 50%", afirmă Pârvulescu.
• Recensământul 2011: am scăzut sub 20 de milioane
Prima numărare finală, dar provizorie, arată că românii sunt mai puţini cu 2 milioane decât la recensământul din 2002 şi că populaţia a coborât sub pragul de 20 de milioane. La virgulă, Institutul Naţional de Statistică (INS) a transmis ieri că s-au recenzat 19.599.506 de persoane prezente, temporar absente şi plecate pentru perioadă îndelungată. Însă cifrele sunt departe de cele finale, atrage atenţia INS, întrucât urmează să mai fie număraţi cei din locuinţele colective (puşcării, cămine de bătrâni etc.), cei plecaţi în misiune afară (din Ministerul Administraţiei şi Internelor, din Ministerul Apărării şi din Ministerul Afacerilor Externe).
• Ministerul Economiei visează o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj pe Dunăre
Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a întâlnit astăzi la Belgrad cu omologul său sârb, iar în discuţii a fost luată şi posibilitatea de a construi o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj la Dunăre, informează un comunicat al ministerului. Potrivit unor surse din sector, acest proiect ar necesita între 600 şi 900 de milioane de euro. O astfel de centrală implică existenţa a două lacuri de acumulare, cu o diferenţă de altitudine între ele. Ziua, centrala ar urma să producă energie din căderea apei, iar noaptea, să utilizeze surplusul de energie din reţea pentru a urca înapoi apa în lacul superior.
• CURENTUL
• Opoziţia a inventat alternativa la Băsescu: Charles - Carol al III lea
După ce au constatat că discursul regelui Mihai din Parlament nu a mutat munţii din loc şi nici nu a mobilizat milioane de români pe calea monarhiei, maeştrii păpuşari au venit cu o născocire nouă, care-l face să se cutremure pe Traian Băsescu...de râs. Este vorba de prinţul Charles al Marii Britanii care se pregăteşte să devină....Carol al III lea al României, după ce va renunţa la tronul Angliei în favoarea fiului său William. Scenariul a fost lansat în Ardeal, la Cluj de un ziar din panoplia lui Roşca Stănescu, "Ziua de Cluj" şi a fost rostogolit ulterior la unele televiziuni naţionale de aceeaşi veşnici corifei ai mişcării antibăsesciene. Poate nu în mod întâmplător cel care a lansat acest scenariu este ziaristul Mihai Hurezeanu, fratele celebrului Emil Hurezeanu.
• Geoană raliază în jurul său nemulţumiţii de USL
Creaţia conjuncturală şi nefirească dintre din stânga şi dreapta concretizată în hibridul Uniunea Social Liberală (USL) a creat foarte mulţi nemulţumiţi în rândul pesediştilor. Fie că este vorba de pierderea privilegiilor din "era Geoană", fie că este vorba de nemulţumiri legate de politica falimentară a USL, rândul "ereticilor" roşii se îngroaşă pe zi ce trece. Aceştia sunt puşi în faţa a două opţiune: fie pleacă şi se înrolează în partidul generalului Oprea, fie aşteaptă vremuri mai bune în speranţa regăsirii unor timpuri mai bune cu Geoană la timona PSD-ului. Epurarea de tip stalinist făcută de Ponta în jurul "oamenilor lui Geoană" a făcut posibilă crearea acestei caste dizidente care îşi aşteaptă comandantul "number one".
• CURIERUL NATIONAL
• Mugurii unei noi ordini mondiale
Mai-marii lumii ne pregătesc ceva! Cum după şocul din 2008, la nivelul societăţii, ne aflăm încă la o etapă a întrebărilor, reevaluării şi bilanţurilor - soluţiile fiind departe - reţetele sunt căutate undeva sus, tot la factorii de decizie, adică la cei care ne-au împins în actuala criză. Convingerea formată pare a fi aceea că pentru a contracara excesele participanţilor la piaţă este nevoie de mai multă centralizare şi de reglementări mult mai drastice. Asta în vreme ce vâltoarea crizei seculare ne-ar putea conduce către alte concluzii şi în primul rând la aceea că (supra)îndatorarea generalizată este un fenomen nociv. Cum însă o oligarhie bine înfiptă câştigă enorm de pe urma sistemului cămătăresc mondial, nucleul dur al acestuia va încerca să ne ducă în cu totul alte direcţii.
• Ne lăsăm uraniul la îndemâna oricui!
Compania Naţională a Uraniului a informat, la ora 15,14 a zilei de miercuri 26 octombrie, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN) că "personalul de la Punctul de lucru - Sector Ştei din cadrul Sectorului minier Băiţa Plai (fost Sucursala Bihor) a constatat dispariţia a opt surse (în trecut erau numite etaloane - n. red.) echivalente de minereu de uraniu (opt ţevi cu lungimea de aproximativ 3,5 m şi diametrul de 2" - aproximativ 5,08 cm, sudate la capete, conţinând în total cca. 73,5 kg minereu de uraniu)". Dispariţia materialului radioactiv a fost descoperită miercurea trecută, însă incidentul nu a fost anunţat de către autorităţi. Surse din domeniul nuclear au declarat pentru Curierul Naţional că din cele 73,5 kg de minereu de uraniu nu puteau fi extrase mai mult de 150 grame de uraniu fisionabil şi că, oricum, în România nu există tehnologia necesară acestui procedeu. "Cel mai probabil, cele opt etaloane au fost furate pentru că hoţii au crezut că este fier", a declarat sursa amintită.
• România, pregătită pentru reluarea rambursărilor de plăţi
Autorităţile române au transmis CE date care atestă atât remedierea problemelor identificate de auditorii europeni în sistemul de achiziţii publice, cât şi reverificarea achiziţiilor publice din proiectele deja derulate. MAEur precizează că a transmis CE, la 31 octombrie, informaţiile referitoare la îndeplinirea condiţiilor pentru reluarea rambursărilor de plăţi pentru proiectele finanţate din instrumentele structurale, apreciindu-se că în noiembrie-decembrie ar putea fi reluată transmiterea cererilor de decontare, informează Mediafax.
• Octombrie a adus cea mai mare ieftinire a apartamentelor din ultimele 12 luni
Faţă de luna septembrie, tariful mediu de suprafaţă utilă a scăzut cu 2,4%. Imobiliare.ro: Ne putem aştepta la variaţii negative şi în ultimele luni ale anului. Mulţi imobiliari şi-au pus speranţa că 2011 va fi cel puţin un an al stabilizării preţurilor pe o piaţă aproape inexistentă şi stimulată de programe guvernamentale şi în prezenţa unor noi momeli aruncate de băncile de locuinţe din România. Deşi faţă de anii anteriori trendul descrescător al preţurilor nu mai este la fel de accelerat şi dă senzaţia unei stabilizări, realitatea nu este de fapt aşa cum au prezentat-o oamenii din piaţă. Pur şi simplu piaţa a scăzut la un nivel de la care căderea preţurilor nu mai poate fi la fel de abruptă, ca în anii declanşării crizei.
• Preşedintele CSSPP candidează pentru un loc în CA al SIF Moldova
Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, şi unul dintre cei mai vechi brokeri din piaţa de capital, Mihai Chişu, de la IFB Finwest, candidează pentru un loc de membru în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova (SIF2). Postul este vacant după revocarea lui Matei Alexandru, fost şef al SIF Moldova, din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie pentru prejudicierea SIF ca urmare a încheierii unor contracte în perioada în care a ocupat funcţia de director general.
• Arhitecţii euro s-au aşteptat la criză, ca etapă în formarea Statelor Unite ale Europei
Politicienii şi eurocraţii care au gândit structurile zonei euro s-au aşteptat ca uniunea fiscală să intre în criză la un moment dat, dar au considerat că aceasta va contribui la atingerea scopului lor, acela de a crea Statele Unite ale Europei, potrivit unui analist Cazenove. Arhitecţii zonei euro s-ar putea să fi ştiut tot timpul că structurile zonei euro sunt incomplete, însă s-au gândit că o criză structurală le-ar permite să introducă politica fiscală comună, care altfel ar fi fost politic imposibilă scrie pe blogul Wall Street Journal jurnalistul Martin Essex. Teoria a fost prezentată de directorul pentru investiţii al Cazenove Capital Management, Richard Jeffrey, la postul de radio BBC 5, notează Mediafax. Pentru a-şi susţine teoria, analistul citează afirmaţii ale lui Romano Prodi în Financial Times în 2001, când italianul era preşedinte al Comisiei Europene. "Sunt sigur că euro ne va obliga să introducem un nou set de instrumente de politică economică. Este imposibil politic să propunem aşa ceva acum. Dar cândva va exista o criză şi vor fi create noi instrumente", declara Prodi la momentul respectiv.
EVENIMENTUL ZILEI
• De ce Ponta şi Iliescu îl vor "mort" pe Mircea Geoană
În timp ce Victor Ponta, prin războiul cu Geoană, simte nevoia să demonstreze că el este şeful în PSD, Ion Iliescu este mânat doar de dorinţa de răzbunare faţă de cel care l-a învins în 2005. Mircea Geoană pare un un cui în talpa PSD. Un cui care face ca PSD să şchioapete, iar Victor Ponta, aflat în vârful partidului, să se clatine. Conflictul dintre Geoană şi Ponta, care îl are aliat şi pe Ion Iliescu, are o explicaţie în istoria comună a celor trei lideri PSD. Deşi uniţi, Ion Iliescu şi Victor Ponta au motive diferite să caute să-i provoace lui Geoană sfârşitul. Pentru Ponta, politician în plină afirmare, lupta cu Geoană este o cale de legitimare în poziţia de şef al PSD. Pentru Iliescu, politician trecut de finalul carierei, este doar răzbunare.
• Grecia se joacă cu focul la butoiul cu pulbere al Europei
Deşi liderii europeni au convenit să şteargă 50% din datoria elenilor, guvernul de la Atena vrea să supună această decizie unui referendum. Anunţul făcut luni de premierul grec, Georgios Papandreou, privind organizarea unui referendum prin care populaţia să se pronunţe asupra celui de-al doilea pachet de asistenţă financiară acordat Greciei de creditorii externi, a iritat cancelariile UE şi a tulburat apele în partidul de guvernământ de la Atena. Vestea a căzut ca un trăsnet în Germania şi Franţa, ţările care orchestrează întregul efort politic şi financiar de salvare a Zonei Euro, zdruncinată de criza economică elenă, cu atât mai mult cu cât vine la doar câteva zile după un summit la care liderii europeni au convenit asupra noilor măsuri de ajutorare a Greciei.
• Experiment periculos în jurnalism: Europa mai are 7 ani până la război
"În martie 2016, armata lui Vladimir Putin a ocupat Lituania, Belarus şi Moldova. Criza din Europa este oportunitataea Rusiei, a spus Putin. Aceste zile de umilinţă au luat sfârşit. Imperiul nostru va fi restabilit". Acestea sunt rândurile unui material scris de către presa britanică într-un experiment jurnalistic fără precedent realizat de către un istoric în publicaţia Daily Mail. Rezultatul? Aproape 500 de comentarii în doar câteva ore. ulterior, site-ul publicaţiei a închis sistemul de comentarii. Cei de la Daily Mail au publicat un scenariu imaginar al istoricului Dominic Sandbrook, care plecând de la afirmaţia cancelarului german de săptămâna trecută făcută în Parlamentul German, şi-a imaginat că Europa va intra în război până în 2018.
• Ce se întâmplă când liderii europeni folosesc cuvântul "război"
Liderii europeni nu s-au ferit să vorbească, recent, despre destrămarea UE şi despre pericolul izbucnirii unui conflict din cauza problemei datoriilor. Înaintea summitului UE de miercurea trecută, când s-a decis recapitalizarea băncilor europene şi ştergerea a 50% din datoria Greciei, cancelarul german, Angela Merkel, a tras un semnal de alarmă, pe fondul divergenţelor din interiorul blocului comunitar. "Ce e bun pentru Europa e bun şi pentru Germania. Stau mărturie 50 de ani de pace şi prosperitate în Germania şi în Europa. Nimeni nu ar trebui să creadă că încă 50 de ani de pace şi prosperitate sunt asiguraţi. Nu sunt asiguraţi. Şi de asta spun că dacă euro cade, cade şi Europa, iar acest lucru nu trebuie să se întâmple", a declarat Angela Merkel, făcând apel la unitate pentru salvarea Greciei.
• Unde sunt banii omenirii? Patru ţări deţin peste o treime din rezervele valutare globale
Grupul ţărilor BRIC, adică Brazilia, India, Rusia şi China adună în rezervele lor internaţionale, constând în principal în dolari şi euro, aproape 5.000 de miliarde de dolari însemnând aproximativ 37% din rezervele valutare ale tuturor celor 96 de state care contează în lume. Statele Unite ale Americii, Marea Britanie sau ţările membre ale zonei euro în frunte cu giganţii francezi sau germani pot fi trecute la categoria "alţii" atunci când vine vorba despre rezervele valutare pe care le deţin. Nici măcar Japonia, care ani la rândul a dominat topul, nu se mai află pe primul loc. China avea la jumătatea acestui an rezerve valutare de peste 3.200 de miliarde de dolari, constituite în mare parte în monedă americană şi reprezentând aproximativ 27% din totalul rezervelor internaţionale, potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional.
• Secretul milioanelor de pensii care ies în minus la buget
Restanţierii la bugetul asigurărilor sociale de stat acumulaseră datorii de circa 7,72 miliarde de lei până la jumătatea acestui an. Din aceşti bani, statul ar putea plăti aproape zece milioane de pensii. În total, 159.609 contribuabili mari, mici şi mijlocii figurau cu re stanţe, potrivit datelor furnizate EVZ de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Valoarea unei pensii medii era, în luna iunie, de 776 lei. Aşadar, restanţele reprezentau echivalentul a zece milioane de pensii medii.
• JURNALUL NATIONAL
• Se teme Grecia de propria armată? Ministrul Apărării a demis comandanţii tuturor armelor
Măsura a fost anunţată în plină criză politică, ce riscă să ducă la căderea Guvernului, după ce premierul grec, Georgios Papandreou, a anunţat convocarea unui referendum privind planul european de salvare a ţării. Panos Beglitis, titularul portofoliul Apărării, anunţase încă de luna trecută că doreşte să numească proprii oameni în funcţiile cheie din armată, pe care o considera un adevărat "stat în stat", potrivit cotidianului britanic The Guardian. Astfel, printre victimele lui Beglitis se află şeful de Stat Major din Armata elenă, omplogul acestuia din forţele navale, dar şi comandantul aviaţiei greceşti.
• Băsescu, despre recunoaşterea Kosovo
Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri la Belgrad că România nu a recunoscut şi nu recunoaşte independenţa Kosovo. "Un lucru extrem de important pentru noi este legat de evoluţia situaţiei din provincia sârbă Kosovo. România nu a recunoscut şi nu recunoaşte independenţa Kosovo şi credem că o soluţie negociată, în care sârbii din Kosovo, în orice caz, trebuie să aibă sentimentul că instituţiile sârbeşti îi servesc şi îi protejează, trebuie să existe", a declarat Traian Băsescu. El a făcut această afirmaţie în timpul unei declaraţii de presă susţinută alături de omologul său sârb, Boris Tadici. Băsescu a mai spus că, pentru moment, "nu există nici o analiză care ar putea spune că România ar trebui sau ar putea să recunoască Kosovo".
• Şefii Erste "au umflat" artificial în scripte situaţia băncii pentru a încasa bonusuri mari
Metodele folosite de bancherii de pe Wall Street îşi fac loc, încet-încet şi în Europa. După ce americanii au aflat cu stupoare că Lehman Brothers făcea "jonglerii" financiare prin care scotea active din balanţa contabilă a băncii pentru ca finanţele sale să arate mai bine, iata că a venit şi rândul unei bănci la care nu v-aţi fi aşteptat: Erste Bank. Banca austriacă, ce deţine în România cel mai mare grup local - BCR - a evaluat "prea bine" impactul unor instrumente financiare pe care le deţine. Erste Bank a şocat investitorii în august când anunţat că trebuie să reclasifice un portofoliu de CDS-uri (credit default swap - asigurări de neplată, nr) drept derivative şi nu garanţii financiare.
• NATIONAL
• Partidul lui Dan Diaconescu se vinde la pachet cu ajutoare de caldura
Membrii PPDD plaseaza cereri de adeziune pe la administratorii de bloc, care au sarcina sa le afiseze la loc de cinste langa formularele pentru ajutoarele de caldura. Scandalul iscat in jurul inscrierii partidului la tribunal a fost mana cereasca pentru Dan Diaconescu. Odata rezolvata insa aceasta formalitate, PPDD-ul nu numai ca a stagnat in sondaje, ba chiar a inceput sa o ia usurel in jos. In fata acestei situatii, membrii formatiunii au fost trimisi in teren pentru a racola forte proaspete.
• Pedelistii l-ar da pe Boc pe niscaiva procente
Cel putin o data la doua luni, pedelistii il "remaniaza" pe Emil Boc. Cum termenul s-a implinit, democratii vor din nou sa spele de pe imaginea partidului petele guvernarii austere. Conform zvonurilor venite din interiorul partidului, PDL scade iarasi in sondaje. Atat de repede incat democratii se tem ca vor ajunge, curand, sub pragul de 15 procente. Alunecarea pe toboganul sondajelor ar putea fi oprita doar daca schimbam premierul, sustin "off the record" pedelistii. Varianta imbratisata si de presedintele Basescu, dar din pacate pentru ei nu si de aripa Boc din PDL.
• Ponta, Antonescu si Oprescu se duc sa pupe licuriciu"
Ca mai toti politicienii care se respecta, Victor Ponta, Crin Antonescu si Sorin Oprescu vor sa bifeze in agenda electorala o vizita in Statele Unite ale Americii. Desi evenimentul urmeaza sa aiba loc undeva la inceputul anului 2012, Victor Ponta a fost fortat de imprejurari sa anunte inca de pe acum programul viitorului turneu politic. Si asta din cauza faptului ca uselistilor le-a cam sarit mustarul cand au aflat ca Mircea Geoana a fost cu un pas inaintea celor "trei muschetari" (de la Victor Ponta citire!). Prin urmare, liderul social-democrat a tinut sa se laude ca va pleca de manuta cu Antonescu si Oprescu pe la Bruxelles si prin SUA, pentru a cere binecuvantarea in vederea viitoarei curse electorale.
• Inedit: Femeile care nu voteaza au interzis la sex!
Nu mergi la vot, nu mai faci sex! Aceasta este metoda prin care un partid din Zimbabwe vrea sa combata absenteismul electoratului de sex feminin. In timp ce politicienii romani se dau de ceasul mortii incercand sa-i convinga pe alegatori sa vina la urne, in Zimbabwe, secretarul general al Miscarii pentru Schimbarea Democratica (MDC-N), Priscilla Misihairabwi-Mushonga, a gasit o metoda inedita pentru a le determina pe doamne sa voteze. Concret, aceasta le-a cerut barbatilor din etnia Ndebele sa nu mai aiba relatii sexuale cu sotiile lor, daca acestea nu vor demonstra ca au votat in alegerile din 2012.
• Daca stranuta China, mapamondul intra in coma
China si-a incetinit cresterea economica, fapt ce poate avea efecte dezastruoase asupra intregii lumi. Analistii economici din SUA si Europa au estimari sumbre pentru anul 2013. China a suprins intreaga lume in anii trecuti, dupa ce a consemnat o crestere economica sustinuta de circa 10% anual, stimuland si economia mondiala prin cererea de materii prime si marfuri din intreaga lume si prin exporturi. Vorbim insa la timpul trecut. Conform unei analize a Associated Press, China si-a incetinit ritmul cresterii economice, de la 10,1% anul trecut la 9,5% in trimestrul al doilea al acestui an. Acest ritm este in continuare inca ridicat, fiind atins in prezent doar de Argentina, sigur, respectand proportiile.
• Romanii, mai saraci de 40 de ori decat elvetienii
Romania figureaza, in continuare, printre tarile europene cu cele mai mici venituri. Romanii sunt de aproximativ 40 de ori mai saraci decat elvetienii. Un raport al bancii Credit Suisse releva ca averea totala la nivel mondial a ajuns la astronomica suma de peste 231.000 de miliarde de dolari. Cea mai mare parte a acestui "tort" apartine norvegienilor, australienilor si elvetienilor. Acestia din urma sunt, de atfel, si cei mai bogati oameni din lume. Potrivit studiului, adultii elvetieni au o avere medie de 540.010 dolari. Totusi, SUA cumuleaza cele mai multe averi din lume, insumand 81.000 miliarde de dolari.
• PUTEREA
• Afacerea "Agenţia guvernamentală"
Marea reformă administrativă pornită de premierul Boc s-a dovedit a fi un fiasco pentru economia naţională. Reducerile obţinute sunt atât de mici, încât se pune problema dacă cheltuielile făcute cu schimbarea antetului documentelor nu costă mai mult. În schimb, pentru Guvern, a fost perfect, pentru că s-a mai făcut loc pentru clienţii de partid. Şefia unei agenţii guvernamentale este o adevărată mană cerească, nu pentru salariu, ci pentru "beneficiile" pe care le poate genera. Unii au ajuns chiar şi în arest, pentru că au folosit funcţia publică pentru a cere bani. Aceştia sunt doar cei care au fost prinşi, probabil pentru că nu au respectat regula jocului.
• Ministerul Finanţelor vrea 4,5 mld lei
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să atragă 4,5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat în luna noiembrie, în vederea finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice, a anunţat instituţia. Astfel, MFP va organiza patru licitaţii pentru certificate de trezorerie cu discount în noiembrie, două cu maturitate la un an, una cu maturitate la 9 luni şi una la 6 luni. Emisiunile de certificate de trezorerie la 12 luni au o valoare programată de un miliard lei şi, respectiv, 700 milioane lei.
• ROMANIA LIBERA
• Noua ordine a creditelor: adio împrumut de consum în euro
Noul regulament de creditare conceput de Banca Naţională după discuţiile cu bancherii impune un avans minim de 25% la creditele imobiliare în euro. Programul Prima Casă rămâne neatins, în schimb, noile reglementări privind creditele de consum aproape desfiinţează împrumutul de nevoi personale în euro. Avansul minim la creditele imobiliare va fi de 15% pentru lei şi 25% pentru euro în cazul în care solicitantul obţine veniturile în moneda naţională.
• Ce s-a ales de cazul "Mafia permiselor din Argeş"
Vă mai amintiţi de cazul "Mafia permiselor din Argeş", în care mai multe persoane publice din Bucureşti au fost acuzate că au luat examenul de conducător auto după ce au dat şpagă? Acest dosar se anunţă a fi unul dintre marile eşecuri ale justiţiei: din cele 400 de cauze judecate până acum, doar opt permise obţinute fraudulos au fost anulate, restul rămânând valabile. Aceste procese au fost desprinse de către procurorii DNA din celebrul caz "Mafia permiselor de la Argeş", în care 23 de poliţişti de la Serviciul Permise Auto, în frunte cu şefii lor, au fost arestaţi pentru luare de mită.
• Sclavilor: en garde,Lagarde! de Ilie Serbanescu
Multi au rămas probabil mască auzind îndemnul ce a venit de niciunde din altă parte decât de la vârful FMI, respectiv de la directorul general Christine Lagarde în persoană, de a se abandona politicile de austeritate şi de a le înlocui cu unele de stimulare a economiei, astfel încât nu numai să se evite o nouă recesiune, dar şi să se obţină creştere economică în măsură să genereze resursele necesare spre a se înfrunta datoriile uriaşe ale statelor.
• ZIARUL FINANCIAR
• Recensământul, doar vârful aisbergului. România nu mai ştie să se numere. Câţi români? Câţi bugetari? Câte companii de stat? - Greu de răspuns
Recensământul s-a încheiat, dar controversele abia încep să apară. Prost organizat, el nu reprezintă decât suma confuziilor introduse în societate de instituţiile statului. Lipsa de competenţă a clasei politice, care insistă să-şi numească oameni în posturi-cheie din administraţie, în mod normal rezervate tehnicienilor, a fost ilustrată anul acesta nu numai prin bâlbâielile de la referendum. Ziarul Financiar a arătat că Guvernul nu ştie câţi bugetari există, fiind date contradictorii, câţi funcţionari lucrează pentru fonduri europene, că există confuzii privind numărul de contracte de după apariţia Codului muncii sau că Ministerul Economiei nu ştie care sunt primii 100 de exportatori.
• Exit-ul din BCR va umple cu dividende conturile acţionarilor SIF Transilvania
Cel mai mare profit de la declanşarea crizei şi exit-ul din BCR vor aduce dividende record pentru acţionarii SIF Transilvania (SIF3) anul viitor, care ar putea fi recompensaţi cu 136 milioane de lei sau cu 0,1245 lei pentru fiecare acţiune deţinută la societatea de investiţii, potrivit calculelor analiştilor. Luni 31 octombrie, SIF Transilvania a obţinut acordul direct al acţionarilor să îşi vândă pachetul de 6% deţinut la BCR, cea mai mare bancă din sistem, către grupul austriac Erste Bank, acţionarul majoritar al băncii cu 69,4% din capital.
• Liderii greci lasă poporului decizia de a ieşi din faliment. Bursele fac implozie, iar zona euro riscă să sară în aer
Premierul grec George Papandreou a şocat Europa şi a aruncat în aer pieţele financiare anunţând că va organiza un referendum naţional prin care poporul va stabili dacă acceptă sau nu al doilea pachet de bailout stabilit de creditorii internaţionali, care ar putea salva statul elen de la faliment, dar cu preţul unei cure draconice de austeritate. Până la ora 6:20, ora României, bursa de la Londra scăzuse cu 3%, iar cele de la Frankfurt şi Paris au picat cu 5,1%, respectiv 5,3%. Indicele Athex, al bursei de la Atena, a scăzut cu până la 7%. "Cetăţenii vor fi chemaţi să spună < da > sau < nu > acordului. Nimeni nu poate decide în afara grecilor. Credem în participarea democratică şi nu ne temem de aceasta", a declarat premierul elen, preluat de presa internaţională, fără a oferi mai multe detalii.
• Cât de mult au simţit oamenii de afaceri creşterea economică de 3% anunţată de Băsescu pe T3
Creşterea mai consistentă a economiei din al treilea trimestru, estimată la 3%, a fost remarcată mai ales de către oamenii de afaceri care lucrează în domeniul agricol, în turism sau care sunt exportatori, dar nu şi în segmentul construcţiilor. Oricum, majoritatea reprezentanţilor mediului de business îşi exprimă îngrijorările pentru anul 2012. Nici pentru ultimul trimestru al anului 2011 auspiciile nu sunt foarte favorabile, având în vedere că domeniul construcţiilor intră în "hibernare", turismul scade, iar cea mai mare parte a producţiei agricole pare să fi intrat deja în calculul PIB pe al treilea trimestru.
• Situaţia Italiei, agravată de Grecia: randamentele obligaţiunilor se îndreaptă spre maximele istorice
Dobânzile obligaţiunilor pe zece ani ale Italiei au urcat astăzi la 6,23% pe an, ca urmare a furtunii generate pe pieţe de anunţul premierului elen George Papandreou cu privire la organizarea unui referendum despre noul pachet de salvare a ţării, de 130 de miliarde de euro. O valoare peste 6% este considerată nesustenabilă pe termen lung, iar ţările care au apelat la ajutor extern, Grecia, Irlanda şi Portugalia, au făcut-o atunci când dobânda titlurilor pe zece ani se afla sub valoarea de 7%.