REVISTA PRESEI - 03.03.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 martie 2011

ADEVĂRUL

Răfuială mafiotă la nivel înalt

Un comisar superior al ANAF a fost arestat aseară într-o cauză în care se vehiculează şpăgi de aproape două milioane de euro. Denunţătorul în acest dosar este italianul Antonello Celestini, acuzat că ar fi fraudat statul român cu 40 de milioane de euro, în ciuda opoziţiei celor pe care acum îi acuză că i-ar fi mituit. Un nou scandal de proporţii la Fisc şi la Autoritatea Vamală: un controversat om de afaceri italian acuză că persoane cu funcţii de conducere din cadrul celor două instituţii i-ar fi cerut 1,8 milioane de euro şpagă pentru a scăpa de controalele Fiscului şi pentru a-i şterge din pix datoriile avute către statul român. DNA a propus, ieri, arestarea preventivă a lui Adrian Nicolae Gavrilă, consilier superior în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) -Direcţia Generală Coordonare Inspecţie Fiscală, şi a avocatului bucureştean Marius Stăncescu.

Preţul carburanţilor doboară noi recorduri

Preţul benzinei a ajuns la un nou maxim istoric, iar cele mai scumpe sortimente sunt la doar 13 bani distanţă de pragul psihologic de şase lei pe litru. Guvernul a modificat Codul Fiscal în urmă cu două zile, iar biocarburanţii nu mai sunt scutiţi de accize. OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră de pe piaţa locală, a majorat preţul de referinţă al carburanţilor cu opt bani pe litru pentru benzine şi cu şase bani în cazul sortimentelor de motorină, ca urmare a accizării biocarburanţilor din componenţa lor.

Astfel, cel mai scump sortiment de benzină, OMV Carrera 100, a ajuns la preţul-record de 5,87 lei pe litru. Benzina premium fără plumb 95, care până acum era singura sub cinci lei, de ieri costă 5,07 lei pe litru.

Postul OTV, marele perdant în audienţă

Televiziunea lui Dan Diaconescu a intrat în declin luna trecută, după ce cazul crimelor de la Cernavodă a fost încheiat. Postul OTV a avut o medie de 69.000 de telespectatori pe minut, cu 15.000 mai puţini faţă de ianuarie. Televiziunea a coborât pe locul zece, fiind depăşită de Disney. În februarie, ratingurile principalelor televiziuni au fost în scădere, cu mici excepţii. Pro TV rămâne liderul audienţelor, cu o medie de 391.000 de telespectatori pe minut, la nivel urban, însă televiziunea comercială a pierdut 19.000 de telespectatori în februarie. Asta în ciudat faptului că a difuzat două ediţii din emisiunea "Românii au talent" care au înregistrat audienţe-record. Antena 1 a avut acelaşi trend descendent, având o scădere de 7.000 de telespectatori, comparativ cu ianuarie.

Fostul şef al Exploatării Miniere din Alba: "Oamenii din Roşia au fost cumpăraţi"

Fostul şef al Exploatării Miniere din Alba analizează cauzele ce au dus la impasul de astăzi: sărăcia cruntă şi banii aruncaţi cu valizele. Aurel Sântimbrean îi blamează şi pe locuitorii din zonă care, în schimbul recompenselor ce le-au fost oferite, au acceptat să-şi vândă şi locurile de veci. Aurel Sântimbrean a fost cândva şeful Exploatării Miniere de Stat de la Roşia Montană. Timp de 30 de ani, până în 1987. Acum este un simplu pensionar şi locuieşte în comuna natală din numele căreia, după bunul obicei din zonă, îşi trage şi numele de familie: Sântimbru, judeţul Alba.

Bătălie în PSD pentru şefia socialiştilor europeni

Eurodeputatul social-democrat Adrian Severin intenţionează să candideze pentru şefia Grupului Socialist din Parlamentul European. PSD nu a luat o decizie în privinţa candidatului pe care îl va sprijini. Schimbarea liderului eurodeputaţilor PSD a stârnit controverse printre social-democraţi.

Eurodeputatul PSD Adrian Severin, care este în prezent unul dintre cei nouă vicepreşedinţi ai Grupului Socialist, îşi face deja campanie pentru şefia grupului, afirmă surse din PSD. Alegerile vor avea loc în ianuarie 2012 când actualul şef al grupului, Martin Schulz (Germania), ar urma să preia şefia Parlamentului European în locul lui Jerzy Buzek (Polonia, PPE).

Bucureşti: Millenium Building Center, blocul fantomă

Una dintre cele mai înalte clădiri din Bucureşti este goală de aproape doi ani, de când a fost distrusă de un incendiu puternic. Clădirea nu poate fi închiriată pentru că nu a fost renovată. Proprietarul nu a fost despăgubit de firma la care îşi făcuse poliţa de asigurare şi cele două părţi se află în proces.

Millenium Building Center, imobilul de 19 etaje care se află pe Bulevardul Carol, în apropierea Bisericii Armeneşti, zace gol din iulie 2009, când un incendiu puternic a distrus trei etaje superioare şi a afectat toate celelate paliere.

Trupele speciale occidentale, infiltrate în Libia şi gata de asalt

Forţele guvernamentale şi cele ale opoziţiei se luptă pentru oraşele strategice. Pentru scurt timp, trupele pro-Gaddafi au controlat portul Marsa El Brega. Preşedintele Muammar Gaddafi a avertizat ieri că libienii vor muri cu miile dacă Statele Unite sau alte puteri străine vor intra în Libia. Trupele speciale ale aviaţiei britanice (SAS) sunt pregătite să asigure securitatea celor 10 tone de gaz sarin şi gaz muştar (iperită) stocate în trei amplasamente, potrivit unor surse americane, citate de cotidianul "Daily Telegraph". Aflate în Libia de aproximativ 10 zile, forţele speciale au ajutat la evacuarea a sute de muncitori din sectorul petrolier. SAS au pus deja la cale un plan, în eventualitatea în care Washingtonul le va cere o intervenţie la cele trei locaţii.

Europa admite că are o problemă cu dictatorii

Controverse UE nu s-a dat în lături de la cooperarea cu liderii autoritari ai lumii musulmane. Acoperire politică şi morală a existat: erau lideri care se opuneau terorismului şi asigurau stabilitate în relaţiile politice. Vor declanşa revoluţiile din nordul Africii o schimbare de abordare la Bruxelles? Marţi, comisarul pentru Extindere, Stefan Fule, şi-a turnat cenuşă în cap - un posibil semn. Când preşedintele uzbec Islam Karimov păşea, alături de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pe covorul albastru de la Bruxelles, pe 25 ianuarie, furtuna din lumea islamică nu se transformase încă în taifun. În Tunisia, Ben Ali căzuse, dar încă se mai putea paria pe supravieţuirea lui Mubarak. Gaddafi părea intangibil.

Ruşii vor să-şi transporte petrolul prin România

Autorităţile române au acum cele mai mari şanse să atragă Gazprom ca partener în proiectul oleoductului Constanţa-Trieste, după ce conducta concurentă din Bulgaria a fost blocată. Rusia este gata să se retragă din proiectul Burgas-Alexandropolis şi să caute rute alternative, a declarat ministrul rus al Energiei, Serghei Şmatko. După ce bulgarii ne-au furat de sub nas proiectul de gaze South Stream, a venit vremea răzbunării! În altă bătălie dintre cele două state de la nord şi sud de Dunăre, adică cea a conductelor de petrol, România are acum şanse enorme să fure Bulgariei un partener important: Rusia. Este vorba de proiectele concurente Constanţa-Trieste, denumită şi Pan European Oil Pipeline (PEOP), şi Burgas-Alexandropolis.

CURENTUL

Fata lui Nicolae Popa dă în vileag relaţia cu Vîntu

Ioana Popa, fata lui Nicolae Popa, a scris pe adresa redacţiei Curentul, ca replică la adresa unui material din "Curentul" în care semnalam schimbarea depoziţiei acesteia în beneficiul lui Sorin Ovidiu Vîntu. Documentul trimis de pe adresa de mail a Ioanei Popa are ca orice document electronic nişte proprietăţi, ce indică nişte parametri, generaţi automat pentru documentele create în suitele Office utilizate. Printre altele, la proprietăţi apare numele proprietarului platformei. Proprietarul, respectiv autorul textului trimis de Ioana Popa, este Florin Iaru, ne arată proprietăţile documentului - aşa-zisa replică a fetei lui Nicolae Popa. Florin Iaru a fost vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor şi este la bază poet, reprofilat în analist al Realitatea TV, după un îndelungat stagiu pe meterezele revistei umoristice "Caţavencu".

Văduva neagră de Tia Serbanescu

Dl Ponta n-a prea ştiut să explice de ce consilierii PSD au votat ca PDL după ce vorbise cu Vanghelie "să-l sprijinim pe Oprescu". Probabil că Vanghelie a înţeles, ca de obicei, pe dos mai ales că era ocupat cu propria-i aniversare unde a avut peste 300 de tacâmuri, inclusiv din elita culturală fascinată de naturaleţea sa de brânză de oaie. În aceeaşi zi, guvernul a lămurit printr-un caz concret ce înseamnă "criteriile de performanţă" în numirea unor demnitari: dl Blejnar l-a numit la şefia vămii Bucureşti, tot printr-o periculoasă detaşare, pe Silviu Văduva, un personaj ale cărui performanţe sunt cunoscute doar de doamnele celebre cu care s-a afişat şi de cluburile unde a consumat. Supărat fiindcă presa în loc să-i aprecieze "gândul de a aduce un suflu nou" într-un domeniu necunoscut l-a numit playboy, Văduva a demisionat în câteva zile silindu-l pe dl Blejnar să facă alt casting prin cluburi şi cafenele pentru a găsi o persoană detaşabilă precum Costea sau Văduva neagră, devoratoare de partenere faimoase.

CURIERUL NAŢIONAL

Vanitatea te poate împinge spre faliment

Proprietarii nu recunosc că afacerile nu le mai merg şi apelează prea târziu la insolvenţă. Rata de reintrare a firmelor în circuitul economic este sub 5%. CITR: Insolvenţa a devenit un fenomen social, dar nimeni nu o face de plăcere. Ultimii doi ani au fost marcaţi de o "înflorire" a numărului de insolvenţe, în România. La finele lui 2010 se înregistrau 34.000 de firme aflate în această procedură, din care 20.000 de dosare deschise chiar anul trecut. Dintre acestea, cele mai multe au şanse slabe de a scăpa de faliment pentru că au fost lăsate să "moară" de propriii proprietari. Mânaţi de orgoliu şi încăpăţânare, aceştia nu acceptă faptul că afacerile lor merg foarte prost şi că firmele lor au puţine şanse să scape de faliment şi apelează prea târziu la protecţia oferită de procedura insolvenţei, sunt de părere reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).

Poveste fără sfârşit în Libia

La mai bine de două săptămâni de la declanşarea revoltelor populare, situaţia din Libia rămâne confuză. Problemele se amplifică pe zi ce trece, ca urmare a represiunii violente declanşate de regimul condus de Muammar Kadhafi, care refuză să plece de la putere. Vărsarea de sânge a continuat şi ieri, când forţele loiale lui Kadhafi au lansat atacuri aeriene în două oraşe controlate de opoziţie. Protestatarii şi forţele lui Kadhafi au fost implicaţi în confruntări violente, soldate cu zeci de morţi. Tabere militare de la periferia oraşului Ajdabiya au fost bombardate de avioane militare ieri dimineaţă, iar tinerii din opoziţie s-au îndreptat spre zona de conflict, pentru a apăra oraşul, potrivit unui lider tribal, citat de CNN. Liderul tribal a mai declarat că forţele colonelului Kadhafi au preluat controlul asupra oraşului al-Brega, situat la circa 80 de kilometri vest

Liderii din coaliţia guvernamentală au semnat protocolul de colaborare

Liderii formaţiunilor din coaliţia guvernamentală au semnat, ieri, la Parlament, protocolul de colaborare parlamentară şi guvernamentală, citează Mediafax. Protocolul a fost semnat de către preşedintele PDL, premierul Emil Boc, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, şi liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian. La ceremonie au participat numeroşi lideri ai formaţiunilor din coaliţia guvernamentală. Protocolul prevede prelungirea colaborării guvernamentale şi parlamentare între părţi până la finalul actualului mandat legislativ, incluzând un calendar al dezbaterii unor proiecte de lege.

Cât costă susţinerea leului?

Banca Naţională a României (BNR) a utilizat în februarie 400-500 milioane de euro din rezerve pentru a susţine leul, după ce a folosit anul trecut 3-4 miliarde de euro pentru stabilitatea cursului euro/leu, estimează analiştii ING Bank România. "Rezervele internaţionale au scăzut cu 600 milioane de euro în cursul lunii februarie, la 32,1 miliarde de euro. Faptul că un declin de doar 150 milioane de euro este explicat de evoluţia cursului valutar sugerează că banca centrală a utilizat o sumă importantă din rezerve pentru a susţine leul în timpul lunii trecute. Estimăm că această sumă se ridică la 400-500 milioane de euro, dar vom ajusta acest nivel după ce vor fi publicate mai multe date", se arată într-un raport al analiştilor ING Bank România.

Drepturile de difuzare pentru Liga 1, vândute la pachet

Dumitru Dragomir: Dacă plăteşti, ai exclusivitate pe tot - pe net, telefonie, rezumate. Dintre cele nouă pachete, şapte vor fi scoase la licitaţie, unul va fi dat la TVR şi unul unei televiziuni cu acoperire de 30%. Caietul de sarcini poate fi procurat începând de astăzi în schimbul a 30.000 euro.

Rompetrol, programată să revină pe profit de la anul

Compania a înregistrat anul trecut o pierdere de aproape 180 mil. Dolari. În 2015 oficialii vor câştiguri nete de peste 124 mil. Dolari. Grupul Rompetrol va reveni pe profitabilitate anul viitor, după încheierea programului de modernizare, a declarat miercuri la Alma-Ata directorul financiar al companiei, Dimitri Grigoriev, citat de Reuters, informează Mediafax. Rompetrol a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 179,33 milioane de dolari, a adăugat oficialul, citând rezultatele financiare preliminare ale companiei.

Compania anticipează că va încheia acest an cu o pierdere netă de 48,29 milioane de dolari, a continuat Grigoriev.

EVENIMENTUL ZILEI

Dosarul lui "Felix", protejat de SRI-ul lui Constantinescu

DECIZIE FINALĂ. Dan Voiculescu primeşte azi decizia în procesul cu CNSAS. Dosarul său a fost desecretizat în 2006, când se discuta numirea lui ca viceprim-ministru, deşi conţinutul acestuia era cunoscut din 2000. Atât din discuţiile informale dintre membrii Colegiului, cât şi din cele purtate de faţă cu senatorul reiese că dosarul acestuia era cunoscut de câţiva ani, dar fusese clasificat la "siguranţă naţională". Gheorghe Onişoru, primul preşedinte al CNSAS, confirmă că dosarul lui Voiculescu, ca şi cel al Monei Muscă şi al altor politicieni, a trecut prin faţa Comisiei mixte SRICNSAS înaintea alegerilor din 2000.

Cine este judecătoarea Viorica Costiniu

Judecătoarea Viorica Costiniu e azi una dintre figurile controversate ale justiţiei, imagine pe care şi-a construit-o în ultimii zece ani atât prin poziţiile publice pe care le-a adoptat din postura de lider al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), cât şi prin unele decizii pe care le-a pronunţat în sala de judecată. După anul 2000, când a fost desemnată preşedinte al AMR, Viorica Costiniu a intrat în atenţia publică prin criticile la adresa politicii duse de Rodica Stănoiu, ministrul justiţiei în guvernarea Năstase. În acea perioadă, Costiniu acuza lipsa de independenţă a puterii judecătoreşti şi era văzută drept un magistrat cu vederi reformiste. De altfel, sub conducerea ei, AMR s-a implicat în conceperea celor trei legi prin care influenţa executivului asupra justiţiei a fost mult limitată.

Antisemitismul şi moda. Cine îi ia locul lui John Galliano

Designerul John Galliano a dat cu piciorul unei cariere de 15 ani ca director de creaţie pentru casa Dior. Un pahar în plus şi infatuarea de care l-au acuzat mai mulţi de-a lungul anilor l-au transformat pe Galliano dintr-un geniu al modei într-un monstru antisemit. Vinerea trecută, pe când se afla într-un restaurant parizian, creatorul a adresat o serie de insulte la adresa unui cuplu care se afla la o masă alăturată. "Îl iubesc pe Hitler!", a strigat atunci Galliano, stârnind revolta unei doamne care se afla în preajmă. "Oh, Doamne", a fost reacţia femeii care l-a întrebat pe designer care este problema lui. Atât i-a trebuit lui Galliano: acesta a pornit tirul de neoprit al injuriilor antisemite. "Oamenii ca tine ar trebui să fie morţi. Mamele voastre, strămoşii voştri, toţi ar fi trebuit să fie gazaţi", a spus el în timp ce era filmat.

Primarul sectorului 6, judecat pentru "tunuri" de 58,2 milioane de euro

Cristian Poteraş, primarul PDL al sectorului 6, a fost trimis ieri în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Poteraş este acuzat, alături de şase funcţionari ai primăriei pe care o conduce, de o serie de retrocedări frauduloase ale unor terenuri situate în Capitală. Potrivit DNA, primarul şi funcţionarii puşi sub acuzare erau membri ai Subcomisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar şi, pe parcursul anului 2006, au retrocedat ilegal şase terenuri a căror valoare de piaţă era de 58,23 milioane de euro. La data retrocedării, terenurile aveau o situaţie juridică incertă sau erau deţinute de alte persoane, printre păgubiţii actelor administrative semnate de Poteraş numărându-se Primăria Municipiului Bucureşti, Clubul Sportiv Rapid şi Academia Română.

FINANCIARUL

RCS&RDS + UPC, un gigant care ar bloca piata telecom si ar genera cresteri de tarife

Cu aproape 4 milioane de clienti pe TV, noua companie ar ajunge la o cota de aproximativ 70% din piata de televiziune prin cablu si satelit. Preluarea UPC de catre RCS&RDS ar crea distorsiuni importante in piata de televiziune prin cablu si satelit si ar pune ba-zele unui concurent foarte pu-ter--nic ce va negocia de pe pozitii de forta retran-smisia progra-melor. Unii jucatori spun ca ar putea genera chiar o majorare a preturilor pentru astfel de servicii, lucru care s-ar reflecta negativ asupra clientilor.

"Orice astfel de concentrare creeaza pro-bleme atat pentru clienti, cat si pen-tru furnizori. Vor avea probleme toti pro-viderii de programe, chiar si cei mari", spune unul dintre jucatorii din piata de retransmisie a programelor audiovi-zua-le, care a dorit sa ramana anonim. "

5 banci au intrat oficial in cursa pentru finantarea sectorului IMM

OTP Bank vrea sa creasca cu 25% creditarea pe segmentul IMM. Banca a primit in luna decembrie 2010 o linie de credit de la BERD, in valoare de 10 milioane de euro, pentru finantarea proiectelor energetice. Tara cu mediul cel mai prielnic pentru antreprenoriat este Danemarca, potrivit unui studiu realizat la nivel mondial. Sectorul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) reprezinta "ultima moda" in materie de creditare printre bancheri, mai ales ca si guvernatorul BNR arata recent ca strategia castigatoare pentru banci va fi orientarea catre acest segment. Ultima institutie de credit care a anuntat ca doreste "sa atace" sectorul intreprin-derilor mici si mijlocii este OTP Bank, dupa ce BCR, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania sau ING Bank au lansat sau intentioneaza sa lanseze produse bancare destinate firmelor mici.

Sunt firme cu datorii de aproape trei ori mai mari decat valoarea activelor

Afaceri reprezentand 3,5% din PIB-ul Romaniei se afla in prezent in reorganizare judiciara Nivelul datoriilor firmelor in insolventa este de trei ori mai mare decat valoarea activelor. Cifra de afaceri a celor peste 20.000 de companii intrate anul trecut in procedura de insolventa totalizeaza 4 miliarde de euro si reprezinta apro-ximativ 3,5% din Produsul Intern Brut. Avand in vedere ca numai 10% din firmele intrate in reorganizare judi-ciara se intorc in circuitul comercial, potrivit ultimelor date ale Casei de Insolventa Transilvania (CITR), reiese ca paguba suferita de economia natio-nala va reprezenta un gol echivalent bugetului alocat Ministerului Trans-por-turilor pe anul 2010.

Unii analisti sustin ca BNR a "investit" 400 mil. euro in moneda nationala

Potrivit estimarilor analistilor ING Bank Romania, Banca Nationala a utilizat in februarie 400-500 de mili-oa-ne de euro din rezerva valutara pentru a sustine leul, anticipand ca, in con-ditiile in care Ministerul Finantelor va primi 1,65 miliarde de euro de la Comisia Europeana si Banca Mondiala, interven-tiile valutare ar putea continua si in lu-nile martie si aprilie. Totodata, ec-onomistii bancii sunt de parere ca, pentru a asigura stabilitatea cursului euro/leu, BNR a utilizat anul trecut din rezerve 3-4 miliarde de euro. In opinia analistilor, reducerea cu 600 de mili-oane de euro a rezervei in februarie sugereaza ca banca centrala a folosit o suma importanta pentru a sustine leul, in special in ultimele doua saptamani ale lunii, dat fiind faptul ca luand-se in calcul doar influenta evolutiei cursului valutar, scaderea ar fi trebuit sa se opreasca la 150 de milioane de euro.

Revoltele din Orientul Mijlociu au impins aurul la 1.435,52 $/uncie

Cateva nave militare americane au traversat ieri Canalul de Suez in-dreptandu-se spre Libia, unde situatia ramane extrem de tensionata. Liderul Muammar Gaddafi a cerut ONU o ancheta independenta privind eve-nimentele din tara, pe care o controleaza intr-o proportie tot mai mica. Pe acest fundal, s-au inten-sificat spe-cu-latiile privind o in-ter-ventie in forta im-potriva lui Gad-da-fi, re-ins-taland panica pe pie-tele mondiale. La fel s-a intam-plat in 2008, in con-textul scandalului ge-nerat de programul nuclear iranian si cand petrolul a atins recordul de 147.50 $/uncie. De aceasta data, aurul a stabilit performante inedite: pe fondul accen-tuarii tensiunilor geopolitice din Libia, Yemen si Oman, a incer-titudinilor legate de datoriile suverane si a unei cresteri majore a inflatiei, uncia a urcat la 1432,57 $. Contractele cu livrare in aprilie au fost tran-zactionate la 1.435,60 $/uncie.

Coruptia in China: Spaga de 88 mil. euro, sute de functionari condamnati la moarte

Liu Zhijun a fost demis din functia de ministru al Cailor Ferate, pentru "violarea severa a disciplinei" de partid. In pofida faptului ca in China infor-matiile legate de prinderea marilor corupti ai tarii au devenit un fe-nomen obisnuit, sunt rare mo-mentele cand un ministru este demis din functie pentru astfel de fapte. Afacerea este cu atat mai spec-taculoasa, cu cat este vorba despre sectorul feroviar, un domeniu strategic si emblematic pentru cresterea puterii economiei chineze. In varsta de 58 de ani, Liu Zhijun este, fara indoiala, cel mai inalt responsabil politic chinez destituit, dupa liderul filialei din Shanghai a Partidului Comunist, Chen Liangyu.

GÂNDUL

Ministrul Transporturilor: VOM AJUNGE PE AUTOSTRADĂ LA MARE, dar între Cernavodă şi Medgidia pe rute ocolitoare, ADICĂ NU PE AUTOSTRADĂ

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) ar putea rezilia contractul cu compania franceză Colas, care a câştigat contractul de 224 milioane euro pentru construcţia tronsonului de autostradă Cernavodă-Medgidia, întrucât aceasta "refuză să lucreze". "Există o problemă cu una dintre companii, care practic refuză să lucreze (...) şi probabil vom ajunge la soluţia extremă, aceea a rezilierii contractului. Vom relansa licitaţia dacă, şi cred că aceasta va fi soluţia, va fi reziliat contractul. Nu putem face curte cuiva care nu vrea să muncească în România", a declarat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, pentru Ştirile ProTV.

STUDIU: Românii spun că fac sex de 11 ori pe lună, în timp ce româncele doar de 5 ori. Cum explică sexologii diferenţa

În România, bărbaţii îşi încep viaţa sexuală la vârsta de 15-18 ani, iar femeile în jurul vârstei de 19 - 25 de ani, potrivit unui studiu al Asociaţiei pentru Medicina Sexualităţii din România (AMRS), AB Research şi compania farmaceutică Pfizer. Diferenţe între activitatea sexuală a celor două sexe apar şi în ceea ce priveşte numărul de contacte realizate lunar. Astfel, în timp ce majoritatea bărbaţilor români spun că fac sex de 11 ori pe lună, majoritatea româncelor susţin că au relaţii sexuale de 5 ori lunar.

Bercea Mondial intră în galeria celor care NU SUPORTĂ PUŞCĂRIA. Topul "bolilor" care au adus libertatea: de la atrofierea testiculelor la femeia care a fost gravidă un an şi jumătate

Seria arestaţilor sau condamnaţilor care nu suportă puşcăria s-a îmbogăţit cu un nou nume: Bercea Mondial. Punctul comun al acestora: probleme de sănătate. În acest articol aflaţi ce boli au reuşit să îi scoată pe unii în afara gratiilor şi ce şanse are Bercea să fie liber. Legislaţia penală prevede posibilitatea eliberării din arest sau întreruperea executării pedepsei din motive medicale.

Afecţiunile medicale care i-au ajutat pe unii infractori să părăsească puşcăriile sunt cât se poate de diverse, de la atrofierea testiculelor, perioadă de graviditate de un an şi jumătate, claustrofobie şi obezitate.

Autostrada suspendată va fi chinezească sau nu va fi deloc

Construirea autostrăzii suspendate este negociată de Sorin Oprescu în China. Reprezentanţii Beijing Municipal Construction Group şi-au arătat interesul pentru concretizarea proiectului şi i-au prezentant, miercuri, primarului general al Bucureştiului, şoseaua suspendată în construcţie care străbate centrul capitalei Chinei. În doi ani chinezii au realizat 9,6 kilometri. "Am primit asigurări că modelul poate fi implementat şi la Bucureşti. Continuăm discuţiile", a declarat Sorin Oprescu, citat într-un comunicat al Primăriei Capitalei.

Protocol contra trădării: PDL s-a asigurat că rămâne la guvernare până în 2012. Ce primesc, la schimb, UDMR, UNPR şi grupul minorităţilor

Liderii partidelor din coaliţia aflată la putere au semnat miercuri, în Parlament, Protocolul de colaborare guvernamentală şi parlamentară, care cuprinde priorităţile legislative ale celor patru formaţiuni semnatare. "Acesta este tot protocolul, iar în spatele lui nu se ascunde niciun alt document, nicio anexă" a afirmat ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, imediat după momentul semnării, uitând de existenţa anexei care stabileşte termenele de "predare" ale legilor importante la cheie.

Demolările de pe Berzei: oamenii care s-au trezit cu buldozerul în dormitor

În ziua când cupa buldozerului a intrat în dormitorul lor, familia Iliescu se afla chiar în casă, la masă. S-a auzit un huruit şi până seara jumate din casa lor dispăruse. Buldozerul înhăţase o mare parte din dormitor, încă două camere, un vestibul şi un hol. Acolo avuseseră mai demult o scară din lemn sculptat, cu elemente brâncoveneşti, de pe la 1900. Casa este moştenire de la mătuşa Agripina, medic în perioada interbelică. Acum, pe locul unde Ilieştii îşi ţineau biblioteca de carte rară va trece bulevardul Buzeşti-Uranus - Calea Rahovei, "cea mai mare operaţiune urbană din ultimii douăzeci de ani", aşa a zis primarul Oprescu.

JURNALUL NAŢIONAL

Coaliţia nu a semnat anexa secretă a protocolului

Liderii partidelor din Coaliţie au semnat ieri protocolul de colaborare până la alegerile din 2012, dar nu au semnat şI anexa secretă care trebuie să cuprindă termenele de realizare ale obiectivelor convenite prin protocol. Surse guvernamentale susţin că PDL, UDMR, UNPR şI minorităţile nu reuşesc să cadă de acord asupra acestor termene şI nici asupra modificărilor concrete ale principalelor legi prevăzute de protocolul semnat. Este vorba mai ales despre statutul minorităţilor, a cărui adoptare este impusă de către UDMR. Liderii maghiari au cerut ca acesta să fie publicat în Monitorul Oficial până la 1 iulie, dar partenerii de la PDL au mari dubii că vor reuşI să îşI convingă chiar şI propriii parlamentari să voteze o asemenea lege, extreme de controversată.

Creditorii RCS & RDS cer falimentul

Compania trebuie să plătească anul acesta 175 milioane de dolari către bănci şi alte 375 milioane de dolari în 2012. Antena TV Group SA a cerut insolvenţa companiei de telecomunicaţii RCS & RDS printr-un do-sar înregistrat pe 1 martie la Tribunalul Bu-cureşti, Secţia a VII-a Comercială. Obiectul cauzei acestui dosar este "procedura insolvenţei - societăţi pe acţiuni", iar materia juridică -"faliment", termenul de judecată a fost stabilit pentru 17 mai 2011. Antena TV Group are de recuperat de la RCS & RDS o creanţă de 2,1 milioane de lei, inclusiv TVA (echivalentul a aproape jumătate de milion de euro). Suma reprezintă banii pe care RCS & RDS ar fi trebuit să îi plătească pentru retransmisia televiziunilor Antena 3 şi Euforia TV în perioada ianuarie-iunie 2010.

NAŢIONAL

Americanii detonează "bomba corupţiei" la Bucureşti!

Fostul director general al CFR a ameninţat din arestul FBI că, dacă va ajunge în România, va denunţa mafia care controla şi încă mai controlează contractele de milioane de euro de la bugetul de stat

El le-a arătat deja pisica unor foşti factori de decizie din Guvernul de la Bucureşti, cum ar fi Mircea Geoană sau Viorel Hrebenciuc. Ministerul Justiţiei a dat în ultimele zile două uriaşe lovituri în ceea ce-i priveşte pe doi dintre cei mai vânaţi români! După ce "Naţional" a dezvăluit, în premieră, că Nicolae Popa va fi trimis "pachet" în sfârşit la Bucureşti de către autorităţile indoneziene, ieri s-a anunţat că un alt inculpat-bombă va fi repatriat, de data aceasta din America. E vorba despre Mihai Necolaiciuc, fostul "jupân" de la Căile Ferate, acuzat de un prejudiciu de 50.000.000 de euro.

Directori, funcţionari şi avocaţi reţinuţi pentru şpăgi de milioane de euro. DNA iuţeşte ritmul în sarabanda arestărilor

Miza dosarelor anticorupţie instrumentate de către DNA pare să fi crescut simţitor în ultima vreme. Astfel, pe zi ce trece, se diversifică nu doar aria de provenienţă a celor reţinuţi, dar cresc şi funcţiile acestora. La câteva ore după arestarea fostului director al Termoelectrica, a unui executor judecătoresc şi a doi avocaţi, o altă "bombă" a explodat în curtea ANAF. Nicolae Adrian Gavrilă, consilier superior din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru că ar fi pretins mită, în decurs de aproape patru ani, ­ 1800000 euro.

Să respectăm talentele băieţilor de Dorobanţi!

Şucăr mare în presă. A demisionat Silviu Văduva, bambooistul de la Vama Bucureşti. Păi e frumos să carotăm viitorul politic al băieţaşului de oraş? Văduva coagula toate calităţile necesare postului. A terminat Facultatea de Drept. Mai e cineva în Dorobanţi fără o licenţă în Drept? Când lucra la Ministerul Muncii, a absorbit fonduri europene de 4 milioane de euro. Mai există vreun copil de securist neimplicat într-un proiect european? Pentru a întări expresia "analfabet cu diplomă", Văduva şi-a tras şi 3 masterate. Bravo lui, dacă n-ai masterat nici nu se uită barmanul la tine când îi ceri un whisky cu Red Bull.

Baronii PSD nu vor să împartă caşcavalul cu liberalii

Deşi au acceptat uniune cu liberalii, liderii locali ai PSD uită de angajamente şi parteneriate atunci când vine vorba de posturile călduţe pe care le ocupă. Alianţă-alianţă, dar până la funcţiile noastre. Social-democraţii bine înfipţi în teritoriu nu sunt dispuşi să-şi împartă caşcavalul cu noii lor colegi de uniune.

Prin urmare, baronii PSD stau cu gura pe Victor Ponta, cât e ziua de lungă, pentru a-l convinge să meargă separat la alegerile locale din 2012. . Solicitarea liderilor din teritoriu este cât se poate de clară: la consiliile judeţene şi primăriile reşedinţă de judeţ candidăm pe liste separate, iar în rest facă-se voia USL.

PUTEREA

120.000 de euro şpagă luată de un consilier ANAF. Un inspector fiscal şi fondatorul firmei de consultanţă financiară RIFF, mituiţi de afaceristul italian, judecat alături de un fost secretar din Ministerul Finanţelor

Preşedintele şi acţionarul firmei Galaxy Tobacco, fost partener de afaceri cu magnatul Ioan Niculae, a făcut mai multe denunţuri în timp ce era anchetat la DNA în dosarul ajuns pe masa instanţei, privind prejudiciul de 40 de milioane de euro creat bugetului de stat de fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Gabriela Iordache. În urma denunţurilor, au picat un consilier superior în ANAF şi un avocat, consultant financiar în cadrul unei firme renumite pe piaţa financiar-bancară.

Cum fac lobbyştii jocurile intereselor arabe la Washington

Lobbyştii reprezintă un grup puternic de influenţă cu ramificaţii peste tot în lume. De ani întregi, una dintre forţele de lobby cele mai formidabile din Washington - trupa de elită de foşti membri ai Congresului, diplomaţi şi foşti brokeri importanţi - a ajutat naţiunile din Orientul Mijlociu să navigheze în apele diplomatice din capitala americană, în probleme delicate cum ar fi ofertele de arme, terorism, petrol şi restricţii comerciale. În Libia, Arabia Saudită, Bahrain, Yemen, Egipt şi alte ţări din regiune, liderii s-au bazat mult pe lobby-ul de la Washington şi pe avocaţi, plătindu-le zeci de milioane de dolari. Unii consultanţi sunt văzuţi bine şi vizează o poziţie mai înaltă în lumina protestelor pro-democraţie, în timp ce alţii îşi pierd clienţii.

Benzina mai are 13 bani până la pragul 6 lei pe litru. Preţul carburanţilor auto ar putea ajunge la 10-15 lei

Dacă barilul de petrol va atinge valoarea de 200 de dolari, atunci litrul de benzină şi motorină ar putea ajunge la 10-15 lei/litru, estimează unii analiştii economici. Oficialii Ministerului Economiei nu pot aprecia ce se va întâmpla în continuare şi precizează că, "dacă se majorează preţurile mondiale, nu înseamnă că automat trebuie să crească şi în România". În schimb, companiile petroliere îşi văd de treabă, adică de scumpiri. OMV Petrom a scumpit benzina cu încă 8 bani pe litru, un litru de carburant ajungnd să coste, în prezent, 5,87 lei. Unii analişti economici, mai optimişti, nu cred că barilul de petrol va atinge nivelul 200 de dolari, dar precizează că "preţul unui litru de combustibil de bază, nu cel mai scump, va fi în jur de 6 lei".

Generaţia Bamboo. Viitorii lideri ai ţării, recrutaţi direct din cluburile de fiţe

Andrei Năstase a dat tonul. Elena Băsescu şi Andrei Hrebenciuc l-au urmat. Honorius Prigoană a ridicat obişnuinţa la rang de mare artă. Silviu Văduva şi Cornel Costea s-au băgat şi ei. Vorbim despre copiii politicienilor şi ai afaceriştilor celebri care îşi fac veacul prin cluburile de fiţe. Generaţia Bamboo. Aceasta este generaţia care a început deja să conducă destinele României.

ROMÂNIA LIBERĂ

Ana Blandiana: "Imaginea mea literară a fost întunecată de zoaiele vieţii publice"

Important nume al rezistenţei prin cultură, poeta Ana Blandiana vorbeşte într-un interviu pentru România Liberă despre viaţa literară pre şi postdecembristă, despre "icoanele" literaturii române şi ale luptei anticomuniste, dar şi despre necesitatea înfiinţării unui muzeu al comunismului la Bucureşti.

În contextul disputei iniţiate de Herta Müller legată de pasivitatea intelectualilor români în timpul dictaturii comuniste, Ana Blandiana poate fi un exemplu de disident care nu numai că nu şi-a "prostituat cuvintele", cum declara filosoful Gabriel Liiceanu, ci le-a şi folosit ca arme. Ana Blandiana a militat după Revoluţie pentru conştientizarea atrocităţilor regimului de neagră amintire, ea fiind membru fondator al Alianţei Civice şi al Memorialului de la Sighet, important institut de cercetare a crimelor comunismului.

Adevărul despre mita de 1,8 milioane euro de la ANAF

Arestarea consilierului ANAF Adrian Gavrilă, care ar fi cerut mită 1,8 milioane de euro unui om de afaceri italian, ascunde in spate o afacere controversată, complicată. La prima vedere, Antonello Celestini pare un onest om de afaceri , obligat să plătească şpăgi autorităţilor române pentru a-şi dezvolta afacerile. La o privire mai atentă, lucrurile nu sunt atât de simple. În urmă cu mai multi ani, Celestini a participat la controversata privatizare a Regiei Autonome Tutunul Românesc, alături de omul de afaceri Ion Nicolae. În urma privatizării a rezultat societatea Galaxy Tobacco, unde Celestini are 46% din acţiuni prin firma sa CTS , înregistrată în Italia.

Coincidenţele Schengen de Ilie Serbanescu

Zvonuri au circulat în piaţă despre niscai afaceri comerciale vizate de partea franceză prin România şi la care, din nu se ştie ce motive, partea română nu şi-ar fi dat întregul concurs. Motive ar fi existat: afacerile cu Franţa nu s-au dovedit a fi tocmai cele mai profitabile, iar România se află acum chiar de tot la ananghie. Că s-ar putea să fie vorba de niscai afaceri a dat de gândit încercarea Franţei de a asocia Germania la demersul de respingere a aderării României la spaţiul Schengen, dar mai ales poziţia României. A fost pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană când România a ridicat cumva glasul. Nici nu contează ce a spus, mai nimerit sau mai puţin nimerit! Contează doar că a spus, poziţie care contrastează net cu şirul de ploconeli în faţa granzilor din UE de până acum. A fost un semn că România nu era în chestiune cu musca pe căciulă: ieşise bine la testele tehnice de admitere în spaţiul Schengen şi, probabil, în problema reală a neadmiterii de către granzii Uniunii nu ea, România, era cea de incriminat.

ZIARUL FINANCIAR

Scumpirea benzinei poate readuce recesiunea. Ce folos are România că deţine rezerve de petrol?

Analiştii economici sunt de părere că majorarea galopantă a preţurilor la carburanţi poate duce Rmânia din nou în recesiune, calificând avantajul naţional de a avea rezerve proprii ca fiind aproape nul. Benzina şi motorina comercializate în România au atins maxime istorice, unele sortimente de carburanţi apropiindu-se vertiginos de pragul de 6 lei pe litru, după ce de la începutul anului au fost aplicate cinci creşteri de preţuri. În mai puţin de 1 săptămână Petrom a aplicat două creşteri de preţ, una de 9 bani şi alta de 8 bani, la benzină. Totodată, violenţele din Africa de Nord au dus ieri barilul de petrol la 116 dolari, existând temeri ca acesta să depăşească nivelul de 147 de dolari atins în 2008.

Ar putea fi fixat cursul francului la 2,9 lei pentru ratele la credite ca în Ungaria? Cum comentaţi?

Cursul francului elveţian ar trebui să îngheţe la 2,9 lei, adică acolo unde se afla în mai 2010, dacă Guvernul de la Bucureşti ar adopta un plan similar celui luat în considerare de executivul maghiar, care încearcă să protejeze clienţii cu credite în această valută prin fixarea cursului la care se calculează valoarea ratelor la creditele pentru populaţie în această valută. În Ungaria situaţia este dramatică, în condiţiile în care peste o treime din creditele luate de clienţi sunt în franci elveţieni. Pe plan local, ponderea lor este considerabil mai mică, de circa 6%. Guvernul maghiar ia în considerare o plafonare a francului elveţian la 190 de forinţi, faţă de nivelul de 213 forinţi, unde se află în prezent.

Numai 34% din restanţieri îşi achită integral datoriile, iar 37% nu mai dau nimic

Piaţa colectării de creanţe de la persoanele fizice şi majorare a costurilor de colectare va creşte cu 15% anul acesta, băncile urmând să se menţină în topul instituţiilor cu volume mari de credite de externalizat, estimează compania Coface, specializată în asigurări de credit, dar şi în administrare de creanţe. În 2010, ca şi în anii anteriori, sectorul bancar a fost cel care a externalizat cel mai mare volum de creanţe, având o pondere de 45% în totalul portofoliului de creanţe preluate de către Coface.

Românii aveau 5 miliarde de euro în conturi curente la sfârşitul anului trecut

Sumele deţinute de populaţie în conturi curente şi de economii la bănci au scăzut cu 18% anul trecut, până la 21,7 miliarde lei (circa 5 mld. euro), în condiţiile în care bancherii au scăzut dobânzile la acest tip de produse pentru a încuraja economisirea pe termen mediu şi lung, arată datele BNR. În acelaşi timp, sumele deţinute în depozite la termen s-au majorat cu 16% şi au ajuns la 84,4 miliarde lei la sfârşitul lui decembrie 2010. Băncile au coborât puternic dobânzile la conturile curente şi de economii în ultimul an şi jumătate după ce BNR a înăsprit reglementările prinvind cerinţele de lichiditate. În cele mai multe cazuri dobânzile bonificate la conturile curente coboară sub pragul de 1% pe an, în timp ce la conturile de economii ajung la 4-5% pe an.

Mutarea Volksbank a devenit oficială: austriecii au luat 8.000 mp în Nusco Tower

Subsidiara locală a grupului austriac Volksbank, un jucător de top zece pe plan local, îşi va muta sediul central în turnul de birouri Nusco Tower din zona Aurel Vlaicu, tranzacţie anunţată de ZF încă din luna decembrie. Austriecii au închiriat 8.000 de metri pătraţi în turnul de 18 etaje dezvoltat de familia oamenilor de afaceri italieni Nusco, urmând a împărţi clădirea cu firme precum Oracle, Bayer, Centrofarm şi Raiffeisen Leasing.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb