REVISTA PRESEI 03.06.2014

Willy Homner
Revista Presei / 3 iunie 2014

ADEVARUL

Maior: Asistăm la metamorfoza vechii Cortine de Fier într-o veritabilă Cortină de Ceaţă

Directorul SRI, George Maior, a declarat, la o dezbatere despre securitate, că asistăm la metamorfoza vechii Cortine de Fier într-o Cortină de Ceaţă. Maior a avertizat asupra riscurilor unui nou Război Rece, cu referire directă la conflictul din Ucraina. Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul", în parteneriat cu Harvard University şi cu participarea Universităţii Naţionale de Informaţii (SUA), a deschis luni prima ediţie a programului de formare cu participare internaţională "Securitate în regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil", relatează Mediafax. Noul program este continuatorul platformei Harvard Black Sea Security Program lansate în anul 1997, formulă în marja căreia România a fost foarte activă, organizând cinci evenimente regionale în perioada 2002-2013. Directorul SRI George Maior a vorbit despre securitatea în zona Mării Negre, afectată de conflictul din Ucraina.

Regele Spaniei Juan Carlos abdică

Regele Juan Carlos al Spaniei în vârstă de 76 de ani va abdica după o domnie de 39 de ani. Tronul regatului spaniol îi va reveni prinţului moştenitor Felipe. Zvonurile privind o posibilă abdicare din cauza problemelor de sănătate a Regelui Juan Carlos existau încă din 2013, când alţi doi monarhi europeni au cedat tronurile, moştenitorilor lor. Anunţul a fost făcut de premierul spaniol Mariano Rajoy în cursul dimineţii. Prim-ministrul a adăugat că va fi necesară adoptarea unui amendament la actuala Constituţie pentru a se putea realiza transferul de atribuţii, deoarece actuala lege nu prevede această schimbare. "Maiestatea sa Regele Juan Carlos tocmai mi-a comunicat decizia de a abdica", a declarat şeful guvernului de la Madrid. "Sper că într-un timp foarte scurt, Curtea spaniolă va putea trece la numirea noului Rege care este, de astăzi, Principele de Asturias".

Cine este Felipe, noul Rege al Spaniei

Modern şi discret, Felipe de Bourbon a fost crescut cu obiectivul să devină regele Spaniei, un rol în care a exersat din copilărie şi pe care şi-l asumă astăzi, la 46 de ani, succedându-i tatălui său, Juan Carlos, a cărui abdicare a fost anunţată luni, relatează AFP. Prin studii în străinătate şi formare militară, "obiectivul său, singurul său obiectiv, este să servească Spania. I s-a inoculat, în forul interior, că trebuie să fie primul servitor", declara la un moment dat mama sa, regina Sofia. Misiunea sa este să asigure continuitatea unei monarhii parlamentare instaurate progresiv, odată cu urcarea pe tron, în 1975, a lui Juan Carlos, desemnat de către dictatorul Francisco Franco ca succesorul său. Marea sa provocare este să convingă, într-o ţară în care susţinerea populară a monarhiei a atins cel mai slab nivel istoric, după o serie de scandaluri, care l-au ocolit.

S-a înfiinţat USDD: Uniunea Socială Dan Diaconească

În timp ce liderii dreptei anunţau cu aplomb fuziunea dintre PNL şi PDL, la Parlament se năştea, "senzaţional!", o nouă alianţă: între PSD şi PPDD. Dan Diaconescu a bătut palma cu Victor Ponta, pe care, până ieri, nu-l scotea din ciocoi, şi au stabilit ca cele două partide să facă alianţe pe plan local, pentru a contracara, pe unde se mai poate, noile majorităţi formate de echipa PNL-PDL. "Am discutat în cadrul alianţei de guvernare faptul că, practic, în teritoriu, peste tot, o să se schimbe majorităţile, şi cam în toate judeţele majoritatea va fi PNL-PDL. Acum, ce să fac, noi suntem cei care i-am adus atâţia consilieri PNL, că era USL, acum plătim faptul că am fost corecţi atunci", s-a arătat mâhnit Ponta. De partea cealaltă, Dan Diaconescu vorbea despre importanţa crucială a formaţiunii pe care o conduce. "PPDD hotărăşte soarta administraţiei locale, sunt 34 de judeţe unde nu se pot face majorităţi, în acest moment, după ruperea USL, şi PPDD poate stopa jaful făcut de ciocoi". Apoi, Dan Diaconescu a explicat că lupta pe care o poartă este îndreptată împotriva unui singur personaj, Traian Băsescu.

Intermediarul dintre familia lui Bercea Mondial şi Mircea Băsescu a mărturisit că şi-a oprit banii pentru sine

Circuitul şpăgii care trebuia să ajungă la Mircea Băsescu, pentru eliberarea lui Bercea Mondial, s-a oprit la intermediarul Marian Adrian Căpăţână. Acesta a recunoscut că şi-a păstrat banii pentru sine. Judecătorul de la Tribunalul Constanţa care l-a arestat pe Marius Constantin - ginerele lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial - a arătat circuitul şpăgii care trebuia să ajungă la Mircea Băsescu. Conform Mediafax, în motivarea deciziei de arestare este descrisă împrejurarea în care fratele preşedintelui Traian Băsescu a ajuns să fie şantajat. În 2010, Mircea Băsescu şi soţia sa Doina acceptau să o boteze pe fetiţa Izaurei Anghel, fiica lui Bercea Mondial.Marian Adrian Căpăţână este cel despre care se spune că a făcut cunoştinţă celor două familii, Băsescu şi Anghel. Tot el a fost cel care a luat mari sume de bani de la familia lui Bercea, pentru eliberarea acestuia. Căpăţână trebuia să intervină la Mircea Băsescu, în care se puneau toate speranţele pentru ca Bercea Mondial să fie scos din puşcărie. În anul 2013, familia Anghel şi-a pierdut răbdarea în lipsa unui rezultat şi a început să facă presiuni asupra fratelui preşedintelui. Acesta era ameninţat că va fi expus în presă,

Sebastian Ghiţă: Antonescu este marele cacealmist al politicii

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă, patronul postului România TV, crede că atacurile preşedintelui demisionar al PNL, Crin Antonescu, la adresa presei sunt lansate doar pentru a-şi ascunde eşecurile politice. "Cred ca deficitul de democraţie e în capul lui Antonescu. Dovezi am avut toţi atunci când l-am urmărit cum a condus PNL. Agresiv, fără consultari, cu un anturaj slab şi cu ignorarea statutului PNL. Cine a gândit acest scenariu cu ruperea PNL a greşit groaznic faţă de România. Aceşti ani erau ani în care trebuia să absorbim de la UE 10 mld euro. Ruperea majorităţilor din consiliile locale şi judeţene şi blocarea României este o greşeală imensă. S-a lăsat convins şi cumpărat de mafiile din Bucureşti şi se va convinge curând ce parteneri de drum şi-a ales. Nici Antonescu nu prea întelege ce face. Pare Marele Cacealmist al politicii dâmboviţene", a spus Ghiţă. Deputatul PSD a condamnat reproşurile lui Crin Antonescu făcute la adresa presei.

Fiscul îi va scuti de impozitul agricol pe fermierii afectaţi de calamităţi

Agricultorii care au înregistrat pagube anul trecut din cauza fenomenelor meteorologice ar putea beneficia de anularea impozitului pe venit datorat pentru 2013. Facilitatea se va acorda proporţional cu gradul de calamitate al producţiei agricole, dacă acesta este de peste 30% şi impozitul se calculează pe norme de venit. Impozitul pe venitul din activităţi agricole datorat pentru anul fiscal 2013 de contribuabilii care au desfăşurat activităţi agricole individual sau în asociere se va anula dacă a fost stabilit pe bază de norme de venit, iar producţia a fost afectată în proporţie de peste 30%, nefiind încheiată o poliţă de asigurare aferentă, prevede un proiect normativ iniţiat de Ministerul Finanţelor. Solicitanţii trebuie să prezinte acte doveditoare, iar gradul de calamitate se dovedeşte cu documentul emis de autoritatea competentă.

Ponta încurcă Electrica cu Transelectrica şi listarea cu cercetarea

"Am decis ca resursele financiare pe care le vom obţine în urma IPO nu vor fi incluse direct în buget, aşa cum desigur şi-ar dori majoritatea membrilor Cabinetului, ci le vom lăsa în companie pentru a le investi în infrastructura care conexează România cu Moldova", a spus Ponta, în cadrul unui discurs despre securitatea în regiunea Mării Negre, potrivit Mediafax. În opinia lui, aceasta este una dintre deciziile politice pe care Guvernul le poate lua, iar o asemenea sumă, pe care o estimează a fi undeva la jumătate de miliard de euro, şi-ar dori-o şi ministrul Cercetării, şi ministrul Educaţiei, şi ministrul Sănătăţii. Problema este că Electrica nu are nicio legătură cu realizarea infrastructurii spre Basarabia, de aceste proiecte ocupându-se Transelectrica, care este operatorul sistemului naţional de transport al energiei.

CURIERUL NATIONAL

Jumătate dintre români au încredere doar în băncile mari

Jumătate dintre români au încredere doar în băncile mari, iar o treime preferă să-şi ţină banii economisiţi în casă, procentaj în creştere de la 25% în 2006, pe fondul neîncrederii, al dobânzilor scăzute şi comisioanelor mari, intenţia de a lua un credit rămânând redusă, potrivit unui studiu BRAT. O treime (34%) dintre românii de la oraş afirmă că folosesc băncile pentru depozite pentru că au încredere, în scădere de la 43% în 2006, potrivit SNA Focus realizat de BRAT printre persoane din mediul urban cu vârste cuprinse între 14 şi 64 de ani. Peste 70% dintre români consideră că băncile sunt interesate mai degrabă de beneficiile pe care le pot avea de la clienţi, iar 37% declară că apelează la împrumuturile de la bănci dacă nu reuşesc să facă rost de bani. În perioada analizată, 2006-2013, percepţia românilor a rămas constantă în ceea ce priveşte economisirea banilor, respectiv 60% cred că este important să economisească bani în fiecare lună, însă doar 28% reuşesc.

Facilităţi la foc automat pentru firmele din apărare

Potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Economiei, cele 24 de societăţi din domeniul apărării, dintre care la 16 statul deţine pachete majoritare de acţiuni, vor fi scutite în următorii cinci ani de la plata unor impozite şi taxe în valoare de peste 17 mil. euro. Printre derogări se numără plata TVA, taxa pe stâlp, impozitul pe profitul investit, dar şi exceptarea de la intrarea în insolvenţă sau lichidare. În urmă cu două săptămâni, Guvernul a şters datoriile a 15 societăţi din domeniu, însumând peste 1 mld. lei.

Contribuabilii vor putea să comunice cu Fiscul şi prin mail

Ministerul Finanţelor Publice a lansat ieri, în dezbatere publică, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă ce include o serie de modificări care vizează, printre altele, îmbunătăţirea relaţiei contribuabililor cu organele fiscale, prin introducerea posibilităţii comunicării în format electronic. Astfel, în scopul dezvoltării unui sistem de comunicare electronică între contribuabili şi organele fiscale, proiectul de act normativ introduce posibilitatea emiterii şi comunicării actelor administrative fiscale şi a altor acte procedurale (notificări, înştiinţări, certificate de atestare fiscală etc.) şi în formă electronică.

Ucraina se pregăteşte să semneze acordul comercial cu UE

Noul lider al Ucrainei a spus Lituaniei că intenţionează să semneze tratatul de liber schimb cu UE la Kiev, la începutul lunii iunie. "El (preşedintele ucrainean Petro Poroshenko) este dornic de a continua ceea ce a promis în campania electorală şi să semneze cât mai curând posibil, de preferinţă, după învestirea sa la începutul lunii iunie, şi ar dori ca acest lucru să se întâmple în Kiev", a declarat ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, după întâlnirea cu Poroshenko în Ucraina. Poroshenko a câştigat alegerile de acum o săptămână, cu un procent de 55%, şi urmează să fie învestit în data de 7 iunie. După victoria sa, a vorbit de "punerea în aplicare a acordului de asociere cu UE" şi realizarea aspiraţiilor europene ale ucrainenilor. Dar el nu a promis să semneze Acordul cuprinzător de liber schimb la o dată şi un loc precis, fapt care i-a determinat pe mulţi să se îngrijoreze că s-ar putea ca acesta să facă vreo înţelegere cu Rusia.

Draghi se pregăteşte să conducă BCE în teritoriu necunoscut

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, şi ceilalţi oficiali ai instituţiei pregătesc o serie de posibile măsuri neconvenţionale de combatere a riscului instalării unei inflaţii scăzute pentru o lungă perioadă de timp, de la dobânzi negative la lichidităţi destinate băncilor. Opţiunile vor fi discutate la viitoarea şedinţă de politică monetară a liderilor BCE, din 5 iunie, iar 44 din 50 de analişti intervievaţi de Bloomberg anticipează că banca va aduce dobânzile în teritoriu negativ. "Suntem pregătiţi să acţionăm. Nu suntem pasivi în privinţa riscurilor implicate de menţinerea inflaţiei la un nivel scăzut pentru mult timp", a declarat vicepreşedintele BCE Vitor Constancio.

Investitorii vor aduce jumătate de miliard de euro pentru dezvoltarea Electrica

Suma pe care Guvernul o va obţine în urma listării la Bursă a Electrica, de circa o jumătate de miliard de euro, nu va intra în bugetul de stat, ci va fi lăsată companiei pentru a o utiliza la construirea infrastructurii energetice care leagă România de Republica Moldova, a declarat premierul Ponta. Şeful Executivului a făcut această afirmaţie în cadrul discursului susţinut la o conferinţă cu tema securităţii în regiunea Mării Negre. În opinia lui, aceasta este una dintre deciziile politice pe care Guvernul le poate lua, iar o asemenea sumă, pe care o estimează a fi undeva la jumătate de miliard de euro, şi-ar dori-o şi ministrul Cercetării, şi ministrul Educaţiei, şi ministrul Sănătăţii.

EVENIMENTUL ZILEI

PDL, în unanimitate pentru fuziunea cu liberalii

Colegiul Director al PDL, reunit ieri la Palatul Parlamentului, a votat în unanimitate în favoarea unei fuziuni cu PNL. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că PDL vrea fuziunea "cât mai repede cu putinţă, până la începerea campaniei pentru prezidenţiale". Cât despre numele viitorului partid, Vasile Blaga a declarat că nu a renunţat la numele de PDL, dar că, la nevoie, o va face. "N-am renunţat deocamdată la nimic. Numele partidului este ultimul lucru care ne preocupă. Eu sunt unul dintre cei patru care au înregistrat PD la tribunal. Iubesc partidul, iubesc însemnele, iubesc imnul, dar sunt multe lucruri mai importante pentru România, cum ar fi jos PSD-ul," a declarat el, spunând că numele va fi ultima chestiune negociată. Surse democrat-liberale au declarat că de fapt liderii democrat-liberali ar fi deschişi în a prelua numele de PNL, dar că rămâne de văzut în teritoriu cum se armonizează lucrurile", au mai spus sursele citate.

Obama va cere europenilor să menţină presiunea asupra Rusiei

Preşedintele SUA, Barack Obama, ajunge azi în Europa, unde va vizita Polonia, Belgia şi Franţa şi se va afla faţă-n faţă cu liderul rus Vladimir Putin, pentru prima oară de la declanşarea disputei în stilul Războiului Rece în Europa de Est, comentează presa americană. Turneul lui Obama vine la scurt timp după alegerile din Ucraina, câştigate de un preşedinte considerat pro-european, Petro Poroşenko, şi după ce Putin a ordonat retragerea militarilor ruşi de la graniţa cu Ucraina. Situaţia în Estul Ucrainei rămâne instabilă şi experţii avertizează că Rusia nu a renunţat la intenţia de a-şi impune interesele în zonă. Obama se întâlneşte la Varşovia şi cu şefi de stat din Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România şi Slovacia. Miercuri, Obama îl va întâlni, în premieră, pe Poroşenko şi va ţine un discurs la 25 de ani de la alegerile din Polonia, care au marcat căderea comunismului.

DOI DIN CINCI angajatori din România nu găsesc lucrători calificaţi

Doi din cinci angajatori din România (40%) întâmpină, în prezent, dificultăţi în găsirea candidaţilor potriviţi pentru posturile vacante din cadrul organizaţiei, dar ponderea a scăzut cu 14 puncte procentuale faţă de 2013, când angajatorii se aflau pe locul şapte la nivel global în privinţa percepţiei deficitului de talente. Deficitul de candidaţi din România continuă să fie superior, cu 4 puncte procentuale, mediei globale, cât şi celei din regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (EMEA), potrivit unui studiu Manpower citat de Agerpres. Mai mult de jumătate dintre angajatorii din România (54%) cred că deficitul de talente se resimte în principal la nivelul productivităţii şi competitivităţii, 40% dintre angajatori chestionaţi cred că deficitul de talente le afectează capacitatea de a-şi deservi clienţii şi a răspunde nevoilor acestora.

JURNALUL NATIONAL

Statul bagă bani, bagă bani! În ginerele prezidenţial - Radu Petru Pricop

Avocatul Radu Petru Pricop, care s-a căsătorit acum două zile cu Ioana Băsescu, după ce au format timp de câteva luni un cuplu, va primi o tranşă de 200.000 de euro ca parte a unei despăgubiri de 10.000.000 de euro pe care statul român trebuie să o achite în urma unei hotărâri judecătoreşti. Radu Pricop este cel care a cumpărat drepturile litigioase pentru un teren din Argeş ce aparţinuse cunoscutei familii de politicieni Brătianu. Mass-media a arătat că decizia magistraţilor este una eronată, bazată pe un fals, actul de deces al unei urmaşe a Brătienilor, care la data procesului era încă în viaţă. Cererea ce retrocedare a terenului a fost semnată de omul de afaceri Valentin Vişoiu şi alte trei persoane. Jurnalul Naţional a făcut dezvăluit în 2011 şi 2012 afacerile cuplului Vişoiu - Pricop. Vişoiu şi Pricop nu erau strâns legaţi doar de afacerea Ştefăneşti, ci sunt şi protagoniştii unui dezastru ecologic produs în Munţii Făgăraş, unde au pornit construcţia unor microhidrocentrale într-o arie protejată.

Magnatul Ioan Niculae şi-a ascuns averea sub nasul DIICOT

Operaţiunile imobiliare prin care magnatul Ioan Niculae încearcă să-şi pună la adăpost banii şi proprietăţile de fosta soţie sau de sechestru cerut de DIICOT, ies uşor, uşor la suprafaţă. Moşia din localitatea Zimnicea şi-a vândut-o iubitei sale, Nicoleta Mariana Toncea, pentru suma de un milion de lei. Aceasta reprezintă una dintre cele mai controversate tranzacţii pentru că, Nicoleta Toncea a ipotecat moşia, după ce a fost evaluată de experţii bănci la suma de 40.000.000 de lei. Nicoleta Toncea este directorul general al firmei InterAgro. Întâmplarea face ca exact în perioada tranzacţiei, DIICOT cerea instituirea sechestrului asupra bunurilor lui Ioan Niculae. Mai mult, cu două săptămâni înaintea semnării contractului de vânzare-cumpărare a palatului din Zimnicea, afaceristul Ioan Niculae i-a cedat Nicoletei Toncea şi un procent de 90% din capitalul social al SC InterAgro SRL.

România, vizitată în patru luni de circa 450.000 de turişti străini

Numărul românilor care au mers în străinătate anul acesta a crescut cu 6,5%, ajungând la 3,5 milioane. Sosirile şi înnoptările în unităţile turistice din România au crescut cu 4,9%, respectiv, cu 8,8%, în primele patru luni din 2014, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Astfel, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 1,9 milioane, iar înnoptările au totalizat 3,9 milioane. Din numărul total de sosiri şi înnoptări în structurile de cazare de la noi din ţară, majoritatea turiştilor au fost români, respectiv 77,5%, restul de 22,5% fiind turişti străini. Astfel, din cei două milioane de turişti, numărul turiştilor străini care au ajuns în România în primele patru luni a fost de 445.179, potrivit INS. Majoritatea, respectiv 367.000 au ales să meargă în Bucureşti şi în oraşele reşedinţă de judeţ, 47.000 în alte localităţi sau trasee turistice, peste 21.000 au ales staţiunile din zona montană, circa 6.000 staţiunile balneare, 2.700 au ales litoralul şi 2.000 Delta Dunării.

NATIONAL

"Doi s'un sfert" ii face lui Ponta brigada de "mascati"!

Greu de explicat care este logica unei asemenea decizii, dar cert este ca se forteaza punerea in practica a unui proiect secret care prevede infiintarea de catre DGIPI, in cel mai scurt timp posibil, a unor trupe proprii de interventie. Mai mult, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia National, este vorba doar de zile pana cand controversatul serviciu secret "Doi s'un sfert" va avea la dispozitie aceasta noua structura de elita, care urmeaza sa apara pe sestache. La ce-i trebuie "cagulatii"? De ce are nevoie Victor Ponta sa fie sef peste "cagulati" ? Aceasta ramane marea intrebare in ceea ce il priveste pe Victor Ponta. Pentru ca nici macar nu poate fi vorba de o incercare de echilibrare a fortelor intre Palate, atata vreme cat nici macar SPP-ul loial lui Traian Basescu nu are astfel de trupe paramilitare!

UNPR maraie la Ponta

Nici nu se luasera bine si pesedistii incepusera deja sa-i banuiasca de tradare pe partenerii de la UNPR. Surse din cadrul PSD sustin ca Oprea si ai lui cauta in permanenta posibile motive care sa justifice o eventuala ruptura intre cele doua formatiuni. Problema o reprezinta functiile din teritoriu. Un subiect sensibil, de care uneperistii se cramponeaza in mod exagerat, spun social-democratii. Anuntul lui Victor Ponta, potrivit caruia functionarii sustinuti de PNL vor fi mentinuti pe posturi, i-a enervat la culme. Mai toti uneperistii bat din picior si tipa ca vor sa-si puna oamenii prin deconcentrate. In unele locuri s-a lasat chiar si cu amenintari", au declarat surse din PSD. Totodata, acestea au precizat ca aceste discutii vin pe fondul unor dispute mai vechi dintre Gabriel Oprea si pesedistul Ilie Sarbu, tema fiind si atunci tot numiri in posturi cheie.

PUTEREA

Încurcătură de maţe politice. PDL vrea fuziunea cu PNL, iar PP-DD doreşte încorporarea în PSD

Vasile Blaga, liderul PDL, ne-a anunţat că democrat-liberalii vor să fuzioneze cu urmaşii Brătienilor. Viitorul posibil preşedinte PNL, Klaus Iohannis, ne-a spus că această contopire este necesară aşa cum este necesar ca Dreapta Unită să aibă un unic candidat la prezidenţialele din noiembrie. Rămâne un mic mister: cum se va numi partidul rezultat din fuziunea PDL cu PNL? La rândul lui, Liviu Dragnea, al doilea om în PSD, s-a întâlnit cu Domnul Dan, liderul incontestabil al exfoliatului PP-DD. Dacă este să-l credem pe Dan Diaconescu, ciocoii de la PSD s-au aliat cu apărătorii poporului de la PP-DD pentru a duce mai departe lupta împotriva lui Băsescu. Dacă îl băgăm în seamă pe Liviu Dragnea, PSD se uneşte cu Domnul Dan pentru a nu pierde majoritatea în consiliile din anumite oraşe, comune şi judeţe, cum ar fi... Teleorman! PUTEREA vă oferă astăzi două articole despre încurcătura de maţe politice ce va bulversa România până la alegerile prezidenţiale.

Franţa: Marine Le Pen îi admiră pe Vladimir Putin şi Angela Merkel

Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional (FN), a dezvăluit, într-un interviu acordat Der Spiegel, că este o admiratoare a lui Vladimir Putin. Potrivit lui Le Pen, liderul de la Kremlin este, asemenea prim-ministrului Germaniei, Angela Merkel, un politician care apăra interesele poporului său. "Cred că Putin ia în considerare înainte de toate interesele Rusiei şi ale poporului rus şi, din acest punct de vedere, am tot atâta admiraţie faţă de el cât şi faţă de dna Merkel", a spus Le Pen. Politicianul francez a acuzat că imaginea proastă a Rusiei este rezultatul implicării Statelor Unite ale Americii (SUA) în politica europeană, relatează Agerpres. "Ţările europene ar trebui să fie în măsură să-şi facă o opinie proprie despre Rusia, în loc să se plaseze în continuare în optica americană'", a subliniat preşedintele FN. Marine Le Pen intenţionează să formeze în Parlamentul European un nou grup.

ROMANIA LIBERA

Dezvăluiri: "Eu, iranian, spion al CIA Şi al Mossadului"

Nepotul lui Chapour Bakhtiar, fostul premier al şahului Iranului, asasinat cu sălbăticie în apropiere de Paris, dezvăluie în cartea autobiografică "Eu, spion al CIA şi al Mossadului", cum mollahii care i-au răpit totul - copilăria, familia, averea - au aflat că a fost un agent al CIA şi apoi al Mossadului. O carte în care povesteşte despre intrigi diplomatico-financiare, crime, viaţa sa dublă. Nouvel Observateur redă pasaje din istoria acestui prinţ din Teheran a cărui viaţă a fost spulberată de islamişti. În autobiografia sa se amestecă istoric cu intrigi diplomatice şi financiare într-o atmosferă de "James Bond". Totul pare incredibil, dar evenimentele descrise sunt precise, personajele reale, iar autorul dispune de documente. După apariţia volumului în librării, autorul este nerăbdător, scrie Nouvel Observateur, aşteptând "o ripostă iraniană, un mare proces". Dar, declară el, nu se teme, de fapt, decât de un singur lucru - de indiferenţă. El trăieşte undeva în America Latină şi poate fi lichidat oricând dar nu se teme de moarte.

Guvernul reface pentru a treia oară calculele la Sibiu-Piteşti

Compania de Drumuri şi Autostrăzi a lansat procedurile de achiziţie pentru revizuirea studiilor de fezabilitate aferente autostrăzilor Sibiu-Piteşti, Sibiu-Făgăraş şi pentru centura Bucureşti Nord. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a publicat pe site-ul pentru achiziţii publice anunţurile de participare pentru realizarea studiilor de fezabilitate ale autostrăzilor Sibiu-Piteşti, Sibiu-Făgăraş şi centura Bucureşti Nord. Acestea au o lungime totală de circa 242 de kilometri, iar proiectele vor costa până la 119 milioane lei (27 milioane euro), cu TVA. Procedurile vizează revizuirea studiilor pentru autostrada Sibiu-Făgăraş (72,5 km) şi autostrada de centură Bucureşti Nord (52,7 km), precum şi revizuirea/actualizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Piteşti (116,6 km). Cele trei contracte au o valoare totală estimată cuprinsă între 81,2 şi 96 milioane lei, fără TVA. În valoarea maximă este inclusă şi achiziţia unor servicii similare.

Gazul lichefiat, alternativă la gazul rusesc

Problemele pe care le are România în privinţa importurilor de gaze naturale din Rusia, care s-ar putea complica în contextul actualei crize geopolitice din Ucraina, şi-ar putea găsi rezolvarea prin implementarea unui proiect cu finanţare europeană, în cadrul căruia vor fi construite terminale pentru gaz lichefiat, la Constanţa şi Galaţi. Proiectul se numeşte "LNG Masterplan for Rhin-Main-Danube", are un buget de 120 milioane euro, din care 40 milioane euro este finanţarea UE prin programul TEN-T, şi are ca scopuri creşterea utilizării gazului natural lichefiat (LNG), un combustibil mai ieftin şi mai puţin poluant, precum şi identificarea logisticii şi infrastructurii necesare pentru folosirea acestuia. În perioada 26 - 28 mai, a avut loc la Galaţi întâlnirea Consorţiului de implementare a "Masterplanului", format din 70 de specialişti din 12 ţări. Cu acest prilej, proiectul a fost prezentat de Alexandru Capato, preşedintele Asociaţiei ProDanube International din Viena.

ZIARUL FINANCIAR

Un manager privat acuză: Este tragic ce se întâmplă, sunt interese politice mari

Radu Merica, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Aeroportului Henri Coandă, schimbat fără nicio explicaţie, spune că programul "manager privat la stat" este un eşec din cauza abuzurilor Ministerului Transporturilor. Ceea ce trebuia să eficientizeze companiile de stat, proiectul "CEO privat la stat", s-a dovedit a fi doar un instrument de exercitare a forţei politice în cadrul unor companii precum Tarom sau Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti (CNAB), unde au fost recent schimbaţi, fără nicio explicaţie, "managerii privaţi". Radu Merica, fostul preşedinte al CNAB, ce administrează cele două aeroporturi Henri Coandă (Otopeni) şi Aurel Vlaicu (Băneasa), schimbat recent din funcţie cu toată echipa la doar un an de mandat, spune că este tragic ce se întâmplă cu proiectul de management profesionist. "Transporturile au ridiculizat ideea de management profesionist", a spus Radu Merica. El a precizat că în timpul mandatului pe care l-a avut a identificat contracte ce depăşeau chiar şi de patru-cinci ori preţurile din piaţă.

Bursa şi-a revenit în luna mai, alimentată de achiziţiile fondurilor străine de investiţii

Raportările cu rezultatele financiare pe primul trimestru făcute de companii alături de intrarea la cumpărare a unor fonduri mari de investiţii au făcut din luna mai o perioadă neaşteptat de bună pentru investitori, indicele BET recuperând pierderea din primele patru luni şi afişând un plus de 3,52% faţă de începutul anului. "Sell in may and go away" a fost o zicală mai mult ignorată de investitori în acest an. Deşi în luna mai sunt majoritatea datelor de înregistrare pentru dividendele pe care le acordă companiilor listate la bursa din Bucureşti, iar investitorii aleg să vândă de acţiuni după ce trec datele de dividend, de această dată scăderile acţiunilor nu au mai fost atât de ample.

Ericsson semnează contractul anului cu Cosmote şi Romtelecom

Compania suedeză Ericsson, care are peste 1.600 de angajaţi şi venituri anuale de peste 120 mil. euro în România, a câştigat licitaţia organizată de grupul de companii Cosmote Romtelecom pentru externalizarea centrelor de comandă ale celor două reţele şi va prelua, ca parte a acordului, 750 de angajaţi ai operatorilor. "Unităţile de afaceri întreţinere reţea pasivă, monitorizare şi operare reţea fixă şi mobilă vor fi transferate către un partener extern. (...) Cele două companii au intrat în discuţie cu Ericsson pentru a agrea un parteneriat pe acest proiect cheie", au declarat reprezentanţii Cosmote şi Romtelecom. Odată cu semnarea acestui acord, dar şi cu procesul de integrare cu Cosmote, numărul de angajaţi ai Romtelecom ar putea ajunge la finele acestui an sub 6.000 de persoane faţă de aproximativ 18.000 în urmă cu zece ani. Romtelecom a mai semnat externalizarea în 2009, tot către Ericsson, a 400 de angajaţi din departamentul tehnic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb