REVISTA PRESEI 03.11.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 noiembrie 2016

ADEVARUL

Eugen Nicolicea propune înfiinţarea Gărzii Naţionale, în subordinea Senatului

O propunere legislativă a deputatului PSD Eugen Nicolicea, înregistrată la Camera Deputaţilor şi supusă dezbaterii publice, prevede înfiinţarea unei Gărzi Naţionale a României, al cărei comandant va fi numit de către Biroul Permanent al Senatului şi care va avea în atribuţii apărarea faţă de pericolele externe şi interne la adresa statului român, cât şi intervenţii în situaţii de urgenţă. Proiectul prevede înfiinţarea a 8 brigăzi de infanterie sau motorizate, una de geniu, încartiruită la Deva şi una de artilerie, la Brăila. Fiecare brigadă va fi alcătuită din şase batalioane. Tot în subordinea Gărzii Naţionale vor funcţiona opt baze de elicoptere care vor avea în dotare elicoptere, avioane de transport şi avioane de vânătoare de producţie autohtonă.

Procurorii extind ancheta în dosarul "Revoluţiei"

Procurori militari au extins ancheta, in rem, sub aspectul infracţiunii contra umanităţii, în "Dosarul Revoluţiei". Din actele dosarului rezultă că pentru păstrarea puterii, prin acţiunile desfăşurate şi măsurile dispuse, noua conducere politică şi militară instaurată după data de 22 decembrie 1989 a determinat uciderea, rănirea prin împuşcare, vătămarea integrităţii fizice şi psihice şi lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane.

Rusia îşi umflă muşchii prin Mediterana

Rusia face paradă prin Mediterana. Avioanele militare decolează şi aterizează pe portavionul Amiral Kuzneţov, care se află în marş spre Siria însoţit de o flotilă militară. Într-un video de propagandă apare portavionul "Admiral Kuzneţov", urmat de crucişătorul "Petru cel Mare" şi navele antisubmarin "Severomorsk" şi "Vice-admiral Kulakov" , iar desupra lor zboară elicoptere Ka-27 şi avioane de luptă Su-33. Portavionul se va alătura forţelor ruse din Siria care sprijină regimul preşedintelui Bashar al-Assad, iar analiştii militari spun că va intra în lupta pentru cucerirea Alepului. Iar parada de acţiuni de forţă ale Moscovei nu se opresc aici. Rusia va trimite arme de ultimă generaţie la graniţele sale de vest şi ale Belarusului, în replica la decizia SUA şi NATO de a-şi consolida capacităţile ofensive în regiune, a anunţat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

Tactica lui Dragnea: muşcă şi fugi

Legea responsabilităţii fiscale spune că nicio instituţie publică, inclusiv Parlamentul, nu poate adopta, cu mai puţin de şase luni înainte de validarea alegerilor, măsuri care conduc la cresterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor în sectorul bugetar. Parlamentarii PSD-ALDE au luat o ordonanţă de urgenţă a Guvernului dată în 9 iunie (cu mai mult de şase luni înainte de validarea alegerilor, deci legal) şi au modificat-o, pompând majorări salariale, în interiorul termenului de interdicţie. Dacă chiar vroiau să mărească salariile, PSD-ALDE ar fi trebuit, negreşit, să modifice şi interdicţia din legea responsabilităţii fiscale, astfel încât legea să treacă, după alegeri, examenul de constituţionalitate. N-au făcut-o şi şi-au vulnerabilizat şi această lege. Aţi înţeles tactica lui Dragnea? Muşcă şi fugi. El câştigă alegerile şi ne lasă pe noi, după aceea, să căutăm vaccin antirabic.

S-a încheiat era tabletelor?

Despre tablete s-a spus că au scufundat piaţa calculatoarelor, dar acum intră la rândul lor la apă. Vânzările mondiale de tablete s-au prăbuşit cu 14,7% în al treilea trimestru al acestui an, arată datele IDC. Este accelerarea unui trend care există de câţiva ani. După lansarea primei generaţii de iPad, vânzările de tablete au ajuns repede la saturaţie. Utilizatorii au preferat să îşi cumpere în schimb telefoane cu ecrane mari pe care le pot lua cu ei. Apple, compania care a dat naştere nişei tabletelor în momentul în care a lansat iPad, continuă să fie liderul vânzărilor. A avut în trimestrul trei o cotă de piaţă de 21,5%, în scădere faţă de anul trecut. În scădere a fost şi cota de piaţă a companiei de pe locul al doilea, Samsung.

Hibele sistemului de reacţie în caz de dezastru

Cel mai amplu exerciţiu de mobilizare şi răspuns la dezastru din ultimii 25 de ani, care s-a desfăşurat de marţi dimineaţă până miercuri la ora 14.30 şi la care au participat peste 6000 de oameni a scos la iveală şi problemele cu care ne-am putea confrunta în caz de calamitate. Şi nu sunt puţine. Concret, exerciţiul Seism 2016 care a simulat intervenţia autorităţilor în urma unui cutremur de peste 7 grade pe Richter, cu impact major la Bucureşti şi Iaşi, a arătat că este nevoie de o mai bună coordonare între acţiunile de căutare-salvare şi acţiunile ce vizează ajutorarea persoanelor sinistrate. Faţă de anul trecut, când a avut loc tragedia Colectiv, la nivel de comandă lucrurile s-au îmbunătăţit, dar stăm în continuare prost la timpii de reacţie şi comunicarea cu cetăţenii şi presa.

Sistemul cardului de sănătate a fost pus în funcţiune

Sistemul informatic al cardului de sănătate a fost pus în funcţiune miercuri, în jurul orei 19.00, după ce timp de aproape două zile nu a funcţionat, furnizorii de servicii fiind nevoiţi să acorde consultaţii şi reţete în sistem offline. Potrivit unui comunicat de presă al CNAS, în continuare se efectuează operaţiuni tehnice de monitorizare şi consolidare a acestuia. Instituţia subliniază că pentru perioada de întrerupere a funcţionării sistemului informatic sunt aplicabile deciziile Guvernului prin care serviciile sunt decontate.

Deutsche Welle: Trump, Clinton şi criza democraţiei

Calitatea execrabilă a celor doi candidaţi principali la şefia statului american redeschide larg, aşadar, dosarul democraţiei. În fond, a selectat şi propulsat în prim plan nedemni şi neaveniţi. Şi nu e la prima ei aberaţie. A făcut-o, de altfel, şi avansând alte oferte stranii, populiste, de felul unui Obama, ori Bernie Sanders. Or, dacă democraţia se bazează pe votul unor ignoranţi analfabeţi, precum cei pregătiţi să-l plebisciteze pe Trump, n-ar fi oare preferabilă o "epistocraţie", după cum a numit politologul american David Estlund o revenire la elitismul politic platonician? N-ar fi util, să spunem, un test de alfabetizare, de inteligenţă şi de informaţie politică în baza căruia să eliberăm autorizaţii de alegător, astfel încât să se elimine riscul sufragiului indezirabil al proştilor şi al neinformaţilor?

Buşe, discuţii cu Boeing, Airbus şi Embraer pentru a înlocui flota Tarom

Ministerul Transporturilor a avut deja discuţii cu mari producători de avioane precum Boeing şi ATR şi urmează să negocieze cu Airbus, Embraer şi Bombardier pentru a înlocui în viitor întreaga flotă a transportatorului aerian de stat Tarom, a spus Sorin Buşe, ministrul Transporturilor, citat de news.ro. De asemenea, rămâne în picioare opţiunea închirierii a două avioane ATR. Privatizarea Tarom este doar ultima dintr-o serie de alte opţiuni pentru o companie aflată în al nouălea an consecutiv de pierderi, a mai declarat ministrul Transporturilor. Boeing şi Airbus sunt companiile luate în calcul pentru a furniza avioane de capacitate mare, iar Embraer, ATR şi Bombardier pentru aparate de capacitate mică, a mai declarat ministrul, precizând că Tarom urmează să înlocuiască flota cu avioane noi.

Burkina Faso nu a primit cerere de răscumpărare pentru ostaticul român

Autorităţile din Burkina Faso nu au primit nicio cerere de răscumpărare şi nicio revendicare în cazul ostaticului român Iulian Gherguţ, răpit în aprilie 2015, în nordul ţării, a declarat miercuri ministrul de externe Alpha Barry, citat de AFP. "Am văzut înregistrarea video în presă ca toată lumea. Burkina Faso nu a primit nicio cerere de răscumpărare şi nicio revendicare în legătură cu ostaticul român", a declarat Barry. "Nu am primit nicio cerere de răscumpărare. Nu am primit niciun fel de cerere pentru moment", a adăugat ministrul de externe din Burkina Faso, potrivit Agerpres.

Birocraţia legată de Brexit ar putea ameninţa unitatea Marii Britanii

Guvernul britanic se confruntă cu provocări "imense" de ordin legal, constituţional şi birocratic, care au potenţialul "de a ameninţa structura constituţională a Marii Britanii" pe măsura punerii în aplicare a procesului de ieşire din Uniunea Europeană. Avertismentul vine din partea unor experţi de la Asociaţia de Studii Politice, cu sediul la Londra, care au întocmit un raport cu privire la această problematică, notează DPA. Aşa-numita "Great Repeal Bill", propusă de premierul britanic Theresa May, prin care ar urma să asimilată legislaţia legată de UE în legislaţia britanică, va crea cel mai probabil diferenţe semnificative în politicile privind agricultura, pescuitul, mediul şi educaţia universitară între parlamentul naţional şi adunările regionale autonome din Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, se menţionează în raport.

BANCHERUL

Scădere spectaculoasă a dobânzilor in lei la creditele pentru firme: de la 8% la 2% sau chiar 0,32% într-o singura luna

Creşterea substanţiala a volumului de credite noi in lei acordate de bănci firmelor in luna septembrie (2,8 miliarde lei, comparativ cu 2 miliarde lei in august, cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani, recordul fiind stabilit in decembrie 2010, cu 3 miliarde lei) a determinat o prăbuşire spectaculoasa a dobânzilor, ca efect al concurentei băncilor pentru atragerea de clienţi. Astfel, conform statisticilor BNR, pentru creditele cu valori sub 1 milion de euro acordate firmelor, băncile au fost dispuse in septembrie sa accepte o dobânda fixa pe o perioadă intre 1 si 5 ani de doar 2,11% in medie, fata de 8,94% in august, nivelul de 8% pentru aceste tipuri de credite fiind menţinut încă din luna august a anului trecut. O scădere si mai spectaculoasa s-a produs in cazul finanţărilor de până la 1 milion de euro pentru firme cu dobânzi fixe de peste 5 ani: de la 7,77% in august la doar 0,32% in septembrie.

CURENTUL

Concediat disciplinar de la Apele Române după ce a depus mărturie la DNA, reintegrat în funcţie de instanţă

O nouă ilegalitate a conducerii Apelor Române a fost desfiinţată de instanţa de judecată. Eminenţa cenuşie a ANAR, Relu Adam, Directorul de Resurse Umane, de această dată pare că şi-a dat doctoratul în prostie. Brişcaru Gheorghiţă Cornel a fost consilier juridic la ABA Mureş până în noiembrie 2015 când a fost concediat disciplinar de o comisie condusă de Relu Adam, şeful de la Bucureşti. Abaterea constatată este halucinantă. După ce Brişcaru a fost audiat ca martor la DNA în dosarele penale deschise conducerii ABA Mureş pentru fraudarea fondurilor instituţiei, acesta a refuzat să-i comunice directorului Mihai Blaga ce a declarat în faţa procurorului.

Firea a luat 1,5 milioane de Euro de la sistemul de urgenţă şi i-a mutat la Festivalul Rodica Bitănescu

Majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General, condusă de Gabriela Firea, a votat o rectificare bugetară prin care s-au tăiat 11 milioane lei de la sistemul de management al situaţiilor de urgenţă la nivelul municipiului Bucureşti, din 28 milioane lei aprobate la începutul anului şi 24 milioane lei de la capitolul protecţie contra incendiilor, dintre care 6,5 milioane lei de la înfiinţarea de noi subunităţi de pompieri. S-au alocat, în schimb, de la data preluării mandatului de către doamna Firea, peste 1,5 milioane de euro în plus către teatrele de Comedie şi Excelsior, o parte mergând spre festivaluri populiste precum "Festivalul Rodica Popescu Bitănescu" şi "Gala premiilor municipale", fără a se face o detaliere transparentă a alocărilor.

CURIERUL NATIONAL

Senatul a aprobat fumatul în cafenele

Camera Deputaţilor urmează să se pronunţe definitiv asupra iniţiativei legislative care permite, în anumite condiţii, fumatul în spaţii publice închise. Dacă deputaţii vor fi de acord, fumatul va fi permis în orice spaţiu public care nu are 4 pereţi, dar şi în camere special amenajate în care se consumă cafea, băuturi calde sau răcoritoare etc. La şapte luni şi jumătate de când Cătălin Fenechiu şi alţi 31 de politicieni au propus modificări Legii care interzice fumatul în spaţiile publice închise, Senatul. s-a pronunţat din nou favorabil proiectului de lege, urmând ca decizia definitivă să fie luată însă de Camera Deputaţilor.

Cioloş: 1.000 de dosare penale după controalele în domeniul silvic

În urma controalelor efectuate, la solicitarea premierului, de MMAP, MAI şi ANAF în domeniul silvic s-au aplicat 60.000 de amenzi şi s-au deschis peste 1.000 de dosare penale, a afirmat ieri Dacian Cioloş, înaintea şedinţei de Guvern. "Acest control început la mijlocul lui august s-a finalizat la sfârşitul lui septembrie, dar am cerut să fie prelungit şi în luna octombrie şi acum, la sfârşitul lunii octombrie, putem trage câteva concluzii, şi vă dau doar câteva cifre. Au fost desfăşurate circa 55.000 de controale, care s-au terminat cu aproape 1.000 de dosare penale; au fost descoperite peste 2.500 de infracţiuni, foarte multe pe Codul Silvic şi s-au dat circa 60.000 amenzi", a spus premierul. Acesta a precizat că s-au confiscat circa 50.000 mc de material lemnos, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât într-o perioadă normală de controale.

Putin: Este nevoie de un dialog global privind viitorul lumii

În faţa participanţilor la Clubul internaţional de discuţii "Valdai", Vladimir Putin a declarat că rolul Rusiei în lume constă în soluţionarea problemelor, dar nu în inventarea pericolelor efemere. Totodată, el a subliniat că unii factori importanţi din Occident vehiculează zvonuri despre unele pericole mitice, inclusiv despre "pericolul rusesc". Asta se face, în opinia lui Putin, în scopul obţinerii unor avantaje, informează Sputniknews.ro. Preşedintele rus s-a referit, de asemenea, la economia globală, care, potrivit lui, se află într-o profundă criză de sistem, iar forţele occidentale preferă confruntarea cu Rusia în locul căutării unor soluţii prin cooperare internaţională.

EVENIMENTUL ZILEI

Udrea: "Judecători şi procurori mi-au cerut să-i ajut să ocupe funcţii"

Elena Udrea a spus că nu-l înţelege pe Ştefan Lungu, fost consilier la Ministerul Dezvoltării, care a susţinut că în 2011, fiind citat într-o cauză la DNA Alba Iulia, a primit un bileţel de la aceasta în legătură cu întrebările care urmau a-i fi puse. Elena Udrea a negat informaţiile. "Au fost cazuri concrete, când eram la guvernare, când mi s-a cerut de către judecători sau procurori să îi ajut să ocupe funcţii, dar nu puteam, nu eram lider de partid, nu eram eu în măsură să le acord sprijinul. Şi cu aceşti procurori şi judecători m-am întâlnit în procesele mele", a declarat Elena Udrea, ieri, la B1 Tv. Deputata a mai spus că habar nu avea că Ştefan Lungu avea afaceri cu Adrian Gărdean şi nu înţelege de ce nu a spus în sala de judecată despre aceste lucruri.

Un preşedinte printre orătănii şi bovine

Preşedintele Iohannis a deschis târgul internaţional Indagra, care se desfăşoară la Romexpo, în Bucureşti. A sosit, cu punctualitate săsească, exact cu un minut înainte de speech- urile inaugurale. La tribuna de unde s-au ţinut discursurile, preşedintele ţării şi Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, păreau traşi la indigo, cu aceleaşi costume şi pardesiuri negre. Diferenţa o făceau cravatele, dar şi acelea în nuanţe de gri. Ambii şi-au arătat danturile, zâmbind larg, cu mâinile încrucişate în faţă, precum jucătorii de fotbal ce se protejează înaintea loviturilor libere din preajma careului propriu. Iar dacă preşedintele CCIR, Mihai Daraban şi ministrul Achimescu au vorbit liber, Klaus Iohannis şi-a citit discursul, lăudând faptul că 25 de ţări participă la eveniment şi numeroşi expozanţi sunt "performanţi". Apoi, a tăiat panglica.

Cel mai BOGAT rus VREA în România!

Cel mai bogat om din Rusia se luptă pentru obţinerea contractului de retehnologizare a centralei hidroelectrice cu acumulare Vidraru. Este vorba de magnatul oţelului Alexei Mordaşov, a cărui avere se ridică la 15,7 miliarde de dolari, conform Bloomberg. Mordaşov vrea să pună mâna pe contractul în valoare de 100 de milioane de euro, ce are ca scop retehnologizarea acumulării hidroelectrice Vidraru. Acesta participă la licitaţia organizată de statul român prin compania Power Machines, controlată de către Alexei Mordaşov, prin intermediul grupului Severstal. Power Machines este o firmă rusă specializată în construcţii şi lucări inginereşti pentru sectorul energetic. În 2015, Severstal a fost al patrulea mare producător de oţel din Rusia, în funcţie de tonaj.

JURNALUL NATIONAL

Zacusca din Regie i-a adus candidatura

Campania de racolare de femei frumoase şi deştepte pare că dă roade în PSD. Liviu Dragnea a propulsat-o pe tânăra Şeila Abdulamit de la şefia studenţilor direct pe lista de candidaţi ai PSD Bucureşti pentru un loc în Camera Deputaţilor. Noua "Cătălina Ştefănescu" a social-democraţilor a fost remarcată de liderul partidului acum un an, la o degustare de zacuscă şi tobă, în căminele studenţeşti din Regie.

Iohannis: Mă îngrijorează că 30% din terenul agricol este deţinut de străini

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat îngrijorat miercuri de faptul că 30% din terenul agricol din România este deţinut de străini, arătând că ar trebui modificată legislaţia în acest domeniu. "Pe mine, personal, această proporţie mă îngrijorează", a spus Iohannis, la dezbaterea "Preşedintele României în dialog cu agricultorii", organizată în cadrul Târgului INDAGRA. El a subliniat că în această chestiune este nevoie de o abordare pragmatică, arătând că un minim necesar ar fi dreptul de preempţiune pentru cei care reprezintă statul sau comunitatea.

Germania lansează primele trenuri care merg cu hidrogen

Germania este pe punctul de a lansa primul tren din lume de pasageri cu emisii zero, care funcţionează doar pe bază de hidrogen. Trenul iLint Coradia va emite abur în exces în atmosferă şi este o alternativă la cele patru mii de trenuri diesel din Germania. O regiune nordică a Germaniei, Saxonia Inferioară, a comandat deja 14 trenuri de acest fel din Franţa, de la compania Alstom, iar dacă se dovedesc a fi un succes, vor fi date în folosinţă în toată ţara, potrivit cotidianului The Independent. Trenurile sunt alimentate de baterii de litiu-ion foarte mari, care se încarcă dintr-un rezervor de hidrogen situat pe acoperişul trenului. Acest tip de tren poate parcurge 804 de kilometri pe zi la o viteză de până la 140 km pe oră.

NATIONAL

Ni se bagă pe gât 20.000 de sirieni din Serbia!

Surse din cadrul serviciilor de informaţii susţin că unele ambasade occidentale ar fi început sa recurgă la presiuni discrete, dar tot mai puternice, pentru ca tara noastră să nu se opună relocării "pe furiş" a refugiaţilor sirieni din Serbia. Si, conform unui plan probabil bine pus la punct, deja celor aproximativ 20.000 de sirieni blocaţi momentan in Serbia, dintre care aproape trei sferturi in capitala Belgrad, li se sugerează că pentru ei cel mai bine ar fi să accepte să meargă într-o ţară membra a Uniunii Europene, de unde, ulterior, le-ar fi mult mai lesne să ajungă in Occident. Însă cum gardurile de sarma ghimpată si zidurile construite la graniţa cu Serbia au transformat Ungaria într-o veritabila citadelă, iar refugiaţii au luat deja frica membrilor aşa-numitelor patrule populare din Bulgaria, România a rămas singura uşă prin care se poate forţa intrarea in UE.

Tehnocraţii aduc "stranieri" la toate companiile de stat!

Guvernul tehnocrat mai are doar o lună si ceva de mandat. Ceea ce si explică poate, într-o oarecare măsură, agitaţia de la Ministerul Finanţelor, unde se da zor nevoie mare pentru transpunerea cât mai urgenta in practică a planului care prevede introducerea managerilor privaţi la companiile de stat. Mai ales că, in marea majoritate a celor aproape 150 de companii care se vor trezi cu noi manageri, ministeriabilii au avut deja grija să organizeze licitaţiile pentru selectarea viitorilor administratori. Numai ca, după cum reiese din primele informaţii vehiculate, într-o uluitoare proporţie covârşitoare, cei "selectaţi" pentru a conduce nişte societăţi comerciale dintre care unele înregistrează oricum profituri apreciabile sunt doar străini.

Decizia unui tribunal german: fata de 16 ani poate avea o relaţie cu unchiul!

Trăim vremuri tulburi. In vreme ce organizaţia de tineret a Partidului Liberal din Suedia a cerut legalizarea incestului, undeva mai jos, in Germania, o instanţă a dat câştig de cauza unei minore, in detrimentul părinţilor, considerând relaţia acesteia cu unchiul ei in interesul copilului. La 14 ani, Josephine a fugit de acasă cu unchiul ei, de bună voie si nesilită de nimeni. Părinţii adolescentei, originari din Schildow (landul Brandenburg), i-au găsit pe amorezi după cinci săptămâni de căutări disperate, undeva in sudul Franţei. Acum in vârstă de 16 ani, Josephine si-a dat in judecată aparţinătorii, iar Tribunalul Superior Regional Brandenburg i-a acordat câştig de cauza. Judecătorii considera ca o interdicţie asupra relaţiei ar putea pune in pericol interesele copilului.

PUTEREA

Vasile Turcu: "Noi cu UTI suntem ca Prigoană cu Bahmuţeanu"

Vasile Turcu, proprietarul firmei Romconstruct, susţine că este un patriot şi va finaliza lucrările de consolidare şi restaurare a Arcului de Triumf până la 1 Decembrie. El recunoaşte însă că nu a primit banii pentru lucrările executate. Turcu confirmă că a încheiat un nou contract cu Primăria Capitalei, la sfârşitul lunii octombrie, dar a refuzat să dea detalii. Cu circa două luni în urmă, el declara public că Municipalitatea îi datorează un milion de euro şi se plângea că nu-i răspunde nimeni la solicitări. Din acest motiv, toată vara, pe şantierul de la Arcul de Triumf numai paznicii au fost prezenţi.

Curtea de Conturi dă Primăria Capitalei pe mâna DNA

Doar 21,3 milioane de lei prejudiciu a găsit Curtea de Conturi la Primăria Capitalei. La această sumă se adaugă alte 10 milioane de lei la Centrul de Cultură Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, peste 5 milioane la Autoritatea pentru Supraveghrea şi Protecţia Animalelor Bucureşti- ASPA, instituţii aflate în subordinea Municipalităţii. Pe reţelele de socializare, oamenii au reacţionat, spunând că prejudiciile sunt mult prea mici faţă de realitate şi au coroborat cifrele vehiculate de Curtea de Conturi cu stenogramele publicate în toamna trecută, din care reieşea că Primăria Capitalei mituieşte un inspector pentru a închide ochii la prejudiciile mari. Numai într-un dosar de retrocedare, Municipalitatea are de plătit 20 de milioane de lei pentru neaplicarea unei sentinţe judecătoreşti.

ROMANIA LIBERA

Soţul Corinei Creţu, jonglerie cu un teren din Băneasa

Afacere imobiliară de 1,3 milioane de euro cu o moştenire-fantomă. Într-un an şi jumătate, o suprafaţă de peste 4.000 mp din nordul Bucureştiului şi-a schimbat proprietarul de patru ori. Printre deţinători au fost soţul comisarului european şi mama acestuia. Tranzacţiile realizate de-a lungul anilor de Ovidiu Rogoz, actualul soţ al comisarului european pentru Politici regionale Corina Creţu par să fie cel puţin bizare, dacă nu chiar penale. Despre "omul de afaceri" Ovidiu Rogoz, aşa cum îi place să i se spună, nu se ştie mai nimic: nici în ce domenii activează business-urile lui şi nici ce cifră de afaceri şi ce profit au companiile sale. A intrat în atenţia presei abia acum patru ani, când s-a căsătorit cu mult mai vizibila Corina Creţu, pe atunci eurodeputat PSD, acum comisar european.

Scandalul "Sper să crăpi, Victor Ponta" este real sau făcătură?

Editorul coordonator al Hotnews.ro, Dan Tăpălagă, spune că îi pare foarte rău pentru colaboratorul redacţiei care a fost "dat afară", pentru că a postat pe pagina de Facebook Hotnews un articol însoţit de comentariul "Sper să crapi, Victor Ponta!". Acesta a refuzat, însă, să ofere redacţiei "România liberă" un număr de telefon al persoanei în cauză, pentru a discuta direct cu ea. În cursul dimineţii, pe pagina de Facebook a Hotnews, a fost distribuită o ştire despre Victor Ponta cu comentariul "Sper să crăpi, Victor Ponta!". Ştirea distribuită în reţeaua socială era publicată de news.ro şi descria glumele puerile făcute de fostul prim-ministru pe seama numelui actualului prim-ministru, Dacian Cioloş.

Consilier PMP, provenit din UNPR, candidat pentru PSD, la alegerile parlamentare

Un consilier local PMP, Mihai Vârză, ales pe listele PSD-UNPR, va candida pentru un mandat de deputat PSD. El figurează pe poziţia a 5-a pe lista PSD pentru Camera Deputaţilor, în circumscripţia Bucureşti. Vârză este membru al Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi a ajuns în PMPO urmare a fuziunii cu UNPR. Robert Turcescu, coordonatorul PMP în Bucureşti-Ilfov şi membru al CGMB, a spus că Vârză nu poate fi dat afară din CGMB decât cu semnătura celor care l-au pus pe liste la alegerile locale: Valeriu Steriu, acum preşedinte executiv al PMP, şi Gabriela Firea, PSD. Potrivit lui Turcescu, după ce Vârză va pleca în Parlament, locul său va fi ocupat de următorul de pe lista PSD-UNPR, probabil un social-democrat.

ZIARUL FINANCIAR

Florian Cîţu: Scăderea taxelor nu înseamnă neapărat majorarea deficitului, problema este la nivelul cheltuielilor

În cazul în care Partidul Naţional Liberal va câştiga alegerile parlamentare din România şi va forma guvernul, una dintre cele mai importante măsuri introduse de partid va fi o cotă unică de impozitare de 16%, inclusiv pentru TVA, care anul viitor ar urma să fie de 19%, conform Codului fiscal, a spus Florian Cîţu, economist, candidat al PNL în Senat, invitat la ZF Live. "Ţările sărace şi corupte ca noi, dacă au un sistem progresiv, cu foarte multe taxe şi diferenţieri, produc birocraţie şi corupţie. La ţările dezvoltate este altceva, dar astăzi avem nevoie de o taxă unică. Impozitul pe venit este deja de 16%, TVA va fi de 16%, contribuţiile angajatului şi ale angajatorului vor fi tot de 16%. Totul se va alinia şi va fi transparent, ca un reper, iar sistemul economic se va uita la acest reper şi va lua decizii de economisire şi investiţie."

Băncile au dat finanţări noi de 22,7 mld. lei în nouă luni

Creditele noi în lei acordate de bănci populaţiei au atins un nou vârf în perioada ianuarie-septembrie a aces­tui an, volumul total al finanţărilor noi cumulând 22,7 miliarde de lei, echivalentul a 5 miliarde de euro, potrivit datelor Bănci Naţionale. Creditele noi pentru populaţie acordate de la începutul anului până la finalul lunii septembrie sunt cu 22% mai mari decât împrumuturile acordate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Avansul este mult mai vizibil dacă comparaţia se face cu primele nouă luni ale anului trecut. Astfel, faţă de intervalul ianuarie-septembrie din 2014 volumul creditelor noi acordate anul acesta este de aproape două ori mai mare. Aproape o dublare se remarcă şi faţă de primele nouă luni din 2008, anul de boom al economiei locale.

Analiştii: Politica monetară ar putea să rămână în stand-by la ultima şedinţă a boardului BNR din acest an

BNR ar putea să menţină dobânda-cheie şi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale la ultima şedinţă de politică monetară din acest an, perspectivele privind inflaţia şi evoluţia economiei lăsând loc pentru amânarea înăspririi politicii monetare pentru 2017, anticipează unii analişti. Pe lângă dobânda-cheie şi ratele RMO, un alt instrument aflat la dispoziţia băncii centrale este coridorul format de facilitatea de credit şi de depozit din jurul dobânzii-cheie, adică dobânzile la care băncile se împrumută de la BNR şi respectiv plasează bani la banca centrală pe termen de o zi. Acest coridor a fost îngustat de banca centrală la +/-1,5%, dar rămâne la un nivel ridicat comparativ cu alte ţări.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb