REVISTA PRESEI 03.12.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 decembrie 2015

ADEVARUL

O nouă strategie pentru privatizarea Oltchim

Combinatul chimic Oltchim, aflat în insolvenţă din anul 2013, va fi privatizat de către o bancă de investiţii, după ce Ministerul Economiei, care deţine pachetul majoritar de acţiuni, va schimba strategia privind societatea de stat. Selecţia băncii de investiţii va demara înainte de sfârşitul acestui an, iar aceasta va fi plătită printr-un "comision de succes", în funcţie de suma finală cu care va fi vândut combinatul, a declarat, la Adevărul Live, Costin Borc, vicepremier şi ministru de resort. Oficialul a afirmat că banca de investiţii va stabili dacă Oltchim va fi vândut la pachet cu platforma petrochimică de la Arpechim Piteşti, iar plata se va realiza în funcţie de suma obţinută. Oltchim a înregistrat un profit contabil de 2,31 miliarde de lei în primele nouă luni, dar acesta este rezultatul anulării unor datorii. Totuşi, compania obţine profit operaţional din activitatea curentă a activelor care funcţionează, acesta ridicându-se la 10 milioane de lei.

Ce afaceri învârtea "teroristul cu pluş" din Covasna

Beke István Attila, unul dintre membri marcanţi ai grupării naţionalist-extremiste Mişcarea de Tineret 64 de Comitate, acuzat că voia să pună o bombă în centrul oraşului Târgu Secuiesc, de Ziua Naţională, se ocupă cu tuningul auto şi montarea de alarme în casele oamenilor. Pe site-ul firmei sale, Beke vorbeşte cu emoţie despre avantajele pluşării, ca parte a tuningului auto. El este asociat al firmei BIA Electronic SRL, firmă administrată de soţia sa, Beke Csilla, care are ca obiect de activitate lucrările de instalaţii electrice. Bomba pregătită să explodeze la Târgu Secuiesc, cu ocazia paradei de 1 Decembrie, urma să fie amplasată într-un coş de gunoi şi detonată de la distanţă, cu ajutorul unui telefon mobil. Atentatorii voiau să inducă ideea că localitatea "a fost atacată de terorişti" şi să câştige experienţă în astfel de fapte, arată actele procurorilor. Potrivit unor surse apropiate anchetei, în spatele acţiunii lui Beke István s-ar afla anumite grupuri de interese de la Budapesta. Anchetatorii subliniază că pericolul petardelor rezidă în cantitatea foarte mare pe care voia să o folosescă suspectul de terorism.

Solistul trupei Karpatia, judecat pentru promovarea xenofobiei în versuri

Cântăreţul Petras Janos Laszlo şi Csibi Barba au fost trimişi ieri în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc pentru săvârşirea unor infracţiuni prevăzute de OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Astfel, procurorii arată că pe 6 iunie 2014, cu ocazia concertului susţinut, prin inserarea ideilor naţionaliste în versurile cântecelor, dar şi prin dialogul solist-public, Petras Janos Laszlo ar fi "indus o stare de surescitare a ascultătorilor care creează în mentalul publicului (compus în majoritate de tineri maghiari) sentimente naţionaliste, fiind astfel uşor speculate ideile revizionist-separatiste". S-a constatat caracterul ultranaţionalist şi antiromânesc al cântecelor, prin chemări repetate la luptă ale maghiarilor (secuilor) pentru redobândirea teritoriilor pierdute prin luptă armată, negarea actualei ordini internaţionale prin contestarea vehementă a prevederilor Tratatului de pace de la Trianon din anul 1920, jignirea românilor (consideraţi "cotropitori" şi "opincari") etc.

Dragnea face ordine în partid înainte de votul pentru Şova

Liviu Dragnea i-a ameninţat pe parlamentarii PSD care votează altfel decât decide partidul că nu se vor mai regăsi pe liste la alegerile viitoare. Poziţia lui Dragnea vine exact cu o zi înainte ca Senatul să voteze arestarea preventivă a lui Dan Şova, un moment crucial pentru imaginea PSD. PSD se va afla astăzi în faţa primului mare examen de imagine de când Liviu Dragnea a preluat partidul: votul din Senat pentru arestarea lui Dan Şova, programat de la ora 10.00. "Decizia politică a PSD este că parlamentarii PSD, senatorii şi deputaţii, vor vota pentru ridicarea imunităţii în cele trei cazuri (Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu la Camera Deputaţilor şi Dan Şova la Senat -n.r.) ", a declarat preşedintele PSD Liviu Dragnea, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al partidului.

Atac armat în California, soldat cu 14 morţi

14 persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui atac armat ce a avut loc în oraşul San Bernardino, din California, potrivit unui anunţ oficial al poliţiei din localitate, citat de BBC. Atacul ar fi fost comis de cel puţin trei persoane care au tras cu arme AK-47. Două dintre ele au fost ucise de poliţie a treia persoană a fost reţinută. Doi suspecţi, un bărbat şi o femeie, au fost ucişi într-un schimb de focuri cu poliţia. Amândoi aveau asupra lor atât arme de asalt cât şi pistoale şi erau îmbrăcaţi în haine de asalt. O a treia persoană a fost reţinută în timp ce părăsea zona în care a avut loc atacul armat. Nu este, încă, clar, dacă persoana a avut sau nu legătură cu aceste atacuri. FBI spune că există posibilitatea ca atacul să fie unul terorist, dar acest lucru nu este încă sigur.

Şedinţă solemnă la Senat. Emil Constantinescu: Riscăm să câştigăm lupta cu corupţia pierzând lupta cu democraţia

În lipsa unei festivităţi ţinute la Palatul Cotroceni, Senatul a marcat ieri Ziua Naţională, într-o ceremonie defazată. N-au făcut-o de 1 Decembrie pentru că şi-au luat liber. De la sindrofia organizată de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a lipsit cel mai important om în stat, preşedintele Klaus Iohannis, dar şi foştii preşedinţi Traian Băsescu şi Ion Iliescu. Singurul fost preşedinte al României care a acceptat invitaţia lui Tăriceanu a fost Emil Constantinescu, care a susţinut un discurs anti-Justiţie similar celui al şefului Senatului. "Este evident că actuala campanie anticorupţie, cu toate reuşitele şi deficienţele ei, va curăţa probabil, sub presiunea străzii, în câţiva ani, Parlamentul, Guvernul, Poliţia, Procuratura, instanţele de judecată, serviciile de informaţii, mediul de afaceri, presa şi societatea civilă de persoane compromise. Riscăm să câştigăm lupta cu corupţia pierzând lupta cu democraţia", a transmis Emil Constantinescu, în plenul Senatului.

Vara lui 2016 ne va găsi cu autostrada demolată

Lotul III al autostrăzii Sibiu-Orăştie, închis în septembrie, între localităţile Sălişte şi Cunţa, din cauza unor crăpături în asfalt, va rămâne închis până în luna iunie a anului viitor, deşi termenul iniţial anunţat de CNADNR pentru remedierea problemelor era decembrie 2015. Reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Românie (CNADNR) au declarat pentru Mediafax că noul termen a fost stabilit împreună cu constructorul lotului, fără să ofere şi explicaţii cu privire la întârziere. O porţiune de 200 de metri din autostrada Sibiu-Orăştie, aflată în zona kilometrului 60 şi deschisă în noiembrie 2014, a fost demolată şi va fi refăcută complet pe cheltuiala antreprenorului, compania italiană Salini Impregilo, din cauza unor probleme la fundaţie cauzate de infiltraţii. CNADNR a anunţat iniţial că problemele vor fi remediate în luna decembrie.

BANCHERUL

Viceguvernatorul BNR Olteanu se bălăcăreşte cu avocatul Piperea

Olteanu: Piperea si-a făcut averea pe seama băncilor iar acum a scris o lege pentru cei bogaţi, de la care poate incasa onorarii grase, nu pentru cei săraci care nu-si pot achita ratele la credit; sa-i ajuţi pe ascuns pe cei care nu au nevoie e o ticăloşie. Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu lansează acuzaţii dure la adresa avocatului Gheorghe Piperea, cel care a scris legea privind darea in plata a caselor ipotecate, despre care spune ca a promovat aceasta lege nu pentru a-i ajuta pe cei care nu-si mai pot plăti ratele la banca, cum susţine public, ci pentru a-i favoriza pe speculanţii imobiliari, de la care sa încaseze onorarii pentru a se îmbogăţi. Legea prevede, la articolul 5, ca debitorul trebuie sa transmită băncii, prin intermediul unui avocat, executor judecătoresc sau notar public, o notificare prin care o informează ca a decis sa-i transmită dreptul de proprietate asupra imobilului, in vederea stingerii datoriei izvorând din contractul de credit ipotecar. Avocaţii vor incasa onorarii suplimentare de la cei care vor sa scape de credite, întrucât legea prevede ca băncile pot refuza darea in plata, caz in care o instanţa de judecata va decide daca aproba sau nu cererea clienţilor.

Ce ar descoperi DNA daca ar cerceta cauzele adoptării legii lui Piperea privind darea in plata

Ce ar trebui sa facem ca sa ne recâştigam încrederea clienţilor? a întrebat recent un şef de banca, cu un aer deznădăjduit, un grup de jurnalişti, după adoptarea in Parlament a legii avocatului Piperea privind darea in plata caselor ipotecate către bănci pentru a scapă de credit. Băncile blamează politicienii iresponsabili si avocaţii populişti pentru adoptarea unui astfel de legi fără precedent in Europa (doar in Spania mai exista aşa ceva, însă doar ca ultima soluţie, după ce au fost luate alte masuri de restructurare sau rescadenţare a datoriilor si numai daca debitorul nu mai are alte bunuri sau garanţii), pe care-i acuza de diverse interese si cer acum ajutorul preşedintelui Johannis si chiar a DNA, in lipsa FMI-ului. Însă o astfel de lege nu ar fi putut trece prin Parlament cu un singur vot împotriva si o abţinere daca nu ar fi existat o atât de mare neîncredere si ura fata de bănci, acumulata mai ales in ultimii ani, de care se fac responsabili tocmai bancherii, in frunte cu şefii din BNR, care nu au ştiut sa administreze o relaţie de criza cu publicul si cu propriii clienţi.

CURENTUL

Cel mai deştept român: soţul lui Firea a făcut în paralel două doctorate şi un masterat

Toţi doctorii care şi-au plagiat lucrările de doctorat, Ponta, Oprea, Tobă etc., demascaţi de ziarişti până acum, pălesc în faţa Dr.&Dr. Florentin-Costel Pandele, soţul Senatoarei PSD Gabriela Firea. Studiind pagina personală a lui Pandele, la rubrica "despre mine", aflăm din CV-ul postat pe pagina lui Pandele: că are două facultăţi, două masterate şi două doctorate! Toate, cu excepţia primei facultăţi (Institutul de Marină) sunt făcute în paralel cu exercitarea funcţiei de primar la Voluntari, după alegerea sa în 2000. Aşadar după ce a absolvit Dreptul la Bioterra în 2004, în paralel cu un masterat la aceeaşi particulară în Controlul, expertiza şi securitatea alimentară în agroturismul ecologic Pandele şi-a dat seama că e genial şi a început imediat un Doctorat în Ordine Publică şi Siguranţă Naţională la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" cu tema "COORDONATE JURIDICE ŞI STRATEGII PRIVIND NAVIGAŢIA MARITIMÃ".

Calmante - de Tia Şerbănescu

Keep calm and love Romania" a postat fostul premier Ponta de Ziua Naţională. Judecând după mesaj, se află departe de ţară. Unii l-au văzut prin Georgia, alţii spun că-şi caută de lucru în Turcia, la Erdogan. Încă un tânăr care pleacă din ţară ca să-şi găsească o slujbă bine plătită. Acasă am avut o sărbătoare amestecată. Parada militară a scos mii de bucureşteni în P. Constituţiei - căci România noastră puternică n-a fost în stare să repare Arcul de Triumf în doi ani. Asta deşi am aflat că românii sunt frumoşi, inteligenţi, toleranţi şi harnici. Te şi miri că din atâtea milioane de români deştepţi, cinstiţi şi harnici au ieşit atâţia politicieni corupţi. Rostite în costume populare, cu ie, bundiţă, cojocel şi cămăşuţă, toate cuvintele sunau ca la artizanat. Chiar şi dl Iohannis a zis că "este momentul să redescoperim mândria naţională" - dar nu ne-a spus unde e. Precis c-or s-o descopere tot nişte şmecheri. Seara, în P. Univ. câţiva suporteri de fotbal au ţinut morţiş să blocheze circulaţia. Asta aşa, ca să compromită Strada de acum o lună despre care Ghiţătv a descoperit că e manipulată de miliardarul Soros care "controlează şi tehnocraţii".

EVENIMENTUL ZILEI

Brokerul Cristian Sima revine cu dezvăluiri despre cum se fac afaceri în România

În octombrie s-au împlinit trei ani de când Cristian Sima, fost preşedinte al Bursei SIBEX şi proprietarul casei de brokeraj WBS Holding, a fugit din România, după ce ar fi pierdut pe bursă banii unor importanţi clienţi. Stabilit în Elveţia, el va face o serie de dezvăluiri care vor provoca insomnii unor cunoscuţi politicieni şi afacerişti de pe la noi. Cristian Sima dezvăluie numele a două personaje care au stat în spatele uneia din cele mai mari afaceri din România. "Unul ştia când şi unde să livreze valizele şi mai ales unde să ungă mai mult sau mai puţin, astfel încât contractele cu statul să ajungă la persoanele decidente", iar celălalt, spune brokerul, i-a făcut intrarea în lumea fotbalului, unde fraţii Becali făceau legile.

Giganţii IT chinezi vor să se extindă în România

România este o ţară atractivă din punct de vedere economic pentru China. Conform Oficiului Naţional al Registrului Comerţului în România existau la finele anului trecut, 11.453 de societăţi comerciale cu participare chineză la capitalul social, valoarea investiţiilor chineze în România fiind de 408 milioane dolari, reprezentând 0,76% din totalul investiţiilor străine în România. Aceste valori plasează China pe locul 18 în clasamentul general al ţărilor care au investit în România. Huawei, unul dintre cel mai mare producători de echipamente de reţea şi de smartphone-uri din lume, a intrat pe piaţa locală în anul 2003. În intervalul 2007-2012, investiţiile Huawei în România au totalizat 90 milioane de euro. Un alt gigant tehnologic chinez prezent, în ţara noastră, este ZTE. Chinezii produc echipamente pentru reţele de telecomunicaţii fixe, mobile, pentru reţele optice şi de date.

Prăbuşirea economică a Rusiei, după aventurile militare ale lui Putin, a ajuns la buzunarele cetăţenilor ruşi - de Iulian Chifu

Faptul că situaţia economică în Rusia este precară a fost relevată de numeroase studii, dar o prezintă cât se poate de clar şi oficialii ruşi, inclusiv Vladimir Putin. Chiar şi fără aventura siriană, fără crearea zonei de interdicţie a accesului pe zona de Est a Mediteranei şi în Vestul Siriei alawite, situaţia financiară relevă precaritatea din cauza sancţiunilor economice europene şi americane împotriva Rusiei, cu relevanţă majoră la finanţări şi transfer de tehnologie, a preţului petrolului scăzut şi a sancţiunilor de retorsiune ale Rusiei către UE, care au vizat produsele alimentare şi pe cele de larg consum. Dacă adăugăm la situaţia curentă aventura siriană, sancţiunile la adresa Turciei(o sursă alternativă de alimente pentru populaţia rusă) şi mai ales ridicarea embargoului asupra petrolului şi gazului iranian, imediat după ce se va constata îndeplinirea condiţiilor pentru ridicarea sancţiunilor relative la programul nuclear militar iranian (partea iraniană speră că va avea loc confirmarea la 15 ianuarie 2016) deja impactul e atât de puternic încât riscă să introducă în tangaj Federaţia Rusă, cu tot sprijinul formal de care se mai bucură în sondaje liderii săi.

Tolontan: În timp ce spuneaţi că spitalele au de toate, medicii cereau rudelor celor răniţi "medicamente pentru că se vor termina"

Jurnalistul Cătălin Tolontan susţine că are dovezi că medicii şi asistentele din spitalele bucureştene au cerut familiilor victimelor de la Colectiv să vină cu medicamente şi pansamente de acasă, în timp ce public se spunea că au de toate. "Probele demonstrează că statul a propagat o versiune oficială care a camuflat versiunea reală. Autorităţile ne-au mai minţit o dată", se arată într-un articol publicat pe tolo.ro. Condiţiile pe care statul le-a oferit victimelor de la Colectiv au fost altele decît cele despre am fost asiguraţi, susţine jurnalistul. "Situaţia reală din spitale la începutul lui noiembrie, nu situaţia coafată din comunicatele guvernului Ponta, era chinuitoare şi pentru doctori, şi pentru şefii spitalelor! Doctorii erau nevoiţi să afirme una în public şi să facă alta în realitate", se arată în articolul publicat pe site-ul jurnalistului.

JURNALUL NATIONAL

Distracţia care te poate băga la puşcărie

Mii de români, posesori de drone, riscă închisoarea sau amenzi usturătoare dacă nu îşi înregistrează, în perioada imediat următoare, aeronavele la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR). În prezent, sub 3% dintre dronele care zboară în spaţiul aerian român o fac legal, deşi de la începutul verii posesorii lor sunt obligaţi să le înregistreze. În prezent, autorităţile nu ştiu numărul exact al posesorilor de drone din România. Românii utilizează drone neidentificate şi, mai grav, o fac fără a rezerva un spaţiu de zbor de la autorităţile aviatice, ceea ce ar putea duce la adevărate catastrofe aeriene. "Folosirea unei drone neidentificate se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la un an sau cu o amendă penală", a declarat Remus Dogaru, inspector aeronautic al AACR. În plus, Ordinul 8/2014 al Ministerului Transporturilor prevede că toate dronele (cele cu aripă rotativă) care au cameră video şi cântăresc până în 150 de kg trebuie identificate. O altă problemă este reprezentată de filmările şi fotografierile din oraşe. Mulţi fac astfel de filmări şi fotografii, deşi acest lucru este interzis. Tot ilegal este şi zborul dronelor deasupra mulţimilor.

Prefectul Iaşiului si-a înaintat demisia

Prefectul judeţului Iaşi, Dan Carlan a anunţat ieri ca si-a dat demisia din funcţie. Dan Carlan si-a motivat decizia prin faptul ca luna trecuta a fost instalat un nou guvern. Prefectul demisionar a spus ca si-a delegat atributiile subprefectului Bogdan Abalasi. Dan Carlan a deţinut funcţia de prefect timp de 15 luni, înainte de a fi investit ca prefect el fiind director general adjunct in cadrul Ministerului Energiei. Iată motivarea gestului sau: "După o analiza aşezată, deloc pripita, am comunicat astăzi domnului prim-ministru Dacian Ciolos si domnului ministru al afacerilor interne, Petru Toba, solicitarea de a-mi încheia activitatea de prefect al judeţului Iaşi, începând cu 4 ianuarie. Prefectul, potrivit legii, este reprezentantul guvernului in teritoriu. Eu am primit acest mandat de la guvernul care si-a încetat activitatea cu o luna in urma. Apreciez ca exista un deficit de legitimitate in a continua exercitarea atribuţiilor de prefect din inerţie, pe durata nedefinita, fara a avea mandatul expres al guvernului in funcţie. Apreciez, de asemenea, ca este normal sa ofer actualului guvern posibilitatea de a-si desemna prefectul."

Jaful de la ANRP: Cum a împărţit Crinuţa despăgubiri în familie

Protejata lui Ioan Oltean, unsă la conducerea Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), este implicată nu doar în marile "tunuri" date acestei instituţii în favoarea clientelei fostului partid de guvernământ sau a diverşilor afacerişti apropiaţi ai cercurilor de interese ale lui Dorin Cocoş, ci şi în mici "tunuri" personale. În 2010, cu Crinuţa în "fruntea bucatelor", s-a hotărât despăgubirea partenerului de afaceri al... Crinuţei şi a familiei acestuia de la Bistriţa cu 720.000 de euro, pentru un teren amplasat în Municipiul Cluj-Napoca. Surse locale au precizat că persoana despăgubită, Nicu Gabriel Moroşan, ar fi chiar rudă cu fosta şefă a ANRP. Documentele oficiale arată, însă, fără îndoială, legăturile de afaceri şi locative dintre cei doi. În acelaşi an, ANRP l-a despăgubit şi pe actualul iubit al Crinuţei Dumitrean, Cristian Agalopol, bărbatul cu care este însărcinată în luna a opta.

Dezvăluirile ŞOCANTE ale unui fost agent CIA: Am primit milioane de dolari ca să dezmembrăm Iugoslavia

"Am mituit partide şi politicieni ca să cultive ura între naţiuni. Scopul nostru fundamental era să vă facem sclavii noştri!" spune Robert Baer, fost agent CIA într-un interviu. Publicaţia WebTribune din Serbia publică un interviu halucinant cu Bobert Baer, fost agent CIA, care vorbeşte despre activităţile agenţiei americane în fosta Iugoslavie. Baer se afla, în urmă cu două săptămâni, într-un turneu de promovare a cărţii sale "Secretele Casei Albe", la Quebec, Canada, în momentul în care a acordat interviul pentru publicaţia sârbă. Robert Baer este autorul mai multor cărţi în care dezvăluie secrete ale CIA şi administraţiilor Bill Clinton şi George W. Bush. Fostul agent a fost arestat şi reţinut de mai multe ori după ce a dat publicităţii informaţii din interiorul adminstraţiilor americane. Mitt Waspurh, un prieten apropiat al lui Baer şi fost funcţionar în Senatul SUA, după ce i-a furnizat şi e mai multe informaţii, a fost ucis prin împuşcare.

Românii, cei mai cheltuitori europeni de Crăciun

Românii sunt dispuşi să cheltuiască cei mai mulţi bani, raportat la venituri, în perioada Crăciunului, la nivelul Uniunii Europene, se arată într-un studiu. Suma medie pe care românii intenţionează să o aloce târguielilor în perioada Sărbătorilor se ridică la 110 euro, ceea ce reprezintă 32% din veniturile lunare nete. În top suntem urmaţi de cehi şi britanici. În ceea ce priveşte valoarea absolută a cheltuielilor, britanicii se situează pe primul loc, bugetul alocat pentru târguielile de Sărbători fiind de 420 de euro de persoană. Comparativ, bugetul alocat cheltuielilor de Crăciun reprezintă 15% din venitul mediu al unui britanic. În ce-i priveşte pe cehi, aceştia sunt dispuşi să aloce 25% din venituri pentru târguielile de Sărbători.

NATIONAL

Se redeschide "Galeria", dosarul care arunca in aer clasa politica si Ministerul de Interne!

Câţiva ani buni de zile, se pare ca in dosarele foştilor şefi de la DIPI au zăcut stenogramele unor interceptări pur si simplu incendiare. Făcute, culmea, chiar de către serviciul secret al Ministerului de Interne si care priveau legăturile subterane dintre partidele politice si nucleele dure ale unor galerii de fotbal, organizate după cele mai stricte criterii paramilitare. Si finanţate din greu de unii lideri politici care, la rândul lor, le cereau sprijinul violentelor grupări de "hooligans" pentru a le rezolva treburile murdare, mai ales cele din timpul campaniei electorale. Numai că, după ce s-a aflat că unul dintre membrii Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei ar fi fost ameninţat cu moartea de către liderii unei anume galerii bucureştene, s-au obţinut de urgenta mandatele judecătoreşti de filaj si interceptare, pe siguranţa naţionala. Astfel ca, in plina campanie electorala pentru alegerile locale, zeci de politicieni, hooligans si nume grele din Ministerul de Interne au căzut pe tehnica.

E oficial! Codruţa Kovesi răscoleşte Europa!

Deşi vestea da aripi politicienilor care de mult visează sa scape de şefa DNA, bucuria e prematura. Motivul: Laura Codruţa Kovesi răscoleşte Europa din biroul ei de la DNA. Procurorul şef al Directiei Nationale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, a fost inclusa, de site-ul politico.eu, pe lista celor 28 de personalităţi (cate una din fiecare stat membru UE) care contribuie din plin la reconfigurarea Europei. Lista care este intitulata "28 de oameni din 28 de tari, care configurează, agita si răscolesc Europa".

Gorghiu coace listele, liberalii au luat foc

In timp ce peneliştii fac furii, conducerea PNL a bătut in cuie "decalogul" care va duce la pensionarea in masa a vechilor liberali si penelişti. Cine vrea sa candideze pe listele PNL la viitoarele alegeri trebuie sa îndeplinească zece condiţii. Numite generic "criterii de integritate", condiţiile cu pricina au fost convenite, ieri, de Comisia de unificare a PNL, si urmează acum sa fie bătute in cuie de Consiliul National convocat pentru data de 11 decembrie. Concret, ca sa beneficieze de girul partidului si de un loc fruntaş pe listele PNL, viitorii candidaţi trebuie sa fie absolut "virgini" din punct de vedere penal, sa nu fi avut vreo legătura cu fosta Securitate si nici sa nu fi activat ca ofiţer acoperit al serviciilor de informaţii post-decembriste; sa nu fi "călătorit" de la un partid la altul pe cont propriu; sa nu poată fi acuzat de nepotism; sa nu fi derulat afaceri cu instituţia pentru care candidează; sa nu fie suspectat de fals in declaraţii, incompatibilitate, conflict de interese;; sa nu aibă datorii la stat; sa nu se fi făcut vinovat de plagiat.

Firea bate la poarta Primăriei Capitalei

PSD ar putea merge la viitoarele locale bucureştene pe mana Gabrielei Vrânceanu Firea - senator PSD si nevasta a primarului din Voluntari Ilfov, Florin Pandele. Parlamentar in prezent, Gabriela Firea da semne ca vrea sa o ia pe urmele soţului si sa-si facă o noua cariera in administraţia locala. Cum PSD-ul nu are niciun alt candidat pe ţeava pentru Primăria Capitalei (social-democraţii voiau sa meargă tot pe mana lui Sorin Oprescu si la localele din 2016, dar nu a fost sa fie), numele doamnei in cauza a fost lansat la apa cu aprobarea liderului PSD, Liviu Dragnea. "Nu este candidatul oficial încă, dar Gabi Firea poate fi o varianta foarte buna", a afirmat precaut Dragnea, lăsând astfel deschisa portiţa si către un alt candidat. Perspectiva de a se confrunta cu Firea pentru fotoliul de primar general nu pare sa-i tulbure pe liberali.

PUTEREA

România spaţiului bine făcut. Semne mari de întrebare ridicate de două decoraţii oferite de preşedinte de Ziua Naţională

Preşedintele Klaus Iohannis a înaintat în grad, marţi, cu ocazia Zilei Naţionale, mai mulţi ofiţeri din cadrul MApN, MAI şi SPP şi a decorat Agenţia Spaţială Română (ROSA), mai mulţi membri ai Academiei Române, printre care Dumitru Radu Popescu, şi ai postului de radio RFI, afirmând că "au demonstrat, prin realizările lor, un efort susţinut de a lucra pentru o Românie prosperă şi puternică". Dumitru Radu Popescu, care primeşte Ordinul Steaua României în Grad de Ofiţer la 26 de ani de la Revoluţie, era, în 1989, preşedintele Uniunii Scriitorilor, funcţie pe care o ocupa din 1982, fiind membru supleant în Comitetul Central al Partidului Comunist Român din 1968 şi deputat în Marea Adunare Naţională din 1975. Din anul 2006 este membru titular al Academiei Române şi directorul Editurii Academiei Române. Decorarea lui DR Popescu vine la o lună după ce 30.000 de oameni au cerut, în stradă, reactualizarea Punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara.

Grevă japoneză. 6.000 de angajaţi Romgaz acuză încălcarea drepturilor salariale

Una din cele mai profitabile companii de stat, Romgaz, a fost miercuri zguduită de protestul angajaţilor. Societatea asigură, alături de Petrom, producţia de gaze a României. Peste 6.000 de angajaţi ai producătorului de gaze Romgaz (dintr-un total de circa 6.300) au intrat miercuri în greva japoneză şi poartă banderole albe la mâini, nemulţumiţi că angajatorul a încălcat înţelegerile privind drepturile salariale. Cu toate acestea, angajaţii companiei au între cele mai invidiate salarii în rândul societăţilor de stat, mai ales că vorbim de a doua cea mai profitabilă companie de stat, după Hidroelectrica. Angajaţii Romgaz afiliaţi la Federaţia Sindicatelor Gaz România au protestat miercuri timp de opt ore, fără întreruperea activităţii, ei fiind în grevă japoneză până la ora 15.00, scrie Mediafax.

ROMANIA LIBERA

Decizie istorică: Alianţa Nord-Atlantică se extinde în Balcani, în ciuda ameninţărilor din partea Rusiei

Miniştrii de Externe ai ţărilor membre NATO au invitat miercuri micul stat Muntenegru să adere la Alianţa Atlanticului de Nord, decizie "istorică" ce a provocat ameninţări din partea Rusiei. În cadrul reuniunii de la Bruxelles a celor 28 de miniştri de Externe ai ţărilor membre NATO, statul Muntenegru a fost invitat să se alăture Alianţei, aderarea sa urmând să devină efectivă peste un an şi jumătate. Ea va fi precedată de o fază de negociere, urmată de o ratificare în parlamentele naţionale. Dorinţa Muntenegrului de aderare la NATO a primit recent susţinerea SUA, secretarul de stat american, John Kerry, subliniind din nou că "NATO nu reprezintă o ameninţare pentru nimeni", iar invitaţia adresată Muntenegrului nu vizează Rusia.

Războiul din Siria, cauzat de "războiul gazoductelor"?

La originea războiului din Siria s-ar afla un conflict ce opunea proiecte energetice concurente - cel iraniano-irakiano-sirian şi cel qataro-saudito-turc, potrivit Slate. Războiul din Siria mobilizează peste o treime din ţările planetei, dar nu este un război mondial. Evidenţiază fricţiuni între SUA şi Rusia, dar nu este vorba de un Război Rece. Aminteşte de războiul din Afganistan, dar într-o lume multipolară, estimează analişti anglo-saxoni. Potrivit lor, originile războiului sirian s-ar afla într-un conflict ce opunea pro­iecte energetice concurente. Este vorba despre un proiect iraniano-irakiano-sirian şi un proiect qataro-saudito-turc care ar fi permis reînvierea proiectului occidental Nabucco, destinat să reducă dependenţa Europei de gazul rus şi să împiedice construirea proiectului rus South Stream.

ZIARUL FINANCIAR

Cade un mit: România ocupă doar locul 59 din 167 în topul ţărilor cu cel mai bun internet fix şi mobil

România ocupă locul 59 din 167 de ţări la capitolul conec­tivi­tate la internet, fiind întrecută de ţări ca Liban, Costa Rica şi Kazakhstan, iar primul loc este ocupat de Coreea de Sud, se arată într-un raport realizat de Uniunea Internaţională de Telecomunicaţii (International Telecommunication Union). Poziţia slabă a României într-un clasament legat de serviciile la internet realizat de una dintre cele mai credibile instituţii globale din industrie, care destramă "mitul" performanţelor foarte bune ale infrastructurilor locale de telecom, are o explicaţie simplă: clasamentul nu ţine cont doar de viteza ridicată a serviciilor de date, ci şi de o multitudine de alţi indicatori care conturează o imagine mai apropiată de realitate a ecosistemului telecom dintr-o ţară. Astfel, clasamentul este realizat şi în funcţie de procentul deţinătorilor de computere, nu­mărul utilizatorilor de internet, procentajul locuinţelor cu acces la internet, internetul fix şi mobil la 100 de locuitori, dar şi utilizarea telefoanelor mobile.

Clubul restrâns al managerilor români care conduc companii de un miliard de euro

Ionuţ Ardeleanu, 34 de ani, noul director general al Auchan România, a intrat în clubul select al managerilor români care conduc companii de un miliard de euro pe piaţa locală. Mariana Gheorghe (OMV Pe­trom), Kinga Daradics (MOL Ro­mânia) sau Virgil Metea (Romgaz) au mandate de conducere a unor companii cu afaceri de cel puţin un miliard de euro. Lor li s-a alăturat Ionuţ Ardeleanu, noul director general al trailerului Auchan România. Ceilalţi "miliardari în euro" din economia locală, companii precum Automobile Dacia, Rompetrol, Orange, Kaufland, Carrefour, E.ON sau ENGIE au la conducerea operaţiunilor locale expaţi. "La nivel de sedii centrale, încă se con­sideră că executivii străini au expertiză mai mare faţă de cei români şi ar putea implementa strategia grupului într-un timp mai scurt şi cu rezultate mai bu­ne, întrucât companiile consideră că aceştia îşi pot valoriza expertiza destul de rapid la nivelul României", spune Cristina Postolache, manager partner în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Big4HR.

Întregul sistem de retrocedări prin ANRP, o fraudă organizată

Anchetarea celor mai mari beneficiari de despăgubiri laolaltă cu fostele conduceri ale ANRP, parla­mentari şi oameni politici scoate la lumină faptul că întregul sistem de retrocedări a fost o fraudă organizată prin care mare parte din plăţile de 5,5 miliarde de euro din bugetul statului s-au scurs în buzunarele samsarilor de dosare şi apropiaţilor politici. "Cele patru dosare deschise de DNA cu privire la neregulile de la ANRP sunt doar vârful aisbergului. Procurorii ar trebui să ia la puricat toate dosarele de mari despăgubiri şi cele cesionate pentru că acolo se ascund ilegalităţile", a spus avocatul Iulian Lepa. Ultimii cercetaţi sunt deputaţii PNL Cătălin Teodorescu şi Ioan Oltean. Deputatul Cătălin Florin Teodorescu, fost vicepreşedinte ANRP, este acuzat că în 2011, împreună cu alţi inculpaţi, membri în comisia din ANRP - Crinuţa Dumitrean, atunci preşedinte al ANRP, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu (condamnat azi la închisoare), a aprobat ilegal raportul de evaluare prin care un teren din Piteşti a fost evaluat la 109 mil. lei , sumă acordată drept despăgubire omului de afaceri Mihai Rotaru (cesionar).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb