REVISTA PRESEI 04.07.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 iulie 2011

ADEVARUL

Bacalaureat 2011: fotografia ruşinii

Potrivit centralizărilor realizate de "Adevărul", doar 44% din candidaţi au trecut examenul în acest an. Diferenţa faţă de anul trecut, când de asemenea rezultatele au fost catalogate drept "cele mai proaste din istorie", este uriaşă: peste 20 de procente. "Bac-ul cu cele mai proaste rezultate din istorie" este o expresie veche de un an. Atunci abia începeam să ne dezmeticim: aflam că diplomele se pot vinde ca la piaţă şi că pot exista licee cu "promovabilitate zero" la Bacalaureat. "Rezultatul-dezastru" de anul trecut părea să aibă mai ales aceste explicaţii. Pentru cele din acest an, acum începem să developăm tuşele care alcătuiesc fotografia ruşinii. Procentul celor care au trecut cu bine de examenul de maturitate este sub 50% în mai mult de jumătate din ţară (25 din 42 de judeţe, până la ora închiderii ediţiei).

Elevii din două licee care au picat Bacalaureatul au scris "M... Daniel Funeriu" cu vopsea pe pereţi

Rezultatele de la Bacalaureat au nemulţumit spiritele la Timişoara. Cei de la şcoala generală nr. 24 s-au trezit în această dimineaţă cu un mesaj transmis cu vopsea pe pereţii şcolii, adresat ministrului educaţiei: "M... Daniel Funeriu" au găsit cei de la şcoală, scris cu vopsea verde pe pereţi.

Mark Henry Gitenstein, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România: "Oficiali români cer mită investitorilor din SUA"

Astăzi, pe 4 iulie, Mark Heny Gitenstein, ambasadorul SUA, sărbătoreşte pentru a doua oară în România Ziua Independenţei Statelor Unite. Are rădăcini româneşti, străbunicii săi au emigrat din Moldova. Nu ezită însă să critice România ori de câte ori observă derapaje democratice. Avocat de meserie, îşi argumentează cu lux de argumente luările de poziţie. Principala problemă în relaţiile bilaterale o consideră a fi corupţia. Corupţia, lipsa de transparenţă şi de predictibilitate economică sunt cele care îi împiedică pe investitorii americani să vină în România, crede Gitenstein. Cu toate acestea, România stă, din punct de vedere economic, mult mai bine decât vecinii săi şi decât Grecia, pentru că şi-a făcut "temele" la timp.

Strategia Dunării intră în faza marilor licitaţii

Începutul lunii iulie 2011 marchează, în România şi nu numai, începutul implementării Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării. În cadrul acestui megaproiect, ţării noastre îi revine coordonarea domeniilor prioritare "Transport - navigabilitate" (împreună cu Austria), "Cultură, Turism şi îmbunătăţirea relaţiilor dintre persoane" (împreună cu Bulgaria) şi "Protecţia faţă de riscurile de mediu" (împreună cu Ungaria). De aceea, investitorii care şi-au propus să acţioneze într-unul dintre aceste domenii ar trebui să fie de două ori mai atenţi de-acum încolo, pentru că vor începe să "curgă" licitaţiile de atribuire a diverselor lucrări şi/sau servicii necesare în aplicarea Strategiei Dunării.

Atac polonez la politicile zonei euro

Preşedinţia poloneză a Uniunii Europene a debutat în forţă, cu criticile lansate de ministrul de Finanţe, Jacek Rostowski, la adresa politicilor zonei euro. Într-o discuţie cu jurnaliştii străini acreditaţi la Varşovia, Rostowski a precizat că instrumentele UE de salvare a statelor cu probleme financiare trebuie îmbunătăţite. În opinia oficialului polonez, s-au luat mai multe decizii greşite în cazul Greciei, Irlandei şi Portugaliei. Europenii au pus mult prea mult accent pe austeritate şi s-au concentrat prea puţin pe măsuri în vederea relansării economice şi creşterii Produsului Intern Brut. Ministrul a lăsat să se înţeleagă că Polonia nu se grăbeşte să adere la euro. "Trebuie să vedem cum evoluează arhitectura zonei euro" înainte de a adera, a spus el.

Austeritatea loveşte şi Italia

Cele mai contestate măsuri sunt îngheţarea pensiilor şi a salariilor din administraţia publică şi din învăţământ, restructurarea unor instituţii publice, creşterea TVA şi a impozitelor pe contracte financiare. Sindicatele au anunţat că vor intra în greve. O lună întreagă. Agenţiile de rating nu sunt nici ele mulţumite. Italia are de redus o datorie de 120% din PIB. Săptămâni de foc vor urma pentru economia Italiei, a treia ca mărime din zona euro, după adoptarea de către guvernul de la Roma a unui program drastic de austeritate. În următorii trei ani, "strângerea curelei" ar trebui să reducă datoria publică cu 47 de miliarde de euro.

Şi-a găsit Mircea Badea naşul? Radu Banciu: "Badea vorbeşte o oră şi jumătate şi înjură"

Jurnalistul Radu Banciu nu va mai prezenta alături de Radu Naum emisiunea "Razii de noapte", urmând ca de la 11 iulie să aibă propriul show, pe intervalul orar 23.00-24.00. Postul B1 TV şi-a anunţat noua grilă de programe, care intră în vigoare de luni, iar Banciu va realiza o revista presei şi va fi concurentul direct al lui Mircea Badea, care prezintă "În gura presei", la Antena 3. Conform directorul de dezvoltare al B1 TV, Vlad Pufu, emisiunea va avea şi elemente de pamflet, specifice lui Radu Banciu. Prin această grilă de programe postul B1 încearcă să se apropie cât mai mult de formatul unei televiziuni de ştiri, anunţă paginademedia.ro.

Când intră o ţară în faliment

Datoriile uriaşe acumulate de anumite guverne, precum şi dificultăţiile generate de criză, sunt principalele riscuri de intrare a unui stat în incapacitate de rambursare a împrumuturilor. În rubrica "Dosar" din această săptămână, "Adevărul" analizează un scenariu tot mai real pentru Europa şi SUA: intrarea în incapacitate de plată a unui stat. Zona euro este mai instabilă ca niciodată. Grecia, Portugalia şi Irlanda au evitat intrarea în incapacitate de plată doar cu ajutorul împrumuturilor de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană. Americanii au reuşit să evite intrarea în incapacitate de plată până la 2 august. Atunci vor rămâne fără spaţiu de manevră, a avertizat Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei. Acest răgaz a fost obţinut însă doar prin aplicarea unor măsuri extraordinare, printre care şi sistarea a o parte dintre plăţile către două fonduri de pensii.

Pânza de păianjen a băncilor

Gradul mare în care se interconectează băncile este cel mai mare pericol pentru stabilitatea economică mondială, spun o parte dintre economişti. "Ne confruntăm cu o criză, e drept, însă ne confruntăm cu o criză a sistemului bancar global", scria analistul Irwin Stelzer în "The Wall Street Journal". Acestora li se adaugă şi miliardarul Geroge Soros care, încă de la începutul anului 2010, propunea dezmembrarea sistemului bancar american pentru a elimina astfel instituţiile "prea mari pentru a eşua". Guvernele din întreaga lume au injectat fonduri publice în sistemele bancare pentru că falimentul unei bănci putea să cauzeze prăbuşiri în lanţ. Nemulţumirile legate de aceste decizii au crescut, în contextul în care şomajul atingea cote-record în SUA. Protestele din faţa instituţiilor publice, în care şomerii ridicau pancarte pe care scria "Acum salvaţi-mă şi pe mine de urgenţă!" erau la ordinea zilei.

Industria chineză începe să scârţâie

În iunie, indicatorul care măsoară comenzile noi din industria chineză a coborât până la 50,9 puncte, mult sub previziuni. Veşti proaste din industria Chinei, a doua mare economie la nivel mondial în 2010. Companiile se confruntă cu o scădere a comenzilor. Industria prelucrătoare din China şi-a încetinit dezvoltarea în iunie şi a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. De la un nivel de 52 de puncte, cu o lună înainte, indicele privind comenzile noi ale companiilor a coborât până la 50,9 puncte, cu mult sub aşteptări. Acesta este un semn că măsurile guvernamentale de temperare a inflaţiei au avut un impact sub aşteptări asupra economiei Chinei, sunt de părere economiştii.

CURENTUL

Mihai Prisăcariu, ciocoi traseist milionar la stat

Fost preşedinte al Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) şi actual director general în cadrul Secretariatului General al Guvernului şi şef al Unităţii centrale de Coordonare a Parteneriatului Public Privat din cadrul Guvernului României, Prisăcariu a reuşit performanţa ca în mai puţin de două luni de zile să-şi mărească averea cu 350.000 de euro, să-şi achite un credit de aproximativ 60.000 de euro, să jongleze ca un adevărat iluzionist cu nişte imobile pe care nu ştii dacă le-a avut, le-a vândut sau le-a cumpărat. După calculele şi declaraţiile de avere ale lui Prisăcariu, un apartament în zona Unirii (str. Negru Vodă, Bucureşti), achiziţionat de el în 2003 cu 80.000 de euro, bani pe care-i achita anul trecut, este achiziţionat din nou, tot anul trecut şi tot de către el (ca în filmele cu proşti şi lumi paralele), printr-un antecontract de vânzare/cumpărare de 465.000 de euro, bani pe care se obligă să-i achite într-un an de zile (!).

Basarabia şi furioşii nostalgici ai URSS

Subiectul politic principal al ultimelor zile, dezbătut pe toate părţile în ultima vreme, a fost reacţia întârziată a Rusiei faţă de afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu, de reconfirmare a Ordinului Mareşalului Antonescu, din ziua de 22 iunie, zi simbolică, în care a pornit ofensiva României de recuperare a Basarabiei, ocupată de ruşi în 1940 ca urmare a acordului secret dintre Stalin şi Hitler din 1939. Diplomaţia rusească este una dintre cele mai pragmatice şi mai aplicate din lume. "Răspunsul" diplomaţiei ruseşti, la adresa şefului statului român este unul dintre cele mai neobişnuite din întreaga istorie de aproape două secole a relaţiilor diplomatice romåno-ruse.Niciodată de la Troţki încoace, fost ministru de Externe, diplomaţia Moscovei nu a fost mai acidă şi mai vulgară la adresa României.

Lupte interne pentru şefie: Victoraş - pe făraş, Geoană - la-ncălzire

Cum totul e nesigur în politică, iar dacă nu îţi joci cum trebuie cărţile te-ai putea trezi pe dinafară, cârlanul Ponta ar putea ieşi la fel de rapid de la şefia partidul, aşa cum a fost şi ales. Gaşca lui Geoană şi Vanghelie îl aşteaptă cu mare nerăbdare la cotitură, iar în cazul unui eşec la alegerile locale de anul viitor, Ponta va plăti scump marginalizarea cu botniţă de şase luni pusă lui Geoană şi îndepărtarea lui Vanghelie printr-un dictat de la şefia PSD Bucureşti. Cu toate acestea, Victoraş încearcă să lase impresia că el este încă la butoane în PSD, iar atmosfera decurge conform planului. Victor Ponta a declarat, sâmbătă, comentând informaţiile publicate de un cotidian central despre apariţia unei mişcări anti-Antonescu în PNL, că şeful statului poate să stea liniştit întrucât preşedinţii PSD şi PNL îşi vor duce la bun sfârşit mandatele la conducerea formaţiunilor.

CURIERUL NATIONAL

Ucraina, avertizată în legătură cu Bâstroe

Reuniunea Părţilor la Convenţia de la Aarhus, care a avut loc la Chişinău, a constatat, urmare a sesizărilor din partea României şi a unei organizaţii non-guvernamentale ucrainene cu privire la proiectul Bâstroe, că Ucraina încalcă, în continuare, prevederile Convenţiei, se arată într-un comunicat MAE. Cea de-a patra sesiune a Reuniunii Părţilor la Convenţia de la Aarhus a avut loc la Chişinău, în perioada 29 iunie - 1 iulie 2011. "Urmare sesizărilor din partea României şi a unei organizaţii non-guvernamentale ucrainene cu privire la proiectul Bâstroe, reuniunea a constatat că Ucraina încalcă, în continuare, prevederile Convenţiei. Prin urmare Ucraina a fost avertizată că, în situaţia în care nu îşi va îndeplini obligaţiile, se va putea decide suspendarea din drepturile şi privilegiile care îi revin în calitate de parte la Convenţie, cu ocazia viitoarei sesiuni (2014).

Cum ar trebui să arate o piaţă liberă de sănătate?

Scenariul cel mai eficient, dar şi cel mai radical, este acela în care statul nu va acoperi decât persoanele care nu au nicio sursă de venit. Plăţile făcute până acum la CNAS se vor îndrepta către asiguratorii privaţi care vor oferi pentru o primă egală asigurări obligatorii de bază La aceasta s-ar adăuga asigurările complementare şi suplimentare, în funcţie de cerinţele şi posibilităţile financiare ale fiecărei persoane. În contextul problemelor din sistemul sanitar românesc, reformarea acestui sector este din ce în ce mai necesară.

One Hyde Park, ansamblul rezidenţial britanic unde se "ascund" marii bogătaşi ai lumii

A fost construit pentru a reprezenta întruchiparea luxului în materie de apartamente. Dar, s-a mutat cineva până acum în acest complex? Ansamblul One Hyde Park a costat impresionanta sumă de 1 miliard de lire sterline. Aici se găseşte cel mai scump apartament din Marea Britanie, evaluat la 136 de mil. lire sterline. Poziţionat la intersecţia dintre Knightsbridge şi Brompton Road, ansamblul One Hyde Park la prima vedere seamănă mai degrabă cu un complex-fantomă. Însă, nu putem trece cu vederea showroom-ul McLaren ce se află la parterul unuia dintre blocuri, magazinul Rolex de la baza altuia şi nici aranjamentele şi gazonul din faţa lor.

Statul vrea o luptă "care pe care" la oferta SNP

Oferta prin care statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile Petrom va începe în 11-12 iulie, iar alocarea titlurilor se va face în principal după regula "primul venit, primul servit" pentru pachetul cel mai mare şi la preţul cel mai mare, au declarat pentru Mediafax surse din piaţa de capital. "Tranşa pentru investitorii instituţionali este cam de 80% - 90% din pachet, încă nu s-a stabilit exact, iar micilor investitori le va fi alocată o tranşă de 10% - 20%. Se va anunţa un preţ maxim, după care fiecare vine şi subscrie cât vrea, la ce preţ vrea. În ambele tranşe se va folosi aceeaşi metodă de alocare. Câştigă cine vrea mai mult şi la un preţ cât mai mare, pentru că este important să fie vândut întregul pachet la un preţ cât mai bun", au afirmat sursele citate.

Patru moduri în care ne vor pedepsi datoriile

Agonia într-o capcană a datoriilor, hiperinflaţia, austeritatea sau falimentul ameninţă statele dezvoltate. Scenariile de mai sus sunt menţionate într-un raport al băncii elveţiene UBS care avertizează că spaţiul de manevră este redus. Cele mai multe dintre ţările dezvoltate se vor apropia în următorii ani de punctul de unde povara datoriilor istorice poate arunca economia globală într-o criză prelungită. Povara împrumuturilor contractate de state va fi o problemă ce nu va mai putea fi ocolită, iar volumul creditului guvernamental îşi atinge limitele expansiunii sale. Potrivit unui studiu întocmit anul trecut de profesorii americani Carmen Reinhart şi Kenneth Rogoff, atunci când datoria publică ajunge să reprezinte 90% din produsul intern brut al unei ţări, aceasta deja a atins pragul de unde nu mai poate fi plătită.

EVENIMENTUL ZILEI

Măcel după rezultatele la bacalaureat 2011. Adevărata valoare a "Generaţiei Google"

Jumătate dintre cei peste 200.000 de elevi au picat prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2011. Sunt cele mai proaste rezultate din ultimii 21 de ani. La cea mai dezastruoasă ediţie a examenului de bacalaureat din ultimii 20 de ani, au picat circa jumătate dintre candidaţi. Vina se îndreaptă către toţi: minister, elevi şi profesori dezinteresaţi. . Din peste 200.000 de elevi care s-au înscris pentru examen, jumătate vor intra în cea de-a două rundă de evaluare. Numărul celor "picaţi" este ameţitor: peste 100.000, aproape 56% dintre candidaţi. Măsura implementată anul acesta, aceea de a instala în multe săli de examen camere de supraveghere şi ameninţările la adresa supraveghetorilor, au tăiat elanul celor care au vrut să copieze.

Credeaţi că nu e adevărat? Grecia şi-a pierdut suveranitatea!

Mai ţineţi minte când s-a pus problema ca Grecia să renunţe la anumite aspecte ce ţin de suveranitatea naţională, ca fiind condiţie pentru noul împrumut? Ei bine, acest lucru chiar se întâmplă. Nu o spunem noi, ci şeful miniştrilor de Finanţe din zona euro, luxemburghezul Jean-Claude Juncker. "Suveranitatea Greciei va fi masiv limitată", a spus oficialul european, într-un interviu pentru o publicaţie germană, în care a explicat că acum Grecia trebuie să vândă din activele statului într-un mod similar cu cel pe care îl avea Germania de Est după căderea comunismului.

Grecia - ieftină ca braga ca să scape de datorii

Statul elen va avea noroc dacă la finalul lui 2015 va strânge din privatizări 20-30 de miliarde de euro, estimează presa internaţională. Cu populaţia ieşită în stradă şi strigând cu toate forţele "Nu ne vindem ţara", Executivul elen merge mai departe cu ideea de a obţine 50 de miliarde de euro până în 2015, în urma unui amplu proces de privatizare. Totuşi, cât de mult va fi dispus guvernul condus de George Papandreou să lase la preţ pentru a scăpa de găurile negre din buget, în condiţiile în care preţul acţiunilor pe care mizează s-a înjumătăţit în doi ani? Analiştii economici consultaţi de Reuters spun că preţul acţiunilor la companiile greceşti unde statul are participaţii este deja la jumătate faţă de 2009, iar în condiţiile în care investitorii se vor lăsa mult aşteptaţi, guvernul elen se va vedea nevoit, în unele cazuri, să accepte oferte care să nu însemne mai mult de 10% din valoarea companiilor incluse în planul de privatizare.

Mărire după decădere: Dominique Strauss-Kahn se reinventează politic

Fostul director al FMI poate redeveni un adversar redutabil al lui Nicolas Sarkozy la prezidenţialele din Franţa de anul viitor, dacă va fi achitat între timp de justiţia americană. Dominique Strauss-Kahn (DSK) are toate şansele să revină puternic în viaţa politică franceză dacă este achitat de justiţia americană de acuzaţiile care i se aduc într-un scandal sexual ce prinde pe zi ce trece un iz de conspiraţie. Fostul director al FMI era favorit în alegerile prezidenţiale din Franţa, programate pentru luna mai a anului viitor, înainte să fie arestat de poliţia new-yorkeză sub acuzaţiie de agresiune sexuală.

Cine pică testul lui Traian Băsescu

Boagiu, Igaş, Ialomiţeanu, Vreme şi Borbely sunt miniştrii care au performanţe modeste în ceea ce priveşte absorbţia banilor pe care Uniunea Europeană ni-i pune la dispoziţie. Din 2007 până în prezent, România a reuşit să absoarbă doar 12,4% din cele 19,2 miliarde de euro oferite de Uniunea Europeană. Restul de 87 de procente ar trebui absorbite în numai doi ani, altfel banii necheltuiţi se pierd. Principalii responsabili sunt căutaţi în zona miniştrilor. Ministrul care va pica testul absorbţiei fondurilor UE ar putea rămâne fără portofoliu. Cel puţin aşa avertiza preşedintele Traian Băsescu acum trei săptămâni.

Chinezii aruncă în aer preţurile şi în fotbal. Îi plătesc al cincilea salariu din lume unui argentinian necunoscut!

Puterea economică în continuă creştere a Chinei se simte şi în fotbal. Un club necunoscut din această ţară, Guangzhou Evergrande, îi plăteşte unui mijlocaş argentinian la fel de necunoscut un salariu de 10,6 milioane de euro pe an. Sud-americanul devine astfel, pe nepusă masa, al cincilea cel mai bine plătit fotbalist al lumii! Aţi auzit de Dario Conca? Mijlocaş bun, dar nicidecum senzaţional, Conca are experienţe ca jucător în Chile (Universidad Catolica), Brazilia (Vasco şi Fluminense) şi Argentina (River Plate şi Rosario Central), dar până la 28 de ani n-a reuşit să joace vreun meci pentru naţionala ţării sale. Totuşi, Conca atrage atenţia prin ceva: este mic de statură (1,68 metri) şi cântăreşte doar 57 de kilograme.

FINANCIARUL

Cine suporta cresterea pretului gazelor pentru industrie: IMM-urile si populatia

Abonatii casnici primesc mai putin gaz scump din import, insa tarifele au ramas nemodificate. Prima pacaleala pentru cetateni! Costurile firmelor mici consumatoare se vor mari si din cauza cresterii ponderii importurilor rusesti. Consecinta: se scumpesc alimentele. A doua pacaleala! Masurile din ultimele doua-trei saptamani ale guvernului si ale Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) de inghetare a tarifului gazelor naturale furnizate populatiei sunt adevarate capcane pentru ca, de fapt, acestea ascund cateva nedreptati, iar victimele sunt populatia si IMM-urile.

Seful Cosmote si Romtelecom, cel mai important om din telecom: administreaza peste 11 mil. clienti

OTE si MCSI au decis ca titlurile detinute de statul roman la fostul operator monopolist sa fie tranzactionate pe Bursa in 12 luni. Grecii au facut un nou pas catre unificarea operatiunilor celor doua companii, dar si cel mai important de pana acum, odata cu decizia numirii, de la 1 iulie, a lui Stefanos Theocharopoulos, seful Cosmote, si in functia de director general al Romtelecom. Totodata, cele peste 5 ore de discutii dintre oficialii OTE, Deutsche Telekom si reprezentantii MCSI au generat si un calendar comun al listarii pe Bursa a actiunilor detinute de stat la fostul operator monopolist.

Infrastructura, o "prioritate" pentru guvern: 500 km de autostrada, intarziati

La Autostrada Transilvania, 362 km trebuiau sa fie in lucru, potrivit termenelor initiale. Alti 146 km, pe diverse tronsoane, au date de finalizare depasite. De fiecare data cand vorbeste despre infrastructura, seful Executivului repeta, aproape mecanic, urmatoarea fraza: "Infrastructura este o prioritate pentru a putea consolida cresterea economica a tarii". In practica insa, in afara de cei 42 de km de autostrada dati in folosinta anul trecut (lucrari demarate oricum de cativa ani buni), premierul Emil Boc participa mai mult la inaugurarea unor sosele de centura si chiar poduri. Investitiile majore, care ar aduce intr-adevar crearea de locuri de munca si crestere economica, sunt tot la stadiul de proiect.

ANAF recupereaza doar 13% din datorii prin sechestre si conturi blocate

In primele cinci luni, peste 1,2 milioane de firme aveau restante de 9,76 mld. lei. Companiile restantiere la bugetul de stat nu par sa reactioneze la masurile Fiscului de poprire a conturilor sau consti­tuirea de sechestre pe bunuri. Statul a recuperat in primele cinci luni ale acestui an, prin aplicarea unor astfel de masuri de executare silita, doar 13% din sumele dato­rate la buget. Dintr-un total de 9,76 de miliarde de lei, reprezentand datoriile firmelor catre bugetul de stat, Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala a inca­sat astfel 1,3 miliarde de lei. Alte 2,7 miliar­de de lei au fost incasate dupa trimi­terea somatiilor de plata.

Fondurile de investitii cu plasamente externe, tot mai atractive

Atractivitatea industriei locale ar putea scadea din cauza nealinierii legislatiei la exigentele europene. Industria autohtona a fondurilor deschise de investitii a atras mai mult de 13.400 de investitori noi de la inceputul acestui an, printre preferate s-au regasit, pe langa deja obisnuitele fonduri monetare si de obligatiuni, cele cu plasamente pe pietele externe care sunt denominate in euro. Cu toate ca piata locala este una dintre cele mai putin dezvoltate din Europa, sansele de dezvoltare accelerata scad dupa ce autoritatile au depasit termenul-limita pana la care trebuia aliniata legislatia la directivele europene. Piata fondurilor deschise de investitii din Romania a atras, in primul semestru, peste 13.400 de investitori noi, astfel ca la finalul lunii iunie industria totaliza 235.290 de investitori.

Politica de coeziune, finantata cu 376 de miliarde de euro in perioada 2014-2020

Regiunile europene inca se confrunta cu disparitati majore in domeniul economic, social si al mediului. Comisia Europeana a prezentat propunerea privind bugetul UE pentru 2014-2020, alocarea totala insumand 1,025 miliarde de euro. Potrivit propunerii Comisiei, sumele importante alocate coeziunii economice, sociale si teritoriale (376 de miliarde de euro pentru intreaga perioada, in crestere fata de alocarea 2007-2013 de 347 miliarde de euro, respectiv 35,7% din bugetul UE) vor avea o legatura mai stransa cu obiectivele strategiei Europa 2020.

JURNALUL NATIONAL

Casa în care s-a născut Brâncuşi, adăpost pentru orătăniile stră-strănepoatei sale

Nepăsare! Multă nepăsare este starea în care trăiesc, atât autorităţile, cât şi cei care locuiesc, acolo unde în ur­mă cu 135 de ani se năştea sculpto­rul Constantin Brâncuşi. Hobiţa este locul unde parcă doar natura îşi arată bucuria că Brâncuşi s-a născut aici. Oamenii sunt, însă, atât de ignoranţi, încât tot ceea ce aparţine sau este legat de Brâncuşi vor să distrugă. Un singur lucru ştiu să facă în legătură cu Brâncuşi, când sunt întrebaţi de vinovaţi să arate cu degetul unul spre altul. şi mai ştiu un lucru: Brâncuşi nu aduce voturi!

Ofensiva antiteroristă americană a adus moarte şi cheltuieli uriaşe

Un studiu realizat de Universitatea Brown arată că războaiele declanşate de Statele Unite au provocat moartea a 225.000 de oameni şi au costat 4,4 trilioane de dolari. Războaiele declanşate de SUA după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, cum au fost conflictele din Afganistan şi Irak şi campaniile împotriva terorismului din Pakistan şi Yemen au provocat moartea a 225.000 de oameni, între care 31.741 de soldaţi (aproximativ 6.000 de soldaţi americani, 1.2000 de soldaţi din rândul aliaţilor SUA, 9.000 de irakieni, 8.800 de afgani şi 3.500 de pakistanezi) , iar numărul civililor morţi a fost de 172.000, între care 125.000 de irakieni, 35.000 de pakistanezi şi 12.000 de afgani. Din rândul ziariştilor au murit 168. în aceste conflicte au fost rănitre 360.000 de persoane.

Datoria României a scăzut cu 3,5 miliarde lei

România are o datorie publică de 195,5 miliarde de lei (în aprilie), mai mică cu 3,5 miliarde de lei faţă de luna precedentă, conform datelor publicate de BNR. Asta echivalează cu 36% din PIB. Datoria statului român faţă de bănci private a înregistrat cea mai mare scădere, de la 132,4 miliarde de lei în martie la 130,1 în luna aprilie. Totodată, datoria multilaterală s-a redus cu 1,1 miliarde de lei, la 53,6 miliarde de lei. O altă veste bună este că trezoreria a crescut maturităţile pentru împrumuturile accesate, astfel că la finele primelor patru luni, datoria pe termen lung era de 90,9 miliarde de lei, reprezentând aproape jumătate din total. Pe termen scurt, Trezoreria datorează 31,3 miliarde de lei, în timp ce pe termen mediu soldul împrumuturilor este de 61,7 miliarde de lei.

NATIONAL

Tripleta "BVB", gata de insurectie

Radu Berceanu a deschis lupta pe toate fronturile. Dupa ce i-a boicotat, la Senat, Constitutia lui Traian Basescu, democratul loveste intr-unul dintre ministrii preferati a sefului statului: Anca Boagiu. Trasa pe linie moarta, tripleta "BVB" (Blaga, Videanu, Berceanu) se pregateste sa revina in forta. Cel putin asa sustin voci democrate care nu uita sa aminteasca si de surprizele mai putin placute care-l asteapta pe Emil Boc in toamna. Surprize bine puse la punct de sustinatorii lui Vasile Blaga.

Indienii au dat lovitura: au gasit o comoara cat un imprumut FMI

O comoara estimata la peste 12 miliarde de dolari a fost descoperita in subsolul unui templu din India. Bijuterii de aur, argint si pietre pretioase, monede de aur si argint, coliere de aur de sase metri lungime au fost descoperite intr-o camera secreta din subsolul Templului hindus Sree Padmanabhaswamy, din Kerala, inchinat zeului Vishnu, unul dintre cei mai venerati zei ai Indiei. Pana acum, templul era cunoscut pentru sculpurile sale monumentale, foarte elaborate, dar descoperirea il propulseaza in topul celor mai bogate temple din India. Si din lume! Si inca n-au deschis si a doua camera secreta.

PUTEREA

Clientela politică, realimentată. CNADNR aruncă 800.000 de euro pentru actualizarea unor proiecte ipotetice

Compania Naţională de Autostrăzi "îngroapă" banii publici, an de an, în refacerea studiilor de fezabilitate, hârtii care zac blocate în sertarele CNADNR. După ce au tocat peste 50 milioane de euro pe studii de fezabilitate pentru construcţia de drumuri expres şi s-au cheltuit alte milioane de euro pentru autostrăzile de pe hârtie, Compania de Autostrăzi scoate acum "din buzunar" până la 800.000 de euro pentru evaluarea unor studii geotehnice, reactualizarea unor proiecte de fezabilitate şi supervizarea unor centuri ocolitoare.

Bancuri de la Bac. Poante cu Funeriu

Primul examen de Bacalureat "supravegheat" cu ajutorul camerelor video de perete sau web a dat naştere la numeroase bancuri, care "circulă", în ultima perioadă printre elevi, profesori, dar şi pe internet. Vă prezentăm cele mai haioase bancuri referitoare la Bac sau la ultimele "isprăvi" ale ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, Daniel Petru Funeriu. 1. Mama către fiică: Azi, la Bac, să citeşti cu atenţie subiectele, că doar ai învăţat, şi să rezolvi pe rând toate subiectele, întâi subiectul I, apoi subiectul II şi apoi subiectul III. În timpul care îţi rămâne să zâmbeşti şi la camera de filmat din clasă, că aşa e frumos. După examen: - Mama: Cum a fost? - Fata: Am făcut cum mi-ai spus. Am citit cu atenţie. La primul subiect nu am ştiut ce să scriu, la al doilea, nu am ştiut, la al treilea, nu am ştiut şi în timpul rămas am zâmbit la cameră.

ROMANIA LIBERA

Executorul care a bulversat bursa. ACŢIUNI Astra şi Unirea Shopping Center, în valoare de 145 milioane de lei, au fost blocate pentru o datorie de 6 ori mai mică

Comportamentul abuziv al unui executor judecătoresc şi dezinteresul unei instituţii fundamentale pentru funcţionarea Bursei din Bucureşti pun în pericol stabilitatea pieţei de asigurări din România şi afectează interesele a sute de investitori pe piaţa de capital. Doar de două coli A4 a avut nevoie un executor judecătoresc plin de zel pentru a pune în pericol activitatea celei mai importante companii de asigurări din România. Este vorba despre cazul companiei Astra Asigurări care, fără a avea nici o implicare directă, s-a trezit delistată de la Bursă şi cu titlurile acţionarului majoritar poprite. Executorul judecătoresc Crenguţa Dobranici, client frecvent al instituţiilor statului şi executor implicat în trecut şi în alte cazuri cel puţin dubioase, a beneficiat în demersul ei şi de sprijinul prin neimplicare al Depozitarului Central.

Preocupaţi de supravieţuire Maghiarii din Harghita şi Covasna nu dau doi bani pe regionalizare şi Ţinutul Secuiesc

"Ne bagă în faţă problema asta cu naţionalismul, că ungurii se omoară cu românii. Noi suntem prieteni, lucrăm de ani de zile împreună", afirmă cele mai multe dintre persoanele consultate de România liberă. Comasarea Hargitei, Covasnei şi Mureşului cu alte judeţe româneşti, cum era prevăzută iniţial noua împărţire a ţării, a stârnit o reacţie agresivă din partea UDMR. Liderii săi i-au acuzat pe colegii de guvernare de la PDL că doresc anihilarea identităţii etnice a maghiarilor din cele trei judeţe prin alipirea lor la un teritoriu cu majoritate românească. Au ameninţat cu mişcări de stradă, cu revolte etnice. În teritoriu însă reacţiile sunt mult diferite.

Generaţia "Uraa! Am picat doar la mate!"

Promovabilitatea la bacalaureatul din acest an este una dintre cele mai scăzute din istorie şi ridică multe semne de întrebare asupra eficienţei procesului de învăţământ. "Uraa! Am picat doar la mate" - a fost strigătul de bucurie al unuia dintre elevii din Capitală, după ce a consultat listele cu rezultatele la bacalaureat, la Liceul Teoretic "Eugen Lovinescu". Nu era singurul elev fericit că nu a picat la toate probele.

Fraudă la BACALAUREAT în Franţa. Ministerul Educaţiei a luat MĂSURI MULT MAI DURE DECÂT ÎN ROMÂNIA după ce subiectele au fost divulgate pe net

Rezultatele examenului de Bacalaureat din Franţa urmează să fie publicate la începutul săptămânii viitoare, însă examenul de maturitate nu a fost lipsit de scandaluri. În urmă cu o săptămână, ministerul Educaţiei a anunţat că anchetează posibilitatea ca unul dintre subiectele de la matematică de la Bacalaureatul ştiinţific să fi apărut pe Internet cu o seară înainte de examen. Ulterior, autorităţile franceze au recunoscut că subiectul divulgat era chiar cel care a fost la examen şi, drept urmare, au depus o plângere la procurorul Republicii franceze pentru "fraudă la examene" şi "abuz de încredere".

SAPTAMANA FINANCIARA

Cât de vinovate sunt băncile greceşti pentru deprecierea leului

Cu ochii pe tulburările de la Atena, ignorăm faptul că ponderea creditelor neperformante în total împrumuturi bancare a depăşit 13%, iar provizioanele pentru acoperirea acestora au crescut cu 42% în 12 luni. Presa de specialitate consideră că leul este "dărâmat", "trimis la colţ", "tras în jos" de criza din Grecia. Problema este însă că, dacă euro are di­ficultăţi ca ur­mare a tensiunilor din ţara mediteraneeană, de ce ai cumpăra moneda unui stat cu probleme, în dauna leului - moneda unei ţări stabile? Din păcate nimeni nu-şi pune această întrebare, ci doar arată către cele şase bănci cu capital elen din România, repetând obsedant că deţin un sfert din sistem, mult pes­te nivelul altor membri estici ai UE. Deci, cu siguranţă, şi moneda locală trebuie să se găsească sub o presiune mai mare.

Contrabanda cu tutun, la nivel minim istoric

Ţigările de pe piaţa neagră s-au scumpit de trei ori mai mult decât cele comercializate legal. Se întâmplă şi minuni în România. Ultima este scăderea pieţei negre a ţigărilor la nivelul minim record de 11,8%. Aceasta este o veste bună pentru companiile producătoare, care au avut un an 2010 infernal, cu scăderi ale volumului de vânzări de peste 25%, şi pentru stat, care încasează evident mai mulţi bani din accize şi din taxa pe valoare adăugată (TVA). Însă este o veste proastă pentru consumatori, care vor plăti mai scump pentru "viciul" lor. Măsurile legislative adoptate în ultimul an, dar şi acţiunile soldate cu ares­tări de la vămi au cobo-rât nivelul contrabandei la un nivel inimaginabil în urmă cu un an. În ianuarie 2010, contrabanda atinsese un maxim istoric de 36,2%, consecin­ţă a creşterilor succesive masive ale accizei la ţigarete.

ZIARUL FINANCIAR

Cum se traduce noua ordine mondială anunţată de Isărescu: Dacă un apartament de două camere în Militari va ajunge din nou la 20.000 de euro?

Urmează o lume plină de restricţii şi reguli în lumea financiară. Aşa i-a avertizat guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu pe bancherii de vârf veniţi să-l vadă joi cum primeşte titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Româno- Americane şi să-l asculte cum vorbeşte despre ceea ce înseamnă macroprudenţialitate, noul concept mondial care va înlocui relaxarea şi dereglementarea financiară din ultimele decenii, ce a adus criza, cu restricţii globale şi naţionale în ceea ce priveşte mişcările de capital şi creditare. Iar BNR tocmai se pregăteşte să prezinte oficial noile reguli/restricţii pentru România în acordarea împrumuturilor.

Statul şi-ar putea vinde acţiunile la Petrom la fel cum a făcut Google

Statul ar putea stabili un preţ maxim de vânzare al acţiunilor Petrom, nu un preţ fix, iar preţul final la care se va realiza oferta ar putea fi stabilit în funcţie de ordinele de cumpărare plasate de investitori, ca în cazul ofertei Google. Preţul final al ofertei publice secundare prin care statul va vinde 9,84% din acţiunile Petrom ar putea fi stabilit la sfârşitul perioadei de derulare a ofertei pe baza ordinelor plasate de investitori, potrivit unor surse de pe piaţa de capital.

Marile grupuri străine şi-au scăzut cu 1 mld. euro expunerea pe România

Cele nouă grupuri financiare străine care s-au angajat în martie 2009 să menţină sprijinul pentru subsidiarele lor din România în cadrul "iniţiativei de la Viena" sunt în prezent la 97% din valoarea-reper a expunerii. Potrivit informaţiilor din piaţă, nivelul reper era de 31,5 miliarde de euro, astfel că în prezent expunerea trece de 30,5 miliarde de euro. Suma nu a fost precizată oficial niciodată.

Vor îndrăzni americanii să dea foc lumii? Istoria deficitului care îngrozeşte planeta

SUA sărbătoreşte astăzi a 235-a aniversare a independenţei într-o atmosferă dominată de teama intrării în default. Conferinţa de presă a preşedintelui Barack Obama de miercurea trecută a fost de pomină. Vizibil nervos, preşedintele i-a apostrofat pe opozanţii săi republicani sugerând că nu au minte nici cât nişte copii. Republicanii s-au declarat şocaţi şi l-au îndemnat să ia Valium pentru a se calma, în vreme ce comentatorul politic al postului de televiziune MSNBC Mark Halperin, luat de val, i-a adresat o replică injurioasă şefului statului şi a fost obligat să-şi ceară scuze. Cu cât data limită de 2 august până la care Congresul trebuie să ia decizia de majorare a deficitului Statelor Unite se apropie, cu atât tensiunea creşte.

Presiuni pentru Finanţe în ultima săptămână din iulie: 2,6 mld. euro ajung la scadenţă

Datoria publică începe să apese asupra bugetului. În iulie Ministerul Finanţelor trebuie să plătească 2,6 miliarde de euro. În primul trimestru datoria publică a crescut cu 1,2 miliarde de euro, ajungând la 48 miliarde de euro. Anii 2013 şi 2014 vor fi cei mai istovitori pentru plata datoriei. Ultima săptămână din iulie va veni cu presiuni asupra Ministerului Finanţelor, în 23 iulie având scadenţa împrumutul sindicalizat de 1,2 mld. de euro atras de Trezorerie de pe piaţa internă în urmă cu doi ani, iar pe 29 iulie fiind scadentă o emisiune de obligaţiuni în euro. "Club loan-ul este ca şi orice altă datorie. Se plăteşte de regulă. Nu ştiu dacă Ministerul Finanţelor are în vedere o nouă rostogolire. Nu ştiu câtă lichiditate este pe piaţă", a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb