REVISTA PRESEI 04.08.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 august 2015

ADEVARUL

Învăţământ obligatoriu de 12 clase.

Învăţământul obligatoriu de 12 ani, o lege separată pentru statutul personalului didactic, trecerea responsabilităţii organizării de şcoli doctorale direct în mâinile universităţilor şi reorganizarea responsabilităţilor Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare. Acestea sunt câteva dintre subiectele care au fost discutate până acum la întâlnirile dezbaterii proiectului noii Legi a Educaţiei. Discuţiile cu principalii reprezentanţi din sistemul de învăţământ, atât din preuniversitar, cât şi din universitar, au avut loc pe parcursul ultimelor două săptămâni. Potrivit ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, dezbaterile se vor relua la jumătatea lunii septembrie. Acesta a menţionat că o dată cu intrarea în vigoare a noii legi, învăţământul obligatoriu va avea 12 clase până în 2020, faţă de 10 cât are astăzi, iar manualul şcolar va deveni un bun naţional.

De ce nu vor românii să plătească prin SMS taxa de pod de la Feteşti

Mii de turişti şi-au început cu stângul concediul pe litoral, după ce au rămas blocaţi în trafic ore în şir. Nebunia cea mai mare a fost la punctul de taxare de la Feteşti, pentru că mulţi şoferi refuză să achite taxa prin SMS sau la benzinării. Trafic greoi este şi pe podul Giurgiu-Ruse, din cauza lucrărilor de reabilitare. Psihologul Mihai Copăceanu a explicat, pentru "Adevărul", de ce sunt reticenţi românii să plătească printr-un simplu mesaj text trimis de pe telefon. "Este vorba, în primul rând, de reticenţă faţă de tehnologie. Oamenii cred că e mai bine să aibă banii în mână decât să rişte să fie păcăliţi. Au tot timpul impresia că cineva vrea să-i fure. Deşi se spune că această gândire este apanajul bătrâneţii, sunt şi mulţi tineri cu aceeaşi mentalitate. Nu în ultimul rând, oamenii nu au simţ civic, nu sunt responsabili social. Nu se gândesc că dacă ei stau un sfert de oră la coadă, alţii în spatele lor ajung să stea mult mai mult, şi tot aşa. Ţine de cultura poporului şi asta se educă foarte greu", a arătat Mihai Copăceanu.

Pariul de 2.6 milioane de euro al lui Ion Tiriac

Maşinile continua sa fie una dintre cele mai profitabile investiţii ale lui Ion Tiriac. Omul de afaceri si managerul Simonei Halep a reuşit sa înregistreze un profit de 2.6 milioane de euro cu ajutorul companiei Premium Auto, parte a Tiriac Holdings, importator Jaguar si Land Rover pe piaţa din Romania, scrie ZF.ro. Profitul net înregistrat anul trecut este cu 25% mai mare decât cel din 2013 si reprezintă o creştere de 3.100 de euro pentru fiecare maşină vândută. Range Rover Evoque este, potrivit sursei citate, unul dintre principalele motive pentru acest profit.

FMI trage un semnal de alarmă: Reanalizarea noului Cod Fiscal, o decizie crucială

România a făcut progrese importante în ultimii ani în ceea ce priveşte îmbunătăţirea finanţelor publice, însă noul Cod Fiscal ar periclita aceste realizări şi ar determina o creştere a deficitului bugetar până la cel puţin 3% din PIB în 2016, dar şi o majorare a datoriei publice, arată, într-o opinie transmisă "Adevărul", Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI pentru România, şi Guillermo Tolosa, reprezentantul al FMI pentru România şi Bulgaria. Cei doi oficiali ai FMI susţin că reanalizarea Codului Fiscal în Parlament reprezintă o oportunitate de precizare a priorităţilor fiscale pe termen mediu şi de redimensionare în consecinţă a reducerilor de impozite şi taxe propuse. "Austeritatea va deveni în mod inevitabil necesară atunci când finanţarea ieftină şi abundentă va înceta şi datoria va atinge niveluri mai mari. România a trecut deja în ultimul deceniu printr-un astfel de ciclu nefericit de stimulare excesivă în vremuri bune şi de austeritate strictă în vremuri grele. El nu ar trebui să fie repetat", spun cei doi oficiali FMI.

Avionul va deveni mai ieftin decât trenul pe ruta Iaşi - Bucureşti

La începutul lunii iulie, oficialii companiei Blue Air au făcut public faptul că vor opera câte două zboruri zilnic pe ruta Iaşi - Bucureşti, începând din data de 25 octombrie. În plus, au anunţat că preţul unui bilet dus-întors va porni de la preţul de 82 de euro, pentru cursele inaugurale, mult sub oferta concurentului Tarom la acea dată, cifrată în jurul valorii de minim 153 de euro. La scurt timp după anunţul Blue Air, cei de la Tarom au venit cu o contra-ofertă, făcând public faptul că pun la dispoziţie bilete dus-întors la preţul de 79 de euro. Replica celor de la Blue Air a venit imediat, pe site-ul companiei putându-se rezerva zboruri dus-întors pe ruta Iaşi - Bucureşti la preţuri şi mai mici. Un bilet cu plecarea din Iaşi pe 26 octombrie şi întoarcerea pe 2 noiembrie costă în acest moment 61,8 euro. Echivalentul în monedă autohtonă ar fi de 273 de lei, în condiţiile în care un drum dus-întors între Iaşi şi Bucureşti, la clasa I, este taxat de CFR cu 292 de lei, iar la clasa II ajunge la 192 de lei.

Cine cu cine se bate în PNL pentru alegerile locale din 2016

Conducerea PNL s-a reunit luni, la Palatul Parlamentului, pentru o verificare preliminară a listelor de candidaţi înscrişi în competiţia internă a partidului, în perspectiva alegerilor locale din 2016. Patru liberali se bat, deocamdată, doar pentru fotoliul ocupat de actualul edil al Capitalei, Sorin Oprescu. Astfel, cei care şi-au anunţat candidatura, în competiţia internă a partidului, sunt: liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, europarlamentarul Cristian Buşoi, liberalul Petre Roman, care a pierdut mandatul de deputat după ce a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, dar şi deputatul Costică Canacheu, vicepreşedinte al Comisiei de Apărare. Canacheu a declarat ieri că şi-a înscris candidatura în cursa internă din partid pentru candidatura la Primăria Capitalei, pe motiv că Bucureştiul are nevoie de o reorganizare administrativă, în urma căreia Capitala să fie împărţită în 24 de districte.

Tom Hayes, fost trader UBS şi Citigroup, condamnat la 14 ani de închisoare pentru manipularea ratei de referinţă Libor

Tom Hayes, fost trader al UBS şi Citigroup, a fost găsit vinovat de justiţia britanică de manipularea ratei de referinţă Libor, fiind condamnat la 14 ani de închisoare, informează site-ul agenţiei Reuters. După o investigaţie la nivel global care a durat şapte ani şi după un proces de nouă săptămâni, un juriu format din cinci femei şi şapte bărbaţi l-a găsit vinovat pe Tom Hayes, în vârstă de 35 de ani, în cazul tuturor celor opt capete de acuzare privind conspiraţie la comiterea de fraude. Hayes risca să fie condamnat la câte zece ani de închisoare pentru fiecare cap de acuzare referitor la manipularea ratei dobânzii de referinţă interbancară londoneză (Libor). Tom Hayes a fost condamnat la nouă ani şi jumătate de închisoare pentru infracţiuni comise în calitatea de trader al UBS şi la patru ani şi jumătate de închisoare pentru fraude în calitatea de angajat al Citigroup. Cele două sentinţe vor fi ispăşite consecutiv.

BANCHERUL

Europa are 37 de bănci de importanta sistemica, cu expuneri de 29 trilioane euro. Opt sunt prezente si in Romania

Europa are 37 de bănci clasificate ca fiind de importanta sistemica, motiv pentru care trebuie sa deţină rate de capitalizare mai ridicate, acestea având expuneri totale de 29 trilioane euro, de peste doua ori mari decât PIB-ul celor 28 de state care formează Uniunea Europeana, de 14 trilioane euro in 2014, arata datele publicate de Autoritatea Bancara Europeana (EBA). EBA a dezvăluit recent un set de indicatori cheie despre cele 37 de bănci europene care au fiecare expuneri de peste 200 de miliarde de euro, fiind considerate astfel de importanta sistemica (G-SLL). Este vorba de informaţii privind mărimea expunerilor deţinute, nivelul de inter conectivitate si substituţie, complexitatea si activitatea inter-jurisdicţionala. Un număr de opt bănci europene de importanta sistemica sunt prezente cu subsidiare sau sucursale in Romania, însă doar patru deţin bănci romaneşti mari, care ar putea, la rândul lor, sa fie clasificate ca fiind de importanta sistemica la nivel local: Erste Bank, cu BCR, prima banca românească, Societe Generale, cu BRD, a doua banca după mărime, Unicredit, urmata de ING.

Ratingul Garanti Bank a fost majorat, după ce banca spaniola BBVA a preluat controlul Garanti Bank Turcia

Ratingurile Garanti Bank Romania au fost majorate de agenţia Fitch, ca efect al îmbunătăţirii notelor băncii-mama din Turcia, după ce aceasta a intrat sub controlul băncii spaniole BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria), care a cumpărat de la Dogus Holding, in noiembrie 2014, încă 14,89% din acţiunile Garanti, tranzacţie finalizata in 27 iulie 2015. BBVA a preluat astfel controlul in conducerea Garanti, in ciuda faptului ca deţine doar 39,9% din acţiunile băncii, astfel încât banca va fi consolidata in întregime in bilanţul BBVA, precizează Fitch. BBVA este a doua mare banca spaniola si a 14-a ca mărime din Europa, cu active totale de 689 miliarde euro la sfârşitul lunii iunie 2015. Ratingul Garanti Bank Romania este cu o treapta sub cel al băncii-mama, reflectând opinia Fitch ca este o subsidiara de importanta strategica pentru banca turca. Agenţia notează ca nu exista niciun indiciu ca Garanti ar avea in vedere schimbarea strategiei in Romania, in urma preluarii controlului băncii de către BBVA.

CURENTUL

Ce nu spune PSD: Noul Cod Fiscal dublează impozitele pe apartamente şi case şi majorează şi valoarea de impozitare

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să-l promulge, Consiliul Fiscal instituţie înfiinţată la cererea expresă a Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a monitoriza acţiunile Guvernului l-a avizat negativ, Guvernatorul BNR a demonstrat că nu poate fi implementat, CE şi FMI sunt îngrozite de ce s-ar putea întâmpla în România doar PSDiştii ne aruncă praf în ochi că Noul Cod Fiscal ne va îmbogăţi. Ei bine, nu-i aşa. Persoanele fizice care găzduiesc gratuit sediile sociale în locuinţe vor plăti şi de 20 de ori mai mult pe suprafaţa respectivă. Şi impozitele pe apartamente şi case vor creşte si toţi proprietarii de imobile vor fi afectaţi. Dacă în prezent impozitul pe locuinţă se calculează prin aplicarea unui procent de 0,1% asupra unei valori stabilite prin lege, în Noul Cod Fiscal procentul creşte până la 0,2% iar valoarea de impozitare se măreşte cu aproximativ 10%. Noul Cod Fiscal relaxează doar comercianţii pentru că populaţia nu va câştiga lunar mai mult de 9,5 lei de persoană în urma scăderii TVA cu 5% dar impozitul pe case şi apartamente se va mări de mai mult de două ori.

CURIERUL NATIONAL

Ce case sunt verificate înainte de a fi asigurate

Un proiect de normă privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, care modifică legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, prevede că "în cazuri bine determinate şi reglementate prin norme ale ASF, PAID poate efectua o inspecţie de risc a locuinţei care face obiectul asigurării obligatorii, iar cheltuiala ocazionată de aceasta va fi suportată de către PAID". Proiectul de normă este publicat pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în dezbatere publică, sugestiile şi observaţiile putând fi remise autorităţii până duminică, 9 august.

Schimbări semnificative pentru pieţele globale de capital în următorii cinci ani

În următorii cinci ani, pieţele de capital de la nivel global se vor schimba radical, iar potrivit unui raport realizat de compania PricewaterhouseCoopers (PwC) se preconizează un nou echilibru al pieţelor globale de capital, a căror înfăţişare, structură şi dinamică vor arăta foarte diferite în 2020. PwC încurajează jucătorii să răspundă la provocările perioadei post-criză cât mai repede dacă vor să fie relevanţi şi peste cinci ani. Conform raportului, în timp ce factorii de decizie politică şi de reglementare impun ritmul procesului de reformă a pieţelor de capital, ei acţionează doar drept catalizatori. Adevăraţii factori de schimbare sunt, în opinia PwC, aşteptările tot mai multor părţi interesate şi realităţile unui mediu economic şi comercial nou, care vor schimba în mod fundamental şi pentru totdeauna pieţele globale de capital. Analiştii de la PwC spun că noul echilibru va veni prin inovaţie, noi tehnologii, schimbarea structurii industriei, a modelelor de afaceri, a structurii financiare, prin noi produse financiare şi modificarea regimului de remunerare.

Băncile, nevoite să facă schimbări radicale ca să revină la profitabilitate de două cifre

Băncile de investiţii vor fi nevoite să treacă prin schimbări semnificative ca să revină la o profitabilitate moderată de două cifre şi să anuleze impactul costurilor mari, al eşecurilor din zona de control şi al intensificării concurenţei, se arată în raportul EY - Transforming Investment Banks 2015 - care analizează modul în care băncile de investiţii îşi pot reconstrui modelele de afaceri. Acelaşi lucru se aplică şi băncilor universale, luând în conside­rare gama complexă de provocări cu care acestea se confruntă acum: de la probleme legate de eficienţă şi productivitate, profitabilitate scăzută, costuri în creştere, venituri în stagnare, până la o adevărată criză culturală şi de încredere. EY: Atingerea unui prag de profitabilitate de 15% doar prin reducerea costurilor sau creşterea veniturilor este practic imposibilă. Pentru un astfel de rezultat, băncile trebuie să-şi reducă costurile cu circa 15%, simultan cu creşterea de circa 10% a veniturilor

Viitorul director general al FMI ar putea să nu mai fie neapărat un european

David Lipton, directorul general adjunct al FMI, a declarat la BBC World Service că tradiţia după care un european conduce Fondul iar un american Banca Mondială este în prezent contestată de membri ai acestei instituţii financiare, motiv pentru care cel ce va prelua conducerea Fondului după expirarea mandatului dnei Lagarde ar putea fi un neeuropean, selectat "strict după merit". Kenneth Rogoff, fost economist şef al FMI, a calificat, şi el, această tradiţie drept un "incredibil anacronism", reamintind că cea mai puternică opoziţie faţă de ea s-a manifestat în special în timpul crizei zonei euro. Christine Lagarde ar putea candida, totuşi, pentru un nou mandat. Dna Lagarde a preluat conducerea FMI în 2011, după demisia lui Dominique Strauss-Kahn. Mandatul ei de 5 ani se încheie la sfârşitul anului viitor.

BNR: Comitetul de Supraveghere Macro-prudenţială are un rol de recomandare

Comitetul de Supraveghere Macro-prudenţială are un rol de recomandare, potrivit anunţului făcut luni seara de purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. Executivul este obligat să le ia în considerare, deşi nu neapărat să le şi aplice, a mai subliniat acesta. Comitetul de Supraveghere Macro-prudenţială, a cărui înfiinţare a fost aprobată de Guvern luna trecută, a atras critici dure din partea specialiştilor.

EVENIMENTUL ZILEI

PSD, partidul complotiştilor

În istoria sa, PSD (fostul FSN, FDSN şi, ulterior, PDSR) a trecut prin mai multe schimbări de putere, toate în urma unor dispute interne violente. Totuşi, din 1998 până acum, partidul nu s-a divizat, aşa cum s-a întâmplat cu formaţiunile de dreapta din România. Ultima schimbare de putere din PSD a avut loc în urmă cu două săptămâni. Liviu Dragnea a reuşit să preia interimar puterea în partid cu ajutorul baronilor, în defavoarea lui Victor Ponta care a susţinut-o pe Rovana Plumb. După un tur de forţă prin ţară, în timp ce premierul era plecat în Turcia, Dragnea şi-a anunţat intenţia de a candida pentru scaunul lui Ponta cu mai puţin de 24 de ore de Comitetul Executiv Naţional, când toate jocurile erau deja făcute. În aceeaşi seară, Dragnea, alături de mai mulţi baroni PSD, a avut o întâlnire de taină la un restaurant din Capitală. Cu un vot covârşitor, Ponta a pierdut în faţa lui Dragnea conducerea partidului.

Alegerile din toamnă în Catalonia, o nouă provocare a separatiştilor

Alegerile regionale anticipate în Catalonia au fost convocate la 27 septembrie de şeful executivului regional, care se aşteaptă ca rezultatele scrutinului să-i dea un fel de undă verde pentru a obţine în cele din urmă independenţa acestei regiuni din nord-estul Spaniei. Cu toate acestea, decretul semnat luni de Artur Mas nu face nicio referire la independenţa Cataloniei, în timp ce guvernul de la Madrid se opune cu înverşunare independenţei regiunii, informează Agerpres. Şeful executivului catalan, care face deja obiectul unei anchete pentru că a organizat în noiembrie anul trecut un referendum simbolic asupra independenţei, a asigurat în prealabil că decretul ar fi "inatacabil juridic". Dar "politic, alegerile vor fi un plebiscit pentru libertatea şi suveranitatea Cataloniei", a anunţat el. Madridul respinge această noţiune de alegeri-"plebiscit". Catalanii sunt doar chemaţi "să-şi aleagă parlamentul regional, care la rândul său va alege noul preşedinte şi nimic altceva", a subliniat luni purtătorul de cuvânt al guvernului spaniol Soraya Saenz de Santamaria, citat de AFP.

Băsescu: Anul 2017 va fi anul 2010 al crizei profunde cu ţara destabilizată

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a declarat, pentru un post tv, că impactul creşterilor mari de salarii şi pensii, promise de guvernul Ponta, pentru 2016, şi al reducerilor de taxe, prevăzute de noul Cod fiscal, vor crea mari probleme, anul 2017 urmând să fie ca anul 2010, un an al crizei profunde, cu ţara destabilizată macroeconomic. Fostul preşedinte a comparat deciziile actualului guvern - creşterea pensiilor speciale, a salariilor bugetarilor cu 70% şi a altor cheltuieli - cu cele ale guvernului Tăriceanu din perioada 2007-2008. În opinia sa, majorările de cheltuieli cărora li se va adăuga scăderea veniturilor bugetului, ca urmare a reducerilor de taxe, vor mări foarte mult deficitul bugetar şi vor impune împrumuturi mari, dar şi tăieri masive de cheltuieli în anul 2017 care vor afecta întreaga economie. Din punctul său de vedere, politica actualului guvern este nesustenabilă.

Duşmani ai ISIS, rebelii sirieni sunt sprijiniţi de SUA

Luptătorii anti-Assad din Siria se vor bucura şi de sprijinul aerian al SUA, după ce Barack Obama a semnat decizia în acest sens. Un oficial american a declarat pentru CNN că decizia administraţiei Obama era în pregătire de luni bune, dar vine la puţin timp după bombardamentele SUA de săptămâna trecută, menite să protejeze două grupuri, atacate: rebeli antrenaţi de SUA şi rebeli afiliaţi SUA din Divizia 30. Pe de altă parte, secretarul de Stat al SUA, John Kerry, se află în vizită în Qatar, pentru a-i asigura pe aliaţii din Golf în legătură cu acordul nuclear cu Iranul. SUA susţin că acordul vrea să oprească Iranul de la fabricarea armei nucleare, în schimbul ridicării sancţiunilor, ceea ce va face ca "regiunea să fie mai sigură". Statele din Golf acuză Iranul că a alimentat războaiele din Siria, Irak şi Yemen.

JURNALUL NATIONAL

Parlamentar la 24 de ani. Cine sunt junii care ne decid soarta?

Au fost aleşi parlamentari la vârsta la care alţi tineri români îşi caută disperaţi un loc de muncă sau încă mai locuiesc cu părinţii. În Parlamentul României, ales uninominal în 2012, există peste douăzeci de tineri până în 35 de ani. Mezina este o "puştoaică" aleasă deputat pe vremea când abia împlinise 24 de ani. Cătălina Elena Ştefănescu împlineşte 27 de ani la sfârşitul lunii august. A fost aleasă deputat PSD de Teleorman în anul 2012, în Colegiul Turnu Măgurele. Abia împlinise 24 de ani. Tânără din Râmnicu Vâlcea este membru PSD din 2008, are o licenţă în limbi străine la Universitatea din Bucureşti, un master în politici publice şi integrare europeană la SNSPA. Mihai Sturzu se numără şi el printre tinerii din noua generaţie care conduc destinele ţării. Fostul membru al trupei Hi-Q va împlini 36 de ani în luna octombrie. În 2012, când a fost ales deputat PSD în Bucureşti, avea doar 33 de ani.

Recrutări de top

Compania Kellogg's, care are peste 33.000 de angajaţi în 180 de ţări de pe şase continente, a început recrutările în România în această lună. Compania doreşte să angajeze oameni noi, care să se alăture echipei din România şi caută, în special, să ocupe posturile vacante din zona Supply Chain şi Transport. În perioada 6-12 iulie, compania a fost prezentă cu un stand la Promenada Mall, în cadrul unei campanii de informare denumite "Avem un loc pentru tine!". Pe 23 iulie, compania a organizat un eveniment Open Day, în cadrul căruia senior manageri şi alţi reprezentanţi ai companiei au discutat despre oportunităţile pe care le oferă compania.

NATIONAL

DNA apelează la memoria de elefant a lui Marian Iancu !

In lumea fotbalului, dar nu numai, Marian Iancu este cunoscut drept "Elefantul". Iar după cum susţin sursele noastre, de veridicitatea acestui apelativ s-ar fi convins acum si procurorii anticorupţie, chiar daca interesul acestora se datorează, desigur, mai mult memoriei excelente a lui Iancu, decât fizicului acestuia. Cert este ca afaceristul, care atâta amar de vreme a fost un răsfăţat al liderilor politici care s-au perindat pe la guvernare, are ce sa povestească. "Memoriile" sale ar putea acoperi o perioada întinsă, cuprinsa intre Guvernul Adrian Năstase si mergând pana in zilele noastre. Iar daca "elefantul" Iancu s-a decis sa nu uite si, mai ales, sa nu ierte, atunci noi nume răsunătoare de politicieni, inclusiv de foşti premieri, miniştri si nenumăraţi alţi demnitari vor intra, cat de curând, in malaxorul justiţiei.

Klaus Iohannis, izolat de PNL

De când Klaus Iohannis s-a instalat la Cotroceni, liberalii au încercat sa-i facă tot timpul pe plac. I-au anticipat mişcările, le-au acceptat si susţinut ca sa nu-i tulbure cu nimic mandatul. Capabili de o slugărnicie ieşită din comun, peneliştii au cedat in momentul in care preşedintele a întors Codul fiscal in Parlament. Au încercat sa-i tina isonul, dar fără tragere de inima, înţelegând si ei ca decizia nu a fost una prea inspirata. Mai mult, voci din cadrul partidului au declarat ca nu vor tine cont de aceasta data de dorinţele preşedintelui si vor vota in favoarea Codului fiscal. Ce-i drept, singurul care si-a asumat public aceasta forma de opoziţie fata de şeful statului este prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban.

Ponta, aruncat peste bord de UNPR

In timp ce liderul Gabriel Oprea îşi declara constant sprijinul pentru Victor Ponta, adjuncţii lui uneperisti îl invita pe actualul premier sa o ia pe urmele dosarului sau penal si sa lase Guvernul României in pace. Cand vine vorba despre susţinerea lui Victor Ponta, Gabriel Oprea o lasă mai moale cu interesul naţional, el ştie de ce. Mai puţin culanţi cu Ponta (mai ales de când acesta nu mai este liderul PSD, deci nici nu le mai poate da uneperistilor zeci de locuri eligibile pe listele electorale ale PSD), colegii lui Oprea nu ezita sa-i arate actualului premier uşa Guvernului.

Seniorul Quintus le bate obrazul aleşilor

Parlamentarii nu încetează sa-l uimească pe preşedintele de onoare al PNL. După pensiile speciale, despre care seniorul a susţinut ca sunt o ruşine, deputaţii si senatorii caută acum sa-si dubleze si indemnizaţiile. Vestea l-a înfuriat la culme pe Mircea Ionescu Quintus, acesta recunoscând ca nu înţelege de unde atâta neruşinare. "Daca eram in Parlament când s-au dat acele pensii nesimţite, votam împotriva", a afirmat preşedintele de onoare al PNL, menţionând ca le va cere colegilor săi sa nu gireze majorarea indemnizaţiilor. "Este o iniţiativa oribila. Socotesc ca suntem destul de bine plătiţi ca sa nu ne majoram dincolo de nevoi indemnizaţiile", a mai spus Mircea Ionescu Quintus.

PUTEREA

Pe mormântul USL. Dragoste pe interese între liberalii lui Săpunaru şi pesediştii lui Oprişan

La Vrancea, în schimbul cuminţeniei politice, baronul PSD Marian Oprişan are grijă să-i recompenseze generos pe liberali. Firma de proiectare a familiei deputatului Nini Săpunaru e abonată la contracte publice plătite cu milioane de lei. Iar aghiotanţii deputatului sunt ţinuţi la respect cu posturi de directori în deconcentrate ori locuri remunerate în diverse comisii şi comitete. Imediat după constituirea USL, Manole Merchea, membru în conducerea fundaţiei care deţine sediul în care funcţionează, fără să plătească chirie, PNL Vrancea, a fost pus director al ENET Focşani. Este vorba de furnizorul de energie termică aflat în subordinea Primăriei conduse de pesedistul Decebal Bacinschi. Un alt liberal, Fane Popa, apropiat al lui Nini Săpunaru, a fost numit, tot în baza protocoalelor USL, în funcţia de director al Administraţiei Pieţelor din Focşani, aflată tot în subordinea primarului Bacinschi.

Dificultăţile construirii Turkish Stream. Impas economic important al Federaţiei Ruse

În decembrie 2014, ca urmare a crizei din Ucraina, proiectul South Stream a fost anulat. A fost o lovitură grea dată Rusiei, ţinând cont că energia este principalul mijloc de şantajare şi de influenţare a politicilor unor state ale Uniunii Europene. Dar şi din cauza faptului că a amplificat impactul sancţiunilor impuse de Vest şi a scăderii preţului barilului de petrol. La scurt timp de la anularea proiectului, Rusia a anunţat derularea unui alt proiect: Turkish Stream. Până la un punct, această nouă conductă ar urma să aibă un traseu identic cu cel al South Stream, însă nu ar mai trece prin Bulgaria cu direcţia Europa Centrală, ci ar trece prin Turcia, ulterior prin Grecia şi mai apoi prin Italia. Dar şi acest proiect se loveşte de o serie de impedimente, care au dus deja la două amânări. Prima amânare a avut loc pe 6 iulie, a doua pe 9 iulie. Primul şi cel mai important impediment geopolitic este opoziţia Uniunii Europene ca urmare a faptului că Turkish Stream ar putea bloca decizia strategică a Uniunii Europene de diversificare a surselor de energie.

ROMANIA LIBERA

Efectul Dragnea? Rectificarea bugetară ţinteşte alegerile din 2016

Publicarea ordonanţei privind rectificarea bugetară a relevat faptul că, peste noapte, Ministerul Dezvoltării Regionale a primit 3,6 miliarde lei pentru cofinanţarea proiectelor europene, dar mai ales pentru deja celebrul Program Naţional de Dezvoltare Locală. Dincolo de majorarea deficitului bugetar, se ridică numeroase întrebări legate de modul în care a fost luată decizia şi de repartizarea netransparentă a banilor. În proiectul ordonanţei privind rectificarea bugetului de stat pe 2015, publicat de Ministerul Finanţelor pe 24 iulie, se arăta că se majorează veniturile cu 287,1 milioane lei, cheltuielile cu 1.121,7 milioane lei şi deficitul cu 834,6 milioane lei. Patru zile mai târziu, Guvernul a schimbat aceste cifre şi modul de distribuire a unor sume, fără a se mai obosi să comunice modificările. Ele au putut fi observate doar la publicarea Ordonanţei nr. 20/2015 în Monitorul Oficial.

Acordul cu Iranul, doar un pas spre pace în Orientul Mijlociu

Succesul negocierilor cu privire la programul nuclear al Iranului reprezintă o validare splendidă a celor care îşi pun credinţa în diplomaţie. Acordul - încheiat după mai bine de un deceniu de discuţii - a subliniat cât de important este să fii perseverent în rezolvarea unor impasuri care par insurmontabile şi dă speranţe pentru multe alte iniţiative de care va fi nevoie pentru a aduce o pace durabilă în Orientul Mijlociu. Uniunea Europeană, care a iniţiat discuţiile, ar trebui să fie mândră de eforturile sale. Şi rolul Statelor Unite a fost remarcabil, de la munca continuă a secretarului de stat John Kerry, chiar şi în cârje, pentru depăşirea impasului de 35 de ani dintre ţara sa şi Iran, până la presiunea hotărâtoare pusă de preşedintele Barack Obama pentru a fi finalizate negocierile. De asemenea, preşedintele iranian Hassan Rouhani ar trebui să fie lăudat pentru determinarea sa în a duce la bun sfârşit demersul pe care l-a început cu mai bine de un deceniu în urmă, când era secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului.

Dosarul Lukoil, trimis în JUDECATĂ. Sechestrul în acest dosar este de 2 miliarde de euro

Dosarul în care Lukoil şi reprezentanţi ai săi sunt suspectaţi de spălare de bani şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii a fost trimis în judecată, printre inculpaţi fiind Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Holdings Bvatrium, dar şi români şi ruşi din conducerea rafinăriei din Ploieşti. Printre inculpaţi, se numără SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, dar şi mai mulţi cetăţeni ruşi, români şi moldoveni cu funcţii de conducere în cadrul rafinăriei din Ploieşti. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a opt inculpaţi, între care două persoane juridice şi şase persoane fizice în dosarul Lukoil.

ZIARUL FINANCIAR

Criza de muncitori de la Timişoara, rezolvată cu deţinuţi

Aproximativ 400 de persoane private de libertate din Penitenciarul Timişoara, adică peste 40% din totalul deţinuţilor din instituţie, lucrează în fiecare lună în unităţi de producţie special amenajate în instituţie sau chiar la fabricile din zonă. Printre companiile private care angajează deţinuţi ai Penitenciarului Timişoara se numără TRW Automotive (producţie de componente auto), Rilug (confecţii de pantofi) sau AEM (producţie de contoare electrice). "Colaborarea cu compania TRW Automotive a început în luna octombrie 2013, acum însumând un total de 55 de deţinuţi care lucrează în două ture în fabrica TRW (din exteriorul penitenciarului - n.red.), 83 de deţinuţi care lucrează în două ture în punctul de lucru din interiorul penitenciarului (cusut volane) şi 25 de persoane private de libertate care lucrează la despumat volane într-un punct de lucru la o secţie exterioară a penitenciarului", a spus chestorul de penitenciare dr. Ioan Băla, directorul Penitenciarului Timişoara.

Creditele în franci au scăzut cu 25% în şase luni datorită curăţării bilanţurilor şi conversiei în lei

Creditele în franci au fost acordate în principal pe termen lung, astfel că rambursările sunt foarte mici în această perioadă şi nu pot avea un impact puternic asupra soldului. Stocul creditelor în franci elveţieni acordate de bănci populaţiei a scăzut cu aproximativ 25% faţă de nivelul de la finalul anului trecut şi a ajuns la 8,7 miliarde de lei (circa 2 mld. franci) în luna iunie, în contextul curăţării bilanţurilor de neperformante şi al conversiei unei părţi din portofolii în împrumuturi denominate în lei. Scăderea în termeni nominali a fost de 1,2 miliarde de lei, în timp ce creditele neperformante au scăzut cu circa 400 milioane de lei în primele cinci luni din acest an. Un impact semnificativ a venit însă şi din conversia creditelor din franci în lei după tensiunea acumulată la începutul anului între bănci şi debitori, ca urmare a exploziei francului la jumătatea lunii ianuarie.

Băncile din România au cea mai mare expunere pe titluri de stat din Europa

Băncile din România continuă să aibă cea mai mare expunere faţă de stat din Europa, cu o pondere de aproximativ 20% din total active, de cinci ori mai mare decât nivelul existent înainte de izbucnirea crizei economice mondiale. Instituţiile de credit au cumpărat titluri de stat de circa 70 mld. lei. Până în 2009, expunerea băncilor pe titluri de stat a fost sub 5% din total active, în 2010 a urcat spre 10%, iar tendinţa de creştere a continuat, ponderea fiind începând cu anul 2012 peste pragul de 15%. Activele sectorului bancar au ajuns la 360 mld. lei. "La nivel european, băncile din România au cea mai mare expunere faţă de stat ca pondere din total active, ceea ce reprezintă o constrângere majoră pentru expansiunea suplimentară a datoriei publice. Capacitatea suplimentară de absorbţie a datoriei publice este foarte limitată la nivelul actual de dezvoltare a sistemului financiar intern", consideră Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb