REVISTA PRESEI 05.01.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 ianuarie 2015

ADEVARUL

Ce hopuri au de trecut partidele în 2015

Partidele politice, atât cele de la stânga, cât şi cele de la dreapta spectrului politic încep anul 2015 cu o agendă încărcată. Astfel, în vreme ce noul PNL este aşteptat să decidă ultimele detalii ale procesului de fuziune şi să împartă funcţiile, PSD încă nu a terminat de plătit poliţele alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014. O situaţie aparte este şi în rândurile conservatorilor, unde fostul acolit al lui Dan Voiculescu, Daniel Constantin, este în conflict cu fondatorul formaţiunii. Totodată, 2015 este anul în care se va decide, cel mai probabil, şi soarta Partidului Mişcarea Populară, care ar putea fi resuscitat sau definitiv îngropat chiar de fondatorul său, fostul preşedinte Traian Băsescu. Anul 2015 aduce alegeri în fruntea PSD, care ar putea însemna debarcarea lui Ponta din fruntea partidului şi, automat, a Guvernului. PMP aşteaptă un semn de la Traian Băsescu, în timp ce liberalii îşi împart funcţiile pe hârtie pentru o nouă guvernare

Daniel Constantin răspunde la ameninţările fostului său mentor

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, i-a răspuns lui Dan Voiculescu, într-un mesaj postat pe blogul personal, după ce patronul Antenelor i-a trasmis că "va fi judecat de Dumnezeu, dar şi de Justiţie". Daniel Constantin spune că i-a comunicat lui Voiculescu, încă din 2012, "că nu va interveni în niciun dosar". "În momentul în care am preluat mandatul de ministru al Agriculturii, am reafirmat că nu voi interveni în niciun sens în vreun dosar. După cum este cunoscut, am semnat imediat ordinul prin care directorul Direcţiei Juridice primea competenţa reprezentării intereselor instituţiei în faţa instanţelor de judecată (o cutumă mai veche şi corectă nu numai în Ministerul Agriculturii). Într-o discuţie avută în 2012, i-am comunicat şi domnului Voiculescu această decizie corectă şi consecventă cu modul de lucru instituţional."

Defilarea limuzinelor de lux la ceremonia de înscăunare ca arhiepiscop a lui Ioachim Băcăuanul

Ioachim Băcăuanul (60 de ani), ales pe 16 decembrie de Sfântul Sinod al BOR ca arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, a fost întronizat oficial în cadrul unor ceremonii fastuoase, care au avut loc în Bacău în seara zilei de 3 ianuarie şi care s-au finalizat pe 4 ianuarie, în Roman, cu o slujbă arhierească, urmată de una de întronizare, cu primirea însemnelor chiriarhale. Mii de băcăuani, sute de preoţi şi înalţi ierarhi au participat la ceremonia din Bacău, care a început sâmbătă seară, 3 ianuarie, în ajunul întronizării lui Ioachim Băcăuanul în funcţia de arhiepiscop al Romanului şi Bacăului. Înaltele feţe bisericeşti s-au îmbarcat pentru venirea la Bacău în limuzine Porsche, Mercedes, Audi sau Toyota. Una dintre maşinile parcate în faţa bisericii, un Porsche Cayenne, porneşte la de un preţ de catalog de 75.000 de euro.

Patriarhul Daniel, invitaţie pentru Iohannis: "Biserica vrea să vă cinstească". Ce a răspuns preşedintele

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a confirmat duminică, la ieşirea de la slujba ţinută la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, că se va întâlni cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PFP Daniel. Iohannis a fost întrebat de jurnalişti, la ieşirea de la slujbă, dacă va accepta invitaţia Patriarhului şi a răspuns afirmativ. "Da, sigur că da, cum să nu", a spus el. Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, a fost cel care i-a transmis preşedintelui invitaţia. "Sunteţi aşteptat şi de Prea Fericitul Părinte Patriarh, care m-a încredinţat să vă transmitem această dorinţă. Biserica vrea să cinstească pe toţi cei care caută binele",a spus acesta, în predica sa. Preşedintele Iohannis a afirmat duminică, într-o postare pe Facebook, că va participa, în decursul mandatului, la ceremoniiile religioase ale cultelor legal recunoscute din ţara noastră.

Ce restanţe are statul în domeniul energetic pentru 2015

Chiar dacă în 2014 statul a bătut un nou record prin listarea Electrica, Guvernul a acumulat mai multe restanţe în domeniul energetic, precum finalizarea fuziunii Elcen-RADET, cea dintre Nuclearelectrica şi Compania Naţională a Uraniului, terminarea negocierilor cu chinezii pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, definitivarea legislaţiei privind energia regenerabilă sau vânzarea pachetului de 2,6,6% din titlurile Rompetrol Rafinare. Promisă încă din 2012, de la venirea USL la putere, fuziunea dintre Elcen şi RADET nu a fost realizată nici până acum, după ce Guvernul a amânat în luna noiembrie acordarea avizului pentru proiectul de fuziune a celor două companii, explicând că aşteaptă un punct de vedere de natură "pur tehnică" de la Primăria Municipiului Bucureşti, proprietarul RADET.

Aproape 140.000 de români au cheltuit 22 de milioane de euro de Crăciun şi Revelion în pensiunile de la ţară

Aproape 140.000 de români, cu 5% mai mult decât în 2013, au cheltuit peste 100 de milioane de lei (22 de milioane de euro) pentru minivacanţa de Crăciun sau de Revelion în pensiunile, vilele turisice şi motelurile de la ţară, potrivit datelor centralizate de ANTREC la nivel naţional. De Anul Nou, pensiunile şi vilele turistice din întreaga ţară au fost ocupate în proporţie de 80%, iar de Craciun, gradul de ocupare a fost de 60%-65%. Durata medie a minivacanţei într-o pensiune rurală a fost de patru zile pentru Crăciun şi de cinci zile pentru Revelion. În perioada Crăciunului, în structurile de cazare din zona rurală s-au cazat aproape 60.000 de turişti, iar de Revelion au venit în jur de 80.000 de persoane, potrivit calculelor Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC). Cheltuiala medie pentru un sejur de Crăciun la pensiuni a fost de aproximativ 600 de lei, în timp ce pentru Revelion suma medie alocată a fost de 800 de lei de persoană.

BANCHERUL

In 2014 a fost anul groazei in sistemul bancar

Bancile au sangerat de peste 2 miliarde de lei in 2014, dupa ce au fost trecute prin foc si sabie de BNR, avocati si politicieni in tribunale, la guvern si in parlament: banca centrala le-a obligat sa scape de scheletele reprezentate de creditele neperformante, haiducul Piperea a tarat bancile prin tribunale in procele privind clauzele abuzive iar politicienii nu au scapat ocazia sa-si faca putina campanie electorala promovand legi pentru conversia creditelor din valuta in lei sau falimentul persoanelor fizice. Afectate de pierderi serioase, doua banci, Volksbank si Millennium Bank, s-au lasat inghitite de rechini mai puternici, Banca Transilvania si OTP Bank, in timp ce alte doua care au incercat la recomandarea BNR sa fuzioneze pentru a face fata bataliei, Carpatica si Nextebank, nu s-au inteles in final de an. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a chinuit sa mai scada cu 1 punct dobanda de politica monetara si rezervele minime obligatorii ale bancilor, in incercarea de a reduce costul creditelor in lei. Fara succes insa, creditarea ramanand in teritoru negativ.

Bancile au inchis 1.215 de unitati in ultimii 6 ani, dar vor redeschide altele dupa ce va trece criza - Radu Ghetea

Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank, apreciaza ca Romania ramane atractiva pentru banci, astfel incat acestea isi vor relua cresterea investitiilor si a numarului de unitati in momentul revenerii cresterii economice. Este vorba de un proces tip "stop and go" care a mai avut loc odata in tara noastra, in timpul crizei financiare din 1999, adauga el. "Bancile si-au redus numarul de unitati in perioada crizei, dar eu va spun cu certitudine ca asa cum au plecat, daca va aparea un nou boom vor fi gata sa redeschida unitati, pentru ca asa se intampla in sistemul bancar", spune Ghetea. La finalul lui 2008, in momentul izbucnirii crizei, in Romania existau 6.552 de unitati bancare, numarul acestora scazand la 5.337 la sfarsitul lunii septembrie 2014, asadar mai putine cu 1.215. Romania are 3 unitati bancare la 100.000 de locuitori, fata de o medie a UE 28 de 4 unitati, conform datelor BNR. De asemenea, tara noastra are cele mai putine banci dintre tarile europene.

CAPITAL

Declaraţie şocantă despre părăsirea zonei euro de către Grecia

Turbulenţele de pe pieţele financiare provocate de o eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar putea fi chiar mai devastatoare decât cele cauzate de colapsul băncii americane Lehman Brothers în 2008, a avertizat economistul american Barry Eichengreen, transmite MarketWatch. O astfel de decizie va duce probabil la retragerea banilor din băncile elene şi la prăbuşirea bursei, în final autorităţile urmând să introducă controale severe ale capitalurilor, a afirmat Barry Eichengreen la reuniunea anuală a Asociaţiei Economice Americane. De asemenea, efectele se vor extinde şi asupra altor state deoarece investitorii vor specula cu privire la următorul stat care ar putea părăsi zona euro. Eichengreen a estimat că politicienii europeni vor reuşi încă o dată să ajungă la compromisul necesar pentru a păstra Grecia în zona euro.

TOP 300 Capital. Adrian Sârbu a pierdut peste 100 de milioane din avere

Averea lui Adrian Sârbu s-a redus la 80-85 de milioane de euro, conform ediţiei de anul trecut a Top 300 Cei mai bogaţi români. În primul an de criză fostul "mogul de la Pro" avea o avere estimată la 200 milioane de euro. Rămas fără salariul de 1,8 milioane de euro anual de la Central European Media Entreprise, compania căreia i-a vândut PRO TV şi pe care a condus-o până în august 2013 din poziţia de CEO, Adrian Sârbu nu a avut un an an prea uşor nici acasă. Revenit la Bucureşti, a reînceput să se implice intens în administrarea Mediafax Group, la care a rămas proprietar, şi a intrat în conflict direct cu premierul Victor Ponta şi cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Pentru o datorie de 21 milioane de lei rezultată, în special, din neplata TVA, Fiscul a blocat conturile companiei şi a înfiinţat popriri asiguratorii la clienţii care datorau bani Mediafax.

Ţara în care nu mai moare nimeni pe şosele. Cum au reuşit?

Suedia este pe cale să ajungă la zero decese pe şosele. O performanţă incredibilă, după ce în anii 70 atingea un vârf al numărului de decese rutiere. Soluţiile aplicate sunt preluate acum şi în alte locuri, New York City obţinând deja rezultate încurajatoare. În 1997, Suedia a implementat un plan "Viziune Zero", în încercarea de a eradica toate decesele şi vătămările corporale de pe drumurile publice. Până în 2000, numărul acestora deja se înjumătăţise. În 2012, un singur copil, mai mic de 7 ani, a fost omorât pe şosea, faţă de 58 în 1970. Cum au reuşit? "Ne bazăm mai mult pe inginerie şi tehnologie, decât pe sancţiuni", spune Matts-Åke Belin, strateg guvernamental pentru siguranţă în trafic, citat de CityLab. Suedia a reconstruit drumurile, făcând prioritară siguranţa în faţa vitezei sau a altor scopuri. Strategia include crearea unor drumuri "2 + 1": trei benzi, din care două într-o direcţie şi o a treia în direcţia opusă. Banda suplimentară alternează direcţiile pentru a permite trecerea. Acest design a salvat 145 de vieţi în timpul primilor 10 ani de aplicare a planului "Viziune Zero".

CURENTUL

Alina Bica şi Ionuţ Mihăilescu luau şpagile pe numele Ştefan Gavrilă. Când nu le rupea Udrea capetele

Dosarul despăgubirilor ilegale de la ANRP dezvăluie cum fosta şefă DIICOT primea şpăgile constând în bunuri imobile (apartamente şi terenuri) pe numele altei persoane. Alina Bica s-a dovedit a fi o ruşine nu numai pentru generaţia sa şi pentru justiţie dar şi pentru orice femeie onestă care munceşte în ţara asta. Bucurându-se de prietenia cu Elena Udrea, o altă "valoare" a generaţiei sale, Bica a fost numită în funcţii înalte din sistemul judiciar deşi ea era o infractoare periculoasă. După arestarea sa, oamenii au început rând pe rând să o dea în primire. Directorul de cabinet al Dorinei Danielescu, fosta şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor ar fi declarat în faţa procurorilor că Elena Udrea şi Dorin Cocoş puneau presiuni asupra Alinei Bica pentru a da drumul la licitaţiile de la ANRP.

Prolog - de Tia Şerbănescu

Gata, sărbătorile trec, oboseala rămâne. Am trecut de la leru-i ler la geru-i ger, a început 2015 cu ninsori, viscole şi recorduri la temperaturi scăzute. Iarnă românească, vorba televiziunilor. Bine totuşi că nu i-au zis iarnă nemţească fiindcă rămâneam fără vară. Nemţii se chinuie un an întreg să ghicească în ce joi le pică vara. Conform astrologilor, 2015 înseamnă (adunat) numărul opt care reprezintă banii. Va fi un an bănos şi asta datorită lui Jupiter. Dar să nu ne facem iluzii: Quod licet Iovi, non licet bovi. Ceea ce-i îngăduit lui Jupiter nu-i e permis unui bou. Se vor îmbogăţi probabil tot zeii. Dar cum nu Jupiter e prim ministru ci dl. Ponta acesta şi-a dăruit la sfârşit de an o OUG prin care modifică Legea Educaţiei prevăzând posibilitatea renunţării la titlul de doctor. OUG pentru sine întrucât Ponta anunţase că renunţă la doctorat. Ar trebui însă încă o OUG prin care plagiatorii să renunţe la titlul de plagiator. Căci cu titlu sau neintitulat, plagiatul rămâne plagiat.

CURIERUL NATIONAL

Activele Statului, administrate de avocaţi

În 2014, AAAS a câştigat peste 300 de procese şi a pierdut doar 12 în care însă are de plătit daune uriaşe. Hotel Lido Bucureşti are de încasat 31,7 mil. lei, iar Electrica SA alte 11,3 mil. lei. Autoritatea nu poate plăti deocamdată, pentru că are conturile blocate de executorii FNI, onorariile avocăţeşti fiind plătite din Fondul de rezervă bugetară. Cu conturile poprite de executorii judecătoreşti, în vederea plăţii investitorilor FNI şi a altor sentinţe, obligată de instanţe să plătească despăgubiri de zeci de milioane lei în litigiile pe care le-a pierdut şi constrânsă să plătească alte milioane de lei avocaţilor care o reprezintă în procesele naţionale şi internaţionale, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) se află într-o situaţie mai mult decât dificilă, pe care pare să nu o poată gestiona.

Bursa americană, roşie la cumpăna dintre ani

Indicele S&P500 al Bursei de la New York a avut închideri în scădere atât în ultima zi a anului trecut, cât şi în prima şedinţă de tranzacţionare din 2015. Aceasta este prima secvenţă negativă pentru acest interval de la anul de criză 2008 încoace. Datele slabe dinspre producţia manufacturieră şi construcţii au contribuit la acest declin survenit pe fondul incertitudinilor investitorilor faţă de evoluţiile pentru anul în curs. Moşul a plecat grăbit de la New York şi nici înnoirea Anului nu a adus veşti bune pentru investitorii de pe Bursa americană. Cumpăna dintre ani este marcată tradiţio­nal de creşteri pe piaţa de acţiuni, o combinaţie fericită între "raliul de Crăciun" susţinut de aşteptările privind consumul de retail şi aşa-numitul "efect de ianua­rie", când fondurile de investiţii sunt primite cu noile disponibi­lităţi băneşti pentru investiţiile noului an.

Soarta lui Dan Voiculescu, decisă pe 6 ianuarie

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti decid săptămâna viitoare dacă Dan Voiculescu rămâne în închisoare sau scapă de pedeapsa de 10 ani primită în dosarul ICA, relatează B1TV. Magistraţii vor dezbate contestaţia în anulare formulată de omul de afaceri, în complet de divergenţă. Asta înseamnă că cei doi judecători care au analizat iniţial dosarul nu au ajuns la o concluzie comună, astfel că a fost desemnat un al treilea magistrat, care va înclina balanţa în favoarea sau în defavoarea fondatorului PC. Cornelia Corina Dăescu este judecătoarea care va decide soarta lui Dan Voiculescu. Fost procuror DIICOT, Dăescu a luat de-a lungul carierei decizii controversate în cazurile pe care le-a instrumentat. În 2006, în calitate de procuror, şi-a dat acordul ca sirianul Zaher Iskandarani să părăsească ţara.

EVENIMENTUL ZILEI

Deutsche Welle - Mărul discordiei: salariul minim pe economie

De la 1 ianuarie în Germania a fost introdus tariful minim pe economie de 8,50 euro/oră. Susţinătorii noii reforme vorbesc despre salarii echitabile şi creşterea puterii de cumpărare. Adversarii acesteia se tem că noul tarif va duce la dispariţia multor locuri de muncă. În 1944, Luxemburgul era prima ţară europeană care introducea salariul minim pe economie. În prezent, cu un tarif de 11,10 euro pe ora lucrată, luxemburghezii se pot lăuda cu cel mai mare salariu minim din Europa. 21 din 28 de ţări membre ale UE au adoptat modelul câştigului minim pe ora de lucru. Celelalte preferă sistemul tarifar de salarizare pe domenii. Printre aceste state s-a numărat, până acum, şi Germania. Decenii întregi, acest sistem a funcţionat bine în Republica Federală. În ziua de azi, însă, numărul joburilor slab remunerate a crescut uimitor. Din ce în ce mai puţini angajaţi fac parte din sindicate astfel încât contractul colectiv nu mai poate fi aplicat peste tot.

Voiculescu cere îndurare Justiţiei. Mogulul şi-a pus toate speranţele în milostivenia unei judecătoare

Dan Voiculescu joacă, mâine, la Curtea de Apel Bucureşti, ultima carte în procesul ICA, dosar în care a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani. Mogulul media Dan Voiculescu a apelat la o cale extraordinară de atac şi a cerut rejudecarea cazului său. Dacă cererea sa este acceptată de completul de divergenţă format din trei judecători, el este pus imediat în libertate şi procesul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) se reia de la zero. Decizia definitivă va fi luată de judecătoarea Corina Dăescu, după ce ceilalţi doi magistraţi din complet nu s-au pus de acord asupra rejudecării cazului. În acest context, pe 1 ianuarie 2015, Dan Voiculescu a lansat o serie de atacuri asupra unor magistraţi, apropiaţi şi jurnalişti . Astfel, din perspectiva mogulului, persoanele care se fac vinovate de încarcerarea sa "vor fi judecate de două ori".

Preşedintele Chinei se luptă cu corupţia. Prăpăd la cazinourile din Macao.

Pentru prima oară, în ultimii zece ani încasările din oraşul chinezesc aMcao , capitala mondială a cazinourilor au scăzut. Politica anticorupţie dusă de preşedintele Chinei Xi Jinping începe să aibe efecte. Măsurile luate împotriva furturilor din averea obştească şi a evaziunii fiscale au început să se simtă şi în oraşul chinezesc Macao, care este considerat capitala mondială a cazinourilor. De mai mulţi ani oraşul Macao a devansat localitatea americană Las Vegas , Dar 2014 este primul an când profiturile , pe ansamblu ale cazinourilor din macau au scăzut, ele situîndu-se doar în jurul cifrei de 35,4 miliarde de euro, aceasta reprezentând o scădere cu 2,6 % faţă de anul precedent.

JURNALUL NATIONAL

ATENŢIE! Rusia a reglementat folosirea mercenarilor în conflictele armate

Rusia a reglementat conditiile in care cetatenii straini pot fi incadrati in fortele armate si servicii paramilitare in timpul starii de razboi sau a conflictelor militare. Vladimir Putin a semnat in 3 ianuarie modificarea regulamentului serviciului militar care deschide cadrul legal de folosire a mercenarilor in Armata Rusa. O alta reglementare semnata de Presedintele Rusiei in aceiasi zi se refera la recunoasterea gradelor militare, a studiilor si pregatirii militare obtinute in Ucraina de cetatenii inregistrati in Crimeea si la Sevastopol. Publicarea pe site-ul Kremlinului a acestor reglementari in 3 ianuarie arata ca Presedintele Putin lucreaza si in perioada vacantei de Anul Nou, taiata functionarilor guvernamentali.

Gara Craiova: uitară să pună vagonul 2 între vagonul 1 şi 3!

"E o eroare in sistem!" "S-au vândut prea multe bilete." "E de la Pluto retrograd!" "Stai să vezi că acu' trei zile..." Cu fel de fel de explicaţii au încercat să vină pasagerii trenului Interregio 1596, care asigura, duminică după-amiază, relaţia Craiova - Bucureşti. Numai cu cea logică, nu! Ce s-a întâmplat? După ce vândură câteva zeci bune de bilete pentru trenul de Bucureşti, alarmaţi de buluceala din cele două vagoane cu aspect vag de RATB, comenduirea se sesiză din oficiu şi încercă să vadă care e problema. După vreun sfert de oră de scărpinat în cap, începură să numere steagurile (pardon, vagoanele): trei, apoi unu - de la locomotivă. Unu, apoi trei de la final. Hm! Ceva era putred în Gara Craiova! După alte cinci minute şeful gării strigă: Erica! (Erica, nu Evrika - surse care au preferat să-şi păstreze anonimatul au precizat că Erica o chema pe femeia de serviciu). Aşadar, Erica! Lipseşte vagonul 2!

Câţi bani vom avea în 2015

Pensionarii şi angajaţii cu salariul minim vor beneficia de venituri mai mari în acest an. Noul an ne aduce pensii şi salarii mai mari, dar şi un TVA mai mic pentru serviciile turistice. Totodată, din acest an vom plăti un pic mai mult pentru curentul electric (0,26%). Pensionarii şi salariaţii cu venituri minime sunt avantajaţi în acest an. Din ianuarie 2015 pensii sunt majorate cu 5%, indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap cu 16%. iar salariul minim pe economie ajunge la 975 lei. "Majorarea pensiilor va fi mai mare decât cea prevăzută de lege, care vizează o indexare cu rată inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut pe economie, iar majorarea indemnizaţiilor persoanelor cu handicap are în vedere creşterea indicelui preţurilor de consum în ultimii şase ani, când aceste drepturi nu au mai fost majorate", a explicat ministrul muncii, Rovana Plumb.

NATIONAL

Vacanta de iarna se incheie. Elevii se intorc de maine la scoala!

Vacanta de iarna - cu excursii la munte ori la tara la bunici, pauze pentru plimbari sau jocuri, dar si intalniri cu rudele si amicii- se incheie in aceasta duminica, astfel ca data de 5 ianuarie aduce si prima zi de scoala atat pentru elevii de scoala generala, cat si pentru liceeni. Elevii vor face cursuri pana pe 30 ianuarie, urmand apoi o noua vacanta, cea intersemestriala, care va dura de pe 31 ianuarie si pana pe 8 februarie. O zi mai tarziu, respectiv pe 9 februarie, incepe cel de-al doilea semestru al anului scolar in curs.

Premiera istorica! Loteria Romana a anulat doua extrageri

Conducerea Loteriei Romane a decis sa anuleze primele doua extrageri ale anului, cele care ar fi trebuit sa aiba loc pe 4 si 8 ianuarie. Exista informatii conform carora conducerea Loteriei Romane a luat aceasta decizie pe motiv ca Loteria nu are contract de administrare a programelor informatice care ajuta la extragerea numerelor. S-a decis ca prima extragere din noul an sa aiba loc pe 11 ianuarie, in speranta ca reprezentantii companiei vor rezolva pana atunci problema contractului de administrare. Liliana Minca, fosta sefa a companiei, da vina pe actualii manageri ai Loteriei sustinand ca "de cand am plecat eu, din februarie 2009, managementul Loteriei a devenit unul defectuos. Si asta doar pentru ca sefia Loteriei a fost data, in ultimii ani, pe criterii politice". Fosta directoare a Loteriei sustine ca nu s-a mai intamplat ca Loteria sa anuleze extrageri in istoria de 109 ani a companiei si ca aceasta decizie inseamna pierderi consistente la buget.

PUTEREA

Românii în 2015 - săraci şi plini de datorii

Deşi pe hârtie România a încheiat anul trecut cu rezultate economice pozitive, iar prognozele pentru 2015 arată, de asemenea, o creştere economică susţinută, nivelul de trai real al populaţiei arată mai mult decât sumbru. Acest lucru reiese inclusiv din datele oficiale ale Guvernului, un proiect de act normativ al Ministerului Muncii dezvăluind faptul că unul din cinci români, adică aproape cinci milioane de persoane, se confruntă cu fenomenul sărăciei. Mai mult, o mare parte din sărăcia bazată pe venitul insuficient este persistentă, 75% dintre persoanele sărace aflându-se în această situaţie de cel puţin trei ani. În acest context, nu este de mirare nici faptul că, potrivit unui sondaj recent, la începutul lui 2015 peste 40% din români au datorii neplătite, şi mai mult de jumătate din populaţia ţării anticipează că va fi nevoită să facă sacrificii financiare în continuare.

CFR Marfă, profit de 24 milioane lei

Compania CFR Marfă estimează că va încheia anul 2014 cu un profit de 23,69 milioane de lei, după realizarea unor venituri de 1,11 miliarde de lei şi efectuarea unor cheltuieli de 1,09 miliarde de lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat publicat în Monitorul Oficial. Compania avea la sfârşitul anului trecut 6.476 salariaţi şi un câştig mediu lunar pe salariat de 2.475 lei, determinat pe baza cheltuielilor cu salariile, scrie Agerpres. Compania are plăţi restante de peste 208,5 milioane de lei şi creanţe de încasat de 450,7 milioane de lei. Ministerul Transporturilor a anunţat în octombrie că va propune rectificarea bugetului pe 2014 al companiei ca urmare a majorării cheltuielilor de natură salarială şi a numărului de personal prognozat la finele anului 2014.

Benzina fără taxe costă cât apa plată

Cea mai mare povară în preţul carburanţilor sunt taxele puse de stat. Acum, în 2015, este pentru prima oară în ultimii ani când benzina nu s-a mai scumpit la început de an, însă de prea multe ieftiniri la pompă nu vom avea parte. Benzina costă în prezent puţin peste 5 lei pe litru, şi asta după scăderea cu aproape 50% a preţului barilului de petrol pe plan mondial, în ultima jumătate de an. Fără taxele puse de stat, un litru de benzină ar costa mai puţin decât o sticlă de apă plată, arată o analiză prezentată de digi24.ro. Dacă scoatem TVA-ul, acciza şi supraacciza introdusă anul trecut de stat, un litru de benzină ar costa doar 2 lei şi 20 de bani, ceea ce înseamnă că taxele reprezintă aproape 60% din preţul final.

ROMANIA LIBERA

2015 - Anul deconturilor

Victoria lui Iohannis în lupta pentru Cotroceni influenţează temele politice majore ale anului 2015. Principala întrebare este dacă PNL va reuşi, în 2015, să preia şi guvernarea sau va rămâne în Opoziţie. Pe parcursul anului 2015 sunt aşteptate o serie de clarificări ale vieţii politice româneşti, atât la nivelul exercitării puterii în stat, cât şi în interiorul fiecărei formaţiuni. Preşedintele Klaus Iohannis a fost ales cu un mesaj de schimbare a clasei politice. În aceste condiţii, în centrul atenţiei va sta bătălia pentru guvernare între PSD, care a păstrat majoritatea după înfrângerea în prezidenţiale, şi PNL, ai cărui lideri au anunţat depunerea unei moţiuni de cenzură. Această bătălie va fi legată şi de supravieţuirea sau nu a lui Victor Ponta în fruntea PSD. De asemenea, Traian Băsescu ar urma să îşi definească rolul pe scena politică, după zece ani ca preşedinte al României.

Clujul, noua capitală

Clujul este, de la 1 ianuarie 2015, noua Capitală Europeană a Tineretului. Acest statut reprezintă o oportunitate extraordinară de promovare a imaginii României, potrivit diplomaţilor străini care sprijină programul capitalei europene. Deja, Clujul se bucura la nivel european de o imagine excelentă, graţie tinerilor care lucrează în industria IT, datorită universităţilor sale, care promovează proiecte de cercetare precum cel al sângelui artificial, dar şi pentru că unele studii internaţionale au declarat Clujul drept cel mai prietenos oraş european cu străinii sau oraşul european cu cel mai curat aer. Cluj-Napoca este primul oraş românesc care obţine titlul de Capitală Europeană a Tineretului. "De fapt, acest titlu european este evenimentul deceniului în România. Evenimentul cultural al deceniului precedent a fost obţinerea de către Sibiu a titlului de Capitală Culturală Europeană în 2007.

Conducerea noului PNL se reuneşte luni pentru a discuta paşii fuziunii

Conducerea noului PNL, în formatul restrâns al echipelor de negociere PNL-PDL, se va reuni luni dimineaţă pentru a discuta despre continuarea procesului de fuziune, dar şi despre strategia politică a începutului de an, au declarat, duminică, pentru Mediafax surse din PNL. Discuţiile dintre cele două echipe vizează pregătirea primei reuniuni a Biroului Politic Naţional al noului PNL şi a celei a Consiliului Naţional care ar urma să aibă loc până la finele lui ianuarie. Cu această ocazie trebuie convenite criteriile şi mecanismul în funcţie de care va fi asigurată conducerea la nivelul filialelor judeţene şi locale ale noului PNL. Conform Statutului noului PNL, rezultat din fuziunea PNL-PDL, conducerile filialelor judeţene au fost stabilite în mod paritar, cu ponderi egale, până după alegerile prezidenţiale. "Până la prima şedinţă a CN de după alegerile prezidenţiale din 2014 conducerea la toate nivelurile se va asigura în mod paritar, prin comasarea în mod corespunzător a organismelor respective", se menţionează în Statut.

ZIARUL FINANCIAR

2015: un an plictisitor, de creştere banală a economiei României, cu ceva mai mulţi bani, dar nu pentru toată lumea

2015 va fi un an economic bun, cu plus în faţă, dar banal pentru că creşterea economică va fi între 1,5% şi 3%, sub nivelul de 5% cât are nevoie România pentru a da sentimentul şi încrederea tuturor că se mişcă ceva în această ţară, că merită preţul plătit pentru Uniunea Europeană şi NATO şi că nu trăim şi acum din ceea ce a construit Ceauşescu. Macro - stăm bine, cu o inflaţie chiar prea mică, de sub 2-3%, care nu dă o gură de oxigen economiei; cursul valutar este stabil la 4,45 lei/euro, care se va mişca într-o marjă de fluctuaţie de plus/minus 5%; dobânzile la euro nu vor creşte, decât dacă banca vă majorează marja, pentru că Euribor este sub 1% şi va sta cel puţin încă un an acolo; dobânzile la lei vor scădea uşor dacă BNR va mai reduce dobânda de referinţă (cine ştie, poate ajunge chiar la 2% pe an de la 2,75% în acest moment).

Orange şi Ericsson au bătut palma: 150 de angajaţi de la construcţie şi mentenanţă reţele vor fi transferaţi de la operator

ZF a scris la începutul lunii decembrie a anului trecut că Ericsson a câştigat un contract de externalizare cu Orange şi că va prelua un număr de 150 până la 220 de oameni, citând surse apropiate discuţiilor. Consiliul de administraţie al Orange România, liderul pieţei locale de telefonie mobilă, a aprobat în data de 13 octombrie a anului trecut proiectul "Sirius ENO", care prevede externalizarea unor activităţi şi a unei părţi a personalului tehnic către filiala locală a grupului suedez Ericsson, conform unui document publicat de companie în Monitorul Oficial.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb